Dodaj do ulubionych

Rosjanie wolą Mazury od Paryża

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:24
Nie wiem jak reszta czytelników Metra, lecz Ja z tego co wiem to Augustów nie
leży na Mazurach !!!! a na Suwalszczyźnie !!! ... pozostawiam to do
przemyślenia dla autorki Pani Bugajskiej (polecam powrót do szkoły lub rzut
oka na mapę)
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 29.07.05, 09:24
      Ruskom dziękujemy, niech se jeżdżą nad Bajkał.
      • Gość: anuszka Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.h3.agh.edu.pl / *.ha3.agh.edu.pl 29.07.05, 09:35
        > Ruskom dziękujemy, niech se jeżdżą nad Bajkał.

Jak bedziesz w Niemczech, to zycze ci, zeby Niemcy tobie tak samo podziekowali.
        :-/
        • Gość: fritz Bardzo dobrze, wrecz fanstastycznie, ze sie dobrze IP: *.adsl.solnet.ch 31.07.05, 16:01
          czuja.
          Tylko pogratulowac miejscowym, ze potrfili stworzyc tak swietna atmosfere dla
          gosci.
      • Gość: darek Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:45
        za długo byłeś na słońcu? Wyluzuj!!! klient to klient , nie ważne z jakiego
        kraju. Ważne aby ludzie mieli pracę przy obsłudze turystów. A może wolisz tam
        postawić jakąś hutę albo inny koszmarny zakład który raz dwa zdegraduje
        środowisko. A tak wogóle , to czy Ty wyjeżdżasz czasami za granice własnej
        gminy? Chyba nie bo gdybyś spróbował to byś wiedział że turystyka to żyła złota
        dla tych którzy z turystów żyją
      • koczisss Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża 29.07.05, 12:18
        Głupiś, jak zostawiają kasę i do tego są dobrymi turystami, to niech ich będzie jak najwięcej!!!
      • Gość: gggg Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:06
        dziękujemy i Francuzom i Moskwie
      • Gość: Robin [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 16:37
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Fred [...] IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.05, 11:28
      • Gość: pawciucha [...] IP: *.fastnet.pl / *.fastnet.pl 30.07.05, 18:23
    • Gość: jaczelek Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.saint / 195.117.38.* 29.07.05, 09:46
      Co za głupi tytuł! Od kiedy Litwini, Łotysze, czy Estończycy są Rosjanami...
      Myślenie w kategoriach Demoludów wiecznie żywe!
      • Gość: muka! Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.aster.pl 29.07.05, 10:17
        Jasne, zawsze najfajniej się przyczepić. Tyle że w tekście akurat to Rosjanin
        mówi dlaczego jego rodacy wolą jeździć do Polski niż do Paryża czy Rzymu.
      • Gość: :> Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:03
        a czego się spodziwać po "specjalistce" od cichodajek i latawic jaką
        niewątpliwie jest autorka artykułu
    • Gość: Tomek a w hotelu Kasprowy w Zakopanem IP: 212.244.59.* 29.07.05, 09:57
      jestem chyba jedynym gosciem z Polski :-))). Hotel okupuja glownie Anglicy,
      Szwedzi, Japonczycy, Amerykanie ale i Ruskich kilku tez sie znajdzie.
      • Gość: pawciucha Re: a w hotelu Kasprowy w Zakopanem IP: *.fastnet.pl / *.fastnet.pl 30.07.05, 18:29
        I bdb,przypominam, że 75% produkcji polskiej motoryzacji też konsumuja
        obcokrajowcy! To co,zakazac eksoprtu samochodów?
    • blq no ja też się przyczepie. ciekawe, czy niesłusznie 29.07.05, 10:50
      A co powiecie o tym?

Dziennie Ukraincy zostawiają u nas 30Euro, a co roku odwiedza ich ponad dwa
      miliony. Oj, wynika z tego, ze powinnismy ich po rękach całować, bo zostawiają u
      nas ponad 25 miliardów euro rocznie.

Przynajmniej tak wynika z tych danych na koncu artykułu.... tzn ja wiem, o co
      chodzi, ale o więcej precyzji bym prosił....
      • Gość: Przemo Re: no ja też się przyczepie. ciekawe, czy niesłu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.07.05, 11:09
        Nie wiem gdzie uczyles sie matematyki, ale jesli wymnozysz 2 miliony razy 30 to
        wyjdzie 60 milionow.
        • Gość: poznaniak Re: no ja też się przyczepie. ciekawe, czy niesłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 14:55
          Ja tez sie przyczepie jak wymnoże 2miloiony razy 30 to wyjdzie 60. Ale twój
          poprzednik pomnożył te 60 mln razy 365 dni w roku...........
          • Gość: wieśniak z wiochy Re: no ja też się przyczepie. ciekawe, czy niesłu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 15:40
            Ja też się przyczepię. Ciekawe skąd poprzednik zdobył podstawy do przyjęcia
            założenia, że 2 miliony Ukraińców przebywa w Polsce przez wszystkie dni w roku?
            • Gość: ;-) Re: no ja też się przyczepie. ciekawe, czy niesłu IP: *.chello.pl 29.07.05, 18:47
              Brawo,doskonały nick.Aż żal tłumaczyć,ale co tam,widocznie jesteś autentycznym
              wieśniakiem...A więc:skoro masz napisane 30 euro dziennie,to chyba mógłbyś się
              domyślić,że jest to już wyciągnięta roczna średnia....Masz problemy ze
              zrozumieniem czytanego tekstu i z matematyką....może przydałaby się szkoła?
              • Gość: wieśniak z wiochy Dopraszam się łaski Jaśnie Pana Kształconego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 09:59
                Znaczy się jednak:
                2 340 000 x 365 x 30 USD?
                To ile to będzie na piniądze, Panie Uczony, bo mnie się już w głowie pomieszało
                od tych zer wszystkich?
                A GBP Polski to ile teraz bedzie Jaśnie Panie? A budżet państwa, co tak krzyczą
                że za dużo wydaje, to ile teraz ma tych piniędzy?
                Co prawda to prawda, ja człowiek prosty, nieuczony. Pomóżcie, Jaśnie Panie
                Miastowy, bo już nic z tej polityki nie rozbieram.
        • Gość: Karola Re: no ja też się przyczepie. ciekawe, czy niesłu IP: *.chello.pl 29.07.05, 18:48
          Ojoj.....z matematyką to chyba kiepsko u Ciebie...przeczytaj jeszcze raz
          artykuł,a może sam pojmiesz swój błąd....
      • koczisss Re: no ja też się przyczepie. ciekawe, czy niesłu 29.07.05, 12:20
        Tylko, że większość z tych Ukraińców co rocznie przyjeżdża tyle nie zostawia, bo są to zwykli handlarze i przemytnicy!:)
        Z tego wszystkiego tylko garstka to normalni turyści, z Białorusinami zresztą jest podobnie:)))
    • leech3 Augustów to pojezierze Augustowskie 29.07.05, 11:41
      Nie ma takiej krainy geograficznej jak suwalszczyzna - to administracyjnie od
      starego miasta wojewódzkiego. Potem w wyniku lokalnej bitwy o prestiż
      Pojezierze Augustowskie zostało przemianowane na Pojezierze Suwalsko-
      Augustowskie - ale to Suwałki były miastem wojewódzkim :P. Prawdą też że nie są
      to Mazury. Mazury to były zabór niemiecki a Augustów należał do zaboru
      rosyjskiego .. chyba.
      • Gość: ssszymon Re: Augustów to pojezierze Augustowskie IP: *.microb.uni.wroc.pl 29.07.05, 11:51
        leech3 napisał:

> Nie ma takiej krainy geograficznej jak suwalszczyzna - to administracyjnie od
        > starego miasta wojewódzkiego. Potem w wyniku lokalnej bitwy o prestiż
        > Pojezierze Augustowskie zostało przemianowane na Pojezierze Suwalsko-
        > Augustowskie - ale to Suwałki były miastem wojewódzkim :P. Prawdą też że nie są
        >
        > to Mazury. Mazury to były zabór niemiecki a Augustów należał do zaboru
        > rosyjskiego .. chyba.
        zgadza się wystarczy pojechać do suwałk i czuje się rosyjski styl budowania
        miast. Tzn bardzoe szerokie ulice, zabudowa ala klasyczna itp, takie guberniane
        miasteczko.
        • Gość: kamaoka Re: Augustów to pojezierze Augustowskie IP: 217.98.101.* 29.07.05, 12:20
          hmmm..jestem z suwalk
          i zawsze powatzralam ze suwalki to suwalszczyzna, nei zadne mazury czy juz nei
          dasj boze podlasie, ale augustow... to albo pojezierze augustowskie albo tez
          suwalszczyzna ktora jest czescia pojezierza litewskiego
          ale mazury to to na pewno nie sa na litosc boska!!!
          • Gość: pisarz czynny Suwalki to "polska Litwa", Augustow to juzPodlasie IP: 62.206.124.* 29.07.05, 16:40
            • Gość: cienkibolek Re: Suwalki to "polska Litwa", Augustow to juzPod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 21:06
              Jeżeli ktoś nazywa Suwałki polską Litwą to powinien wiedzieć, że pretensje
              terytorialne Litwinów sięgały(ją?) Sztabina. Każdy kto odrobinę liznął geografii
              wie, że po drodze od Suwałk do Sztabina leży Augustów. Podlasie zaczyna się
              między Sztabinem a Suchowolą.
      • Gość: cienkibolek Re: Augustów to pojezierze Augustowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 21:00
        Polecam lekturę Encyklopedii PWN - stoi tam czarno na białym, że Augustów leży
        na Pojezierzu Suwalskim i nie ma to związku z byłym podziałem administracyjnym.
        Podział na krainy geograficzne nie wynika z granic zaborów.
      • Gość: pawciucha Re: Augustów to pojezierze Augustowskie IP: *.fastnet.pl / *.fastnet.pl 30.07.05, 18:40
        Malo kto wie, że w 28.08.1410r. odpoczywając po bęckach spuszczonych Urlykowi
        von I.T.D.,ówczesny wladca ziem dzisiaj nazwanych Suwalszczyzną przegral je w
        pokera ( full vs kareta) z rycerzem Pawko z Miechowic (Kujawy). Dlatego za
        nieuprawnone uważam zaliczanie tych paru ha do posiadości innych niż mojej
        rodziny. Amen
        • meerkat1 Re: Augustów to pojezierze Augustowskie 30.07.05, 19:29
          Kowno to Litwa, Lwow to Ukraina, Koenigsberg to Rosja, a Breslau, Stettin,
          Schweinmunde, Gruenberg, Hirshberg, Oppeln etc., to "prastare ziemie polskie po
          wiekach odzyskane". :-)
    • Gość: olusia Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.ghnet.pl 29.07.05, 11:52
      A to dlatego, ze Rosjanie latwo uzyskuja wizy do Polski, a Litwinom nie sa
      potrzebne.
    • mobit Rosjanie czy inni goście zza wschodniej granicy? 29.07.05, 12:26
      W tytule jest Rosjanie natomiast większość artykułu dotyczy: Litwinów, Łotyszy,
      Estończyków i Ukraińców. Zastanawiam się czy nie poczują się dotknięci
      przypisaniem ich do innej nacji.
      W każdym razie ja bym się poczuł nieswojo gdyby mnie określono mianem: Niemca,
      Czecha, Słowaka, Litwina czy Rosjanina. A jak poczułby się autor tego artykułu.
      I to nie ma nic wspólnego z animozjami narodowościowymi, a z prawdziwością
      tytułu. Moim zdaniem, ten nie odpowiada treści artykułu.
    • Gość: silesianin Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.elbud.katowice.pl 29.07.05, 13:40
      Tak samo jakby ktoś powiedział że Sosnowiec to Śląsk
    • quisque [...] 29.07.05, 14:19
    • pro.filutek1 Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża 29.07.05, 15:55
      No to polecieć kolegom na wschodzie milą reklamą w stylu pielęgniarki i
      jazda. :)
    • Gość: pisarz czynny Brawo Rosjanie, kiedys sie dogadamy! IP: 62.206.124.* 29.07.05, 16:37
      Polacy i Rosjanie to bracia przeciez. Niestety u nas szaleja rusofobiczni
      jewreje w mediach i polityce, jakos na razie nie mozemy sobie z ta zaraza
      poradzic. Ale bedzie coraz lepiej. Priwiet!
      • Gość: haha Polacy wola Mazury od Rosjan IP: *.catv.wtnet.de 30.07.05, 00:41
        A temu Panu spasiba.
      • Gość: ady Re: Brawo Rosjanie, kiedys sie dogadamy! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.05, 11:51
        z tymi braciami to bym nie przesadzal ale rzeczywiscie mentalnosc mamy dosc
        podobna z tym ze nasza ma bardzo duzo cech zachodnich jesli nie przewage.
        ganeralnie nie probojemy odroznic zwyklego mieszkanca Rosji od aparatczyka jej
        organow wladzy - a to przecierz nawet tam to sa dwie rozne "rasy". palajac
        niechecia do rosjan powinnismy to adresowac nieco bardziej precyzyjnie, bo
        wlasnie problemy tworza i podscycaja miedzy nami nie zwykli ludzie lecz osoby
        zaangazowane w polityke i wladze. mam nadzieje, ze goscie portalu czasem sie
        nad tym odrobine zastanowia - a warto.
      • Gość: fleks Re: Brawo Rosjanie, kiedys sie dogadamy! IP: *.aster.pl 30.07.05, 21:14
        Mylisz sie. Polske od Rosji oddziela granica cywilizacyjna zwiazana z podzialem
        religijnym. My jestesmy przedstawicielami kultury zachodu, oni - bizantyjskiego
        Wschodu.
    • Gość: hk Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: 217.153.180.* 29.07.05, 17:12
      Byłem gościem Hotelu Delfin i oto moje uwagi.

Pani w recepcji nie wiedziała w jakich godzinach podawane jest śniadanie. Jest
      to chyba jedno z podstawowych pytań zadawanych przez gości.

Gdy chcieliśmy skorzystać z Aquaparku okazało się, że nie ma nikogo z jego
      obsługi.

Odpływ wody w kabinie prysznicowej był zapchany i nikt, mimo naszych uwag
      zgłaszanych w recepcji, nie zareagował.

A droga dojazdowa jest w takim stanie, że chyba nie chcą aby ktokoliwek do nich
      powrócił.

To tyle uwag na temat Delfina. Jak tak dalej pójdzie, to będą mieli gości
      jednorazowych.
    • Gość: Bleble Czepianie sie! IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.05, 19:19
      1. Ten artykul jest o fenomenie przyjezdzania ludzi ze Wschodu do Polski, a nie
      o tym, gdzie lezy Augustow.
      2. Nie ma granic administracyjnych miedzy krainami geograficznymi, wiec nie
      wiadomo dokladnie gdzie sie ktora zaczyna i konczy.
      • Gość: ekspert Re: Czepianie sie! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 29.07.05, 20:55
        Pani dziennikarko!
        Nie chodzi mi o treść tego artykułu ale o jego tytuł. Czy już zdążyła Pani
        odwiedzić Paryż i spróbować przekonać jeszcze niedoinformowanych Rosjan co do
        tego, że Augustów już cieszy się większą popularnością niż stolica Francji? A
        czytelników, którzy przeczytali jak mi się wydaje ten słaby tekst chciałbym
        uczulić, że nie wszyscy ruskojęzyczni są Rosjanami. Działałem w branży
        turystycznej trochę czasu i znałem przypadki kiedy Ukraińcy i Białorusini
        wydawali się za Rosjan. Geopolityka zna wiele takich przypadków.
        • zm23 Re: Czepianie sie! 29.07.05, 21:20
          Czy to znaczy, że w Rosji zalegalizowano związki homoseksualne?
          • bartllomiej ehhh 29.07.05, 22:28
            ruscy jak do Polski przyjezdzaja to wcale zawrotnych sum nie zostawiaja, a
            wrecz przeciwnie sa z nimi klopoty.
            • Gość: KGP Re: ehhh IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.05, 11:43
              a niby waszmosc skad o tym wiesz ... z autopsji? Bo dane z mojej "firmy"
              zdecydowanie tej tezie przecza! Jesli nie dysponujesz uwiarygodnionymi danymi
              to nie zabieraj glosu po to tyklo aby kogos publicznie obrazic.
    • Gość: Apasz ten powyzej to de_bil :) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.07.05, 09:02
    • Gość: Geograf Augustów leży na Mazurach!!! IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.05, 09:29
      można to sprawdzić w solidnym atlasie geograficznym
    • igel1 Zadna nowosc..polowa to ludzie mafii..... 31.07.05, 11:59
      Pozatym latwo tam o kontakry czarnych struktor.....z roznych dziedzin
      • aby123 Re: Zadna nowosc..polowa to ludzie mafii..... 31.07.05, 15:28
        To źle wydawac opinie, ze w Rosji kazdy to mafia. Wychodzi nasza mentalnosc,
        wyszycy, oprócz nas, są źli. Jak tak dalej pójdzie,. to nikt nie będzie chcial
        przyjechac do tego uroczergo kraju i przemiłych jego mieszkańców.
    • Gość: bouque Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 16:15
      extra! a gdzie ci rosjanie? bo tu była mowa jedynie o Litwinach, Łotyszach,
      Estończykach i Białorusinach, i jedynie wzmianka o biurze podróży w Kaliningradzie
      • Gość: Sasza Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:51
        Hehhe, ten artykul ma dwie strony madralo! :))
        Bardzo sie ciesze, ze Rosjanie coraz czesciej przyjezdzaja do Polski. Zreszta
        nic w tym dziwnego. Przweciez Polacy tez swietnie czuja sie w Rosji, czy na
        Ukrainie.
    • Gość: luzak Nawet policja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:05
      ..., że nie ma z nimi żadnego problemu. Czy niektórym ciołkom nie wstyd pisać w
      ten sposób? najpierw o jej jak fajnie a później dowalić że pewnie bandyci tylko
      po sobie sprzątają. eh
    • Gość: ja Re: Rosjanie wolą Mazury od Paryża IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 31.07.05, 22:14
      racja,
    • bladatwarz Biedni ludzie 31.07.05, 23:30
      Biedni i latwowierni!
      • ryjek1975 Re: Biedni ludzie 01.08.05, 12:16
        Chce mi się rzygać niekiedy, gdy widzę, jak jakiś polaczek z wąsem i głupkowato
        się smiejącą zoną z boku z góry traktują jakiegoś Ukraińca czy Białorusina,
        który przyjechal tu np. do roboty. Stoi taki debil i protekcjonalnie
        opieprzającym tonem klaruje coś "o życiu" - a ten Ukrainiec - często z wyższym
        wykształceniem - stoi i słucha usmiechając się. Polaczek-hydraulik bierze to za
        objaw pokory i do tępego łba mu nie przyjdzie, że ów Ukrainiec nie odszczeknie
        mu i nie pobije go tylko dlatego, że jest zbyt dobrze wychowany i zdaje sobie
        sprawę, że z debilem lepiej nie wdawać się w dyskusję.
        Ja to widzę bardzo często w Warszawie i myślałem do tej pory, że tylko tak
        trafiłem - ale po komentarzach na forum, wiem, że to powszechne. Więc mi wstyd
        jak cholera za braci polaczków z wąsem.
    • Gość: lea Wreszcie jakas rozsadna przeciwwaga dla Szkopów... IP: *.u.mcnet.pl 01.08.05, 13:16
      Rosjanie zawsze mile widziani - w przeciwieństwie do Szkopów...
    • Gość: hahaha ta...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:22
      a polacy to przyjeżdzają swietowac tylko jakies purimy czy jomkipury.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka