Dodaj do ulubionych

W Ozonie są już pierwsze zwolnienia

16.05.05, 09:19
Ze względu na niższą, niż się spodziewano, sprzedaż stanowisko straciła
Agnieszka Kamola - dyrektor marketingu Ozon Media wydawcy tygodnika Ozonu.
Obserwuj wątek
    • newsrum Re: W Ozonie są już pierwsze zwolnienia 16.05.05, 09:23
      reniferek1 napisała:

> Ze względu na niższą, niż się spodziewano, sprzedaż stanowisko straciła
      > Agnieszka Kamola - dyrektor marketingu Ozon Media wydawcy tygodnika Ozonu.

No tak, klania sie przypowiesc o cyganie i kowalu. sprzedaz pisma zalezy raczej
      od jego zawartosci, a nie od "marketingu"
      • kika74 Re: W Ozonie są już pierwsze zwolnienia 16.05.05, 10:08
        żeby stwierdzic czy zawartość Ci odpowiada musisz kupić - ozon zaczął sie
        promować ciut późno - poza troche wcześnie te zmiany - od 5 numeru zmianiać
        osobe i strategię ???
        • felix.lynx Ku przestrodze prezesom Ozona. 16.05.05, 10:17
          W pewnej fabryce konserw dla psów kilkakrotnie zmieniano cały dział marketingu, zmieniano etykiety i kształt puszki - a sprzedaż spadała w zastraszający sposób. W końcu ktos odważny powiedział prezesom:
          - Może po prostu psy nie chcą żreć tego świństwa?

Bez aluzji, rzecz jasna.

Cenzorko - wytnij to jak najszybciej, bo post NIE NARUSZA ani prawa, ani regulaminu. To cytat (skrót) z książki niejakiego Dale Carnegie'ego.
          • Gość: lol Re: Ku przestrodze prezesom Ozona. IP: *.acn.waw.pl 17.05.05, 00:46
            nikt nie zwolnil kamoli. ona poprostu nie miala sily pracowac z popaprancami takimi jak holownia i tyle. ozon to prywatny folwark dominikanow, a holwonia zgodnie z zaleceniami gory koscielnej ma byc swieckim "apostolem" jako byly czlonek zakonu. nikt tylko nie pomyslal, bo to wyjatkowo naiwni i prostoduszni mnisi, ze koles tylko udaje przed ziemba grzcznego chlopca. gosciowi odwalila taka palma jak poczul wladze, ze szkoda gadac. nikt normalny tam nie chce pisac. a jak juz sie uda holowni kogos fajnego namowic na wspolprace, to po 2 tygodniach albo delikwent wymieka, albo holownia go zwalnia, co nie jest dziwne, bo lubi on tylko wazeliniarzy, ludzie z osobowoscia sprawiaja ze czuje sie nieswojo. celowo pisze tylko o holowni bo reszta naczelnych sie tam nie liczy. rosiak nie ma osobowosci i jest tylko uwiarygodnieniem mlodego holowni, a moczulska to mila pani zatopiona w edycji tekstow. pozostaly zespol to steroryzowani desperaci. przeszli do ozonu bo albo byli na wylocie z newsweeka, albo koncza juz kariere i wpakowali sie na starosc biedaki w szambo. prezesa oszczedze bo szkoda mi chlopa. co do kamapni reklamowej to byla do bani, ale juz widze jak kamola miala "wolna reke". z katolami nie da sie zrobic fajnego pisma.
            • Gość: olo Hołownia to chyba wyniósł to z GW IP: *.chello.pl 17.05.05, 08:03
              bo niby skąd ;)

• felix.lynx Re: Hołownia to chyba wyniósł to z GW 17.05.05, 15:38
                Gość portalu: olo napisał(a):

> bo niby skąd ;)
                >

E tam, od razu wyniósł. Powiedzmy, ze splagiatował pewne techniki zwane w moim towarzystwie tresurą. Powinien zaangażować do pisania niejaką mariannę.r - to jego gazeta pobije rekord szybkości znikania z rynku, należący zdaje się do przedsięwzięć pana Wołka.

To nie jest osobista wycieczka pod adresem owej "pani", lecz jedynie sugestia, jak z każdej gazety zrobić rynsztokowca (gutteroid).
                • Gość: sensor Re: Hołownia to chyba wyniósł to z GW IP: 213.25.23.* 17.05.05, 17:33
                  felix.lynx napisał:

> > E tam, od razu wyniósł. Powiedzmy, ze splagiatował pewne techniki zwane w
                  moim
                  > towarzystwie tresurą. Powinien zaangażować do pisania niejaką mariannę.r - to
                  j
                  > ego gazeta pobije rekord szybkości znikania z rynku, należący zdaje się do
                  prze
                  > dsięwzięć pana Wołka.
                  >
                  > To nie jest osobista wycieczka pod adresem owej "pani", lecz jedynie
                  sugestia,
                  > jak z każdej gazety zrobić rynsztokowca (gutteroid).

Swego czasu zrobiła rynsztokowca z Wprostu, zamieszczając tam plagiaty i
                  cytujac materialy primaaprylisowe jako źrodlo informacji. Tyle że ja wyrzucili,
                  a Wprost pozostał rynsztokowcem, i to osobliwym: o ściekającym w dół nakładzie.
                  Z ponad 300 tys. 3-4 lata temu do ledwo ponad 100 tys obecnie. Fenomen, co?
                  • Gość: *** Re: Hołownia to chyba wyniósł to z GW IP: *.chello.pl 17.05.05, 18:07
                    Nie kupilam i nie kupie Ozonu, bo przypadkiem uslyszalam Pana Holownie w TV na
                    debacie telewizyjnej (u Lisa bodajze). Jak dobrze, ze zaczeli zapraszac roznych
                    redaktorow i innych piszacych do publicznych debat, oby tak dalej. Czasem
                    wystarczy raz zobaczyc;(
                • Gość: Kir Cz to też elementy tresury?DDD IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 17.05.05, 18:09
                  felix.lynx napisał:
                  Re: JAKA GAZETA TAKIE FORUM !
                  Autor: Gość: felix.l - bez logo IP: *.itpp.pl
                  Data: 14.05.2005 19:27

+ dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

>>>>>
                  >>>>>
                  >>>>>
                  felix.lynx

na razie P/O redaktora naczelnego
                  (podaję to dla ostrzeżenia tych, którzy na tym forum zapominają, że świat jest
                  mały i kiedyś może ich los rzucić przed moje
                  biurko. Cenzora to także dotyczy. Etatyu dożywotniego w GW z tego co wiem, nie ma.
                  • Gość: newsrum Re: Cz to też elementy tresury?DDD IP: 213.25.23.* 17.05.05, 19:05
                    felix.lynx napisał:
                    > Re: JAKA GAZETA TAKIE FORUM !
                    > >
                    > na razie P/O redaktora naczelnego
                    > (podaję to dla ostrzeżenia tych, którzy na tym forum zapominają, że świat jest
                    > mały i kiedyś może ich los rzucić przed moje
                    > biurko. Cenzora to także dotyczy. Etatyu dożywotniego w GW z tego co wiem,
                    nie
                    > ma.
                    O, p.o. red.nacz, moze potrzebujesz kogos mądrego i nie szmatławego do pracy?
                    Nie zawiedziesz sie na mnie felix!

• felix.lynx Forum zamiast CV, LM i akcji rekrutacyjnej !!! 18.05.05, 10:02
                      > O, p.o. red.nacz, moze potrzebujesz kogos mądrego i nie szmatławego do pracy?
                      > Nie zawiedziesz sie na mnie felix!

To forum znakomicie zastępuje kosztowne akcje rekrutacyjne i czasochłonne czytanie kłamstw, jakie ludzie wypisują w swoich CV oraz bredni z kopiowanych z internetu listów motywacyjnych. Ludzie tak ładnie pokazują, kim naprawdę są, że można spokojnie stworzyć listę tych, których warto zaprosić do współpracy i tych, których NIE WOLNO pod żadnym pozorem wpuścić w redakcji dalej niż do portierni, a i to na chwilę - w trosce o morale i stan psychiczny portiera. Nie wymienię tu nazwisk ani jednych ani drugich, ale przecież i tak wszyscy wiedzą, kto rozwalił kilka redakcji pisząc plagiaty i teksty wyssane z palca (o ile to "coś" palcem nazwać można, choć palec przypomina)...
                      • Gość: Kir Re: Forum zamiast CV, LM i akcji rekrutacyjnej !! IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 18.05.05, 12:00
                        Tylko po co szanujący siedziennikarz albo myślacy o karierze i jako takiej
                        swobodzie miałby iść do czasopisma gdzie zostałby tego pozbawiony a do tego
                        i kregosłupa.Chyba,że już mu na niczym nie zależy.Przecież osobowość szefa jest
                        bardzo ważna.Jdyna sytuacja gdy nie ma wyboru.Tylko,że człllllowwwiek tez dojrzewa.
                        Pozdrawiam
                        Kir
            • skulak Re: Ku przestrodze prezesom Ozona. 17.05.05, 19:38
              Nic dodać,nic podzielić!W lisowym "Co z tą pliszką" wystąpienie Hołowni było
              tak żenujące,że kiedy dowiedziałem się,że wernyhoruje ozonowi wiedziałem od
              razu jaki będzie efekt.Nie wiedzialem tylko ,że to ojcoziębowy przydupas.
          • bladatwarz Kupilam 3 ostatnie numery. Ozon mi sie podoba 06.06.05, 01:34
            Jesli mad do wybory Przekroj i Ozon, to w tej chwili wole OZON.
            • marianna.rokita semper fidelis: Przekroj :) n/t 06.06.05, 01:44

• plathess Re: W Ozonie są już pierwsze zwolnienia 01.06.05, 16:40
        newsrum napisał:

> reniferek1 napisała:
        >
        > > Ze względu na niższą, niż się spodziewano, sprzedaż stanowisko straciła
        > > Agnieszka Kamola - dyrektor marketingu Ozon Media wydawcy tygodnika Ozonu
        > .
        >
        > No tak, klania sie przypowiesc o cyganie i kowalu. sprzedaz pisma zalezy raczej
        >
        > od jego zawartosci, a nie od "marketingu"

Dobry marketnigowiec sprzeda zepsuty dlugopis za cenę Parkera.
        Ale fakt: Ozon to nieporozumienie.
    • Gość: dublin2 To jest juz nudne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:14
      Kazdy z nas ma na koncie zle wspomnienia z pracy z nieodpowiednimi, zlymi,
      niekompetentnymi itp. ludzmi. Sama wytoczylam proces pewnej "redaktor naczelnej" za
      okrucienstwo i brak kompetencji (ze tak to ujme) ale nie wywlekam tego na forum.
      Moglabym podac cala mase smaczkow, ale oszczedzam ja, siebie i Was. Zlituj sie - Twoje
      zaczepki , proby rozkrecania dyskusji o Mariannie sa nudne. Na szczescie ona sama przestala
      na nie reagowac. Ile mozna? Prosze Cie przestan i pomysl o glebokiej psychoanalizie.
    • reniferek1 Co się stało z Agatą Passent? 19.05.05, 11:38
      Nie ma jej już na liście felietonistów Ozonu. Przynajmniej w internecie, bo
      wersji papierowej nie kupuję.
    • Gość: ciekawy Re: To jest juz nudne [OT] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:35
      Dzisiejszy numer tygodnika jest podwójny, czy to oznacza, że Ozon plajtuje?
      Macie może jakieś dane/namiary na temat sprzedaży Ozonu? Nigdzie nie mogę nic
      znaleźć.
      • marianna.rokita Re: To jest juz nudne [OT] 19.05.05, 18:36
        Jesli tak rzeczywiscie jest to jest to prawdopodobne.Watpie zebys cos znalazl
        zbyt krotki okres czasu.

• david.locke Re:podwojny numer OZONU 19.05.05, 18:38

Nie to zmnaczy ze za tydzien jest Boze Cialo i wydali podwojny numer bo nastepny
        bedzie za dwa tygodnie. tak samo robi Przekroj. Polityka za to wyjdzie w
        przyszlym tygodniu we wtorek.
        Jest godzina 18.41

Nie ma za co ;)

uffff to chyba wszystkie mozliwe odpowiedzi ;)
        • Gość: ciekawy Re:podwojny numer OZONU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 22:44
          ale jak by nie było trochę zaoszczędzą za ten tydzień :)
      • Gość: dziewanna Re: To jest juz nudne [OT] IP: *.aster.pl 20.05.05, 10:35
        W` Pressservice był komunikat, że sprzedali 100 tys egzemplarzy. Konkurencyjni
        wydawcy twierdzą, że 25 tys. Jesli to prawda, to klęska na całej linii.
        • preslaw Re: To jest juz nudne [OT] 20.05.05, 14:09
          Nudny ten Ozon.
          • spocona.kurtka.sonny.bargera o wlasnie! 21.05.05, 01:28
            to jest po prostu ku..ko nuuuudna gazeta.
            i dlatego leci w dol.
            normalni ludzie nie czytaja stopek redakcyjnych.
            bo gdyby czytali, to by "przekroju" chociazby nie czytali.
            to tyle.
            • forresty Re: o wlasnie! 21.05.05, 10:08
              ja po prostu jak widzę Hołownię to ogarnia mnie przerażenie. Szukam jakiego kąta
              żeby się schować, szafy tudziez wolnego pokoju. Obłędny wzrok, ciety język,
              niewzruszona wiara we włsne ego i inkwizytorski szał każe mi głęboko zastanowić
              się nad sensem tzw Mediów katolickich. Z pism dla tzw inteligencji katolickiej
              akceptuję i sznuję TPowszechny i wydawnictwa jezuitów. osoba Pana Hołowni jest
              kolejna osobą po Lordzie Vaderze i Draculi, która przysniła mi się kiedyś w
              nocyi mnie prześladuje.
              A dominikanie niestety powinni się zająć pracą i modlitwą a nie nakręcaniem
              koncernów medialnych ze świecką ekipą.
              OZON to pismo dla młodzieży katolickiej które próbuje przybrać zwykłą formę
              znaną z newsweeka, wprost czy polityki, która to forma przyobleka jakieś
              moralizatorskie treści. Niestety - jakos widać etykieta frugo nijak nie pasuje
              do tytulu "Jak drażnić Rosjan". Jest demokracja, wolny rynek - każdy ma prawo
              wydawać tygodnik, a j mam prawo tego nie kupywać. A Panu Hołowni mówię głosne
              NIE!!!!
              • Gość: lis Re: o wlasnie! IP: *.aster.pl 21.05.05, 11:05
                jak tak was czytam, to widze zasadnicza sprzecznosc - skoro ozon taki nudny, to
                czemu budzi tyle emocji? nie kupowalem dotad, ale zaraz polece do kiosku
                sprawdzic, czy z wami cos nie tak, czy z nimi.
                • forresty Re: o wlasnie! 21.05.05, 18:02
                  nie o to mi chodzi czy jest nudny czy nie tylko że jest irytujący. Po prostu
                  jakosś nie mogę przejsć do porządku dziennego nad wielgachnym bannerem z tytułem
                  " Jak przechytrzyć Rosjan". No po prostu już chyba brzytwy się chwytają bo jakoś
                  przed debiutem anaonsował Hołownia pismo jako magazyn ambitny, stroniacy od
                  dziennikarskiego plugastwa. A tu masz. przechytrzyć Rosjan. Moze napisac wprost
                  jak ich zrobić w bambuko? Takim jezykiem może sobie operować Wprost.
                  A co do redaktora nadnaczelnego to nie obchodzi mnie to czy jest zakonnikiem czy
                  już nie. ja sobie go jako zakonnika nie wyobrażam - jako redaktora też nie.
                  Bardziej jako Savonarolę lub kolejne wcielenie Feliksa. Po prostu na coś sie
                  trzeba zdecydować w zyciu . jak koleś idzie do zakonu po to aby po paru latach
                  błyszczeć w mediach to jest to osoba albo głeboko zagubiona albo głęboko wyrachowana
                  • Gość: lis Re: o wlasnie! IP: *.aster.pl 21.05.05, 22:20
                    ok, moze holownia jest irytujacy, ale gazeta nie. przejrzalem ostatni numer i
                    pare tekstow mnie wciagnelo. bylo pare oryginalnych pomyslow. osobiscie np.
                    wole tekst o politykach-narcyzach, w dodatku w dziale psychologia, niz nadete
                    artykuly serio o wyborczych gierkach partyjnych, od ktorych niby maja zalezec
                    losy swiata, a ktore tak naprawde obchodza tylko zainteresowanych. udalo im sie
                    przekluc ten balon wrodzonej gigantomanii politykow - moze ty to nazwiesz
                    plugastwem i gra pod publiczke, ale mnie sie podoba sprowadzenie tego do
                    wlasciwych rozmiarow.
                    ps. na zadnego savonarole tez sie nie natknalem, moze mam pecha..
                    • Gość: uga Re: o wlasnie! IP: *.acn.waw.pl 22.05.05, 06:56
                      lis, nie rozumiesz. pismo to jedno a ten kolo to drugie. ja daleki jestem od wieszania psow na tym pismie. chodzi tylko o to ze szkoda okazji i kasy. o. ziemba pomylil sie stawiajac na holownie. nie pomylil sie namawiajac palikota na inwestowanie w pismo. to dobry pomysl. ja nie jestem katolikiem, ale przyda sie zawsze dodatkowy punkt widzenia w postaci nowego tygodnika. problem tkwi w tym, ze holownia jest tak irytujacy, ze ozon na starcie stacil 80% potencjalnych czytelnikow, ktorzy nie kupili pisma tylko dlatego ze nie cierpią holowni. i dalej bedzie tracil, az w koncu padnie. znam wiele osob, ktore mialy tam pracowac, ale wymiekly po kontakcie z holownia i zrezygnowaly. albo pracowaly juz i wymiekly. warszawa to male miasto. srodowisko wie wszytko o wszytkim. ozon ma powazne klopoty z pozyskaniem dobrej kadry. holownia jest tak pyszalkowaty i zarozumialy, tak niewybrednie okazuje swoja wyzszosc rozmowcy, ze ludzie po drugiej rozmowie kwalifikacyjnej daja sobie siana. mimo takiego bezrobocia. przez takie "sito" przebic sie moze tylko ktos bez osobowosci. ktos kumu takie traktowanie i lezacy na dywanie (slyszalem ze w takiej pozycji rozmawia z ludzmi) holownia "robi". widzieliscie zdjecia redakcji pewnie. wszystko jest jasne. kilka "spadow" i podjarana mlodziez .ziemba nie przewidzial jednej prostej sytuacji, ze tak mlodemu czlowiekowi poprostu odbije. to co kiedys budzilo u holowni tylko irytacje, dzis przekracza granice absurdu. ozon nie ma szans dopoki on tam pracuje. kupia go tylko ci, ktorzy nie maja alergi na holownie, a takich jest niewielu. np. 15-letnie laski z oazy i to takie nieatrakcyjne :)
                      reasumujac, jezeli to bedzie szlo w kierunku odejsc takich ludzi jak kamola, co jest bardzo wymowne, a nie wymiany naczelnych, to kiepsko to widze. ozon bedzie mial takie samo wziecie jak program terlikowskiego (szef dzialu spiecia w ozonie) w tvp "my, wy, oni". chociaz z tego mozna sie przynajmniej posmiac:) moze inaczej. diabel (jezeli istnieje), na wiesc o tym jak i czyimi rekoma nowy katolicki tygodnik w "sprytny i nowoczesny" sposob probuje zaniesc swiato stworcy do mlodych ludzi xxi wieku, ubawil sie do lez :P
                      zycze dominikanom i o.ziembie madrosci, skutecznosci w dzialaniu i wyciagniecia wlasciwych wnioskow.
                      • Gość: gizmo Re: o wlasnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 07:32
                        jeśłi de facto dominikańskie pismo wywala na banerach tytuł o którym wspomnial
                        forresty to wpisuje się świadomie w nurt diennikarstwa sensacyjnego i w dodatku
                        antyrosyjskiego. Ja nie czytałem tego artykułu, ale skojarzenia z ostatnia
                        sytuacją między oboma krajami są oczywiste. Jeśłi więc redakcja pisma
                        współtworzonego przez zakonnikow chce się wpisywać w ten nurt publicystyki
                        kreatywnej to proszę bardzo, tylko nie wiem dlaczegó równać się do "Wprost" i
                        jaki będzie obraz tego tygodnika dajacego uwieść sie antywschodnim fobiom.
                        A Holownia? Jesli Bratkowski bał się cokolwiek przy nim powiedzieć to musi być
                        to monstrum. Nie cierpię takich ludzi. Bóg wiedzial co robi odbierając mu
                        powołanie - tacy ludzie plamią Kościół
                        • Gość: jaron Re: o wlasnie! IP: *.aster.pl 22.05.05, 22:32
                          ej, moze warto przy tak zdecydowanych sadach miec pojecie o czym sie mowi? ja
                          przeczytalem ten rosyjski tekst - przyzwoita publicystyka, a nie
                          żadne "wprostowe" kreatywne dziennikarswto - tekst na okładce byl zwyczajnym
                          grepsem, zreszta pasujacym do fotki. Ale teraz mam wrażenie, ze jedyna
                          publicystyka kreatywna w tej dyskusji to wasze ataki na holownie...
                      • iza_dora Re: o wlasnie! 22.05.05, 13:14
                        > [...] ozon na starcie stacil 80% potencjalnych czyt
                        > elnikow, ktorzy nie kupili pisma tylko dlatego ze nie cierpią holowni.
                        [...] warszawa to male miasto. srodowisko wie wszytko o wszytkim

Chyba jednak trochę przeceniasz siłe Warszawy... Pozostali mieszkancy Polski, choć to tylko prowincja, też potrafi czytać.

Jaki jest Hołownia? A co mnie to obchodzi? Współczuję ludziom, którzy muszą z nim pracować, jeśli to co znajduje się w tym wątku to prawda. Ale jakie to ma znaczenie dla potencjalnego czytelnika, nie uwikłanego w rozgrywki personalne warszawki? Ja się cieszę, że jest kolejny tygodnik na rynku. Najzwyczajniej w świecie mam większy wybór - dlatego mam nadzieję, że Ozon się utrzyma. Czy z Hołownią czy bez ... ???
                        iza
                        • Gość: adam KOMPLEKS HOŁOWNI ? IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 17:00
                          to prawda, że ozon spartolił wejście na rynek, ale to ujadanie dzieci warszawki
                          mnie wyjątkowo drażni. Ozon wprowadził nową jakość i spracowanwe japiszony
                          warszawki mogą wykazać się swoimi walorami intelektualnymi obrabiając
                          przypadek. Być może hołownia jest walnięty, ale ten wasz emocjonalny jazgot
                          wskazuje na wasze problemy z wyższymi wartościami i zakompleksienie. Nagle
                          staliście się tacy wrażliwi i subtelni w ocenie zawartości merytorycznej i
                          estetyce ozonu, że nie istnieje nikt kto sprostałby waszym wymaganiom (nawet wy
                          sami). ozon czyta się dobrze i życzę mu jak najlepiej. cieszę się również, że
                          dziecaki mają się czym zająć. bawcie się dobrze ... i zaczytujcie się w
                          pozostałych tygodnikach. na pewno wam się nie polepszy ..
                          • Gość: uhuhuhu KOMPLEKS WARSZAWY ? IP: *.acn.waw.pl 31.05.05, 20:58
                            ahh ta niedowartosciowana prowincja:P WY warszawka.. hahaha wiesz co to warszawka? to tacy ludzie jak ty. to ludzie ktorzy byli na tyle silni i zawzieci ze udalo im sie wyjechac z zabitych dechami miescin i cos osiagnac. rdzenni warszawiacy wykonuja podrzedne funkcje, bo nie chce im sie tyrac i tak sa ustawieni z domu. smutne to, ale w takim kraju zyjemy, wiec nie rzucaj sie tylko zrob cos. a holownia to jemiol parowy.
                            • konopielka80 Re: KOMPLEKS WARSZAWY ? 06.06.05, 09:56
                              Dla mnie najbardziej żałosny jest ten ich "siarkazm". Niektóre żarty poniżej krytyki np. o psach srającyh pod willą gen.Jaruzelskiego.
    • reniferek1 Re: W Ozonie są już pierwsze zwolnienia 19.07.05, 11:08
      Po pierwszym zwolnieniu przyszły następne. Czy komuś potrzebne takie pismo jak
      Ozon?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka