Dodaj do ulubionych

Zmiana nazw miejscowości na Opolszczyźnie

IP: *.chello.pl 05.01.10, 15:18
dobrze ze nie na niemiecki !! to jest chore co sie dzieje w naszym woj.
Obserwuj wątek
    • Gość: No właśnie.. Zmiana nazw miejscowości na Opolszczyźnie IP: *.xdsl.centertel.pl 05.01.10, 16:18
      a nie lepiej od razu bylo zmienic na jakieś "Regierungsdorf" / "Ordnungsdorf"
      oraz "Echte-Wespen-Dorf" ??
      • Gość: waldi trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowcami?!! IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.10, 23:16
        tak jak spolszczono juz "Langlieben" na "Dlugomilowice"?
        :))))))))
        chociaz wczesniej miwjscowosc nazywala sie "Krzanowitz"
        • Gość: Loki Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 08:57
          Wcześniej ci pamięć już nie sięga kto nazwę zniemczył. Typowe dla waszej nacji.
          • Gość: waldi Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.10, 11:50
            Polacy sa tu dopiero od 1945!
            • Gość: franio Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.chello.pl 06.01.10, 20:29
              a Niemcy od 1871!
              • rzewucki @franio 07.01.10, 00:23
                Gość portalu: franio napisał(a):
                > a Niemcy od 1871!

a to ciekawe! czyzbys te madrosci na spowiedzi w czestochowei albo w thorn sie
                dowiedzial?...
                • Gość: franio Re: @franio IP: *.chello.pl 07.01.10, 06:24
                  skoro mój szanowny przedmówca kategorycznie twierdzi iż Polacy są tu od 1945
                  roku (wiem wtedy oficjalnie ziemie te zostały włączone w skład Polski) to na tej
                  samej zasadzie ja mogę twierdzić iż Niemcy są na Śląsku dopiero od 1871 - cczyli
                  od momentu powstania de facto Cesarstwa Niemiec....

• Gość: MIK Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.10, 10:22
              Alojzy Liguda z Winowa, zamordowany przez Niemców w Dachau mieszkał tu już przed
              1945 a jego rodzina jeszcze dłużej. Niemcy zamordowali go bo nie chciał wyrzec
              się polskości i podpisać "folksdojczowskiej" listy.
              • Gość: Jura Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.elopole.bot.pl 08.01.10, 12:41
                Skoro się czują Niemcami, to niech będą Niemcami. Niestety 99
                procent Slązaków na Opolszczyźnie nie utożsamia się z Polską. Można
                tylko ubolewać, ale i też nie można ich za to winić. Polacy powinni
                to uszanować, jeśli chcą być narodem tolerancyjnym, czyli prawdziwie
                europejskim. Mnie osobiście nazwy niemiecjojęzyczne nie
                przeszkadzają, zaś zamalowywanie ich sprayem jest pospolitym
                łobuzerstwem. Tutaj na Śląsku Opolskim - taka jest prawda - to
                Polacy uczą się porządku i gospodarności od ŚLĄZAKÓW.
                Na marginesie: Żaden ze Ślązaków w okresie II wojny nie musiał
                podpisywać volkslisty, ponieważ Śląsk był obszarem III Rzeszy, a
                jego obywatela - czyli Ślązacy - byli automatycznie Niemcami.
    • Gość: h Zmiana nazw miejscowości na Opolszczyźnie IP: *.punkt.pl 06.01.10, 10:24
      jeszcze trzeba zmienić "Głupota" na G"łupota Turawska"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka