Gość: sab niech zrobią podział pubów IP: *.aster.pl 15.03.08, 14:05 palę i uważam, że powinien być zakaz palenia na ulicy/przystankach i w instytucjach, powinny być dla palaczy wydzielone miejsca ale nie tak jak do tej pory np "a końcu korytarza" tylko porządne klimatyzowane salki,tak samo w pubach dobry wywiew i oddzielne sale dla palących i niepalących. to co jest teraz to śmiechu warte, są knajpy gdzie sale dla palących i niepalących są oddzielone....parawanem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Polska smierdzi papierosami-popieram ten pomysl IP: *.biz.mindspring.com 15.03.08, 14:11 jeszcze tylko nauczyc obywateli tego kraju ze po wlasnych pieskach kupska sie sprzata i bedzie prawie cywilizacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyro Dymek, kryj się IP: *.cable.ubr03.stav.blueyonder.co.uk 15.03.08, 14:08 czy my nie mamy już większych problemów w Polsce ,znowu tworzy się sztuczny problem dla odciągnięcia uwagi od rzeczy naprawdę ważnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zło Re: Dymek, kryj się IP: *.chello.pl 15.03.08, 14:36 dokładnie ,zgadzam się z oddzieleniem palących od niepalących w lokalach,zakazem palenia na przystankach ale to wystarczy i niech ktoś tego pilnuje .Te osły z rządu zamiast zająć się gospodarką a tu widać brak jakichkolwiek pomysłów zajmują się pierdołami ,będą pieprzyć pare miesięcy a i tak wał z tego wyjdzie .Spędzam trochę czasu w Hiszpani i Włoszech(jak ktoś pisał to chyba cywilizowane państwa )i jakoś nik tego restrykcyjnie nie pilnuje.A co do tego że szkodzi,teraz wszystko szkodzi i jeden umrze na to inny na tamto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRDN Re: Dymek, kryj się IP: *.tvk.torun.pl 15.03.08, 16:13 To nie jest sztuczny proble, deklu. Społeczeństwa bardziej rozwinięte cywilizacyjnie już to zrozumiały. Teraz kolej na ciebie prostaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Dymek, kryj się IP: 89.100.187.* 15.03.08, 17:41 w Irlandii obserwuje, ze nikt nie ma problemu z paleniem na zewnatrz, a tu pada, czesto - i wieje czesto, zima temp minusowa, ale stoja pala i zyja! Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Dymek, kryj się 15.03.08, 18:53 Stoją, palą, żyją i się integrują z innymi palącymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palacz kotłowy Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:08 A czy spaliny w "świeżym" powietrzu tobie nie przeszkadzają?Rozumiem pub i restauracje ale ulica ?To lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: depreściak czy nie widzisz jak kradną Twoją wolność? IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.08, 14:09 To jakiś absurd - zakażmy puszczania bąków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dartman Re: czy nie widzisz jak kradną Twoją wolność? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 15:42 Nie mogę sobie spokojnie pograć w darta nie wdychając smrodu petów. W efekcie nie chodzę do pubów na turnieje a czasem bym chciał. Palacze mnie terroryzują! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: czy nie widzisz jak kradną Twoją wolność? 15.03.08, 15:54 Ty tez terroryzujesz innych,na dodatek chorych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Ewka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 16:05 nie wkurzaj mnie... Jakich on tam "chorych ludzi" terroryzuje, co? Palę bo tego chcę, bo lubię to robić i nie wynika to z jakieś mojej ułomności. Gdzie w tym jest miejsce na chorobę? Odpowiedz Link Zgłoś
hekatonchejr Re: Ewka... 15.03.08, 18:06 Gość portalu: swan napisał(a): > nie wkurzaj mnie... Jakich on tam "chorych ludzi" terroryzuje, co? > Palę bo tego chcę, bo lubię to robić i nie wynika to z jakieś mojej > ułomności. Gdzie w tym jest miejsce na chorobę? Twoją ułomnością jest zanik instynktu samozachowawczego. Tak, z ewolucyjnego punktu widzenia ograniczanie szans na przetrwanie dla siebie i pogarszanie jakości przekazywanego materiału genetycznego jest co najmniej ułomnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HOTMILK Re: czy nie widzisz jak kradną Twoją wolność? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 16:52 STARY!! POMYśL LOGICZNIE! JA PALE OD 8 LAT I JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA ZAKAZEM PALENIA W MIEJSCACH PUBLICZNYCH, PALENIE JEST SZKODLIWE I JEZELI MASZ W DUPIE TO ZE TRUJESZ PRZY TYM INNYCH TO IGNORANCJA JEST TWOIM NAJMNIEJSZYM PROBLEMEM. JESLI SIEDZISZ W PUBIE I CHCESZ ZAPALIC- PO PROSTU WYCHODZISZ NA DWOR. KORONA CI Z GLOWY NIE SPADNIE, A ZAOSZCZEDZISZ NA WODZIE DO PRANIA SMIERDZACYCH DYMEM CIUCHOW. LOGICZNE PRAWDA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Glupie pie..nie IP: *.xdsl.centertel.pl 15.03.08, 14:12 Kiedys ludzie tez palili i to wiecej i wieksze grono a nie bylo takiej zachorowalnosci na raka. obudzcie sie ludzie!papierosy szkodza ale nie bardziej niz ta cala chemia w sztucznym zarciu ktore na codzien zjadacie. pepsi chipsy i ogromna lista innych smakolykow tez zawiera substancje rakotworcze ale tak wszystko trzeba zwalac na palacych. jak wam smierdzi nie wachajcie mi tez w knajpie smierdza niektore perfumy dam co nie znaczy ze mam je kopac w dupe i za drzwi. Spaliny szkodza jeszcze gorzej tzn ze nagle mam jezdzic rowerem?pale bo lubie i mam w dupie co ktos o tym mysli. Zrobcie cos z prostytutkami one roznosza gorsze choroby niz palacze i nic sie z tym nie robi. idziesz na bibe podrywasz laske robisz co nalezy potem sie dowiadujesz ze masz adidasa. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz przy pełnej współpracy PO 15.03.08, 14:15 bo ci leszcze tez popierają takie komunistyczne ograniczanie mojej wolności... Zamiast pozwolić wolnemu rynkowi działać i jeśli rzeczywiście jest takie zapotrzebowanie na lokale tylko dla nie palących to wprowadzić jakies ułatwienia podatkowe dla prowadzących takie "zdrowe" knajpki to oni sięgają po zakazy.. Ku..a - "liberałowie za dyszkę" Odpowiedz Link Zgłoś
gralp kolejna krucjata nawiedzeńców 15.03.08, 14:18 dlaczego nie wpadli na pomysł zakazu używania samochodów, samolotów, pieców, plenia ognisk, itd? produkują o rzędy wielkości więcej toksyn niż wszyscy palacze razem wzięci przez całe ich krótkie życie. skoro tak im zalezy na harmonii społecznej, dlaczego nie zakażą słuchania muzyki, albo głośnego rozmawiania w miejscach publicznych? w gęsto zaludnionych społecznościach trudno jest o izolację i zawsze ktos komus będzie w jakiś sposób przeszkadzał - nie ma innej możliwości. sorry, ta krucjata albo jest czystym populizmem i nie ma nic wspólnego z hasełkami jakie na tę okazję spłodzono, albo jest objawem jakiegoś ciasnogłowia, bo czymże innym jest tak wybiórcze postrzeganie rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: kolejna krucjata nawiedzeńców 15.03.08, 15:28 > dlaczego nie wpadli na pomysł zakazu używania samochodów, samolotów, > pieców, plenia ognisk, itd dlatego, że współczesna cywilizacja nie może się obejść bez tych środków transportu, za to bez papierosów jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Dymek, kryj się IP: *.chello.pl 15.03.08, 14:28 A ja mam propozycję, żeby takie same rygory wprowadzić dla właścicieli kundli. Ja sobie nie życzę, aby w miejscu gdzie przebywam, znajdowały się te śmierdzące, sr**ące, szczekające, obrzydliwe czworonogie parchate sierściuchy. Szczególnie w tramwajach, autobusach i parkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:32 Wszystkie psy sa dla Ciebie obrzydliwymi kundlami? jestes jakims psychopatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:31 Zakaz palenia na balkonie? Przepraszam, ale mój dom to moja twierdza! To za daleko idąca ingerencja w prywatność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwiazda Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:42 Ta, to ciekawe jak namówisz dymek aby nie zasmradzał balkonu twierdzy twojego sąsiada, bardzo podoba nie się ten zakaz palenia szczególnie jeśli dotyczyłoby to ulicy i przystanków niech sobie palący smrodzą gdzieś gdzie niepalący nie muszą przebywać, a nie idzie taki po chodniku i smrodzi na wszyskich wkoło nie zwracająć uwagi czy w okolicy nie ma dzieci, kobiet w ciąży lub innych osób które nie mają ochoty techo wdychać a akurat muszą znajdować sie w tym miejscu jednym słowem palacze to straszni egoiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:52 Taaaa, balkonu sąsiada od razu. Weź mnie nie rozśmieszaj, palacz strasznie zasmrodzi balkon sąsiadowi - przedni żart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 16:08 Zdziwiony? A czyj niby balkon zasmrodzi Twój trujący papieroch, jak nie sąsiada? Mówisz, że to żart? Nie żart, tylko prawa fizyki: dym leci do góry, a tam Twój sąsiad ma przymusową wędzarnię - na balkonie albo i w mieszkaniu, jeśli ośmielił się otworzyć okno. I dziwisz się, że to czuć i to okropnie? No, Ty tego nie czujesz, bo jako palacz tymi "woniami" jesteś otoczony na co dzień. Ale niepalącym to naprawdę przeszkadza. Jeśli twierdzisz, że to niezły zapach i dym też niezbyt szkodliwy - to równie dobrze możesz z nim sobie zostać wewnątrz mieszkania. Zrób tak, proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palaczka Re: Dymek, kryj się IP: *.hsd1.ca.comcast.net 15.03.08, 16:23 Tak samo Ci leci kiedy sasiad zapali stajac przy otwartym oknie w swoim mieszkaniu. Zakazesz palenia???? Nie trzeba wychodzic na balkon zeby podtruc sasiada. wystarczy ze otworze drzwi balnonowe i stojac w mieszakniu zapale. Dla wyjasnienia. Nie zamierzam zlosliwie zatruwac sasiada, po prostu wykazuje luki tego typu zakazow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:28 Widzisz, tak się składa, ze mam (przykre) doświadczenie z obiema opisanymi przez Ciebie sytuacjami i mimo wszystko dym wydobywający się z wewnątrz mieszkania poniżej jest odrobinę mniej uciążliwy niż lecący wprost z balkonu. Dla porównania: żeby u mnie zrobił się wyraźny smród, w pokoju piętro niżej musi dymić z 4-5 osób (liczby prawdziwe, nie hipotetyczne). Gdy ten sam skład osobowy wylega na balkon w tym samym celu, a ja mam otwarte okna/drzwi balkonowe - to jest już istna komora gazowa. Z kolei efekt nie tak nawalnego, jednak wyczuwalnego smrodku daje już jeden palacz balkonowy. Oczywiście można argumentować "ale i tak, i tak to czujesz, więc co ci zależy - a wewnątrz mieszkania to już nikomu nie zakażesz", ale ja odpowiem, że wprost z balkonu czuję "bardziej", a poza tym miła mi jest perspektywa każdego dodatkowego bata na palaczy, choćby był trudny do wyegzekwowania. Zresztą tak jak teraz nie wykłócam się z palaczami, kto i do czego ma prawo, tak też nie zamierzam w przyszłości. Póki co używam niewielkich wentylatorów o sporej mocy, skierowanych pod odpowiednim kątem w dół. Nie dopuszczają mi do mieszkania duzej części smrodu, a i zauważyłam, że moi palący sąsiedzi jakby krócej korzystają z uroków dymka na balkonie (efekt dodatkowy, niezamierzony, jednak nie powiem, że mnie nie cieszy). Jedyne śmierdzące niespodzianki trafiają się już tylko wtedy, gdy nie ma mnie w domu, zostają uchylone okna, a nie miał kto włączyć wentylatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 16:24 Zacznij sie leczyć na głowę. Ma wędzarnie? W domu, bo ktoś pali na balkonie pod nim? Bzdura, bzdura, bzdura! Dym z PAPIEROSA na tzw. "dworze", "polu" itp leci tam gdzie wieje wiatr i dym z papierosa (pojedyńczego) nie zrobi ci z domu wędzarni. Palacz ma prawo zapalić na włąsnym balkonie, koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:00 Od leczenia to może lepiej zacznij Ty sam. I czy bzdura, czy nie, to na pewno nie Ty (palacz o zdegenerowanym powonieniu i z poczuciem sobiepaństwa) będziesz mi mówił. Nie zliczę, ile osób (fakt, same niepalące) wchodząc ze mną do pokoju, w którym zostawiłam otwarte okno, pytało ze zdziwieniem "Ej, ty palisz?". Dlaczego? Bo zaledwie dwie sąsiadeczki na dwóch sąsiadujących balkonach pod moim puściło sobie dymka i u mnie w mieszkaniu pozostał efekt w postaci ohydnego, charakterystycznego smrodku, który nie zdążył się ulotnić. A ja mam prawo nie być zasmradzana i zatruwana we własnym domu, koniec kropka. I dodam jeszcze, że mam też ochotę korzystać z własnego balkonu bez takich "atrakcji". Wiatr musi być niestety wyjątkowo silny, żeby te "atrakcje" rozwiać - tyle że wtedy to i mnie niezbyt miło jest na balkonie przebywać... Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Dymek, kryj się 15.03.08, 19:01 Zgadzam się. Jeśli nie na balkonie to gdzie? W kiblu? W kuchni? Ciekawe co na to dzieci i inni niepalący domownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 16:04 A to już, wybacz, nie moje zmartwienie. Jeśli palacz tak kocha swoich domowników, że oszczędza im trucia, racząc nim sąsiadów, to niech jeszcze lepiej okaże tę miłość, konkretnie zabierając się do rzucania palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszmasz Dymek, kryj się IP: *.ntlworld.ie 15.03.08, 14:31 Jestem palaczem i uwarzam, ze zakaz palenia papierosow w barach i restauracjach rafiony. Jednak smoking ban na ulicach i przystankach itd to gruba przesada. Czemu Plscy poslowie popadaja ciagle w takie skrajnosci/m totalna bzdura/. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Dymek, kryj się 15.03.08, 19:03 Na przystankach przesada? Gdyby na każdym przystanku była gaśnica to tacy jak Ty z pewnością wcześniej czy później poczuliby ich smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepalcy czy jesli mieszkam z kims kto pali to moge w zwiaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:33 w zwiazku z tym wezwac policje na tego pasozyta w momencie, gdy mieszka on na moj koszt, korzysta ze wszytskiego ale z anic nie placi? Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Widmo kretynizmu krazy po Europie. 15.03.08, 14:35 Jak zwykle Polska musi kopiowac najglupsze przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx nie paliłem i nie palę ale takie zakazy to przesad IP: *.chello.pl 15.03.08, 14:37 nie da się uregulować życia społecznego nakazami, zakazami i karami - tradycja zachować jest zawsze silnijesza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guido Dymek, kryj się IP: *.sydskane.nu 15.03.08, 14:39 Wreszcie. Taka ustawa to pierwszy polski krok ku cywilizacji po dlugiej stagnacji. Niestety, wysokosc mandatow dla indywidualnych przekroczen sa smiesznie niskie, zarowno kiedy chodzi o lamnie zakazu palenia jak i po przekraczanie dozwolonej predkosci i powinne byc conajmnie pieciokrotnie wyzsze. Zysk ogolnospoleczny. Obywatele zyskaja czyste powietrze i mniejsza wypadkowosc, a niepoprawni zasila kase panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Dymek, kryj się IP: *.com 15.03.08, 14:58 Gość portalu: guido napisał(a): > Wreszcie. Taka ustawa to pierwszy polski krok ku cywilizacji po > dlugiej stagnacji. Niestety, wysokosc mandatow dla indywidualnych > przekroczen sa smiesznie niskie, (...) Popieram, kulka w łeb dla niepokornych, reszta na Kołymę. Będzie w Polsce pięknie i po cymańskiemu, albo wcale nie będzie! Widzę, że kolega to duchowy pobratymiec PolPota? Ten "zysk ogólnospołeczny" brzmi szczegónie przerażająco. A gdzie zakaz wypowiedzi dla idiotów? Nie do przeprowadzenia, ale kuszące - ta cisza w telewizji, milczące obrady sejmu... rozmarzyłem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Dymek, kryj się IP: 88.156.63.* 15.03.08, 14:49 czekam z niecierpliwoscia! sam bede informowal odpowiednie sluzby jesli ktos bedzie beszczelnie palic w mojej obecnosci gdy zakaz wejdzie w zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec Prawne buble w wykonaniu Platformy... 15.03.08, 14:52 "PO np. chciałaby umożliwić tworzenie restauracji wyłącznie dla palących i pozwolić na palenie tytoniu w dyskotekach." No mamy PO w calej okazalosci - tworzyc prawo, ktore nie bedzie funkcjonalne. Czyli cos robimy ale tak naprawde to od początku sabotujemy. Sama Minister Zdrowia p. Kopacz - nalogowa palaczka zrobi wszystko, zeby uchwalic cos w rodzaju prawnego bubla. Np. restauracje wylacznie dla palacych. Czy teraz nie mamy tylko restauracji dla palacych?! Przeciez jakis kąt dla niepalacych to tak jakby w basenie wydzielic jakis sektor w ktorym nie wolno siusiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolig Re: Prawne buble w wykonaniu Platformy... IP: *.acn.waw.pl 15.03.08, 15:35 Ja bylem zaskoczony ze PO z min. Kopacz popiera ustawe. Teraz widac ze niby poparli, ale chca rozwalic ten projekt od srodka Wiadomo ze puby i dyskoteki sa dla koncernow tytoniowych glownym polem walki. Tam sie promuje paleni wsrod mlodziezy. Palenie na klatkach schodowych jest samotne i nie zaraza nalogiem. Na tym firmom w ogole nie zalezy Oplaca sie przekonac paru poslow PO i sabotowac ustawe. Pare kartonow fajek na jedna szuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk w niemczech to nie działa IP: 77.47.64.* 15.03.08, 14:52 Byłam bardzo zdziwiona, gdy w kręglarni w Branderburgii zobaczyłam popielniczki i palaczy. a tyle się mówiło o zakazie. nie działa, nikt nie wystawia mandatów, nie ma praktycznie kar. myślałam, że do niemieckiego lokalu mogę iść, jako niepaląca i w ciąży, ale niestety. skoro niemiecki zasadniczy naród łamie prawo, to w polaków ja już całkiem nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Najgorsze są te balkony. Wszystko wpada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 14:52 ... do sąsiadów. To samo klatka: kilka sekund w dymie i jeśli ktoś ma dobry węch i nie pali, czuje ten syf na sobie kilkadziesiąt minut. Nawet nie musi się jeden z drugim zaciągać, aby winda była długo nie do użytku - wystarczy, że się tli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Dymek, kryj się IP: *.flashnet.pl 15.03.08, 14:53 Nareszcie!!!!!!!!!!!!!! Zakaz palenia w pubach, restauracjach, pociągach i na przystankach!! A w innych miejscach niech się trują. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Będzie jak w Berlinie. 15.03.08, 14:54 Spora część powszechnie otwartych knajp i klubów po narzuceiu zakazu palenia wprowadziła karty klubowe, przez co zmieniły swój status z "publicznego" na "prywatny", a w prywatnym klubie zakaz nie obowiązuje. Wyjdzie więc na to, że palacze będą się bawić tam gdzie bawili się wcześniej, a niepalący w "parku pod platanem". Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec @dorsai68 15.03.08, 15:09 dorsai68 napisał: "Spora część powszechnie otwartych knajp i klubów po narzuceiu zakazu palenia wprowadziła karty klubowe, przez co zmieniły swój status z "publicznego" na "prywatny", a w prywatnym klubie zakaz nie obowiązuje. " A ilu ludzi chodzi do prywatnych klubow, gdzie trzeba placic rocznie przynajmniej 15 Euro wpisowego? Nie mozna tam wejsc bez oplacenia wpisowego. Z miejsca odpadaja wszyscy turysci i rozni goscie, ktorzy wpadaja tylko spontanicznie! Restauracje przeksztalcone w takie kluby plajtuja po paru miesiacach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan nie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 16:09 nie musisz wnosić opłaty klubowej by wejść do tych "klubów"... Więcej; nie musisz być członikem klubu by tam wejść... Wystarczy sama odwiedzenia klubu, którego w takim przypadku jesteś gościem. Odpowiedz Link Zgłoś
hekatonchejr Re: Będzie jak w Berlinie. 15.03.08, 15:13 dorsai68 napisał: > Wyjdzie więc na to, że palacze będą się bawić tam gdzie bawili się wcześniej, a > niepalący w "parku pod platanem". Ale jak to jest? Skoro większość osób jednak nie pali to to chyba niekorzystnie odbija się na finansach właścicieli takich przybytków? Chyba, ze odbijają sobie wpływami z tych kart członkowskich. Ale to z kolei zawęża im klientelę ze względu na podwyższenie kosztu zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Dymek, kryj się IP: *.ibt.lt 15.03.08, 14:56 W Irlandii przeszlo, chociaz imprezowac i pic tam ludzie potrafia, na Litwie tez nie ma problemu z niepaleniem w klubach. Wszyscy wychodza przed klub gawedza sobie i pala. Wystarczy pomieszkac troche w ktoryms z tych krajow (mieszkalam w obu) zeby przyzwyczaic sie do niesmierdzacych pomieszczen. Wszyscy palacy ktorych znam, po wprowadzeniu zakazu stwierdzili ze tak jest lepiej, bo po prostu czlowiek nie smierdzi po powrocie do domu i jest o wiele przyjemniej. A Polska wychodzi na kraj trzeciego swiata, w ktorym wciaz mozna zabijac dymem siebie nawzajem. Nie pale od 5 miesiecy, wczesniej palilam 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śliwka Re: Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 15:12 A w Polsce jest teraz tak,że w wielu lokalach są wydzielone stoliki i miejsca dla palących i niepalących. I tak: 1) wolno palić na zewnątrz - czyli przy drzwiach wejściowych (bo niepalący niczym święty Mikołaj mogą przecież wchodzić przez komin),tak jest przed każdym biurowcem/urzędem (innego wejścia oczywiście nie ma) 2) stoliki dla niepalących znajdują się pomiędzy stolikami dla palących, 3) palacze swobodnie poruszają się z papierosami po terenie całej restauracji i zupełnie nie przejmują się uwagami kelnerów 4) w bardzo wielu klubach popularne jest tańczenie z zapalonym papierosem (rekwizyt taneczny czy próba zrobienia sobie miejsca na parkiecie po wypaleniu dziury w czyimś ubraniu??) Poza tym znam zatwardziałych palaczy, którzy od 40 lat wypalają 2 paczki dziennie i od kilku lat palą tylko w domu, a zatem można :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Dymek, kryj się 15.03.08, 15:29 Tylko,ze oni pala w domu,bo chca,a nie dlatego,ze ktos im tak nakazal/zakazal palenia w innych miejscach.I tak naprawde to wcale nie chodzi o zdrowie twoje i moje,tylko o to,ze zmiana mentalnosci palaczy zajelaby duzo wiecej czasu i srodkow,niz taki zakaz palenia.Uswiadom sobie,ze ten zakaz to ingerencja znacznie dalsza niz wymaga tego problem.I boj sie,bo obserwujac rzeczywistosc dostrzegam pewna ciagote rzadow demokratycznych do regulowania zakazami i nakazami naszego zycia codziennego.Jezeli ustapimy na tym polu,to nastepnie moze sie pojawic zakaz uzywania netu,bo tyle tam zlych tresci.Niemozliwe?poczekamy,zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał I bardzo dobrze IP: *.aster.pl 15.03.08, 15:00 Jako były palacz popieram ten zakaz łącznie z balkonami. Bo nie ma nic gorszego jak palący na balkonie sąsiad w nocy w upalną letnią noc. Tak samo jak nie ma nic gorszego gdy pada deszcz ludzie chowają się pod wiatą i oczywiście jedna z nich musi zaraz zajarać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 15:03 Szczególnie gdy mieszka nad tobą... Nie wiem co ty masz za balko, ale jeśli podemną ktoś pali na balkonie to u mnie w domu w ogóle tego nie odczuwam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 15:17 Zależy, po której stronie mieszkasz i skąd wieje wiatr, czyli w którą stronę masz przeciągi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasten Dymek, kryj się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.08, 15:02 Palę od 5 lat i według nie palących zatruwam ich, środowisko, i wogule dusa się przeze mnie i chorują... dlatego wymyślono żeby zakazac palenia dobrze ale niech tez zakaża jeżdzenia samochodom które emituja o wiele więcej dymu i szkodliwych zawiązków niż palacze. Jak zakaza palic fajki to ja chce zeby zakazali jazdy samochodom mnie to przeciez zatruwa i mam przez to raka niech sobie poseł jedzia BRYCZKA do pracy karetka tez niech bedzie bryczka nie bedzie wypadków i wogule. OGOLNIE ZECZ BIORAC PORABANY POMYSL PUKNIJCIE SIE W CZOLKO!!!!!!!!!!!!!!! I TAK BEDE PALIL Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Dymek, kryj się 15.03.08, 15:04 Nareszcie! Precz ze słabeuszami nałogowcami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIEPALąCY Dymek, kryj się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 15:10 Nareszcie niepalący - wśrod nich też i ja - mogą poczuć sie komfortowo w miejscach publicznych i nie być dystryminowani przez zatruwaczy małego dymka. Z drugiej strony wzroścnie liczba palaczy, bo Polacy - wiadomono jak coś jest zabronione, to wbrew prawu będa palić, ale tylko CIEMNIOKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WCK Dymek, kryj się IP: *.autocom.pl 15.03.08, 15:12 Policyjny kraj ! Jeden palacz na ulicy bardziej szkodliwy od 20 samochodów w tym samym czasie nią jadących ? Monthy Pyton by się w grobie przewracał. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Dymek, kryj się 15.03.08, 15:27 W kraju Monthy Pytona tez tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś