Dodaj do ulubionych

Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł...

• Gość: klepaksy Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.10, 00:43
      Kształtu nabiera Tragedia Grunwaldzka... a "szacun" należy się - jak
      zawsze pasjonatom.
      To VIP-y maja swój udział w porażce - każdy z nich jadąc na ten pokaz
      miał w du...szy co kogo tam...
      a urząd marszałkowski to powinien spalić się na zapas....
      wstyd Panie i Panowie - Wielki Wstyd !!
    • Gość: abc Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.9-1.cable.virginmedia.com 21.07.10, 00:46
      Żałowałem, że nie mogłem pojechać na inscenizację, ale po tym czego się nasłuchałem od znajomych, to chyba byłem szczęściarzem. Pomysł zwycięstwa Krzyżaków i wojsk stowarzyszonych bardzo mi się podoba. Podobno w historii nie można gdybać, ale fajnie byłoby coś takiego zobaczyć. Jako pochodzący z Pomorza Zachodniego cieszyłbym się tym bardziej. :P
    • savrin Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... 21.07.10, 00:52
      Gdyby polacy zawsze tak licznie uczestniczyli w walce jak w obchodach
      zwycięstwa to chyba nigdy nie stracilibyśmy niepodległości.
    • Gość: Krzyzak z Thorn 2011 pod koronowem IP: *.220.118.207.dsl.dynamic.eranet.pl 21.07.10, 00:53
      Panie Kasztelanie z Gniewu,Panowie Rycerze!
      W przyszlym roku pod Koronowem !!!
    • Gość: ała I jeszcze Was gwałcono:( IP: *.clubnet.pl 21.07.10, 00:54
      Trzeba było ubrać pasy cnoty.....
    • Gość: galea Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.10, 00:55
      "rozgoryczeni rycerze"...przestańcie,znam jednego takiego,krzyzakd,z
      portalu społecznisciowego,obraza kobiety,bluzga wyzwiskami,jesli
      takich bylo wiecej,to sie nie dziwie ze bylo jak bylo,a w ogole,nie
      macie co robic? jak jade na pole namotowe,to musze miec
      namiot,spiwor,a czesto w krzaki iść,w jeziorze zęby myje,nie
      stekajcie,im wówczas tez nie bylo latwo))
      • Gość: Razorr Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: 80.50.230.* 21.07.10, 10:10
        Naucz się czytać. Naszym głównym zarzutem jest to, że zamiast obozu rycerskiego (wybudowanego własnym sumptem!) mieliśmy lunapark i disco polo.
    • vomitorium1 Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... 21.07.10, 00:57
      a wy rycerze przezacni
      (gdyby wam krzyżacy nie wytyczyli dróg
      to do dzś byście po miedzach biegali)
      • Gość: intelligo Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: *.ksiaznica.torun.pl 21.07.10, 09:18
        A tak w ogóle to o czym ty mówisz?
        Że "morda w kubeł", rekonstruktorzy, bo nie budowaliście dróg?
        Czy że w Koronie drogi budowali Krzyżacy? (nawiasem mówiąc drogi na Mazurach
        pochodzą z międzywojnia)
        Czy ogólnie "morda w kubeł", bo rekonstruktor ma się cieszyć, że mu pozwolą zemdleć?
        Bo Twoje uwagi nijak się nie mają do treści artykułu
    • aarvedui tak na Grunwie było zawsze, teraz skala większa 21.07.10, 01:04
      "organizatorzy" od zawsze nie są ani za nic odpowiedzialni, ani nic nie robią...
      99% inscenizacji to praca rekonstruktorów (załóżmy, teoretycznie, że nie ma
      wśród nich wygrzew-rymcerzy i turbomroków).

szczerze, to nawet publika jest zbędna, choć z tym wielu pewnie by polemizowało.

a to, że buraczane vipy zrobiły dodatkowo wiochę i skala błędów organizatorów -
      to było do przewidzenia, w końcu na rocznicy każdy lokalny
      burak/urzędas/polityk/geszefciarz chciałby skorzystać - czy to finansowo robiąc
      lunapar, czy politycznie szczerząc ryj do kamery..

nie ma co się odgrażać "za rok".
      za rok pies z kulawą nogą nie napisze o inscenizacji (poza notką "jak zwykle co
      rok Krzyżacy pokonani")..nie będzie vipów, ubędzie połowę widzów, tradycyjnie
      organizacja nawali a ludzie będą się dobrze bawić...
    • Gość: Torunianka Wielkie Brawo dla Kobiet, Dzieci Ryrcerz Rycerzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 01:04
      Wielkie dzięki za świetny obóz Rycerski, coś fantastycznego,
      podziwiam dzieciaki i ich Mamy, były świetne podczas tej Bitwy.
      Mimo długiego powrotu do domu wielkie poodziękowania. Bedę starała
      się przyjechać za rok z 2 dzieciaków. Dziękuję Dziękuję Dziękuję!!!
    • Gość: Historyk "W przyszłym roku dajmy Teutonom wygrać" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.07.10, 01:05
      A kto to sa Teutony ?
      Przeciez po stronie tzw. Krzyzaków to walczyli Polacy i inny
      Slowianie ! A po stronie tzw. zwyciezców to walczyli tez Teutony !
    • Gość: opolanin Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 01:09
      A co się dziwić, że impreza lipna się zrobiła... Zawsze jak ktoś z zewnątrz
      miesza się do organizacji to wychodzi lipa...
      Dla przykładu: Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu - kiedyś była to bardzo
      dobra i ciekawa impreza, która faktycznie promowała i pokazywała dobrą, polską
      muzykę, ale od jakiegoś czasu festiwal organizowany jest przez warszawke i
      impreza stała się lipą aż żal to oglądać...
    • Gość: Dzętelmen Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: 82.210.137.* 21.07.10, 01:14
      Skoro rycerzom sie tak nie podobało tam, gdzie prawdziwa polska, to niech na
      parady gejów jezdza. Polacy lubia fajna muze, i napic sie, i czasem poszalec,
      bo zakrecenie mamy w genach!!! A jak to cale "rycerstwo" teraz germanskiemu
      oprawcy Narodu Polskiego chce dac wygrac, to WYNOCHA!!!!!
      • ffamousffatman Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys 21.07.10, 03:19
        @Dzętelmen: Ty się pierwszy kwalifikujesz do wynocha.
        • Gość: Dzę Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: 82.210.137.* 21.07.10, 15:35
          No tak, prawdziwi Polacy muszą opuszczać swoją ojczyznę, bo europejskie mini
          pasożyty w głowach rodakom europejskie zło zasiało!
      • Gość: ZRazorr Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: 80.50.230.* 21.07.10, 10:14
        Skoro dla ciebie fajan muza top disco polo 24h, a synonimem dobrej zabawy jest pochlaj i obrzyg, to ja chyba faktycznie z innej bajki jestem. PS: A w ogóle, to udar słoneczny jest groźny dla zdrowia. powinienes coś z tym zrobić, zanim bedzie za późno.
        • Gość: Dzętelmen Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: 82.210.137.* 21.07.10, 15:40
          Nie tylko. Czasami słucham rockowej muzyki takiej jak enya, ale robię to
          uważnie, aby szatańskie motywy tej muzyki nie wypleniły mojej polskości i nie
          uczyniły ze mnie eurogeja czy liberała. A wymiotować po wódce każdemu się zdaża;
          a jak wolisz pić niemieckie piwo, rosujską herbatę (czyt. czaj), czy napój
          eurogejów, czyli wodę mineralną zamiast naturalnej prawdziwie polskiej wódki, to
          przykro mi, że twoja wiara w Bóg, Honor i Ojczyznę jest, a raczej była, bo już
          jej nie ma, tak słaba.
          • Gość: Razorr Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: 80.50.230.* 21.07.10, 16:47
            Dupa jesteś, nie p[rowokator. Piszę się "zdarza" pseudopatrioto.
    • Gość: Ktoś No co? Mieli takie zaplecze sanitarne, jak w 1410. IP: *.static.sdyl0430.digis.net 21.07.10, 01:15
      Chyba by chcieli, żeby było wiernie, no nie?
    • Gość: byłem i mi starczy na moje za rok moze tam nic nie być IP: *.chello.pl 21.07.10, 01:23
      Jako turysta czuje się zawiedziony i już nigdy się tam nie pojawię.

Niech rekonstruktorzy bawią się w swoim gronie i turyści niech im nie przeszkadzają, bo widać że organizatorzy u góry nie potrafią nic zaplanować. Widać że ktoś z zabawy pasjonatów zrobił komercyjną szopke i do tego fatalnie zorganizowaną...
    • Gość: jodlo A po ch..a Pana tam jechali? IP: *.c199.msk.pl 21.07.10, 01:41
    • Gość: blabla Polsko żal mi Cie... IP: *.mtvk.pl 21.07.10, 01:52
      Byłem 5razy pod rząd na tej inscenizacji,a ostatni raz 2 lata temu. Zawsze mi
      się tam podobało i w tym roku też bardzo chciałem pojechać ale niestety nie
      mogłem....i z tego co widzę nic nie straciłem. Znów zrobiliśmy sobie wstyd nie
      umiejąc zorganizować takiej rocznicy. Najbardziej żałosne jest to że
      organizatorzy tłumaczą się tym że przyjechało za dużo ludzi. Pytam się więc, z
      kogo oni robią idiotów skoro: zawsze,nawet jak padał deszcz było co najmniej
      20 tyś. ludzi,jest to inscenizacja jednej z największych bitew w
      średniowiecznej Europie,jedna z najważniejszych bitew dla Polski,było o tym
      wszędzie na necie,w TV,w radiu i w gazecie, i jest to w końcu 600 letnia
      rocznica...widocznie nie jest to takie logiczne dla jakiś leśnych dziadków.
      Poza tym,jakie to typowe puszczać w Polsce wieśniackie disco na takich
      imprezach. Żałuje że szwaby kiedy mogły nie wzięły Śląska bo jak patrze na ten
      kraj to aż mi wstyd że to moja ojczyzna. Nie dziwcie się ludzie że potem na
      nas leją jak sami im się nastawiamy.
    • agios_pneumatos Powiedzcie mi jedna rzecz 21.07.10, 01:53
      Ile zaplaciliscie za wstep/bilet?

Bo z tego co czytam tu i na tysiacu innych portali jest swiete oburzenie, ze
      kelner nie podbiegl do mnie ze srebrna taca niosac wode bo ja... no wlasnie -
      co ja zrobilem oprocz 'przyjechania' i pozniejszych pretensji do swiata?

Organizacja nie byloa wzorow, to fakt. Ale czego ci wszyscy ludzie oczekiwali?
      Indywidualnego traktowania? I dlaczego traktowali?

Ktos porownuje organizacje Grunwaldu do organizacji hajnekena (openera).

Tylko ile kosztowaly bilety tam, a ile....tu?
      • agios_pneumatos Re: Powiedzcie mi jedna rzecz 21.07.10, 02:10
        agios_pneumatos napisał:

> Ile zaplaciliscie za wstep/bilet?
        >
        > Bo z tego co czytam tu i na tysiacu innych portali jest swiete oburzenie, ze
        > kelner nie podbiegl do mnie ze srebrna taca niosac wode bo ja... no wlasnie -
        > co ja zrobilem oprocz 'przyjechania' i pozniejszych pretensji do swiata?
        >
        > Organizacja nie byloa wzorow, to fakt. Ale czego ci wszyscy ludzie oczekiwali?
        > Indywidualnego traktowania? I dlaczego traktowali?
        >
        > Ktos porownuje organizacje Grunwaldu do organizacji hajnekena (openera).
        >
        > Tylko ile kosztowaly bilety tam, a ile....tu?

Nigdy nie zrozumiem, dlaczego tekst formatuje sie w taki sposob jak powyzej
        pomimo, ze napisany jest poprawnie.
      • ffamousffatman Re: Powiedzcie mi jedna rzecz 21.07.10, 03:17
        Jaki kelner?
        Było wielkie zwycięstwo oręża polskiego tylko sra. nie było gdzie ani się umyć w rytm diskopolo,
      • Gość: podatnik Re: Powiedzcie mi jedna rzecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 08:41
        Podobno na organizację był budżet 30 mln. Nie prywatnych ale z naszych podatków
      • Gość: Nidhogg Re: Powiedzcie mi jedna rzecz IP: *.chello.pl 21.07.10, 08:59
        agios_pneumatos napisał:

> Ile zaplaciliscie za wstep/bilet?
        >
        My? Czyli "historyczni"? Nawet kilka tysięcy na sprzęt, parę dni przy budowie
        obozów, godzinną bitwę w koszmarnym upale. Wystarczy chyba, żebyśmy za to
        oczekiwali, że lansujący się politycy i inne "vipy" potraktowali nas jak ludzi,
        nie jak bydło? Organizacje przejęło od gminy województwo i ministerstwo kultury
        i dali pokaz marnowania funduszy i pogardy dla tych, którzy tworzą tą imprezę -
        zarówno historycznych jak i turystów.
        • Gość: agios_pneumatos Re: Powiedzcie mi jedna rzecz IP: *.ghnet.pl 21.07.10, 12:20
          Was rozumiem. Do turystow-krzykaczy zwracalem sie.
    • Gość: Gosc Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: 90.149.91.* 21.07.10, 02:13
      Moje wielkie uznanie dla rycerzy i innych uczestniczacych w tym cyrku, ktorzy
      poswiecili tyle sil i czasu, w koszmarnych warunkach. Mozna sie zastanawiac
      czy warto bylo, czy wroca tu za rok? Chyba nie warto. Przepraszam, ze przez
      chwile myslalam, ze uczestniczyli w tym cyrku dla pieniedzy, a okazuje sie, ze
      sami musieli pokryc wszystkie koszty zwiazane z pobytem. Rodzi sie pytanie na
      co w takim razie poszlo tyle pieniedzy, skoro do utrzymania uczestnikow nie
      dolozono nic. Nie zapewniono tez godnych warunkow publicznosc. Znowu ktos sie
      oblowil i cicho-sza.
    • Gość: Borsuk Też mi rycerstwo... chucherka i francuskie pieski IP: *.xdsl.centertel.pl 21.07.10, 03:25
      Rycerstwo było zaskoczone upałem i tym że w zbroi jest ciepło. Pani rekonstruktorka cierpiała w wełnianej sukni i skórzanych trzewiczkach na ściernisku. Chłopy jak dęby, z mieczami i toporami, bali się wychodzić po zmroku z obozu bo nie było policji w pobliżu. Przedszkolaki które pierwszy raz przyjechały na Grunwald i nie wiedzą czym to pachnie i jak się zorganizować?
      • Gość: Razorr Re: Też mi rycerstwo... chucherka i francuskie pi IP: 80.50.230.* 21.07.10, 10:18
        Fajnie jest mądrzyć się zza klawiatury, co? Dla twojej informacji: to historyczni są główną atrakcją tej imprezy, wykładają własne pieniądze i czas, więc mogą chyba oczekiwać traktowania ich jak ludzi? Przy okazji: kiedy już wyciągniesz głowe z tyłka, rozejrzyj się dookoła: mamy XXI wiek, a nie XV.
    • Gość: Caban Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.07.10, 04:15
      A po ktorej stronie barykady stal Tusk?
    • Gość: piotrek Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.centertel.pl 21.07.10, 04:44
      WITAM WSZYSTKICH
      NA 600-LECIE VIKTORII GNAŁEM Z ŁODZI, NIE DOTARŁEM NA CZAS.BITWA
      ROZPOCZĘŁA SIE JUZ NA JAKIEŚ 30 KM O GRUNWALDU DOJAZD PORAŻKA!PRZED
      PAWŁOWEM Z JEDNEGO PASA RUCHU I POBOCZA ZROBILY SIE TRZY PASY W
      JEDNYM KIERUNKU ŻADNE PRZEPISY RUCHU DROGOWEGO NIE OBOWIAZYWALY TO
      CUD ZE NIE BYLO WYPADKÓW.W PAWŁOWIE JEDEN POLICJANT PRÓBOWAŁ
      KIEROWAĆ RUCHEM A DALEJ BYLO TYLKO GORZEJ.W WIOSCE GRUNWALD
      WIDZIALEM RAPTEM MOZE OŚMIU, DZIESIĘCIU POLICJANTÓW WSZYSTKICH
      BEZRADNYCH.ZA TO KOLUMNA NA NIEBIESKICH ŚWIATŁACH I SYGNALE
      BYŁA.CIEKAWE CO SOBIE MYŚLELI CI POLICJANCI WYWOŻĄCY SPOD GRUNWALDU
      SWOJE RODZINY I ZNAJOMYCH(ŻE BYLY TO OFICJELE NIE WIEŻĘ!),ŻE
      KIEROWCY WEZMĄ SWOJE AUTA NA PLECY I ZROBIĄ IM PRZEJAZD?DWA TYGODNIE
      PRZED INSCENIZACJĄ MEDIA TRĄBIŁY O SPODZIEWANEJ LICZBIE GOŚCI
      1OO,150, 200 TYS. LUDZI A ORGANIZACJI NIE BYŁO ŻADEJ.JEDYNY POZYTYW
      TO REKONTRUKTORZY TYLKO DZIĘKI NIM MOŻNA BYŁO CHOĆ PRZEZ CHWILĘ
      POCZUĆ WIATR HISTORII.CHCIAŁO BY SIĘ ŻEBY BYŁO TO WIELKIE ŚWIĘTO ALE
      WYSZŁO JAK ZWYKLE.SZKODA.
    • Gość: dżejkop Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: 93.179.207.* 21.07.10, 05:38
      Zwróćcie uwagę, że żaden z ników w artykule nie jest polski.

Można zrozumieć, że jedna kultura jest atrakcyjniejsza od drugiej,
      ale kiedy ludzie odrzucają nawet nazwy w swym języku, to jest to
      świadectwo wielkiej porażki kulturalnej.
      • Gość: max Re: Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przys IP: *.chello.pl 21.07.10, 05:57
        Lol! Dzięki za poprawę humoru rano! Ci rekonstruktorzy to pewnie masoni.
    • Gość: Jarek Rozgoryczeni rycerze po Grunwaldzie: "W przyszł... IP: *.azoty.pulawy.pl 21.07.10, 05:56
      Znam ból rycerzy. Też jestem zapaleńcem, ale nieco inne klimaty. W każdym razie rozumiem chęci wykonania widowiska historycznego, odtworzenia atmosfery tamtych czasów. O to w końcu chodzi na takich imprezach "odtworzeniowych". Więc również mnie rozwalają ludzie-pajace, którzy od razu upatrują sobie okazję do handlu a'la niedzielny bazar... disco polo, tandetne kolorowo-plastikowe gadgety i ubranka-przebranka w stylu pszczółka maja... pomyłka. Płakać się chce...
    • Gość: klan Myślenie nie jest mocną stroną urzędników IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.10, 06:13
      klany partyjno rodzinne nigdy nie były sprawne
    • Gość: Kuba Pola Grunwaldu i muzeum - miejsce historyczne IP: *.xdsl.centertel.pl 21.07.10, 06:27
      Bywałem wielokrotnie na polach Grunwaldu, poza 15 lipca. Nie mogę sobie
      jednak wyobrazić, jak można zorganizować tak wielką imprezę z inscenizacją na 100 tyś ludzi.... Przecież tam są wąskie drogi dojazdowe, małe parkingi, brak zaplecza gospodarczego, brak wody, brak urządzeń sanitarnych, oświetlenia, brakuje wszystkiego......o ile dobrze pamiętam, miejsce to odwiedzane było licznie przez wycieczki szkolne i zakładowe oraz przez indywidualnych turystów .. kompletnie nie nadają się na imprezy masowe ..... są pomnikiem po zwycięskiej bitwie, wymagają trochę powagi, zadumy, refleksji i tak powinny być przez nas czczone i traktowane.....jednak są w kraju ludzie którzy zjeżdżają się i z 15 lipca robią Show dla mamony ..
      przebierają się za rycerzy, giermków, zakonników, pewnie i złodziei
      ...i bezczeszczą to święte dla nas Polaków miejsce .... to jest barbarzyństwo i bluźnierstwo ...... powinno się coś w tym zakresie zrobić konkretnego .... np . ograniczyć imprezę do niewielkiego pokazu .... i to wszystko ........................
      ......................a jeżeli już do tego by doszło, to są duże obiekty jak stadiony, lotniska......czemu nie tam ?
      • Gość: Razorr Re: Pola Grunwaldu i muzeum - miejsce historyczne IP: 80.50.230.* 21.07.10, 10:22
        Dla jakiej mamony? wszyscy historyczni finansuja swój wyjazd z WŁASNEJ kieszenie, tak jak re4konstrukcje strojów i uzbrojenia. BYdło robią właściciele karuzelek, straganów z gównem i dyskotek. A jeśli chcesz organizować rekonstrukcje bitew na lotnisku, to chyba upoał ci resztki mózgu wypalił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka