mredziu 19.05.10, 06:24 Gwoli sprawiedliwości tytuł magistra powinno się uzyskać jeżeli raz w semestrze było się na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przekorny_plus Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 06:33 W roku 1950 miałem w przedostatniej klasie dwie poprawki: z polskiego i historii. Pierwszą zdałem, drugiej nie. Nie wiem, jakie wówczas było prawo, ale nawet do głowy mi nie przyszło prosić o promocję do maturalnej klasy. (Maturę zdałem w tym samym roku jako ekstern.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helga Giertych wraca! IP: *.os1.kappa.pl 19.05.10, 06:33 Zaraz będzie amnestia maturalna... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nie każdy jest "academic type"! ... 19.05.10, 07:54 ...Moja propozycja: Po roku nauki w szkole ponadgimnazjalnej (liceum)urządzać "maturę", obowiązkową dla wszystkich i z bardzo niskimi wymaganiami oraz możliwością wielokrotnego powtarzania - taki odpowiednik anglosaskich "0-levels" (ordinary levels = poziom podstawowy, zwykły). Po uzyskaniu tego podstawowego certyfikatu, delikwent będzie miał prawo robić co zechce: - kontynuować naukę w jakiejś szkole stricte uczącej zawodu i wydającej certyfikaty, typu: piekarz dyplomowany; - iść do warsztatu/zakładu na przyuczenie i - poprzez praktykę - zostać, np., mechanikiem samochodowym lub fryzjerką, z certyfikatem - po zdaniu "cechowych" egzaminów, albo i bez - ale z możliwością pracy bez ograniczeń, jeśli ktoś go przyjmie, doceniając praktyczne umiejętności, choć niepotwierdzone żadną bumagą; - wyjść za mąż i rodzić udane dzieci, już na zawsze pozostając na utrzymaniu męża;(albo i nie - w końcu do nauki można wrócić w parę lat po skończeniu szkoły; zdobyć zawód, nawet studiować...); - zainteresowani dalszą nauką, chcący i będący (intelektualnie) w stanie studiować - Anglicy takich nazywają "academic types" - pozostaną w liceum na dwa lata (chyba że ktoś szczególnie uzdolniony, to mu może wystarczyć rok), będą się uczyć wybranych przedmiotów i zdawać z nich egzaminy na poziomie bardzo wysokim - cf.: angielskie "A levels" - advanced level, tj. poziom zaawansowany. Tylko oceny z "A level" będą brane pod uwagę przy wstępie na wyższą uczelnię, a im te oceny lepsze, tym większa szansa dostania się do najlepszych / wybranych szkół wyższych. Oczywiście, zarówno egzaminy "O levels" jak i "A levels" będą "znormalizowane" - jednakowe wymagania dla całego kraju. I żadne ułatwienia, "amnestie" nie będą tu możliwe. Jeszcze lepszym rozwiązaniem, choć - może - zbyt szokującym, wydaje mi się urządzanie takiej "małej matury" (O levels) już na koniec gimnazjum i - ciąg dalszy jak wyżej. W końcu - nie łudźmy się: bałwan niezainteresowany nauką nie zrobi wiosny, nawet po trzech latach "kiszenia" go w liceum, a tylko zawadza tym, którzy chcą i mogą, coś osiągnąć. Nauczyciele - zamiast być przewodnikami, pomagać tym zdolnym i chętnym do nauki (może wtedy tacy nie musieliby brać korepetycji przed maturą), zajmują się - z konieczności - tymi, którzy wcale do liceum nie powinni byli trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Ja bym tę propozycję nieco zmodyfikował: 19.05.10, 08:47 Zamiast "O-level" niech będzie "0-level". Tylko jedna czcionka ale ile treści. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Modyfikacja do modyfikacji: 19.05.10, 08:48 Może być też "Ziobro-level". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mockturtle To już przesada IP: *.croy.cable.virginmedia.com 19.05.10, 09:56 Ziobro to Kompletne Zero - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mockturtle Zero level: LOL IP: *.croy.cable.virginmedia.com 19.05.10, 09:53 Interesyjąca propozycja :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Nie każdy jest "academic type"! ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 11:07 Podpisuję się obiema rękami.Myślę, że wtedy przestaniemy narzekać na wszelkiej maści niedouczonych w różnych zawodach, a pieniądze i znajomości w dostępie do studiów i pracy przestaną zastępować rozum i umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Nie każdy jest "academic type"! ... 19.05.10, 18:21 Jaki jest sens edukowania kogoś prawie do trzydziestki, jeśli i tak podejmie pracę kelnera, ulotkarza, kierowcy, glazurnika czy kasjera? A potem narzekania na niskie emerytury, skoro wielu ludzi kończy po 2 kierunki studiów a i tam nie ma zawodu. Gdy Bismarck wprowadzał swoją piramidę emerytalną, większość ludzi rozpoczynała pracę w rzemiośle już w wieku 13 lat. Mniej było dyskotek, ćpania, graficiarstwa, punków, skinów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Teray Giertzch ma na naywisko Hall. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 07:25 Giertych to minimalista przy Hall! A co na to postepowcy? Jak teray w dziobach autorytetom+tandetom? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 07:52 Już obecnie poziom nauczania i wyniki są tragiczne.Nauczyciel choć trochę wymagający nie jest dobrze w szkole widziany,wręcz jest tępiony i to często przez dyrekcję.W szkołach licealnych młodzi obywatele III RP nie potrafią czytać.Samodzielne myślenie zostało wyrugowane dzięki testom i testowym maturom,gdzie nie ma mowy o własnej interpretacji.W efekcie absolwent technikum gastronomicznego nie ma pojęcia o gotowaniu i najpewniej czuje się przy zmywaku, ewentualnie przy obieraniu ziemników.Kierowcy tira wydaje się że jest na torze wyścigowym a technik samochodowy pyta mnie humanistę jak ustawić zawory w małym silniczku czterosuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 08:49 Współczesny mechanik samochodowy zamiast podgiąć lub podkręcić za 5 złotych wymienia podzespół za 1000 zł plus robocizna 200 zł plus VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laplace Pała? Zdałeś. Dzięki MEN IP: *.171.102.189.static.crowley.pl 19.05.10, 08:05 Władza dąży do totalnego zidiocenia społeczeństwa. Głupim motłochem łatwiej się steruje. Niedługo w ogóle zniosą szkołę i uczył się będzie tylko ten kto chce w domu, a reszta niech się szwenda po ulicach, kradnie na życie i zabija się dla rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
romys1 Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 08:15 Jestem zszokowana. Może od razu każdemu magistra przyznać? Nie dość że matura jest teraz śmiesznie prosta i można zdać jeśli się uzyska 30%(kiedyś było trzeba mieć ponad 50%), nie dość że ilość prywatnych szkół wyższych sprawia że zaraz każdy będzie miał magisterkę w kieszeni to jeszcze nieuków przez liceum przepuszczać. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 08:39 Błędem głównym było poczynione kiedyś założenie, że każdy Polak ma mieć maturę. A po co? ŚREDNIE wykształcenie dla każdego? To jakie to średnie? To już nie średnie, a podstawowe. To się oczywiście da osiągnąć tylko obniżając poziom. Więc fajnie, niech to się nawet nazywa maturą dla wszystkich, tylko po co to ma trwać tyle lat? Niech zatem matura będzie na koniec gimnazjum, a potem tylko chętni. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik POlityka ogłupiania narodu 19.05.10, 08:19 Idealny wyborca: nic nie umie, bierze kasę z zasiłku i siedzi na dupie w domu oglądając TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 08:35 Co ciekawe problem nie dotyczy tylko tzw. humanistów (piszę tak zwanych, bo panuje u nas w szkołach przekonanie "nie idzie mi z matmy = jestem humanistą"), ale także tzw. "umysłów ścisłych". Już teraz studenci uczelni technicznych mają problemy z poprawnym wysłowieniem się po polsku, szczególnie na piśmie, a nawet zrozumieniem treści zadania. Ale przecież oni "to nie poloniści". Teraz będzie jeszcze lepiej... Przypomina mi się jak to lat temu kilkanaście chyba zmieniono nazwę oceny "2" z "mierny" na "dopuszczający", żeby się uczeń obdarzony taką oceną nie stresował przypadkiem. Myślałem, że to już był szczyt... Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 08:42 No do kurwy nędzy tylko nie to! Zdewaluowali dyplom magistra przez "uczelnie" prywatne, teraz jeszcze bardziej upodlą maturę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timon Pała? Zdałeś. Dzięki MEN IP: *.infoplus.com.pl 19.05.10, 09:01 Głupim narodem łatwiej się rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon_waw Pała? Zdałeś. Dzięki MEN IP: 95.172.68.* 19.05.10, 09:03 Promocja z pałą?! Rozumiem, że polityka MEN ma na celu wzrost bezrobocia i ogłupienie narodu? A może chodzi o selekcję naturalną? Olać przeciętniaków i nieuków, doprowadzić ich do degradacji zawodowej i społecznej... Obecnie mamy problem z falą głupków, ale trzeba ich edukować, a nie udawać. Lepszym rozwiązaniem bylo by wywalanie takich ludzi do zawodówek, a nie umożliwianie im robienie zbednego tłoku na uczelniach, których i tak nie ukończą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Pała? Zdałeś. Dzięki MEN IP: *.ichf.edu.pl 19.05.10, 09:04 A komuś się wydawało, że "Limes Inferior" Zajdla to SF. Odpowiedz Link Zgłoś
grosz-ek Re: Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 10:00 Nie wiem czy pamiętsza, ale w "Limes Inferior" obowiązek edukacyjny obejmowal także sudia. Dopiero po ich zakończeniu były przerowadzane testy okreslające przynależność do poszczególnych grup "inteligenckich". Odnosnie tematu: w chwili obecnej w szkole działa selekcja negatywna - ci najlepsi szybko opuszczają mury szkoły, a zostają w niej ci najgorsi. W efekcie nastepne roczniki boryka się z tymi "spadochroniażami". Tak było także za czasów mojej młodości - drugoroczniacy nadawli mir w szkole i klasie. Byli głupi, ale silni - i nikt im w klasie nie podskoczył. W efekcie, wszyscy ci lepsi modlili sie, żeby jak najszybciej te pieruńską szkołę skończyć. Podejrzewam, że tak jest w wiekszości innych szkół. Więc w mojej opinii projekt nie jest zły. Szkoła ma dać możliwość uzyskania wykształcenia. Od rodziców i dzieci powinno zależeć, czy z tej możliwości skorzystają. Jeśli nie - to niech przynajmniej nie utrudniają tego innym. Rzekłem. Odpowiedz Link Zgłoś
errdos113 Dlaczego nie równać w GÓRĘ? 19.05.10, 09:07 Resort oświaty tłumaczy, że możliwość przechodzenia do następnej klasy - nawet po oblaniu egzaminu poprawkowego - istnieje już w szkołach podstawowych i gimnazjach. Teraz chce dać taką same prawa uczniom szkół ponadgimnazjalnych A dlaczego by nie zadbać o poziom nauczania i nie pozbyć się tej możliwości ze szkół podstawowych i gimnazjów? Wówczas również wszyscy uczniowie będą mieli takie same prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Dlaczego nie równać w GÓRĘ? 19.05.10, 10:22 Dlaczego nie w górę? Bo każdy minister równa do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek-olp Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 09:35 Ocena niedostateczna to stwierdzenie, że uczeń nie opanował minimum wiadomości i umiejętności z jakiegoś poziomu nauczania. Potem istnieje możliwość wykazania się umiejętnościami i wiedzą przed komisją. Dopiero potwierdzenie osiągnięcia takiego poziomu pozwala na rozpoczęcie uczenia się kolejnych. Ocena niedostateczna musi być ostateczna w danym przedmiocie. Problem związany jest z przyjętym i utrzymywanym systemem klasowym. Uczeń nie zaliczył jednego przedmiotu a powtarza wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobrze poinformowa Re: W czym problem? IP: *.chello.pl 19.05.10, 09:41 A jakie to ma znaczenie skoro (prawie) każdy idzie na studia g..o warte. Liczą się prywatne szkoły dla bogatych i znajomości. To tacy dostają się na dobre stanowiska. Po co rozum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka sobie Re: W czym problem? IP: *.chello.pl 19.05.10, 10:29 Prywatne szkoły dla bogatych? A popatrz, a ja wybrałam swoją prywatną (i wcale nie kiepską) także dlatego, że czesne było połowę tańsze niż na uniwerku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: W czym problem? IP: *.ppp.asahi-net.or.jp 19.05.10, 11:26 Chyba chodzilo o prywatne szkoly przed studiami, te faktycznie sa niezle, szczegolnie wylaczajac licea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Pała? Zdałeś. Dzięki MEN IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.10, 09:51 Dlaczego wszyscy kolejni ministrowie MEN przez ostatnie 20 lat są tacy tępi w swoich pomysłach? Już za sam taki pomysł powinno się go w.......ć na Marsa! Czy następny etap to polscy dr. hab. na zmywakach? Bo magistrów mamy już tam tysiące . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Pała? Zdałeś. Dzięki MEN IP: *.xdsl.centertel.pl 19.05.10, 10:03 Największa szkodę dla Polski robią tacy reformatorzy.Czas skończyć z tym iż każdy musi do 18 roku życia się uczyć.Wystarczy podstawówka , i zlikwidować gimnazja. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 10:23 Gość portalu: dziadek napisał(a): > Największa szkodę dla Polski robią tacy reformatorzy.Czas skończyć z tym iż > każdy musi do 18 roku życia się uczyć.Wystarczy podstawówka , i zlikwidować > gimnazja. Kto wie, może gdybyś się pouczył do 18 roku życia, nie pisałbyś "iż"? Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 Miała być Japonia a będzie Ameryka. Brawo! 19.05.10, 09:54 Wymyślili to ludzie, którzy sami mieli kłopoty w szkole i chcieli oszczędzić tego swoim potomkom. No nic dziwnego jak debile odziedziczyli geny debili. Tragedia. Władza naznaczona POjebami. Będzie gorzej jeszcze ku uciesze ograniczonej gawiedzi głosującej na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Najwyższa pora 19.05.10, 09:55 odsunąć od władzy " lyberałów " i lewaków nad oświatą . To oni są winni rozprzężenia w szkołach i upadku poziomu nauczania . To ci od praw ucznia - bez obowiązków i kar - są winni , ze w szkołach uczniowie otwarcie mówią , że nie maja ochoty się uczyć bo i tak rada pedagogiczna ich przepchnie . Odpowiedz Link Zgłoś
rowan_bean Re: Najwyższa pora 19.05.10, 20:46 Słuszna racja - postsolidaruchowe lewactwo-robactwo spod szyldu AWS, ZChN, LPR, PC, a obecnie PiS zarżnęło polskie szkolnictwo, dopuszczając do nauczania takie miernoty jak angrusz i próbując wzorować się na szkolnictwie amerykańskim. PO nie czyni nic dobrego również. Jedynie powrót obowiązkowej matematyki na maturze świadczy, że ktoś stara się podźwignąć polskie szkolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Kolejny krok IP: *.chello.pl 19.05.10, 09:55 reformatołki Hall: - pierwszym były nowe podstawy programowe dopasowane do poziomu mało inteligentnej małpy - drugim, obniżenie progu zdawalności przedmiotów maturalnych z 50% do 30% przy konstruowaniu testów nie na poziomie licealnym lecz gimnazjalnym _ trzeci krok mamy obecnie. Zamiast podnoszenia poziomu kształcenia i wymagań mamy więc do czynienia z nieustannym ich obniżaniem. Czemu to służy? Ano pozwala reformatołce Hall obwieszczać wszem i wobec, iż wzrósł poziom skolaryzacji na poziomie ponadgimnazjalnym oraz odsetek zdających maturę. Może więc odtrąbić sukces. Moim zdaniem nie jest to sukces lecz kompletna porażka. Liczy się bowiem przede wszystkim zasób wiedzy i umiejętności z jakimi absolwent wychodzi ze szkoły. A z tym jest bardzo źle o ile nie tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DB Pała? Zdałeś. Dzięki MEN IP: *.ingbank.pl 19.05.10, 09:56 To może jeszcze idąc tym śladem dawać prawo jazdy dla tych co nie znają przepisów i z autem sobie nie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
maksiu73 Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 09:57 Ja to proponuje od razu po porodzie daw3ac dyplom szkoly wyzszej i tytul magistra i sobie cala ta edukacje darowac... dzieci beda szczesliwe a my ile zaoszczedzimy... Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 10:26 Nie mnożna tak - dzieci trzeba gdzieś przechować w czasie, kiedy rodzice wypracowują produkt narodowy potrzebny do finansowania rządu, urzędników itp. Chyba że dzieci też wysłać do pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Pała? Zdałeś. Dzięki MEN 19.05.10, 10:00 Brawo! Wyprodukujmy więcej ćwierćinteligentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca powinno byc tak ze mozna miec tyle pal ile sie chc IP: *.acn.waw.pl 19.05.10, 10:00 system który istnieje jest dobitnie idiotyczny mogę być świetnym matematykiem przewyższając po stokroć innych uczniów, natomiast być słabym z polskiego i muszę powtórzyć wszystkie przedmioty jeszcze raz i uczyć się tego samego z matematyki mimo, że miałem 6 to zabija jednostki, ale zabijanie jednostek jest dobre w dzisiejszym świecie bo głupi tłum się łatwo kontroluje Człowiek powinien mieć ogólną wiedzę na jakimś tam poziomie, zatem powinno być np. tak: Żeby skończyć LO musimy: - osiągnąć sumę Z=X*Y gdzie X to przedmiot a Y jego poziom - osiągnąć minimalne poziomy wiedzy z każdego przedmiotu itp. Wtedy jeśli ktoś nie zda z polskiego to powtarza j. polski, a reszte przedmiotow kontynuuje na poziomach wyzszych od osiagnietego bo po co ma sie uczyc znowu tego samego jesli to umie? Natomiast wprowadzenie takiego czegos jak teraz jest totalnym bezsensem i tylko obnizy jescze i tak beznadziejnie niski poziom. Trzeba zmienic caly system edukacji, od poczatku podstawowki az po studia doktoranckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: powinno byc tak ze mozna miec tyle pal ile si IP: 62.233.168.* 19.05.10, 10:32 Masz słuszność. Niemniej jednak znakomita większość osób, które skorzystają z możliwości przejścia z 'pałą', to nie wyditne jednostki, a zwykłe młotki, którym nie chce się uczyć. Żeby nie krzywdzić wybitnych jednostek możnaby rozważyć wprowadzenie systemu na wzór 'warunku' na studiach. Z dodatkowymi obostrzeniami, żeby leniwe matolstwo nie mogło się załapać 'na krzywy ryj'. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: powinno byc tak ze mozna miec tyle pal ile si 19.05.10, 10:33 Znawco, wybacz ale naprawdę nie wiem co trzeba zrobić żeby na tą dwójeczkę z polskiego nie zapracować. Poza tym nie znam ludzi o wybitnych, wysokich czy ponadprzeciętnych zdolnościach matematycznych, czy ogólniej "ścisłych", którzy nie mieliby elementarnej wiedzy "humanistycznej". Co najmniej elementarnej. > - osiągnąć sumę Z=X*Y gdzie X to przedmiot a Y jego poziom Wybacz, ale to jest iloczyn. Odpowiedz Link Zgłoś