Dodaj do ulubionych

Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob...

06.08.09, 20:06
Bez sensu. Sprzedający ma prawo żądać takich opłat jakich chce. Dopóki opłata
za "odbiór" nie jest ukryta, nie ma problemu. Obowiązkiem kupującego jest
zadbać o swój interes i nie dać się nabićw butelkę.

A że ten zabieg podnosi sztucznie pozycje na liście produktów to już inny
problem...
Obserwuj wątek
    • lukassuss Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os 07.08.09, 08:22
      Dokładnie - dopóki jest jasno wskazane w opisie aukcji jaka i za co opłata - to
      czego tu się czepiać? Chcesz to kupisz - nie to nie. Jakie to oszustwo?...
      Inna sprawa że rzeczywiście to takie naciągane - często sortuje się jakąś
      szukaną rzecz po cenie. Niby jest już obok kolumna z ceną razem z kosztem
      wysyłki - ale brana pod uwagę jest raczej najniższa cena wysyłki poczta polską...

Rada jedna - jak pisano w artykule - olewać takich kombinatorów, bo choć nie
      jest to oszustwo to jest to cwaniactwo. Osobiście raz spotkałem się z takim
      kosztem i zrezygnowałem. W Allegro jest tyle ofert że spokojnie znajdzie się coś
      bez takich śmiesznych opłat.

A 30 zł za odbiór osobisty to śmiech na sali. Za tyle to masz przesyłkę
      kurierską za pobraniem. No ale jak ktoś chce tyle zapłacić za odbiór osobisty to
      nie można mu tego zabronić, prawda?...
      • Gość: olo Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 10:45
        O co się plują, o to że nie umieją czytać informacji, która jest
        podana. Jesteś zainteresowany zakupem to czytaj uważnie, a nie potem
        robisz maślane oczy.
    • Gość: Ja Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.08.09, 08:25
      To nie tylko na allegro. Niektóe sieci sklepów (np. Euro, mix) także stosuje opłaty przy dobiorze w sklepie. Pokrywaja pewnie tym straty na osobach które zamawiali sprzęt ale go nie odbierali. Niemniej dziwne i średnio uczciwe. A juz napewno nieopłacalne dla klientów czasem.
      • Gość: BBQ A ja sobie tak marze, aby kiedys jakas instytucja IP: *.adsl.wanadoo.nl 07.08.09, 10:25
        np. rzecznik konsumentow, ogolnopolskie stowarzyszenie konsumentow itp. itd.
        prowadzily dzialalnosc zwiazana z monitorowaniem rynku, przeprowadzanie
        niezaleznych testow i porownan oraz pietnowaniem tego typu cwaniackich zachowan.
        Dlaczego np w Niemczech, Holandii istnieja takie instytucje i dbaja o prawa
        zwyklych klientow, a w PL ani slychu ani dychu o czyms podobnym?
        • Gość: zenon Re: A ja sobie tak marze, aby kiedys jakas instyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 11:02
          moim zdaniem klient który to zgłasza jest mało rozwinięty ponieważ
          teraz wszystkie sklepy na allegro tak robią. wystarczy przeczytać
          regulamin sklepu.swoją drogą kupowałem już w takim sklepie z dopłatą
          i jest to opłata za sprawdzenie, zaprezentowanie i zapakowanie
          sprzetu . i tak powinno być !! więc nie wiem po co tyle zachodu
          bezsens !!
          • Gość: jatoja Re: A ja sobie tak marze, aby kiedys jakas instyt IP: *.milczanska.net 07.08.09, 20:41
            O przepraszam. Wysyłając towar do klienta też muszą sprawdzić (przynajmniej
            powinni) i zapakować. Na dodatek lecieć na pocztę lub zadzwonić po kuriera i
            wypisać kwitki. Pobieranie opłat za odbiór osobisty to nic innego jak
            rekompensowanie sobie dodatkowego zarobku doliczonego na lewo do kosztów przesyłki.
    • Gość: RMR Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 13:59
      Straszne. Oczywiście kupujący nie rozumie, że dojazd do sklepu też kosztuje.
      Jeśli mam odbiór osobisty, ale żeby to zrobić - muszę ponieść koszty, np.
      zapłacić pracownikowi żeby pojechał do magazynu na drugi koniec miasta, to z
      jakiej racji mam robić kupującemu prezenty?
      Jeśli w opcjach jest podana cena i nie pasuje - po diabła licytować a potem
      jęczeć, nie chcąc wywiązać się z prawnie zawartej umowy?
      Ten kupujący trafi na setki czarnych list. I słusznie.
      • Gość: łucja Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os IP: *.171.156.200.static.crowley.pl 08.08.09, 11:22
        Takie koszty jak dojazd pracownika, czy odbiór z magazynu są wliczone w cenę, po
        to kupuje się towar na aukcji internetowej, aby było taniej i aby ominąć
        wszelkie dodatkowe koszty, tym bardziej jeżeli ktoś chce towar odbierać
        osobiście!!!!! Jeżeli chcę płacić za pracowników idę do sklepu!!!
        Uważam, że bardzo dobrze że ktoś zwrócił na to uwagę. Niedługo dojdzie do tego
        ze będziemy płacić za oglądanie towarów, albo za to ze pracownik nam je podaje.
        Zgodnie z ustawą o obrocie konsumenckim obowiązkiem sprzedawcy jest zapewnić
        klientowi zapoznanie się z kupowanym towarem i jest to nieodpłatne.
        To w jaki sposób wspomniani sprzedawcy próbują dodatkowo zarobić, jest po prostu
        nieuczciwe.
    • Gość: zakamarek Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: 92.20.208.* 07.08.09, 14:13
      trzeba zgłosić sprawę do skarbówki, oni są mniej wyrozumiali niż portal
      aukcyjny. tym drugim zależy tylko na jak największej liczbie transakcji a czy
      ktoś się poczuje oszukany to nie ich sprawa.
      mnóstwo handlarzy szuka oszczędności w ten sposób. płacą mniejsze prowizje dla
      portalu, płacą mniejszy podatek, czysta kasa do ręki. głupie tłumaczenie -
      przygotowanie towaru do osobistego odbioru też kosztuje: a w normalnym sklepie
      też?
      pilnujmy się! oni kradną z naszych kieszeni dwa razy. raz bezpośrednio, raz z
      podatków które my płacimy a oni nie... tylko trzeba mieć tego świadomość!
    • Gość: oki Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 14:43
      neo24.pl
      W przypadku odbioru osobistego opłata za transport / towar dostarczamy z
      zewnętrznego magazynu/ wynosi 10zł do 2 sztuk towaru, 20zł do 4 sztuk towaru i
      30zł powyżej 4 sztuk.
      Dziwne, ale info o tym jest pod :Dostawa, a nie Opcja płatności.
      Troszkę trzeba się naszukać
      Nie wiem czy dotyczy to również centrali, ale zapewne także
    • Gość: ml Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.router.finemedia.pl 07.08.09, 15:29
      Sam prauje w sklepie gdzie jest możliwośc odbioru osobistego i wierzcie mi, ze
      nie krtóre osby strasznie utrudniają prace: wyobraźcie sobie ze przychodzi
      gości i chce cos kupic bo widział na aukcji(nawet nie
      zalicytował).Dobra,przyszedł to mu sprzedam i tu sie zaczyna cala zabawa z
      gościem: a on chce to zobaczy i to,a może jeszcze to,jakie kolory,on chce
      zobaczy itp. a człowiek wali kilometrów po tym sklepie.I co najlepsze ze
      czasami nic nie kupi a człowieka zalewa. Własnie za to powinna byc opłata.

Chyba ze zalicytowal, przychodzi i odbiera bez zadnych oplat i problwmów
      • Gość: jatoja Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os IP: *.milczanska.net 07.08.09, 20:45
        A jak przychodzi, a nie widział na aukcji to co? Też jest be, bo chce obejrzeć
        modele i kolory? Bo sprzedawca musi pobiegać po sklepie? To twoja praca i nie jęcz.
        Aha. I naucz się polskiego.
      • Gość: kelner Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os IP: *.171.156.200.static.crowley.pl 08.08.09, 11:13
        Właśnie pracujesz w sklepie i płacą Ci za to żebyś pokazywał towar ewentualnemu
        klientowi, jeżeli Ci się to nie podoba i chcesz napiwków zostań kelnerem!!!!!!
    • Gość: Marcin A tak naprawdę chodzi o unikanie prowizji Allegro. IP: *.pubip208.sta.nsm.pl 07.08.09, 20:50
      Sprzedający przerzuca część ceny towaru w koszty przesyłki bądź (jak
      to sobie nazywa) koszty osobistego odbioru a to tylko dlatego, żeby
      zapłacić Allegro niższą prowizję - a ta jest naliczana od ceny
      sprzedanego towaru a nie przesyłki. Bywają przypadki, że ktoś
      wystawia drobny przedmiot za 1zł + przesyłka 25zł. W ten sposób
      płaci prowizji 4 grosze zamiast 1 złotówki. Przy dużej sprzedaży są
      to ZNACZNE oszczędności. Cała tajemnica.
    • Gość: TADZIK Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: 188.33.44.* 08.08.09, 12:44
      Nie tylko na allegro trzeba płacic za odbiór osobisty. Sklep RTV AGD
      prowadzi sprzedaż internetową ( bo na miejscu nie ma towaru sa
      tylko wystawki, a jak człowiek chce coś kupić to musi i tak zamówić
      przez internet) z możliwością odbioru osobistego w wyznaczonym
      mieście i również pobiera opłaty za to,że sam się człowiek fatyguje,
      traci czas, kase na paliwo lub bilety.Może juz nie długo za wejscie
      do sklepu aby zrobić zakupy bedzie trzeba zapłacić.
    • Gość: weoo w morele.net jest też coś takiego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 17:32
      i nazywa się to opłatą logistyczną. I w sumie pierwszy raz się z tym spotkałem.
    • Gość: robert Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 13:55
      Ja miałem taką sytuację , że sprzedawca twierdził, że nic nie zarabia na
      towarze i dlatego za wydanie osobiste bierze jak za wysłanie . A suma nie była
      mała 50 zł (pięćdziesiąt ) - i nie kupiłem u niego.
    • Gość: gosc Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os IP: *.ekspres.net.pl 09.08.09, 23:16
      Nie prawda nie można sobie żądać za wysyłkę ile tylko się chce.Po
      pierwsze ze nikt wtedy od nas nie kupi tego towaru.Po drugie zawsze
      można zgłosić do Allegro zawyżoną sumę za przesyłę,lub jako
      nieuczciwego sprzedawcę i w najlepszym wypadku wystawić negatywa.
    • Gość: kupujący Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.chello.pl 09.08.09, 23:50
      Kurczę, wystarczy przeglądać oferty i wybrać najkorzystniejszą.
      Nie ma co płakać. Rynek i popyt zweryfikuje takich sprzedających.

Z drugiej jednak strony sprzedaż przez Allegro jest stricte internetowa i
      narzucając cenę za odbiór osobisty sklepu internetowe bronią się przed
      odbiorem osobistym. Dlaczego? Ano dlatego, że najczęściej sklep jest
      jednoosobowy i nie ma własnego magazynu. Dla właściciela takiego sklepu
      zawracanie sobie głowy odbiorem osobistym to marnotrawienie czasu.
    • Gość: xx Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 21:44
      Ludzie, jacy wy tępi jesteście. Chodzi o oszustwo nie kupujących, bo
      faktem jest, że sprzedający może żądać za towar ile chce, zaś
      kupujący nie musi go kupować. Chodzi tu o oszustwo podatkowe. Jak
      sprzedaje towar za 122PLN i przesyłka 122PLN, to do kieszeni ma
      222PLN - koszt wysyłki, zaś jak sprzeda za 244PLN i przesyłka gratis
      to do kieszeni ma 200PLN - koszt wysyłki.

Dla tych najbardziej tępych podpowiedź - VAT!
    • Gość: tla Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 14:13
      niedlugo do oplaty pocztowych zaczna dodawac oplate za opakowanie, pojscie na
      poczte i zaadresowanie paczki. i wyjdzie ladna kwota +100 zl :)
      • valana Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os 10.10.09, 01:09
        Gość portalu: tla napisał(a):

> niedlugo do oplaty pocztowych zaczna dodawac oplate za opakowanie, pojscie na
        > poczte i zaadresowanie paczki. i wyjdzie ladna kwota +100 zl :)

Chyba nie jesteś na bieżąco- poczytaj wypowiedzi sprzedawców na forum Allegro-
        włos się jeży na głowie, jakie jest ich zdanie na temat tych kosztów. Może aż
        setka to lekka przesada, ale tylko lekka.
        • Gość: gustaf Re: Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar os IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.10.09, 23:38
          Ja w swoim sklepie Tekst linka wkrótce wprowadzę
          "opłatę oddechową" bo jak Klient do sklepu przychodzi to mi zużywa tlen;)
          Dodatkowo "opłata konsultacyjna" jak ktoś zapyta o produkt to będzie musiał
          najpierw zapłacić a potem uzyska odpowiedź :D
    • Gość: misio Sprzedawcy z Allegro: chcesz odebrać towar osob... IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.09, 11:19
      Prosta sprawa, prowadzisz sam sklep internetowy, liczysz na obrót na małych
      marżach, paczki, wysyłki, odpowiedzi na maile, a tu ci się pojawia maruda
      pomimo że może towar w domu spokojnie sprawdzić to on chce na miejscu
      sprawdzić i od razu usłyszeć skróconą instrukcję obsługi towaru od sprzedawcy
      (bo po co jest papierowa dołączona do towaru)i marudzi przez godzinę. To ja
      już bym wolał wysłać paczkę na poczcie...
    • Gość: klient Powiedzmy sobie szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.09, 18:55
      sprzedający próbują dymać na Allegro naiwnych klientów.
      Koszt przygotowania do wysyłki, sprawdzenia, zapakowania itp jest dokładnie
      taki sam przy wydaniu towaru kurierowi czy bezpośrednio klientowi.
      Wydanie towaru klientowi jest nawet tańsze, bo w niektórych przypadkach można
      zrezygnować ze specjalnego opakowania (robocizna + opakowanie).
      A allegro jak zwykle pali głupa bo chodzi o prowizje i nie chce zabrać się za
      takich cwaniaczków-byznesmenów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka