Dodaj do ulubionych

Terror w "Dzienniku"

IP: *.aster.pl 08.09.06, 02:39
Wpisałem się jako Nowy, bo choć czytam to forum, to nigdy się nie wpisywałem.
Teraz to robię, bo od znajomego pracującego w Dzienniku usłyszałem
superwieści - tam w redakcji wybuchła panika, sprzedaż spada na łeb, a G.
Jankowski (dyro wydawniczy, naczelny Krasowski nie ma nic do gadania, ponoć
figurantem jest) chodzi od biurka do biurka, na ludzi bluzga, że "zaraz nas
zamkną, jak się coś nie zmieni". Niemce patrzą tylko na kasę, walka
polityczna sfrustrowanych prawicowców ich nie ocbhodzi, a gazeta rynku nie
zdobywa, a wręcz traci. Atmosfera ponoć tam straszna, wszyscy się boją o
robotę, płace obcinają i w ogóle gomora.
Ich ostatni numer najlepszy, rodem z Faktu: ogłosili ze sto razy, że trener
reprezentacji Polski w piłce zwolniony, bo nielegalnie zatrudniony. Szaleli
kilka dni, nikt poważny nie zwrócił uwagi, a teraz podają, że najwyżej 1000
złotych kary zapłaci... Bo jakichś dokumentów nie donieśli... Hehehe.
Opiniotówrczy dziennik.
Obserwuj wątek
    • Gość: jerzy Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 04:41
      Ojej! To moze oznaczac, ze los jednego z glownych "zwalczaczy" Wyborczej -
      Czarka Michalskiego bedzie marny! ;-)
    • Gość: ola Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 07:56
      Wpisałem się jako Nowy, bo choć czytam to forum, to nigdy się nie wpisywałem.
      Teraz to robię, bo od znajomego pracującego w Dzienniku usłyszałem
      superwieści -

taaaa, panika gdziekolwiek, to absolutnie superwieść - jakoś bardzo nie podoba
      mi się twój ton - mimo wszystko
      mogłeś wpisać się nawet jako hipopotam, i tak nikt nie zwróciłby uwagi
    • Gość: uhahany Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.232-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.09.06, 09:37
      Nie ukrywam - jestem zwolennikiem "GW". I tak samo jak wszystkie paszkwile na
      jej temat, pojawiajace sie na tym forum, dziele przez trzy (albo i przez
      dziesiec), tak samo nie chce mi sie wierzyc w paszkwil powuzszy - dotyczacy
      konkurenta GW.
      Jankowskiego troszke znam osobiscie (zetknalem sie z nim raz, kiedy jeszcze
      pracowal - chyba - w wolkowym Zyciu). Nie jest to bohater moich snow, ale tez i
      nie czlowiek, ktory by chodzil od biurka do biurka i miesem rzucal.

Jednym slowem, GW powinna powiedziec: Boze, chron nas od Takich przyjaciol, bo
      z wrogami bedziemy walczyc sami.
      • Gość: XXL Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.sejm.gov.pl 08.09.06, 10:22
        Gość portalu: uhahany napisał(a):
        Jankowskiego troszke znam osobiscie (zetknalem sie z nim raz, kiedy jeszcze
        > pracowal - chyba - w wolkowym Zyciu). Nie jest to bohater moich snow, ale tez
        i
        >
        > nie czlowiek, ktory by chodzil od biurka do biurka i miesem rzucal.

To go najwyrazniej nie znasz. Z jego kwiecistej mowy mozna w ciagu dnia
        stworzyc "slownik wyrazow brzydkich i obelzywych"
        • Gość: dei wot co sejm.gov.pl IP: *.plock.msk.pl 08.09.06, 18:21
          No proszę, czyli jednak sejm pracuje, jakież to szczęście!
      • dr.szfajcner Re: Terror w "Dzienniku" 08.09.06, 18:50

> Nie ukrywam - jestem zwolennikiem "GW".

He! he!

- Kolejny zwolennik Gazety, ktory narzeka na
        na innych zwolennikow Gazety za ich za mocna "zwolenniczosc"?

Co prawda ten "sznyt" propagandowy jest zgodny z zasadmi sztuki
        ( "propaganda odwrotnie niz artyleria - im lzejszy kaliber
        tym wiekszy zasieg" Talleyrand ), ale chyba na tym forum
        mocno wyekspoloatowany. :-)
        • Gość: uhahany Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.232-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.09.06, 10:58
          Oj, Szfajcer, jestem cos dziwnie przekonany, ze mam znacznie wiekszy interes we
          wspieraniu GW niz ty, podniesiony do kwadratu... Jakies retoryczne figury i
          schopenhauerowskie metodologie nie bardzo mnie wiec interesuja. I nie mowie
          tego zlosliwie, all due respect.
          Panie Boze chron nas od przyjaciol...
          • dr.szfajcner Re: Terror w "Dzienniku" 09.09.06, 19:20

> Oj, Szfajcer, jestem cos dziwnie przekonany, ze mam znacznie wiekszy interes
            > we wspieraniu GW niz ty

To znaczy ze mam Cie wykreslic z grupy stosujacych "wyrafinaowana propagande",
            i zapisac do grupy "łopatologicznych?" :-)
    • Gość: Janek Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:31
      Z tym trenerm to podobno jest jeszcze inna sprawa. Podobno zawarli z nuim
      zwykla umowe o dzielo i wtedy w ogole zadne pozwolenie o prace nie jest
      wymagane i potrzebne. czyli caly problem z brakiem pozwolenia mozna o kant d..
      rozbic. ale ile bylo bicia piany w tym Dzienniku... Nie sprawdzli jak zwykle do
      konca, zrobili zadyme i oczywiscie znow wyszli na ignorantow.
    • Gość: stary ale nie glup Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.acn.waw.pl 09.09.06, 02:36
      Dla odmiany porozmawiajmy o notowaniach akcji spółki Agora w ostatnim roku. I o
      zwolnieniach 150 osób teraz tamże. I o ich świetnych płacach. I etosowym
      podejściu w Gazie. Co masz w tej kwestii do powiedzenia, skoro tak uważnie
      śledzisz co się dzieje w mediach i wszędzie masz wtyki?
      • Gość: igła Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.icpnet.pl 09.09.06, 13:14
        Agora zwalnia nie 150, a 250 osób. Nawiasem mówiąc, tyle samo zwalnia Axel. Jest
        zatem remis.
    • Gość: geek Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 13:42
      "Teraz to robię, bo od znajomego pracującego w Dzienniku usłyszałem
      > superwieści"

Widziano takze osla, ktorego mrowka niosla.
      ... i tylko wysp tych nie ma!
    • malanov Re: Terror w "Dzienniku" 09.09.06, 13:59
      w dzisiejszym dzienniku znowu nie bylo zapowiadanego 40-stronicowego Magazynu.
      pewnie juz nie bedzie.
      jakos rzepe stac na dodatek (kiedys, przez wiele lat, osobna wkladka), wyborczą
      stać, nasz dziennik stać, trybuna nawet ma wlasny dodatek, a naklad slabiutki
      (tzn kiedys miala, teraz nawet nie wiem), a dziennik od 2 tyg raczy nas
      dodatkowymi 2 stronami - w porownaniu z wydaniami codziennymi.
      starszna cienizna.
      • Gość: c# Pomysł na ratunek "Dziennika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 15:43
        1. Zmienić nazwę na "Nocnik".
        2. Nieznacznie tylko zmodyfikować treść, by była w 100% adekwatna do tytułu.
        • Gość: gizmo Re: Pomysł na ratunek "Dziennika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 16:04
          Trochę się powtarzam, ale wątek też trochę redundantny jest. Otóż Dziennik
          zapowiedział (i nadal to robi) rewelacyjną stronę www oraz dodatek reporterski.
          Akurat obie te rzeczy mnie zainteresowały - bo sama gazeta już nie, jej
          zawartość to dziennikarskie dno - gorsza od Faktu - ten przynajmniej nie
          wstydzi się być tabloidem i co drugą wiadomość wysysać z palca. No więc czekam
          na te dodatki - i się nie doczekam. Nikt się nie doczeka, bo Dziennik albo
          obetnie koszty w sposób radykalny - i żadnych dodatków nie będzie - albo padnie
          za chwilę. Bo słynna legenda o niezmierzonej kasie Niemców i możliwości
          dopłacania przez dwa lata ma sens - ale tylko wtedy gdyby Dziennik ROKOWAŁ
          cokolwiek. W grę wchodzi jeszcze wariant trzeci - kompletna wymiana zespołu. I
          znowu się powtórzę - jesli nie wymienią na Niemców to mają gazetę z głowy. I
          nie będe po nich płakał - mieliśmy szansę na solidną gazetę Lisickiego - i z
          powodu Dziennika tę szansę nam odebrano. A jego upadek wcale nie zachęci
          Sołowowa do wchodzenia drugi raz do tej samej wody - a może wręcz przeciwnie.
          • Gość: tak Re: Pomysł na ratunek "Dziennika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 17:52
            Potwierdzam - w "Dzienniku" panuje korporacyjny terror
          • kura56 Re: Pomysł na ratunek "Dziennika" 09.09.06, 18:01
            Mnie tez szkoda tej gazety, która się nie ukazała, a nad którą pracowal
            zankomity zespół Solovov Times.
          • dzika_zdzicha Re: Pomysł na ratunek "Dziennika" 09.09.06, 18:18
            ktoś tam na górze chyba wpadł w panikę i stąd te akcje. jeśli będzie tak dalej,
            Dziennik - niestety albo stety - padnie.
    • Gość: jac Dziennik i Fakt - wspolne kolegia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 18:28
      Mam tam kilku znajomych. Potwierdzam info o strasznej atmosferze w pracy,
      wszystko leci im na leb na czele ze sprzedaza :) I co wiecej, maja wspolne
      kolegia z Faktem... i tak sobie gadaja "to damy do Dziennika a to do Faktu"...
      Dno!
      • agassi5 Re: Dziennik i Fakt - wspolne kolegia! 10.09.06, 11:22
        najlepiej widać to na stronach sportowych, gdzie ci sami autorzy piszą teksty
        tu i tu. najpierw totalny bruk do Faktu, potem ten sam autor już bardziej na
        poważnie do Dziennika.

z drugiej strony to spora oszczędność kasy - po co wysyłać dwóch dziennikarzy
        na jakąś imprezę, skoro jeden obrobi wszystko, przecież do Faktu nie musi pisać
        długich tekstów, byleby przywalił...
        • ivanka1 Re: Dziennik i Fakt - wspolne kolegia! 11.09.06, 13:31
          Jak można się cieszyć z tego, że u kogoś w firmie panuje terror, mobbing i
          chamstwo?! Moja przyjaciółka odeszła z Dziennika i chwilowo wogóle nie pracuje.
          W redakcji DZ panowała taka nerwówka, opi... przez Jankowskiego kierownicy tak
          odgrywali się na dziennikarzach, że dostawała torsji...

Grartuluję tym, którzy się z tego radują :/
          • dr.szfajcner Re: Dziennik i Fakt - wspolne kolegia! 11.09.06, 17:27
            ivanka1 napisała:

> W redakcji DZ panowała taka nerwówka, opi... przez Jankowskiego kierownicy
            tak odgrywali się na dziennikarzach, że dostawała torsji...
            > > Grartuluję tym, którzy się z tego radują :

To jest taka cicha zemsta czytelnikow, ktorzy dostaja torsji
            po przeczytaniu fieletonu Rybinskiego, lub artykyłu Michalskiego.
            • Gość: Lelekl Re: Dziennik i Fakt - wspolne kolegia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 07:02
              No to niech padają chociaż nie sądzę. mam jednak nadzieję, że nie ale tylko z
              uwagi na konkurencję na runku, która leży w interesie czytelnika.
              • dr.szfajcner Re: Dziennik i Fakt - wspolne kolegia! 13.09.06, 01:26
                Gość portalu: Lelekl napisał(a):

> No to niech padają chociaż nie sądzę. mam jednak nadzieję, że nie ale tylko z
                > uwagi na konkurencję na runku, która leży w interesie czytelnika.

Jaki interes czytelnika w tym ze Fakt konkuruje z Dzienikiem?
      • Gość: Dark Marcin Idczak IP: *.devs.futuro.pl 14.09.06, 09:28
        Tak akurat nie jest. Złe informacje. Prawdą jest natomiast to, że ,,Fakt" nie
        potrafi planować urlopów w swoich redakcjach. Teraz w Gdańsku puścił wszystkich
        na urlopy i nie ma kto tam pracować. Wzięli z łapanki dziennikarza z
        poznańskiego oddziału,który ma wspomóc kolegów, ale jak można wysłać człowieka
        na tydzień nie znającego miasta i jego problemów. I kto temu dziennikarzowi, a
        jest nim Marcin Idczak będzie poprawiał teksty? Człowiek się skompromituje do
        końca.
        • szklanamenezeria Re: Marcin Idczak 15.09.06, 17:50
          a słyszeliście o zabawie w najsłabsze ogniwo?
          Jankowski każe szefom działów znaleźć u siebie do piątku po najsłabszym ogniwie
          i wy... na 'urlop'. dziś do godz 17, bo później wychodzi.
          fajne, nie?
          • Gość: igła Re: Marcin Idczak IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 18:44
            Jestem zwolennikiem wolnego rynku i konkurencji. W wypadku jednak gazet -
            Wyborczej, Dziennika, Faktu, a nawet lokalnych tytułów doprowadza ona nie do
            polepszenia jakości, lecz do opisanych tu zjawisk. Mobbing, terror, nacisk na
            newsy, praca w stresie, pospiechu i napięciu. W efekcie - gorsze teksty i błędy.
            W efekcie - spadek czytelnictwa i sprzedaży. W efekcie - zwolnienia i redukcje.
            W efekcie - jeszcze większy zapieprz, stres i pośpiech tych którzy zostali.
            Czy taka konkurencja jest korzystna dla czytelnika - niezależenie od tego, co
            który czyta?
          • david.locke Re: Marcin Idczak 15.09.06, 19:52
            To "najslabsze ogniwo" ma byc chyba wywalone? Tylko ile osob ma poleciec z
            Dziennika? Ktos slyszal? Bo podana przez Ciebie Szklanamenazerio liczba 30 osob
            z Faktu niestety jest prawdziwa.
            • pressforum Igła brawo! 15.09.06, 20:13
              Igła nareszcie głos rozsądku i prawdy! Jest dokładnie tak, jak mówisz, a Twoje
              pytanie raczej retoryczne. Uff, dawno mnie tu nie było.
              • david.locke Re: Igła brawo! 15.09.06, 20:32
                Pressforum witaj po wiekach :)

pressforum napisał:

> Igła nareszcie głos rozsądku i prawdy! Jest dokładnie tak, jak mówisz, a Twoje
                > pytanie raczej retoryczne.

Ale czy nie sadzisz, ze spadek sprzedazy ma inne wazniejsze powody? Gazety
                przegrywaja z internetem. Za kilka lat dzienniki beda zanikaly. Sam sie
                pozegnalem z prasa tradycyjna. Kiedy zobaczylem jak dzialaja portale
                zrozumialem, ze siec to medium przyszlosci. (wszystkich moich wielbicieli
                informuje nie jestem na etacie [ani wspolpracy] w gazeta.pl ;)
                Niestety na papierze za kilka lat beda wychodzic wylacznie miesieczniki,
                tygodniki i inne kolorowe i dobrze zrobione periodyki.
                Gazeta codzienna odejdzie do lamusa. Nie uratuje jej nawet "papier
                elektroniczny". Szkoda. Sam zaluje papieru, zapach farby drukarskiej.

A poza tym czytelnictwo w tym kraju jest wyjatkowo niskie. A spoleczenstwo jak
                biednieje to w pierwszej kolejnosci rezygnuje z gazet.
                Rozmawialem, ze znajomym korespondentem pewnego japonskiego dziennika. Pytam go
                o naklad a on mowi: "a pracuje w takim malym dzienniku nieco ponad milion nakladu"
                Tam najwieksze dzienniki to 10 mln nakladu!!! Zeby w Polsce bylo tak fajnie :)
                Marzenie scietej glowy niestety :(((
                • dr.szfajcner Re: Igła brawo! 16.09.06, 14:12
                  david.locke napisał:

> Pressforum witaj po wiekach :)
                  >
                  > pressforum napisał:
                  >
                  > > Igła nareszcie głos rozsądku i prawdy! Jest dokładnie tak, jak mówisz, a
                  > Twoje
                  > > pytanie raczej retoryczne.
                  >
                  > Ale czy nie sadzisz, ze spadek sprzedazy ma inne wazniejsze powody?

A policzyl ktos jaka jest sprzedaz gazet ogolem?
                  Informuje sie ze sprzedaz poszczegolnych tytulow
                  spadla o 5-10% w porownaniu z ubiegłym rokiem,
                  ale w miedzyczasie pojawily sie ( i zniknely )
                  nowe tytuly, wiec spadek w liczbach bezwzglednych
                  wcale nie musi byc duzy.
        • Gość: pozn Re: Marcin Idczak IP: *.icpnet.pl 15.09.06, 21:24
          a ja lubie czytac to co on pisze
          • Gość: golden Re: Marcin Idczak IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 10:17
            > a ja lubie czytac to co on pisze

a co on w ogóle napisał? jakaś gwiazda z niego?
            • Gość: :) Re: Marcin Idczak IP: *.axelspringer.pl 20.09.06, 09:27
              oj Marto Okonska, czy tez Lidio M. Nie lubisz Faktu, nie lubisz Idczaka, a jego
              tematy do Dziennnika sciagasz. Nieladnie. Czasami trzeba samej pomyslec
    • pressforum Re: Igła brawo! 15.09.06, 20:29
      siemasz david! i Ty Też masz rację. Ech... w ogóle szkoda słów. A ja uwielbiam
      gazety na papierze. Ostatnio wzbogaciłem sie o izraelskie i chilijskie :)
      • Gość: igła Re: Igła brawo! IP: *.icpnet.pl 16.09.06, 01:15
        W Polsce internet ma zbyt mało osób (ok. 20 proc.), aby ogłaszać już upadek
        papierowych gazet. Za 20-30 lat, to tak. Poza tym internetem nie można zabić
        komara, nie mówiąc o ...
        • pressforum Re: Igła brawo! 16.09.06, 09:58
          igła.... fuj... :)
        • david.locke Re: Igła brawo! 16.09.06, 19:53
          Gość portalu: igła napisał(a):

> W Polsce internet ma zbyt mało osób (ok. 20 proc.), aby ogłaszać już upadek
          > papierowych gazet.

Igla problem w tym, ze te 20 proc. polakow (a dokladnie to wedlug badan 30 proc.
          Polakow ma dostep do sieci w domu) to glownie czytelnicy gazet. Mieszkancy
          srednich i duzych miast - ludzie wyksztalceni. Dzienniki odejda do lamusa i to
          wczesniej niz pozniej.
          Zostana tygodniki, miesieczniki i inne periodyki. Niestety. Taka jest kolej rzeczy.
          Popatrz na wyniki badan czytelnictwa. Wiadomo tez, że z roku na rok spada
          sprzedaz dziennikow.
    • Gość: redaktor Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.aster.pl 17.09.06, 02:00
      takiego steku bzdur to już dawno nigdzie nie czytałem
      • Gość: igła Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.icpnet.pl 17.09.06, 10:59
        Świetny wpis, jaki merytorycznie twórczy. Więcej takich redaktorów!
    • Gość: rebelka Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 13:17
      Oni Dziennik próbuja robic na focusach. W jednym tygodniu wychodzi im, że dział
      Styl sie podoba, więc chwalą dziennikarzy. W następnym wychodzi, że lepiej
      zmienić nazwę na Społeczeństwo. Tak robią. Po dwóch tygodniach focusy mówią, że
      ten dział wcale nie jest potrzebny, więc go likwidują.
      Zabawa w "najsłabsze ogniwo" trwa tam od dawna. Polega na tym, że w pierwszej
      kolejności do odstrzału ida ludzie, którzy wcześniej nie pracowali w Axlu.
      A teraz poszła w miasto jeszcze plotka, że w ciągu pół roku mają zamknąć
      Przekrój i Zwierciadło. Za chwile na rynku może być wielu bezrobotnych
      dziennikarzy...
      • pressforum Re: Terror w "Dzienniku" 17.09.06, 13:47
        jak to "przekrój"??? ziomecki no nieeeee!!!!!!!
        ale to pewnie tylko plotka
    • Gość: marq Re: Terror w "Dzienniku"-zwolnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:13
      na dniach maja zwolnic w "Dzienniku" ponad 30 osob.przyzlosc projektu kobiecego
      dodatku jest mocno niepewna. teraz przygotowuja sobotni dodatek
      tzw. "intelektualny", ktory ma byc konkurencja dla "swiatecznej GW"- to juz
      ktorys z kolei projekt, poprzednie padly na focusach
      • veesper Re: Terror w "Dzienniku"-zwolnienia 19.09.06, 20:17
        Co z tymi zwolnieniami, ktos juz cos wie -byly?
        • Gość: whinter Re: Terror w "Dzienniku"-zwolnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:24
          W fakcie odpadła osoba z dzialow lokalnych, jedna z dzialu reklamy, zaraz poleca
          graficy i redaktorzy z wydarzen
          • Gość: ABC Re: Terror w "Dzienniku"-zwolnienia IP: *.flashnet.pl 20.09.06, 09:37
            LUDZIE !!!! nie wytrzymam. Zwolnili z biura reklamy kiepskiego goscia, w jego
            miejsce przyjeli inna osobe. NIE PANIKUJCIE
    • Gość: piotr Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:44
      A mnie chcą ściągnąć do roboty i dodatku górę kasy obiecują. Wiem zresztą, że nie tylko mnie, więc
      chyba aż tak dramatycznie nie jest. Sorry, że wam psuje dobry nastrój.
    • Gość: piotr Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:58
      Jeśli się zdecyduję (a kasa nęci, nie ukrywam), to mam nadzieję, że korektę tam mają. Sądząc po moim
      ostatnim poście przyda mi się. pzdr
    • cygan37 Re: Terror w "Dzienniku" 20.09.06, 12:49
      No i wyszło jak zawsze; kowal zawinił a cygana powiesili znaczy w Dzenniku
      zapowiedzieli a w Wyborczej zwalniają;)
      • Gość: rex Re: Terror w "Dzienniku" IP: *.icpnet.pl 21.09.06, 17:15
        W Dzienniku też zwalniają - choćby po to, żeby mieć szmal na oddziały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka