Dodaj do ulubionych

Gimnazjum dla przyszłych pilotów

IP: 80.54.90.* 10.03.06, 16:43
Szkoda, że nie było takiej jak ja chodziłem do szkoły :(
Obserwuj wątek
    • Gość: muntu świetna sprawa IP: *.chello.pl 10.03.06, 17:38
      • Gość: gobi a ja znam gim. dla przyszłych bandytów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:04
        ciekawe, czy ci gimnazjaliści już latają? bo w pewnej szkole to już mają praktyki...
      • onioni Re: świetna sprawa - średni pomysł bo ... 11.03.06, 05:55
        Mi w wieku "pogimnazjalnym" (wieki temu ;-)
        popsuł się wzrok i marzenia o lataniu padły
        a zostać mechanikiem na lotnisku jakoś mi nie po drodze było.
        Chyba za szybko szykowac się już tak szybko, skoro wzrok niby psuje się do 25-
        35 roku życia czasm ...

pozdro
        tapety.tapety.glt.pl
    • jimmyjazz były już lice wojskowe 10.03.06, 18:31
      I lotnicze zdaje się również - w Dęblinie chyba.
      I zwykłe wojskowe na terenie całej Polski. Pewnie wiele z nich nie zostało
      • xr67 Gupi jesteś ;-) 10.03.06, 18:55
        jak w temacie ;-)
      • Gość: Janusz PS Re: były już lice wojskowe IP: 83.70.177.* 12.03.06, 03:40
        Takie gimnazjum ma dac pojecie o tym co to jest lotnictwo oraz podstawe do
        dalszego rozwoju w kierunki pilotarzu - tak samo jak uczy sie na kierowce tak
        samo trzeba uczyc ludzi zeby mial kto pilotowac latajace autobusy. Piloci to nie
        tylko wojskowi. A skoki spadochronowe to swietna zabawa a nie tylko obowiazek
        wojskowy.

Skoczek spadochronowy, lic B - nigdy w wojsku nie bylem
        Pozdrawiam
    • Gość: amator Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:55
      To jest piekna szkoła choć dla mnie za późno. Powodzenia !
    • Gość: asdd Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: 195.82.187.* 11.03.06, 01:15
      Super sprawa:) Ja zawsze od malego marzylem by w przyszlosci byc lotnikiem, niestety nie udalo sie. Studiuje informatyke na PS. Do Deblina sie nie dostalem, a do Liceum Lotniczego w Deblinie chcialem isc ale niestety moj rocznik byl jedynym dla ktorego nie prowadzono naboru:/ Nooo ale coz... mam nadzieje ze w przyszlosci znajde dobra praca i bedzie mnie stac na zrobienie licencji pilota we wlasnym zakresie:)
      • emeryt21 Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów 11.03.06, 10:50
        Zazdroszcze im.Ja mialem niewlasciwe pochodzenie i moje checi skonczyly sie na
        marzeniach.
    • Gość: były pilot Liceum Ogólnokształcące dla przyszłych pilotów IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 11.03.06, 12:07
      Ogólnokształcące Liceum Lotnicze
      08-521 Dęblin 3 (Lotnisko)
      Głównym zadaniem szkoły jest przygotowanie kandydatów do WSOSP na kierunek
      pilot samolotów odrzutowych. W szkole nie ma innych profili kształcenia. Nauka
      w szkole trwa 3 lata. Szkoła realizuje rozszerzony program nauczania z
      matematyki, fizyki, języka angielskiego i technologii informatycznej. Język
      niemiecki jest drugim językiem obcym nauczanym w OLL. Oprócz przedmiotów
      ogólnokształcących szkoła realizuje edukację lotniczą poprzez zajęcia
      teoretyczne i praktyczne szkolenie lotnicze.

W klasie I wykonuje się skoki spadochronowe.

W kasie II odbywa się szkolenie szybowcowe.

W klasie III loty na samolotach tłokowych.
      Specyfika szkoły przygotowującej wyłącznie kandydatów na pilotów samolotów
      odrzutowych wymaga od nich wyjątkowej sprawności fizycznej. Informujemy, że
      szkoła realizuje autorski program wychowania fizycznego, którego wymaganiom
      sprostać może kandydat, którego sprawność fizyczna mierzona w biegu na 60 i 800
      m oraz podciąganie na drążku.

Uczniowie mają zagwarantowany bezpłatny internat, wyżywienie, umundurowanie i
      szkolenie lotnicze.

WARUNKI NABORU

O przyjęcie do klasy pierwszej mogą ubiegać się wyłącznie chłopcy, którzy:
      1. posiadają obywatelstwo polskie;
      2. nie ukończyli 17 roku życia;
      3. posiadają orzeczenie z "kategorią zdrowia Z I A" (zdolny na samoloty
      odrzutowe), wydane przez
      Wojskową Komisję Lotniczo Lekarską na podstawie badań wykonanych na koszt
      kandydata (komplet badań kandydata opiewa na kwotę 523 zł)
      4. przedłożą:
      a) świadectwo ukończenia gimnazjum;
      b) zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego;
      5.złożą wspólnie z przedstawicielem ustawowym (opiekunem prawnym) pisemne
      zobowiązanie do:
      a) ubiegania się o przyjęcie, po ukończeniu nauki w liceum, do WSOSP, a w
      przypadku niezadowalającego stanu zdrowia do innej szkoły wojskowej;
      b) zwrotu kosztów wyżywienia, umundurowania, praktycznego szkolenia
      lotniczego, poniesionych przez Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej .
      w okresie pobierania nauki w liceum w przypadku -
      - skreślenia z listy uczniów (dyscyplinarnie)
      - zwolnienia z liceum na własną prośbę po pierwszym semestrze I roku i
      kolejnych latach nauki,
      - zwolnienia z liceum ze względu na zmianę obywatelstwa lub uzyskanie innego
      niż polskie obywatelstwo obcego państwa,
      - rezygnacji, po ukończeniu nauki w liceum ze wstąpienia do służby wojskowej w
      charakterze kandydata na żołnierza zawodowego.

REKRUTACJA

Po przesłaniu na adres OLL (w terminie od 1 listopada do 30 kwietnia roku
      poprzedzającego naukę w klasie I) podania o przyjęcie do szkoły, życiorysu i
      potwierdzonej przez macierzystą szkołę kserokopii świadectwa ukończenia II
      klasy gimnazjum kandydat zostanie powiadomiony o terminie badań lotniczo-
      lekarskich, które odbywają się w 6 Szpitalu Wojskowym (6 SzW) w Dęblinie.
      Kandydat przyjeżdża z rodzicem (opiekunem) w przeddzień badań do Internatu
      Ogólnokształcącego Liceum Lotniczego (Dęblin-Lotnisko) w godzinach 1400 - 1900.
      Badania trwają 3 dni, obecność rodzica (opiekuna) w czasie pobytu kandydata na
      badaniach jest obowiązkowa. Zakwaterowanie dla kandydata i rodzica (opiekuna) -
      odpłatnie (26,75 zł od osoby za 1 dobę). Wyżywienie we własnym zakresie - jest
      możliwość zaprowiantowania się w kasynie wojskowym, bufetach itp.

• Gość: muntu czemu wyłacznie chłopcy? IP: *.chello.pl 11.03.06, 12:14
        • alex-alexander Re: czemu wyłacznie chłopcy? 13.03.06, 08:10
          A co? Moze blondynki maja byc "pilotkami"?
          • Gość: aga Re: czemu wyłacznie chłopcy? IP: *.copyservice.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 09:53
            no to obraziles wszystkie latajace dziewczyny. odszczekaj !
    • Gość: xyseek Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:20
      Ja może nie mam zamiaru by pilotem ale jak najbardziej chciałbym chodzi do
      takiego gimnazjum, szkoda, że już za późno. Nie wiecie może jakie to liceum
      które ma taką klase?
    • Gość: rally_psycho Latać na szybowcach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.06, 13:37
      Fajnie. Najpierw będą latać na szybowcach, później na prawdziwych samolotach...

Ciekawe, co robił autor tej informacji w czasie, gdy powinien siedzieć na
      lekcjach polskiego. Pewnie jeździł w rowerze po podwórku.
    • Gość: michał Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 14:18
      to dobry pomysł, ciekawy jetem czy przed przyjeciem dzieciaków do szkoły
      przejda oni badania lotnicze, aby sprawdzic czy juz w tak młodym wieku nie beda
      wyeliminowani w uprawianiu lotnictwa...
    • Gość: sukces inaczej jak zwykle bzdury IP: *.hsd1.wa.comcast.net 11.03.06, 16:25
      slyszeliscie o symulatorach na ktorych terrorysci uczyli sie latac? po co komu
      skoki na padochronach i latanie szybowcami, mowimy chyba o "zawodzie
      komercyjnego" pilota, a wiec kurs teoretyczny i nauka na symulatorach nie
      geografia matematyka jezyk polski i skok na spadochronie. ludzie kurs amatorski
      to kwestia 2 miesiecy, kurs zawodowy, nastepne 2 miesiace,
    • Gość: lotnik Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 16:44
      jak to, na szybowcu "w charakterze drugiego pilota"? Jakies nieporozumienie! Na
      pewno, autor mial na mysli w charakterze ucznia-pilota. Co by robil wtedy
      instruktor-pilot? bylby "wozony" przez adepta, uczacego sie latac?
      Wtedy, gdy ja pobieralem nauke latania byl podzial rol: uczen-piloy w I-szej
      kabinie, za nim instruktor-pilot. I jest tak nadal.
      2-giego pilota, na prawym fotelu mamy tylko w samolotach pasazerskich linii
      lotniczych lub cargo, czy tez w transportowych lotnictwa wojskowego.
      z lotniczym pozdrowieniem, lotnik
    • Gość: tolek Wirtualne Linie Lotnicze czekają :-))))))))) IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 20:41
    • Gość: Antoni - skoczek Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.pl 12.03.06, 12:06
      Gratuluję pomysłu. BARAWO
    • kobra23 Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów 12.03.06, 13:05
      A kiedy będą szkoły np dla motorniczych,dróżników kolejowych, konduktorów ?????
      Nie zapomnieć proszę o aktualnych trendach typu szkoła magii a la Harry Potter
      tudzież kasjer w markecie ..... Ze o politykach nie wspomnę....
      Niech żyje przemysł tworzenia Kadr Niepotrzebnych dziś, ale jutro - któż wie ???
      Dajmy szansę rodzicom utrzymywania dzieci do czterdziestki !!!!!!!!!!!!!!!!
      Wyszkolmy nauczycieli nowych zawodów .... Niech żyje Polska ucząca się !!!!!!!!
      • Gość: linnia Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.acn.waw.pl 12.03.06, 15:46
        az tak bardzo przeszkadzaja Ci szkoły o konkretnych profilach?
        ludzie wnich ucza sie szczegółowo zawodu jaki chca wykonywac, i jest przynajmniej pewnosc, ze beda sie na tym dobrze znali i przed rozpoczeciem zawodu beda obcowali ze wszytskim kilka lat przed pojsciem do roboty.
        • Gość: technik uwazam ze to nie jest zly pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 20:48
          bo sam skonczylem podobna szkole co prawda o profilu technicznym (mechanik lotniczy0 i mimo ze nie mam licencji ( konieczne zmiany juz w niektorych szkolach tego typu nastapily) to zdobylem spora wiedze i zaklady pracy co najlepsze w okolicy potrzebuja takich ludzi ale... moja klase zamknieto kilka lat temu na fali zamykania technikow :))) i trzeba znowu otwierac.
    • Gość: stan Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.elisa-laajakaista.fi 12.03.06, 19:40
      No, świetna sprawa. Szybki rozwój komunikacji lotniczej powoduje obecnie
      zwiększone zapotrzebowanie na pilotów, którzy długo nie muszą szukać miejsca
      pracy. Tyle tylko czy w Wielkopolsce jest możliwość kontynuowania nauki na
      uczelni kształcącej kadry na potrzeby lotnictwa cywilnego?
    • Gość: stanisław Baran Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:57
    • Gość: st baran Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 20:03
      Czy przed przyjęciem trzeba przejść badania lekarskie.
      Ja kiedys byłem na takich badabiachw Dęblinie i 27 tylko 5 nas przesło
      pozytywne i zostaliśmy przeszkolenie w ramach lotniczego szkolenia wojskowego
      na szbowcach ale przy badaniach w Wojskowym Instytucie medycyny Lotniczej po
      przeszkoleniu niestety nie przeszedłem i nie mogłem być przyjęty do
      Dęblińsakiej Szkoły Orląt. Nie mozna podawać takich haseł o szkołach nie
      informując że do lotnictwa łatwo byc przyjety.
    • Gość: fiooolka Re: Gimnazjum dla przyszłych pilotów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 20:51
      ehh.. szkoda, ze jestem juz za stara na taka szkole.. :(( bardzo zaluje, ze za
      moich czasow nie utworzono takich szkol, dojezdzalabym nawet do Poznania, aby
      tylko moc sie tam uczyc.. uwielbiam latac, niestety jedynie w roli pasazera, ale
      jestem przekonana, ze kiedys uda mi sie zrobic kurs na pilota szybowcowego i
      zdobyc licencje :))
      pozdrawiam wszystkich sympatykow lotnictwa i przyszlych uczniow klas o profilu
      lotniczym w Gimnazjum oraz Liceum w Poznaniu :))
    • Gość: Maurycy F-22 IP: *.chello.pl 12.03.06, 21:35
      Polska chciała kupić Raptory s1.bitefight.pl/c.php?uid=47837

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka