Dodaj do ulubionych

Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg Ma...

IP: 15.203.169.* 18.05.04, 14:51
A ja najbardziej lubię "Większy kawałek świata" i "Krokodyla z Kraju
Karoliny" - 2 pierwsze ksiązki Chmielewskiej jakie przeczytałam. I jeszcze
pamiętam jak na początku lat 80-ych marzyłam, że kiedyż wejdę do księgarni a
tam na ladzie będą leżały książki Chmielewskiej i będzie je można bez
problemu kupić, nie przypuszczałam jak szybko się to spełni :).
Obserwuj wątek
    • Gość: doota Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 18.05.04, 15:07
      'Lesio' nie ma konkurencji!!
      • Gość: KaChna Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.tele2.pl 20.05.04, 09:40
        Zgadzam się, "Lesio" był pierwszą książką Pani Joanny, jaką przeczytałam.
        Jeszcze chodziłam wtedy do podstawówki (czyli baaaaardzo dawno ;-), a do tej
        pory pamiętam, jak ludzie w autobusie przyglądali mi się z zaciekawieniem, bo
        co i rusz znad zaczytanego juz dość (przechodził z rąk do rąk :-) egzemplarza
        dobiegał mój głośny śmiech. W domu chichrałam się do tego stopnia, że spadłam z
        tapczanu :-))
    • Gość: Dzidzka Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.crowley.pl 18.05.04, 15:33
      Ponadczasowy "Lesio", genialny "Romans wszechczasów" i ta, gdzie niejaki Król
      spadł na pysk ze schodów... Książki Pani Joanny mają tylko JEDNĄ wadę - nie
      sposób przerwać lektury, a czytając w nocy pobudzić można domowników głośnym
      rechotaniem...
    • Gość: bibi Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:13
      Najlepsze: "Wszystko czerwone" (jeśli "Kocie worki" to kontynuacja, zaraz lecę
      do księgarni!!), zaraz potem "Większy kawałek świata" oraz wszystkie książki o
      Pawełku i Janeczce! Jak byłam mała to marzyłam o starym domu ze strychem i
      oczywiście o takim fantastycznym psie jakim był Chaber:)
      • Gość: karolina Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.blast.pl / *.blast.pl 18.05.04, 20:59
        Pierwszą książką pani Chmielewskiej, jaką przeczytałam był "Krokodyl z kraju
        Karoliny" (wybrałam ją z racji imienia, które jest w tytule;) i ona najbardziej
        mi sie podoba :)
    • Gość: kas Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: 195.150.224.* 18.05.04, 21:04
      Całe zdanie nieboszczyka - wysmienite znam na pamieć
    • mamagda Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg 19.05.04, 10:34
      A ja najbardziej lubie Harpie!!! i Nieboszczyk mąż!!! Imponuje mi łatwośc z jaka
      bohaterki uczą sie języków obcych i w dodatku znają je perfekcyjnie...
    • Gość: ja Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 19.05.04, 16:33
      LESIO, DZIKIE BIAŁKO, seria książek o Teresce i Okrętce, kiln i cała
      reszta!!!!!!!!!!
    • Gość: saab Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 19.05.04, 17:29
      faktycznie te nowe nie dorównują tym z przed kilku lat, ja zaczęłam od Pawełka
      i Janeczki a potem...Ale jakbym miała wybierać to Całe zdanie nieboszczyka jest
      nie do przebicia. Jedyną książką, której nie mogłam przejść to Dzikie Białko.
      Robiłam kilka podejść i nic ztego, kompletnie nie łapię o co tam chodzi.
    • cafe_nervosa Moje typy 19.05.04, 20:34
      Lesio, Wc i Bd na pierwszym miejscu ex equo. Wszystko, co bylo wydane tak do
      circa about 1983 (z kryminalow) - na drugim miejscu (rowniez ex equo). Na
      trzecim - powiesci mlodziezowe (zwlaszcza Wks i Zz). Potem juz fatalnie - te
      powiesci "konsko-wyscigowe" nudzily mnie i dowcip byl kiepski. Od 1990 boje sie
      kupowac jej ksiazki, bo szkoda mi forsy na cos, co po paru stronach mnie
      znudzi. A teraz ta nowa ma byc kontynuacja "Wc"? Chcialbym, zeby byla dobra ale
      mam obawy, ze to juz nie ta Chmielewska jak kiedys. A moze ona wydawala sie
      taka swietna, bo jej ksiazki tak trudno bylo dorwac w bibliotece (zwykle tylko
      po znajomosci) i sie zebralo u znajomych (a kto mial, rzadko pozyczal bo kazdy
      egzemplarz byl jak bialy kruk).
      • Gość: dykowski Re: Moje typy IP: *.2.espol.com.pl 20.05.04, 08:50
        zgadzam się z powyszym. ksiązki wydane przed 89 są super. te późniejsze różnie.
        nie wspominam już o czymś takim jak Wielki diament - próba zrobienia romansu s-
        f?? z tych osadzonych w rzeczywistości lat 90 nie ma już tego absurdalnego
        humoru. a może ja wydoroślałem?? tamte czytałem jeszcze jako małolat, a teraz
        mam 27 lat? Wszystko czerwone jest the best. a ostatniej ksiązki Bułgarski
        bloczek nawet nie kupiłem. jakoś nie miałem ochoty. a to znaczy ze
        p.Chmielewska się mocno opuściła. Przeciwnie do p. Musierowicz, której nową
        książkę już kupiłem i przeczytałem jednym tchem. i to jest porządna "firma".
        Tyle że Musierowicz nie wypuszcza masowo ksiazęk tzn 2/rok tylko wtedy jak
        napisze to wyda. a to różnie się dzieje raz na rok, raz na 1,5 roku. 'w końcu
        ksiązki to nie telenowela. a jak ktoś chce mieć powieść w odcinakch niech
        kupuje rózne sagi...:-)
        • cafe_nervosa Re: Moje typy 20.05.04, 23:48
          Wlasnie sobie przypomnialem, jak sie zawiodlem Dzikim bialkiem (czyli
          kontynuacja Lesia). Teraz mam podobne obawy co do tej nowej ksiazki, ktora ma
          byc kontynuacja Wszystkiego czerwonego. Ktos to juz czytal?
    • Gość: Ania Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 21:29
      Chyba najbardziej lubię "Całe zdanie nieboszczyka" a zaraz potem "Wszystko
      czerwone" .Najnowszych Kocich Worków" jeszcze nie czytałam bo jeszcze nie
      trafiłam w księgarni. Przeczytam "na mur". Pomijając Pafnucego, mam wszystkie
      książki Pani Chmielewskiej i co jakiś czas czytam je na nowo. Te najstarsze są
      niesamowite. Miejmy nadzieję, że ta najnowsza również będzie taka. Pozdrawiam
      wszystkich czytelników pani Chmielewskiej oraz samą AUTORKĘ.
      • Gość: Pafnucy BOCZNE DROGI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:38
        "Boczne drogi" rządzą! To jedna z niewielu książek, które śmiesza mnie, mimo
        czytania ich kilkanaście razy... :)
    • Gość: zw Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: 213.77.11.* 20.05.04, 08:53
      Ja też zdecydowanie Wszystko Czerwone, ale też Większy kawalek świata i
      Zwyczajne zycie i wielke zasługi i Wszyscy jesteśmy podejrzani... nie to bez
      sensu kocham je niemal wszystkie, łatwiej mi wymienic te ktore mi sie podobały
      zaledwie średnio, to głównie te nowsze chociaz ostatni Bułgarski bloczek znowu
      sięgnął dawnych szczytów i Babski motyw też. Ja tez miałam marzenie żeby je
      można było po prostu kupić a nie latac i szukać po znajomych. Swego czasu
      znałam je na pamięc i mówiłam "chmielewska" co nieco irytowało rodzinę i
      znajomych (tylko tych którzy nie lubili Chmielewskiej, ale co oni wiedzą)
    • kruffa Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg 20.05.04, 13:47
      Oprócz Lesia i Całego zdania nieboszczyka, ubóswiam jej autobiografię.
    • Gość: AiP Re: Ulubione powieści autorstwa Chmielewskiej wg IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 13:51
      A ja uwielbiam Lesia, Dzikie Białko - prawie się przy nich popłakałam ze
      śmiechu, moja rodzina strasznie się denerwowała, że co chwila wybucham
      śmiechem. Ale do tych książek uważam, że trzeba dorosnąć. Zaczęłam je czytać
      jako nastolatka i mi się nie podobały, ponownie sięgnęłam po te tytuły jak
      miałam koło 20 lat i bardzo mi się podobały. Pozostałe tytuły również bardzo
      lubię.
      Agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka