Dodaj do ulubionych

Dopłata do urzędnika

• Gość: aga Re: Dopłata do urzędnika IP: *.minrol.gov.pl / *.minrol.gov.pl 24.06.05, 13:21
      Jestem urzędnikiem wymienionego Ministerstwa. Raz na dwa lata dostaję za wczasy
      pod gruszą 400zł - 19% podatku z funduszu socjalnego. Nie są to pieniądze
      podatników. Gdyby zlikwodowano fundusz socjalny, pieniądze te przeznaczone
      byłyby na wynagrodzenia. Tak też postuluje Platforma Obywatelska. I słusznie.
      Nikt by mi nie wmawiał, że inni z podatków płacą na moje urlop, bo to nie
      prawda i dziennikarz zanim napisze bzdury to niech je sprawdza. Już raz
      nierzetelni dzennikrze z Gazety Wyborczej zostali podpuszczeni.Moja pensja po
      dwudziestu kilku latach na stanowisku gł. specjalisty wynosi netto 1800 zł a
      koleżanka, która z Ministerstwa odeszła w 1987r. do banku PKO śmieje się, że u
      niej kasjerka po maturze lepiej zarabia. Może lepiej przyjrzyjcie się pensji
      urzednikom unijnym, którzy z mniejszą wiedzą merytoryczną bo
      wąskowyspecjalizowaną (znają dobrze tylko języki)zarabiają wielokrotnie
      więcej,a to też idzie obecnie z podatków Polaków. Sprawdzie też jakie maja
      przywileje pracownicy wielu spółek. Koleżanka, któa pracuje w spółce
      amerykańskiej zajmującej sie reklamą ma: abonament medyczny, dodatkową pensję
      przy urlopie, Bożym Narodzeniu nie liczą b. wyskokiej pensji. A dochodami tej
      spółki są pieniądze za reklamę, ktre płaci jej m.in. TVP. A my przeciez płacimy
      haracz na TVP i nikogo nie oburza, że płaca duze pieniadz za reklamy i pensje
      tzw. gwiazdom. Przecież to nie jest telewizja komercyjna.
    • Gość: sqv Re: Dopłata do urzędnika IP: *.net 24.06.05, 13:28
      czepiacie się. Nie zauwazyłem żeby w artykule była mowa o tym że coś jest wbrew
      prawu.
    • Gość: aga Re: Dopłata do urzędnika IP: *.man.polbox.pl 24.06.05, 13:29
      Zanim ktoś napisze taki artykuł, niech przeczyta troche przepisów. Fundusz
      socjalny jest obowiązkowy w każdym przedsiębiorstwie czy urzędzie, jeżeli
      zatrudnia powyżej określonej liczby osób. Przecież takie sa przepisy. Firmy
      prywane też mają taki fundusz, wydaje sie te pieniadze na bony, imprezy
      integracyjne. Te pieniądze należą sie pracownikom, dlatego nie rozumiem o co
      chodzi, jakie pieniądze wyrzucone w błoto, prazecież takie są przepisy.
    • Gość: Harry Re: Dopłata do urzędnika IP: 80.51.241.* 24.06.05, 13:33
      Idiotyzm dziennikarza. To nie sa pieniądze z podatków, tylko obowiązkowa składka
      z pensji, odpis na fundusz socjalny, którego nie mozna inaczej wykorzystać, niż
      za zgodą komisji socjalnej, złozonej z przedstawicieli pracowników. Z tych
      pieniędzy robi się np. paczki dla dzieci oraz dopłaty do tzw. wczasów pod
      gruszą, można zresztą zrobić z nimi cokolwiek, byleby zgodnie z regulaminem,
      który ustali sobie sama komisja socjalna - czytaj:pracownicy. Jestem urzednikiem
      i dlatego pisze: wara Gazecie od moich pieniędzy! Nikt do moich wczasów nie
      dopłaca, bo to moje pieniądze, odłozone z pensji.
    • karolina181 Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 13:35
      to ZŁODZIEJSTWO........ !!!!!!!
      powiedzmy temu STOP !!!!
      • vitmik Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 13:43
        ale jak wpadniesz to pierwsza polecisz do urzedu zeby ci dali kase za
        urodzenie, samotne wychowanie itp
    • Gość: gość Re: Dopłata do urzędnika IP: *.mofnet.gov.pl 24.06.05, 13:44
      Witam!
      Chcę zaznaczyć, że jestem urzędnikiem i treść tego artykułu mnie zagotowała. W
      urzędzie pracuje od sześciu lat, mieszkam w domu po mojej babci, nie mam
      samochodu, kupiłem używaną pralkę i lodówkę, ponieważ na nowe mnie nie stać, a
      mam rower – kupiłem nowy, opłacam rachunki za prąd , gaz, telefon a na obiady
      chodzę do mojej mamy. W ciągu tych sześciu lat udało mi się odłożyć 5 tyś. zł.
      Nie głoduje, nie chodzę obdarty, to prawda, ale wynagrodzenie mamy bardzo
      niskie, więc jak raz do roku dostanę ok. 500 zł na wakacje to chyba nie jest
      zbrodnia przeciwko narodowi!
    • Gość: gość Re: Dopłata do urzędnika IP: *.uwgda.gov.pl 24.06.05, 13:44
      A może by tak niekompetentni dziennikarze oddali swoje pensje na komputery dla
      szkół? Fundusz socjalny jest tworzyny z odpisów od pensji i przyznawany tym,
      którzy go tworzyli, czyli pracownikom. Gdzie więc tu dodatkowe pieniądze od
      podatników? Czyżby w tym kraju urzędnicy mieli pracować za darmo?
    • Gość: fk Re: Dopłata do urzędnika IP: *.mofnet.gov.pl 24.06.05, 13:55
      Pracuję w ministerstwie i zarabiam na poziomie średniej pensji w Warszawie.
      Jest to oczywiście więcej niż średnie zarobki urzędników w całym kraju ale w
      porównianiu do osób z moimi kwalifiakcjami w innych warszawski firmach już nie.
      Fundusz socjalny jest tworzony na podobnych zasadach jak w innych firmach.
      Świadczenia z niego są przyznawane zależnie od dochodu na osobę w rodzinie i
      przyznawane również emerytom i rencistom.
      Ponieważ jestem rodziną jednoosobową to na dopłatę urlopu pod gruszą juz się
      nie załapuję a o bonusach z okazji świąt nikt u nas nigdy nie słyszał za
      wyjątkiem paczek ze słodyczami dla dzieci na dzień dziecka ale to było przed
      kilku laty.
      A na urlop poza Warszawą ostatni raz wyjechałam przed czterema laty - w tym
      roku też nie wyjadę bo będę malować mieszkanie.
      Ten artykuł jest po prostu ogólnikowy i oparty na stereotypowych pogladach na
      temat urzędników. Autor pop prostu odwalił chałturę.
    • Gość: 44444444444444444 w dupie mam urzednicze dziadostwo-to wszystko jede IP: *.promax.media.pl 24.06.05, 14:00
      pies , szczególnie to centralne , choc w tych wojewódzkich i powiatowych
      jest nawet gorzej . KAZDY URZĘDAS TO NIERÓB!!!!
      • zbig72 Re: w dupie mam urzednicze dziadostwo-to wszystko 24.06.05, 15:03
        taaaa
        ale jakby ich nie było to jakbyś samochodzik zarejestrował???
        pewnie masz dowód osobisty, prawo jazdy i mnóstwo innych papierków - skoro je
        otrzymałes to znaczy że urzedasy nie są takimi nierobami jak ci się wydaje...
    • Gość: smok_hilary Urzędas to praca niegodna mężczyzny IP: *.pit.edu.pl 24.06.05, 14:00
      To prawie jak prostytutka utrzymywana z pieniędzy społeczeństwa, tyle że nie
      robi ludziom dobrze, ale wręcz przeciwnie.
    • Gość: banita Re: Dopłata do urzędnika IP: *.um.wroc.pl 24.06.05, 14:07
      Uważam, że Pan Redaktor chce wywołać burze swoim artykułem, każdy znający się
      choć trochę na prawie pracy wie że każdy pracodawca musi posiadać taki fundusz
      socjalny a czy go wyda na dofinansowanie do wczasów (które notabene zależy od
      zarobków urzędnika, powyżej ustalonego progu nie dostaje dofinansowania)czy na
      impreze integracyjną zależy już od regulaminu socjalnego. Wydaje mi się że Pan
      jako pracownik w redakcji na pewno korzysta z takich bonusów chociażby imprezy
      plenerowe organizowane przez redakcje, więc chyba pański artykuł okazał się
      klapą. Z moich informacji wiem że dofinansowanie do wczasów jest w większości
      przedsiębiorstw.
    • agulka04 Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 14:09
      coś mi się wydaje że fundusz socjalny z którego płaci się tzw. wczasy pod
      gruszą są ściągane z pensji urzędnika a nie podatnika
      • Gość: inna Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 16:32
        no to ci się źle wydaje
    • Gość: pracownik Re: Dopłata do urzędnika IP: 195.150.18.* 24.06.05, 14:10
      Pan redaktor pomylił jakąś dopłatę dla urzędników z tzw. wczasami pod gruszą, i
      nie ma racji że tylko urzędnicy tak mają bo jest to wymóg polskiego prawa i
      większość szanujących się firm tak postępuje. Widać w wyborczej nawet na tym
      tną, ale zamiast pisać takich bzdur trzeba było podać pracodawce do sądu o
      zaległe świadczenia.
    • Gość: Eri Re: Dopłata do urzędnika IP: *.um.poznan.pl 24.06.05, 14:11
      Mnie się też artykuł nie podoba z przyczyn podobnych. O zarobkach urzędników
      opowiada się jakieś niestworzone historie. Tymczasem pensje moje i moich
      znajomych to 800-1200 zł i to w dużym mieście gdzie życie jest drogie.
      Nieprawda także że tylko urzędnicy dostają dodatek za tzw. wczasy pod gruszą,
      zarówno moja mama w prywatnym banku jak i narzeczony w firmie farmaceutycznej
      dostają takie dodatki i też ich nikt nie pyta gdzie jadą. Dostają też bony na
      święta. Inna sprawa że nie każdy urzędnik dostaje jakikolwiek dodatek, bony to
      też nie reguła.
      Rozumiem, że Pan Redaktor stawia tezę że bezzwrotna zapomoga jest ok bo daje ją
      prywatna firma, ale już dodatek na wakacje od państwowej nie. Zapewne według
      Pana Redaktora urzędnicy powinni pracować w tak zwanym czynie społecznym a
      skoro już biorą pieniądze za swoją pracę, to powinni stale czuć się winni że
      żyją pasożytniczo z podatków uczciwych ludzi.
    • Gość: bogaty urzędnik Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:11
      Przykro czytać. Jestem urzędnikiem. Raz na dwa lata przysługuje mi około 130 zł
      (na członka rodziny) na wczasy. W moim przypadku jest to w sumie 390 zł brutto.
      Mimo tego "ekstra dodatku" na wczasy nie pojadę, bo mnie przy mojej pensji po
      prostu nie stać. Przypominam, że ja również płacę podatki i nie jestem gorszym
      podatnikiem od zatrudnionych w handlu czy usługach. Żałosny jest Pan,
      redaktorze.
      • vitmik DO PRYWACIARZY 24.06.05, 14:14
        tak narzekacie na urzednikow ale jak trzeba bylo (i bedzie) wypelniac
        formularze i wnioski o dofinansowanie z funduszy europejskich to jak wam jakis
        urzedniczyna to zrobi (choc nie musi) to go bedziecie po rekach calowac,
        przyniesiecie kwiatuszki i koniaczek, nieprawdaz?
    • Gość: zWrocka wiesz, co miesiąc butów nie kupujesz... IP: 195.20.110.* 24.06.05, 14:12
      ... ani Świąt nie wyprawiasz. Więc nie bajdurz tutaj.
    • Gość: Joaquin Wielu ludzi pracuje na takich właśnie darmozjadów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:15
      Wielu ludzi pracuje na takich właśnie darmozjadów!!!! I to właśnie NAS-
      obywateli tak wkurza. To, że są w Polsce ludzie z wyższym wykształceniem, po
      kursach etc. którzy zarabuiają minimalną pensję. Ale nimi urzędasy się nie
      przejmują, nieprawdaż???

-----------
      Mi na szczęście powodzi się nieco lepiej:)))
      • vitmik Re: Wielu ludzi pracuje na takich właśnie darmozj 24.06.05, 14:18
        Mi też ;(
      • Gość: Nroht [...] IP: 212.160.172.* 24.06.05, 14:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zbig72 Re: Wielu ludzi pracuje na takich właśnie darmozj 24.06.05, 15:07
        w ministerstwie każdy urzędas ma wyższe wykształcenie i zna języki - i zarabia
        po 1000 pln - i dlatego właśnie się wkurzają o takie debilne artykuły
    • Gość: Jack Re: Dopłata do urzędnika IP: *.icpnet.pl 24.06.05, 14:20
      W pełni się zgadzam z tym co napisała Ewita, jestem doskonale zorientowany w
      zarobkach urzędników ponieważ zarówno ja jak i moja narzeczona pracujemy w
      sferze budzetowej i zarabiamy odpowiednio 900 i nieco ponad 700 zł. Dopłata do
      wczasów jest dla nas całkiem znaczacą sumką pieniedzy. Można jedynie dyskutować
      czy dopłaty powinni otrzymywac urzędnicy wyższego szczebla zarabiający na
      przykład powyżej okreslonego pułapu no np 3-4 tysiecy złotych dla których 200 -
      300 złotych nie ma aż tak dużego znaczenia. I na koniec: suma 200 mln robi może
      wrażenie ale sama afera paliwowa to grubo ponad 1 mld zł strat dla budżetu a
      takich afer i matactw jest dużo wiecej
    • Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: 212.160.172.* 24.06.05, 14:23
      a nie można by tak tej gazecie jakieś sprawy wytoczyć? typu szykanowanie grupy
      społecznej czy coś w tym stylu? pewnie by się dało, co? może następnym razem by
      się zastanowili zanim wydrukują bzdury, które tylko jątrzą i szczują...
    • Gość: lul Re: Dopłata do urzędnika IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 24.06.05, 14:25
      Ator artykułu chyba nie wie, o czym pisze. Tzw. fundusz na "wczasy pod gruszą"
      funkcjonuje również w firmach prywatnych, a wysokość wypłat jest określona
      ustawowo. Ponadto kolejna nieścisłosć - w budżetówce fundusz socjalny również
      jest przeznaczany na pożyczki i zapomogi. Proszę lepiej sprawdzać to, co
      podaje się do wiadomości publicznej.
    • Gość: wszechwiedzący Re: Dopłata do urzędnika IP: *.udn.pl 24.06.05, 14:28
      co to za brednie!!!!! urzednicy 900zl? ŚMIESZNE!!! a najlepiej rozbawily mnie
      buty ze szmateksu za 200zl! hehehe
      moze to nie szmatex tylko dawny PEWEX? ZABRAC WSZYSTKIM URZEDNIKOM WSZELKIE
      DODATKI!
      • Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: 212.160.172.* 24.06.05, 14:30
        taaaaa gó.. wie, ale pisze... to typowe w tym kraju.
    • Gość: P Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:32
      Zgadzam się z Ewitą. Taka dopłata to w moim i nie tylko jedyna szansa aby
      wyjachać na urlop - co i tak jest kroplą w stosunku do cen wypoczynku (i to w
      kraju, a nie na jakiejś Majorcej jak twierdzi ktoś tam nieznający realiów życia
      w Polsce)
    • feliks-50 Największe darmozjady z największymi przywilejami 24.06.05, 14:36
      A załatwić coś w urzędzie to horror.
    • Gość: SP3qdw Re: Dopłata do urzędnika IP: *.eris.pl 24.06.05, 14:37
      Ten artykuł jest wewnętrznie sprzeczny. Autor pisze (zgodnie z prawdą), że
      tworzenie Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych jest wymagane przez
      przepisy prawa pracy. Tak samo przepisy stanowią, że o wykorzystaniu środków z
      ZFŚS decydują przedstawiciele pracowników. Jedną z wymienionych w Kodeksie
      Pracy możliwości jest dofinansowanie wakcji. Więc dlaczego autor ma pretensje
      do urzędników, że postępują zgodnie z prawem? Czy mieliby być pozbawieni ZFŚS
      (w odróżnieniu od innych firm)? Z jakiej racji? To prawda, że wszyscy za to
      płacimy, ale to jest normalnym kosztem pracy, takim samym jak u pracowników
      firm prywatnych.

Nie jestem urzędnikiem, często spotykam się z niskiej jakości pracą urzędników
      instytuacji państwowych, ale bardzo mnie irytuje na siłę przedstawianie ich w
      złym świetle.
    • Gość: oja Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:38
      To chyba rzeczywiście najgłupszy artykuł...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka