Gość: Jacek placek IP: *.aster.pl 07.12.06, 23:52 Gdybyście tak jeszcze byli zamieścili zdjecie takiego klippera. A tak to "gadał dziad do obrazu, a obraz mu ani razu". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jarnie666 Flippery - maszyny z duszą IP: *.sejm.gov.pl 08.12.06, 09:08 Do Jacek Placek: tak wyglada flipper www.ipdb.org/showpic.pl?id=311&picno=31667 Jaroslaw Nietrzebka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarnie666 Flippery - maszyny z duszą IP: *.sejm.gov.pl 08.12.06, 09:12 albo tak: www.ipdb.org/showpic.pl?id=856&picno=19151 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarnie666 Flippery - maszyny z duszą IP: *.sejm.gov.pl 08.12.06, 09:13 albo tak: www.ipdb.org/showpic.pl?id=1767&picno=9966 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarnie666 Flippery - maszyny z duszą IP: *.sejm.gov.pl 08.12.06, 09:14 albo tak: www.ipdb.org/showpic.pl?id=431&picno=5988 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarnie666 Flippery - maszyny z duszą IP: *.sejm.gov.pl 08.12.06, 09:17 albo tak: allegro.pl/item148476704__80_williams_black_knight.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Flippery - maszyny z duszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:56 Dziekuje Jarnie za linki,ja(autor tekstu)podsylam link gdzie sa zdjecia z mistrzostw www.pixelninja.pl/flipery/ Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Flippery - maszyny z duszą 12.12.06, 20:47 Angielska nazwa PINBALL (Pin-Ball) ma bardzo stare korzenie,wywodzi się z jarmarcznych urządzeń do gry znanych od co najmniej 300 lat.Ręcznie naciągana sprężyna wystrzeliwała kulki na drewniany tablet gdzie po wykonaniu szeregu losowych manewrów wpadały do specjalnych kieszeni lub otworów-każdy miał przypisany odpowiednią punktację.Zebranie odpowiedniej ilości punktów dawało wygraną (pieniężną lub rzeczową).Aby utrudnić zadanie w blat były powbijane gwożdziki pełniące rolę "przeszkadzajek" dla kulki-od tego właśnie wzięła się nazwa (starsi czytelnicy pamiętają pewnie takie prymitywne zabawki dla dzieci sprzedawane za PRL).Gdzieś w początkach XIX stulecia pojawiły się pierwsze ulepszenia w rodzaju obrotowych karuzel czy trybików w które wpadały kulki ale prawdziwa rewolucja zaczęła się w latach 20-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych kiedy ustrojstwa zaczęto "elektryfikować" i wyposażać w elastyczne zderzaki (bumpers) od których kulki się odbijały.Stół podświetlały kolorowe lampki migające w odpowiednich momentach (gdy kulka trafiała w ukryte styki kontaktowe) pojawiły się automatyczne startery "coin-up" gdzie wrzucenie żetonu a. monety uruchamiało grę-wcześniej tę rolę odgrywał właściciel urządzenia.Pewna odmiana tego urządzenia z wertykalną ( pionową ) planszą i mnóstwem maleńkich kulek zrobiła ogromną karierę w Japonii jako tzw. "pachinko" - do dziś jest to narodowy "sport" Japończyków wygrywający popularność z video-konsolami.W latach 30-tych pojawiły się elektromechaniczne zderzaki zdolne potężnie "kopnąć" kulkę jeśli ta w nie lekko stuknęła (tzw.gzybki) co dodawało grze dynamizmu,dalej jednak kierunek ruchu kulki był czysto losowy.Coniektórzy gracze mocno potrząsali maszyną chcąc pomóc szczęściu,wprowadzono więc czujnik ruchu uruchamiający funcję " TILT " która blokowała całą elektrykę PINBALLA - gracz tracił kolejkę.Grało się dalej na pieniądze dlatego PINBALL był klasyfikowany jako gra hazardowa i na jego użytkowanie potrzeba było koncesjii.Niektórzy właściciele knajp czy "domów rozrywki" oszukiwali prawo dając za wygraną jakieś drobiazgi w rodzaju maskotek które potem wymieniano na pieniądze (w Japonii przy "pachinko" robi się tak do dzisiaj).Wielu ustawiało maszyny nielegalnie przez co PINBALL wyrobił sobie paskudną opinię gry gangsterskiej kojarzącej się z podejrzanymi spelunami. Prawdziwa rewolucja nastąpiła w latach 40-tych gdy f-ma "Gottlieb" jako pierwsza wyprodukowała "pinballe" wyposażane we FLIPPERY czyli właśnie te łapki do odbijania kulki którymi sterował gracz.Teraz była to już gra ZRĘCZNOŚCIOWA a nie HAZARDOWA (jak np. "jednoręki bandyta") trafiła do zwykłych barów czy kafejek stając się "rodzinną rozrywką".Pierwszy "stół" z FLIPPERAMI nazwany HUMPTY-DUMPTY miał aż 6 par łapek ustawionych bardzo dziwacznie bo "plecami" do siebie wzdłuż centralnej osi automatu,mniej-więcej tak: / \ / \ / \ -jak widać kulka była odbijana na boki.Grałem w HUMPTY-DUMPTY na symulatorze (PC-Microsoft) i wrażenie było bardzo dziwne...Napis FLIPPER na łapkach miał wyróżniać je od innych zderzaków na stole-zaniechano tego dopiero w latach 70- tych gdy PINBALLI bez łapek nikt już nie pamiętał.Znany powszechnie układ " \ / " na dole tabletu i ew. \ po bokach wprowadzono dopiero w latach 50- tych.Grało się już tylko na punkty zdobywane przez wstrzelenie kulki w odpowiednie obiekty (targets) na blacie. Dalszą historię przedstawia artykuł. Pozwoliłem się bardzo rozpisać bo darzę te maszynki wielkim sentymentem.Tak jak autor przegrywałem fury "piątaków" będac na wczasach w Świnoujściu czy Kołobrzegu. Na koniec sezonu wyłudzałem od starych extra szmal i ostatniego dnia zaliczałem WSZYSTKIE automaty w kurorcie co zajmowało jakieś 10 godzin.Cholernie zazdrościłem jednemu kumplowi który miał mini-pinball na baterie przywieziony z USA , zawsze marzyłem o takim ale było to nierealne ( lata 70-te. rodzice w bidnej "strefie budżetowej"). Dzisiaj zagrywam symulatory na PC-ta,moje ulubione to "Fantastic Journey" i "Pure PInball". Pozdrawiam miłośników starych gratów! Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Suplement! 12.12.06, 21:29 Pogrzebałem w necie i znalazłem parę ilustracjii do moich wypocin powyżej. ******** 1) Pra-przodek dzisiejszego PINBALLA (dobrze widać gwożdziki): pinballhistory.com/tivoli.jpg 2) Maszyna z lat 20-tych: pinballhistory.com/Contact.jpg 3) Elektromechaniczny PINBALL lata 30-te (widać prymitywne grzybki-zderzaki) pinballhistory.com/bumper.jpg 4) Inny z tego okresu: 1930s.com/pinball/img/Phoenix-3.jpg 5) Słynny HUMPTY DUMPTY (widać dziwaczny układ łapek): pinballhistory.com/humpty11.jpg 6) Pinball z klasycznym układem łapek i "targetami" (1972 rok): pinballhistory.com/hayburners.jpg I na koniec link do strony amerykańskiego "guru" od starych maszynek- dużo ciekawostek: 1930s.com/pinball/index.html. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Suplement! (nr 2.) 12.12.06, 22:01 Poprawiony link do Cunningsa,jak i to nie wlezie to spróbować z wyszukiwarką: 1930s.com/pinball/history/index.html Demo świetnego symulatora f-my Microsoft do ściągnięcia.Jeden stół bez żadnych ograniczeń! www.microsoft.com/games/pinball/downloads.htm Sprostowanie nr.6 to rocznik 1952 a nie 1972. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Flippery - maszyny z duszą IP: *.ny5030.east.verizon.net 14.12.06, 06:46 Bardzo prosze autora tego postu o kontakt ze mna-autorem tekstu na adres lukaszusa@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: Flippery - maszyny z duszą -Rudy odezwij sie ! IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.12.06, 02:31 Prosze Rudego o kontakt na adres: lukaszusa@yahoo.com Prosi autor powyzszego tekstu o flipperach Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Flippery - maszyny z duszą -Rudy odezwij sie 15.12.06, 13:13 Coś mi to pisanie nie wychodzi.Mam jakąśtam skrzynkę tu na portalu,zwie sie toto "rudy102_t_34_85@gazeta.pl" w życiu z tego nie korzystałem ale spróbuj napisać... Odpowiedz Link Zgłoś