Dodaj do ulubionych

Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego

IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 08:16
Czyli rachmistrz, o ile istnieje i nie jest wytworem wyobraźni dziennikarza, to nie dość, że papla o spisie choć nie powinien, to jeszcze pamięta osoby, które na spisie poświadczyły nieprawdę? Korci mnie żeby zanieść kopię twego artykułu do GUSu.
Obserwuj wątek
    • jkredman bajanie 14.07.11, 08:58
      oczywiście prokuratura prenumerująca Gazetę zainteresuje się opowiastką, rachmistrz zwierzając się dziennikarzowi ujawnił tajemnicę statystyczną - a to przecież jest przestępstwo,
      .
      dodatkowo takie opowiastki obniżają zaufanie ludzi do rzetelności i poufności statystyki, ta opowieść na pewno negatywnie na zaufanie do instytucji wpłynie,
      • Gość: GoBo Re: bajanie IP: *.ip.netia.com.pl 14.07.11, 09:18
        Za to były premier, brat byłego prezydenta, obrońca jego czci, pretendent na najwyższe stanowiska w Polsce, przywódca największej siły opozycyjnej, rzekomy patriota (kochający ponoć Polskę i obywateli polskich?), rzekomy katolik (kochający ludzi, wybaczający?) - J. Kaczyński twoim zdaniem nie podważa zaufania polskich obywateli do Państwa Polskiego? Obojętnie, czy ktoś jest Polakiem, czy Ślązakiem-Polakiem, czy Niemcem, czy Ślązakiem-nie-Polakiem, czy Romem itd. - wszyscy jesteśmy polskimi obywatelami - Polakami w rozumieniu obywatelstwa. A ten pan - być może kiedyś (oby nie) władca tego kraju - kategoryzuje nas - obywateli polskich na lepszych i gorszych, na bardziej godnych mieszkania we własnym domu i mniej godnych, usiłuje regulować prawo do polskości, prawo do poczucia przynależności do społeczności przez podobieństwo do jego zaangażowania w religijność. Podważa legalność najwyższych organów państwa, legalność wyborów, słuszność wyników głosowań powszechnych. Tym się nie martwisz, tylko komentarzem jednego skryby?!
        • Gość: gosc Re: bajanie IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.11, 09:38
          Zeby przez jedna wypowiedz zmienil komus narodowosc to troche smieszne tlumaczenie-poprostu trzeba zaakceptowac ze Slask jest wielonarodowy i wielokulturowy.
          Pan Kaczynski nie dobral sie jeszcze do takich jak ja- ktorzy mimo ze mieszkaja od lat na zachodzie nie oddali Polskiego Obywatelstwa(w obecnej EU nie ma nawet takiej potrzeby)-kiedys pewnie tez to wyciagnie jak mu ktos podpowie(np. Pan Kurski ktory podobno za polityczne przesladowanie zony przeniosl sie do Brukseli-to jest dopiero manipulacja-ciekawe czyje interesy tam reprezentuje.Polski czy PiSu).
          • jkredman Kaczyński, Kaczyńskim, ale nie upoważnia to do 14.07.11, 09:50
            naruszania tajemnicy statystycznej i zaufania do urzędu - i to tylko i wyłącznie dla celów propagandowych

ludzie i tak mają ograniczone zaufanie do zachowania w tajemnicy danych zbieranych przez statystyków, a tu jeszcze żurnalista podważa zaufanie do tajemnicy statystycznej
        • jkredman czy pisałem w którymś miejscu o polityce 14.07.11, 09:46
          jeszcze raz bo widzę że nie rozumiesz, rachmistrz spisowy ma obowiązek zachowania w tajemnicy - to co w trakcie spisu usłyszy lub zauważy, nie ma prawa dzielić się tymi informacjami - rozmowy z dziennikarzami na temat przebiegu spisu, zauważonych zachowań i informacji uzyskanych w trakcie i w związku ze spisem jest niedopuszczalne,

pamiętaj że przyjdzie czas że nie będzie i Tuska i Kaczyńskiego, ale pozostanie państwo Polskie, podważanie wiarygodności tego państwa i jego instytucji to jest szkodnictwo, niedopuszczalne szkodnictwo,

sama Gazeta tłukła przez wiele miesięcy o tajemnicy statystycznej, i co, jak to jest wygodne to tą tajemnicę deprecjonuje i podważa wiarygodność urzędu,

dlatego jeszcze raz powtarzam żę tym artykułem i jego autorem powinien się zająć prokurator,

Kaczyńskiego też osobiście nie lubię i nie głosowałem oraz nie będę głosował w przyszłości na PIS - to tak na marginesie

są sprawy ważniejsze niż doraźna wojna partyjniacka
          • Gość: loop Re: czy pisałem w którymś miejscu o polityce IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 12:33
            Nie znam się na procedurach prawnych, więc nie wiem jak informuje się prokuraturę o przestępstwie, ale zawsze można napisać chociaż maila do GUS-u wyrażającego niezadowolenie z pracy rachmistrzów. Sekretariat główny: dane@stat.gov.pl , sekretariat opolski: SekretariatUSopl@stat.gov.pl
      • Gość: jas Re: bajanie IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 11:51
        Każdy zdrowo myślący człowiek już dawno stracił zaufanie do instytucji państwowych.
        Opowieści rachmistrza spisowego po raz "enty" świadczą o przypadkowości zatrudnianych w nich ludziach! Nie użyję słowa "profesjonalizm"...bo to czysta abstrakcja dla obecnie sprawujących władzę!
        Stąd tak częste przypadki ...przecieków...o wynoszeniu i sprzedawaniu dokumentów dziennikarzom nie wspomnę!!!!!
        Żenada!
    • Gość: rain Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.net81.citysat.com.pl 14.07.11, 09:32
      a jednak spieprzylicie temat
    • Gość: obserwator Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 09:52
      Każdy normalny człowiek zrozumiał słowa Kaczyńskiego jako określenie mianem "zakamuflowanej opcji niemieckiej" wszelkie DZIAŁANIA RAŚ-u polegające na sztucznym wyodrębnieniu zadeklarowanej rzekomej narodowości śląskiej, co mogłoby w przyszłości dać pretekst do działań oderwania Śląska od Polski. Ale na siłę POskomuna wszelkiej maści manipuluje opinią społeczną, żeby wyrobić wśród Ślązaków i pozostałym narodzie wrogość do PIS-u. G.W/ymiotna/ wiedzie w tym prym, a mierni ale wierni, dziennikarze świadomie biorą udział w tym kłamstwie.
      • Gość: rain Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.net81.citysat.com.pl 14.07.11, 10:41
        normalny człowiek zrozumiał te słowa tak: że w Polsce nazwanie kogoś Niemcem jest obelgą ....

fakt, że Niemcy sobie na to zasłużyli, za to że kiedyś używali słowa Jude czy Pole jako obelga.

tylko że używanie nazwy narodu jako przekleństwo (ty Żydzie, ty zakamuflowany Niemcu, ty Cyganie) nie prowadzi do niczego dobrego - co pokazała historia

więc Kaczyński wpisał się tą wypowiedzią w najgorsze tradycje rasistowskie
      • Gość: K8 Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 10:53
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Każdy normalny człowiek zrozumiał słowa Kaczyńskiego jako określenie mianem "za
        > kamuflowanej opcji niemieckiej" wszelkie DZIAŁANIA RAŚ-u polegają
        > ce na sztucznym wyodrębnieniu zadeklarowanej rzekomej narodowości śląskiej,
        Każdy normalny wie, że nie da się sztucznie wyodrębnić narodowości. Ludzie mogą się bawić, protestować ale tyle ludzi w małym regionie, o różnym przekroju wieku, wykształceniu, poglądów politycznych deklarujących swoją narodowość bez względu na obrażanie przez faszystów pokroju @obserwator, jest jednoznacznym dowodem. Ale jak ktoś ma nasr...ne w głowie faszystowskie szambo o "jedynie słusznej narodowości" to potem takie brednie pisze na forum.
    • Gość: zoelighs Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.11, 11:21
      Urażeni? To durnie ! Prymitywy, które nie wiedzą co to spis !
      Swoją drogą galimatias z określeniem przynależności świadczy tylko o jednym: chaosie tożsamościowym i braku wiedzy. Szkoła polska dała doopy !
    • Gość: Roberta Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.11, 12:31
      > to nie dość, że papla o spisie choć nie powinien,

Przeciez w Polsce to normalne, np. regularnie sa "przecieki" z komisji rzadowych czy nadzwyczajnych (nt. róznych afer jak casus Blidy), czesciowo skaldajacych sie z 5-10 osób (!).

W innych krajach bylby to skandal i kryzys systemu politycznego, ale w Polsce to standard. :)

• Gość: Roberta Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.11, 12:38
      A G.Slonska Poloki nigdy nyi pokapujom (nawet po 50-100 latach te przyjezdne niy umjeli).

Zauwazcie: ukazalo sie na stronie ogólnopolskiej "streszczenie" tego artykulu,
      tyle tylko ze czesciowo zdeformowali message, np. o jezyku slaskim. Wyraznie widac,
      ze streszczajacy nie tyle "uproscil", co po prostu nie zrozumial zlozonosci i róznych zaleznosci,
      roznych specyficznych aspektów i nuansów.

A mnie by ciekawilo, jak tam z "opcja" (egal czy narodowosc, czy tozsamosc, czy grupa, czy etnika, czy jezyk czy preferencja itd.) czeska lub morawska / slasko-czeska lub slasko-morawska (mam krewnych po "drugiej stronie" - czuja sie mocno Slazakami, mówia fest po bohemo-slasku, a robocie po czesku.)
    • Gość: Bask nad Wisłą Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 13:30
      A przez cały okres komuny w dokumentach miała napisane "miejsce urodzenia: ZSRR".
      Rozumiem, że teraz wracamy do starych dobrych komunistycznych tradycji i tym razem znowu ma podać, że się urodzila w ZSRR.
      Debilizm urzędników jest przerażający. Przecież jest jasne, że jak ktoś urodził się w 1934 roku w Breslau, to znaczy tylko tyle, że urodzil się w Niemczech. Jak ktos się urodził w Stanisławowie w roku 1948 to urodził się w ZSRR. A jak ktoś urodził się w 1946 w Opolu, to już urodzil się w Polsce.
      Historia tego regionu Europy jest trudna i skomplikowana, ale nie aż tak bardzo. Drodzy urzędnicy, wystarczyło ruszyć szarymi komórkami.
      • wilhelm4 Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce 14.07.11, 14:05
        Ale oni sa tacy glupcy, ze nie wiedza, co to Slask, Górny Slask, województwo slaskie.

I jak tu od nich oczekiwac, ze beda potrafili rozrózniac,
        w Racibirzu albo kilka km od Raciborza, Tarnowskie Góry albo kilka km od Tarnowskich Gór.
        Co przeciez w okresie "miedzywojnia" bylo u nas decydujace.

Mialem kilka lat sporo do czynienia w Warszawie z warszawiakami, mazowszanami i innymi Polakami z Polski centralnej, wschodniej i ogólnie z eks-zaboru ruskiego - zgroza. I do tego te polskie szkoly - coraz "lepsze". :(

Ergo: my Slazacy o odkurzanie i o odginanie, tj. o odkrywanie, rekonstrukcje, pielegnowanie naszej slaskiej historii, kultury i tozsamosci, o nasza slaska Sprawe i Prawde musimy sie martwic i starac s a m i. Bo ich niewiedza/glupota nie ma granic, a ich klamstwa i przekrety nie znaja granic - i to nawet doslownie. DD
        • Gość: Bask nad Wislą Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 15:54
          Powiadasz zgroza??? Ja sie urodziłem w Warszawie, dwoch moich dziadków rownież. Babcia we Lwowie a druga w Wiedniu. Rodzice też na świat przyszli w wawie. Więc pozwolisz, że zadam Tobie pytanie... co takiego strasznego jest w tej Warszawie??? Co ty myślisz, że tutaj mieszkają tylko ci z "zaboru ruskiego"??? Masz ty takie pojęcie o Warszawie, jak ci urzędnicy o historii Polski - czyli żadne.
          A ci urzędnicy to pochodzą z całej Polski: od Rzeszowa po Trojmiasto. Od Wrocławia po Suwałki.
          Więc nie pitol bo nie masz żadnego pojęcia.
          • Gość: Pudelek Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.ekspres.net.pl 14.07.11, 16:02
            "co takiego strasznego jest w tej Warszawie??? "

to że to jest Warszawa - to już wystarcza na całą odpowiedź
            • Gość: Bask nad Wisłą Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 16:15
              No tak Warszawa to nie Berlin. U nas Ślązaki na wojnie nie mogli się wyszaleć, jak za Hitlera lub kaziera Wilhelma.
              Wtedy to se można było trochę bomb na Warszawę zrzucić, trochę osób bezkarnie pomordować w imię wyższości narodowej (tych z kongresówki lub zza Buga), postrzelać do dzieci w gettcie. No wtedy to był ordung i Polaki znały swoje miejsce.

Niestety przykro to stwierdzić, ale wasz szowinizm nadal tli się mocnym żarem.
              • Gość: Herbatka Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.superkabel.de 14.07.11, 17:34
                Panie Warszawiak ,Polacy" wyszaleli się" na Śląsku po wojnie niestety przykro to stwierdzić?
                " Piotr Madajczyk wymienia ponad dwiescie miejscowosci, w których powstaly obozy koncentracji wypedzanej po 1945 roku rodzimej ludnosci opolszczyzny. Tworzono je w wiezieniach, budynkach szkolnych, budynkach urzedowych i wielkich gospodarstwach rolnych. Przy opisie codziennych czynnosci polskiej sluzby obozowej nie skrywa Piotr Madajczyk niczego. Oto niektóre jego uwagi: "bicie w czasie przesluchan", "bicie po przesluchaniach", "bicie co dwie godziny", "codzienne bicie i egzekucje", "bicie pejczami, pretami i rurkami metalowymi, kablem lub gumowymi palkami", "bicie w stopy", "torturowanie", "strzepy miesa zwisaly z ciala", "szczucie psami", "skakanie ze stolu na piersi lezacych na podlodze", "chodzenie po lezacych", "lamanie palcy, kosci", "przytrzaskiwanie palcy drzwiami", "kopanie", "gwalcenie kobiet", "strzelanie w tlum", "rozstrzeliwanie starszych wiezniów" i co tam jeszcze tym zwyrodnialcom o SS-manskiej naturze wpadlo do glowy. Skad wywodzili sie ci zboczency? Glównie "z klasy robotniczo-chlopskiej Zaglebia Dabrowskiego" - pisze Piotr Madajczyk - ale takze "z centralnej Polski", "z kieleckiego", "z radomskiego", "z lubelskiego", a nawet "z Golubia Dobrzynia".
                • Gość: Bask z Warszawy Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 18:44
                  Panie kochany mieszkam Warszawie na Rakowieckiej. tutaj jest takie miejsce, gdzie również bito, torturowano i mordowano wrogi element. To był polski element. Taki niestety był system polityczny, który niszczył wszystko co mogło stworzyć zagrożenie dla wladzy ludowej.

No a co do obozów - poczytaj sobie ksiażki o tych obozach, które wy tworzyliście w tej gorszej kongresówce. Zobacz jak wy mordowaliście - stworzyliście gałąź przemysłu - nikt ani wczesniej, ani póxniej już tego nie wymyślił.

No i jeszcze raz proszę zastanówcie sie skąd się wziela druga wojna światowa i masowe mordy z tego okresu. Z przekonania o Waszej wyższości nad Żydami, Polakami, Słowianami.
                  Ta postawa jaką teraz prezentujecie jest dokładnie taką samą postawą i opiera sie na tezie "że jesteście lepsi". A to gó... prawda. Stawiacie się w roli ofiar. Gowno prawda. Byliscie najeźdźcami, mordercami, a poxniej się oburzyliście, że wam chałupę spalili.

• Gość: Herbatka Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.superkabel.de 14.07.11, 19:05
                    Panie kochany to Niemcy też mogą powiedzieć taki niestety był system polityczny.Pierwsi do obozów stworzonych na terenie Niemiec wędrowali przeciwnicy polityczni a Ślązacy byli mordowani w obozach polskich nie jako przeciwnicy polityczni ale dlatego że byli Ślązakami.Jaką miarką mierzysz taką będzie Tobie mierzone. muchanadziko.salon24.pl/73231,polskie-komunistyczne-obozy-koncentracyjne-istnialy-naprawde
                    • Gość: Bask z Warszawy Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 20:45
                      posłuchaj cepie jeden z drugim - cepie mentalny a nie geneologiczny.
                      Przeczytałem artykuł, wyraziłem swoją dezaprobatę dla tego w jaki sposob są formuowane pytania w spisie powszechnym, a tu jakiś jeden z drugim, bez odniesienia się do tego, co napisalem naskoczył na mnie że ja z Warszawy. Puknijcie w głowki koledzy drodzy i wyleczcie z ksenofobii.
                      jesli chodzi o obozy koncentracyjne to przed 1939 rokiem przede wszystkim lądowali w nich socjaliści, chadecy i czasm komuniści (ci ostatni jednak bardzo szybko przefarbowali się na narodowych socjalistów). Później byli to Żydzi. Ślązacy??? Tak lądowali w nich również, tak samo jak Prusacy - ale to byli ci, ktorzy jasno i otwarcie opowiadali się po stronie Polski.
                      Po 1939 roku obozy zapełniły się Ślązakami - tymi z polskiej cześci górnego Śląska. Nie dotyczyło to Opola i okolic.

Niemcy to sobie mogą powiedzieć, że byli mordowani przez Polaków (takie prawo demokracji, że różne bzdury mozna mowić) tylko, że to nie jest prawda. Bo o ile system nazistowski Niemcy wybrali sobie sami w wolnych i demokratycznych wyborach (przypominam ponad 60% mieszkańców Opola i okolic w styczniu 1933 roku glosowalo na Hitlera) , o tyle w Polsce system komunistyczny został wprowadzony przy pomocy czołgów.

Czy Ty wiesz co to jest mord systemowy??? Ty się lepiej nie wypowiadaj. Pochodzę z miasta w którym Twoi przodkowie wymordowali 800 tys. ludzi. Więc nie pierdziel, bo nawet nie macie prawa stawiac się w roli ofiary.

A swoje pretensje powinieneś kierowac przede wszystkim do swoich dziadków. Bo to oni glosowali na Hitlera, to oni "zamawiali 5 piw", to oni wreszcie zapragnęli tej "zapyziałej Kongresowki, biednej Galicji i dziczy zza Buga". Bo im ciasno było i potrzebowali przestrzeni życiowej. To nie my wybralismy się na Berlin, tylko Wy na Warszawę. No chyba że ty nadal wierzysz w incydent gliwicki.

PS. Moje słowa kieruje do osób ktore od pokoleń mieszkają na sląsku opolskim, a nie mieszkańcow Górnego Śląska. Tam sytuacja była zupełnie inna.
                      • Gość: Herbatka Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.superkabel.de 14.07.11, 21:34
                        Słuchaj mądraliński z Warszawy,to ty pierwszy chciałeś pouczać nas Ślązaków ,że mamy być potulni bo nam powiesz co nasi przodkowie zrobili w Warszawie,aly wy nie byliście nic lepsi po 1945 na Śląsku.Akurat mój dziadek pochodzi z Wielkoplski a babcia z Rybnika(polska część Górnego Śląska) ale po pewnych przykrych doświadczeniach z prawdziwymi Polakami mam powiedzmy to mieszane uczucia do tych aroganckich wypowiedzi kto kim ma się czuć na Górnym Śląsku.Nikogo z mojej rodziny nie będę pouczał i Tobie też nic do tego.A teraz zacznij myśleć moraliński.histmag.org/?id=1898
                        • Gość: Bask z Warszawy Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 21:43
                          Słodziutki nie pjee(r)tol, tylko przeczytaj co bylo napisane i kto na kogo naskoczył. Przeczytaj sobie moj pierwszy post i nastepnego durnia ze Śląska.
                          A szkoda że nikgo nie będziesz pouczał z rodziny. Może warto zapytać się ile osób Twoi dziadkowie mają na sumieniu???
                          • Gość: Herbatka Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.superkabel.de 14.07.11, 21:56
                            Moi niestety już nie żyją ale widze ,że chciałbyś dalej nas Ślązaków pouczać .Życze powodzenia.
              • Gość: Pudelek Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.ekspres.net.pl 14.07.11, 17:38
                "Niestety przykro to stwierdzić, ale wasz szowinizm nadal tli się mocnym żarem. "

i będzie tlił się dopóki, dopóty przyjezdni nie zrozumieją, że na Śląsku są tylko obcymi, okupantami, których nikt tutaj nie chciał. Nawet powstańcy śląscy i ich potomkowie w większości zwiali, jak żeście tutaj przyjechali - tak jak się zwiewa od zarazy
                • Gość: Bask z warszawy Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 18:46
                  > "Niestety przykro to stwierdzić, ale wasz szowinizm nadal tli się mocnym żarem.
                  > "
                  >
                  > i będzie tlił się dopóki, dopóty przyjezdni nie zrozumieją, że na Śląsku są tyl
                  > ko obcymi, okupantami, których nikt tutaj nie chciał. Nawet powstańcy śląscy i
                  > ich potomkowie w większości zwiali, jak żeście tutaj przyjechali - tak jak się
                  > zwiewa od zarazy

w takim razie wypada mi zakończyć naszą rozmowę tymi słowami Heil Hitler!!!

PS. Ty nie jesteś Ślązak - ty w pierwszej kolejnosci jesteś prowincjonalno-nazistowski pacan
                  • Gość: Pudelek Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.ekspres.net.pl 14.07.11, 19:03
                    ooo, jak to się Polak uraził tym że nikt was tu nie chciał i nie chce - prawda w oczy kole, prawda? nie dość że śmieją się z was i nie lubią w całej Europie to jeszcze w granicach Polski?
                    • Gość: Bask warszawski Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 20:52
                      Wiesz co??? mam kilku znajomych w Nadrenii i nie odczuwam tego. natomiast jak Ci Niemcy widzą i słuszą Was tych ossi, die Preußen to dostają białej goraczki. A to są tylko łagodniutkie okreslenia na Was. Chyba nie muszę Tobie mówić kim ty jesteS DLA Bawarczyka??? A MOŻE JEDNAK CHCESZ USŁYSZEĆ KIM???
                    • jureek Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce 14.07.11, 21:56
                      Gość portalu: Pudelek napisał(a):

> ooo, jak to się Polak uraził tym że nikt was tu nie chciał i nie chce -

Mów za siebie z łaski swojej, OK?
                      Jura
                      • Gość: Pudelek Re: Moja babcia urodziła się we Lwowie, w Polsce IP: *.ekspres.net.pl 15.07.11, 01:21
                        czekasz na kumpli z Polski? to może lepiej w Galicji?
    • Gość: jas Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.11, 14:29
      Żeby ruszyć szarymi komórkami..to trzeba je najpierw mieć!:)
    • Gość: katowiczanka Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.ip.netia.com.pl 14.07.11, 14:32
      wynika z tekstu ze na opolszczyznie mniejszoscc niemiecka to same dzikusy ktore boja sie ludzi skoro zamykaja furtki i strasza psami. znaczy to tez ze boja sie przyznac do tego kim sa i kim sie czuja. a to ze niemiaszki rozdawaly ultoki to juz przesada - moze jeszcze IV powstanie slaskie i plebiscyt by chcieli? wypad do siebie TU JEST POLSKA a Slazak to tez Polak i niech gada co chce, ale tak ma w paszporcie. a na pytanie o narodowosc powinno sie odpowiadac zgodnie z tym co ejst w paszporcie ew. podawac slaska
      • Gość: gosc Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.11, 15:19
        Akurat z tego tekstu wynika tylko ze albo redaktor manipulowal albo rachmistrz opowiadal bajki-nie sadze aby ludzie mieszkajacy na Slasku bali sie kogos albo czegos przeciez sa u siebie niezaleznie za kogo sie uwazaja.,
      • Gość: Pudelek Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.ekspres.net.pl 14.07.11, 15:57
        dzikuską to jesteś ty, skoro nawet nie wiesz, że w polskim paszporcie jest obywatelstwo, a nigdy narodowość. W dodatku sporo ludzi ma dwa paszporty, więc niby czemu miałoby wpisywać akurat z polskiego?

analogicznie na Ukrainie, Białorusi, Litwie i Czechach nie ma Polaków - bo w paszporcie nie mają tego napisane.

ale czego się spodziewać - nie dość że chadziajka to jeszcze głupia jak but, jak wszyscy co ich zza Buga albo Kongresówki przywieźli
        • Gość: Bask nad Wisłą Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 16:09
          dla niewtajemniczonych to afroamerykanin, ktory jest reżserem. On uważa, że tylko czarni zbudowali USA, a biali wiecznie przeciwko czarnym spiskują.
          To samo jest ze Ślązakami: oni wszystko zbudowali a cała reszta (oczywiście z wyjątkiem porządnych Niemców) ich okradła, zrujnowała, wynarodowiła.

Oczywiście nie ma co się dziwić, że na Opolszczyźnie jest silny ruch antypolski. Wszak to tam Hitler w wyborach z 1933 roku zyskał ponad 60% głosów - podczas gdy w takiej Nadrenii było to tylko 20%. To tam dokonywano bezkarne pogromy na Żydach. To wreszcie tam dokonano linczy na polskim teatrze, który odbywal tournee po Niemczech.
          • Gość: Herbatka Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.superkabel.de 14.07.11, 17:20
            Panie Warszawiak pogromy Żydów po wojnie to były ale w Kielcach,Jedwabnym ,Częstochowie itd to są miasta tzw.Kongresówki.Natomiast na Górnym Śląsku po wojnie Polacy utworzyli obozy do których trafiali ludzie tylko dlatego ,że byl Ślązakami.
            • Gość: Bask nad wisłą coś o nocy kryształowej na śląsku opolskim IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 18:36
              Noc kryształowa na Śląsku Opolskim – pogrom Żydów, który miał miejsce 9/10 listopada 1938 roku, mający podobny przebieg do wydarzeń w całej III Rzeszy.

Przygrywką do pogromów stała się na Opolszczyźnie antysemicka kampania miejscowego organu nazistów: "Oberschlesische Tageszeitung". O poziomie "publicystyki" tej gazety świadczy tytuł artykułu, który ukazał się na jej łamach po zamachu na Ernsta vom Ratha: "Żydowskiej zgrai morderców pięść. Również w Opolu gotuje się dusza narodu". Tej "nocy hańby" na Śląsku Opolskim spłonęły synagogi w Opolu, Głubczycach, Głogówku, Wołczynie, Oleśnie, Kietrzu, Prudniku, Strzelcach Opolskich i Kluczborku. W wielu innych śląskich miejscowościach podjęto próby podpaleń. Splądrowano co najmniej kilkadziesiąt żydowskich sklepów (w samym Opolu kilkanaście). Wielu śląskich Żydów zostało dotkliwie pobitych.

Szczególnie dramatyczny charakter miały wydarzenia w Opolu. Bojówkarze z miejscowego SA wywlekli z domu opolskiego rabina dr. Hansa Hirschberga i przy wrzaskach "giń Żydzie" zmusili go do rozlania benzyny w świątyni i podpalenia jej. W tym czasie straż pożarna pilnowała, aby ogień nie przeniósł się na sąsiednie budynki. Równocześnie żołnierze SA otoczyli synagogę kordonem, uniemożliwiając wszelkie próby jej ugaszenia. Odbywało się to przy aplauzie miejscowych zwolenników Hitlera.

Następnego dnia "prewencyjnie" zatrzymano wszystkich Żydów płci męskiej między 20 a 60 rokiem życia. Wydarzenia nocy kryształowej na Opolszczyźnie pokazały, że rasistowska polityka nazistów cieszy się poparciem wśród znacznej części śląskich Niemców.

Ja nie zaprzeczam, że w kongresówce miały miejsce te haniebne czyny. Ja to potwierdzam i jest mi za to wstyd.
              W jednym się róznimy - ja nie czuję dumy z tego faktu - w przeciwieństwie do Ciebie.
              • Gość: Herbatka Re: coś o nocy kryształowej na śląsku opolskim IP: *.superkabel.de 14.07.11, 18:48
                Jak można oceniać i insynuować kto coś odczuwa.To paranoiczne podejście świadczy tylko o wybielaniu pewnych czynów potępiając inne ,które były tak samo ochydne.Polacy byli ofiarami i oprawcami tylko o tych drugich chcieliby jak najprędzeń zapomnieć.
                • Gość: Bask z warszawy Re: coś o nocy kryształowej na śląsku opolskim IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 21:00
                  Pozwolisz że się zapytam.... jakimi oprawcami??? W II wojnie Polacy byli ofiarami, a nie katami. Uwierz mi, gdyby nie fakt, że Niemcy wywołali II wojnę światową, to dziasiaj płaciłbyś podatki w Berlinie. Gdyby Niemcy tę wojnę wygrali, to mnie pewnie by nie było, bo byście nas wymordowali - systemowo jednego po drugim w kilka lat. Więc nie równaj Waszych krzywd z naszymi.

Jest takie polskie powiedzenie: kto mieczem wojuje od miecza ginie.
                  • Gość: Herbatka Re: coś o nocy kryształowej na śląsku opolskim IP: *.superkabel.de 14.07.11, 21:48
                    Co to jest za gdybanie,trzymajmy się faktów a jeżeli bronisz takich ludzi jak Czesław Gęborski albo Salomon Morel to bardzo wspólczuje.Nie porównuj Polaków do Żydów i nie twórz na nowo historii.
                    • Gość: Bask z Warszawy Re: coś o nocy kryształowej na śląsku opolskim IP: *.play-internet.pl 15.07.11, 16:54
                      Wlasnie trzymajmy się faktów.
                      Ad 1. Gdzie, w którym miejscu bronię oficerów SB??? Wskaż takie miejsce.
                      ad 2. Szkoda, że niektórzy Niemcy do dzisiaj nie widzą zalezności, między poparciem dla Hitlera (jakiego udzielili mu w 1933 roku), a decyzjami jaltańskimi.
                      Ad 3. Co ciekawe za Jałtę Niemcy opolscy obwiniają Polskę, a tak naprawde powinni obwianiać swoich dziadów.
          • Gość: Pudelek Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.ekspres.net.pl 14.07.11, 17:36
            to powiedz mi, co, według ciebie warszawiaku, zbudowali Polacy na Śląsku? oczywiście poza paskudnymi blokowiskami i potworkami typu "Baba na byku" w Opolu. Kamienice w Warszawie stawiane ze śląskich cegieł się nie liczą

bo co zburzyli po 1945 wymienić będzie łatwiej
            • Gość: Bask nad Wisłą Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 18:31
              To najpierw sobie odpowiedz na takie podstawowe pytanie:
              Dlaczego Śląsk opolski jest w Polce a nie w Niemczech??? jaka była tego przyczyna???? Kto glosował na Hitlera??? warszawiacy czy może jednak opolscy patrioci???

I odpowiedz sobie jeszcze na drugie pytanie? kto zniszczył Warszawę??? my się na sląsk z czołgami nie pchaliśmy. To raczej ślązaki w Wehrmacht'em przyjechali do nas i mordowali, a nie odwrotnie.
              • Gość: Pudelek Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.ekspres.net.pl 14.07.11, 19:12
                > To najpierw sobie odpowiedz na takie podstawowe pytanie:
                > Dlaczego Śląsk opolski jest w Polce a nie w Niemczech???

bo Stalin zabrał wam Kresy (ponoć też zwycięzcą) i musiał gdzieś wywalić. Wywalił akurat na Śląsk. Jesteście tutaj przez przypadek i przez to, że byliście słabi - jak zawsze

>Kto glosował na Hitlera??? warszawiacy czy może jednak opolscy patrioci?
                > ??
                w Opolu głosowali na Hitlera, u was na marionetki Stalina. rzeczywiście "duży" plus dla was...

> I odpowiedz sobie jeszcze na drugie pytanie? kto zniszczył Warszawę???
                dowództwo AK - bo pomysł o wybuchu powstania był jak zawsze polski - szaleńczy i idiotyczny

>my się n
                > a sląsk z czołgami nie pchaliśmy.
                wystarczy, że pchaliście się choćby na Zaolzie (też Śląsk), rok wcześniej, ręka w ręke z Hitlerem. No, ale przecież jak Polacy to mogą.

>To raczej ślązaki w Wehrmacht'em przyjechali
                > do nas i mordowali, a nie odwrotnie.
                tak, to z pewnością wyjaśnia dlaczego Polacy potrafią tylko niszczyć, a nie budować
                • Gość: Bask z Warszawy Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 21:29
                  > bo Stalin zabrał wam Kresy (ponoć też zwycięzcą) i musiał gdzieś wywalić. Wywal
                  > ił akurat na Śląsk. Jesteście tutaj przez przypadek i przez to, że byliście sła
                  > bi - jak zawsze

Nie:) jesteś w granicach Polski dlatego, że Twój dziadek siedząc nad piwskiem, pewnego dnia stwierdził, że Hitler to zbawiciel

> w Opolu głosowali na Hitlera, u was na marionetki Stalina. rzeczywiście "duży"
                  > plus dla was...

Tylko w części prawda... w tej opolskiej cześci. Reszta to bzdura, w którą sam nie wierzysz.

> > I odpowiedz sobie jeszcze na drugie pytanie? kto zniszczył Warszawę???
                  > dowództwo AK - bo pomysł o wybuchu powstania był jak zawsze polski - szaleńczy
                  > i idiotyczny

12% miasta zostało zniszone w bombardowaniach w 1939 roku
                  20% miasta zostało zniszczone po powstaniu w Gettcie
                  20% miasta w czasie walk w PW
                  25% miasta zostalo zniszczone w okresie między październikiem 1944 a styczniem 1945 roku.

> >my się n
                  > > a sląsk z czołgami nie pchaliśmy.
                  > wystarczy, że pchaliście się choćby na Zaolzie (też Śląsk), rok wcześniej, ręka
                  > w ręke z Hitlerem. No, ale przecież jak Polacy to mogą.

Ja o zupie ty o dupie. Odpowiedz lepiej kto sie czołgami pchał do Kongresówki???

> >To raczej ślązaki w Wehrmacht'em przyjechali
                  > > do nas i mordowali, a nie odwrotnie.
                  > tak, to z pewnością wyjaśnia dlaczego Polacy potrafią tylko niszczyć, a nie bud
                  > ować
                  chłpczyku nie pie... bo sie już tego czytać nie daje. To wy rozjebaliście pół Polski a nie odwrotnie. Więc jeszcze raz mowię - miej pretensję do swojego dziadka, który "pokochał Polskę dziwna miłością". Gdyby twój dziadek nie biegał z karabinem od Bretanii po Kaukaz, a tylko siedział na dupie i pracowal, to do dzisiaj Opole byłoby administrowane z Berlina
                  • Gość: K8 Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.11, 22:51
                    Gość portalu: Bask z Warszawy napisał(a):

To wy rozjebaliście pó
                    > ł Polski a nie odwrotnie.
                    no tak, to Ślązacy napadli na Polskę...
                    • Gość: Bask z Warszawy Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 14.07.11, 23:12
                      zwróć uwagę, że temat dyskusji dotyczy opolszczyzny a nie Górnego Śląska, co podkresliłem w kilku postach dosyć wyraźnie.
                      A dotyczy tego, ponieważ Śląsk Opolski był przed 1939 rokiem pełnoprawną częścią Niemiec. bardzo wielu mieszkańców tego regionu nie zostało przesiedlonych jak z Prus, Dolnego Śląska czy Pomorza.
                      I jeśli jakiś cep, twierdzi, że Polacy najechali opolszczyznę, to chyba powinno mu sie przypomnieć, że jego przodkowie, glosując na Hitlera w 1939 roku sami dokonali takiego wyboru.
                      • Gość: GS Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.11, 23:47
                        Gość: Bask z Warszawy 14.07.11, 23:12 Odpowiedz

......zwróć uwagę, że temat dyskusji dotyczy opolszczyzny a nie Górnego Śląska, co podkresliłem w kilku postach dosyć wyraźnie. A dotyczy tego, ponieważ Śląsk Opolski był przed 1939 rokiem pełnoprawną częścią Niemiec.
                        warszawiaku
                        Slask Opolski a nie jakas "opolszczyna" to jest Gorny Slask. Opole to historyczna stolica Gornego Slaska i jego serce. Skrawek wschodniego gornego Slaska tzn. Region Katowic to wlasnie tylko skrawek GS, nic wiecej.

• Gość: Bask z Warszawy Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 15.07.11, 01:10
                          Możesz sie obrazić na historię, ale tego człowieku nie zmienisz, nawet jeśli będziesz tutaj tupał nóżką i podskakiwał ze zlości. "Wersal" ustalil taki podzial, a nie inny. Przykro mi i w tym kontekście to jest opolszczyzna i nic więcej:)
                          • Gość: Pudelek Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.ekspres.net.pl 15.07.11, 01:26
                            czy ma jakikolwiek sens pisać cokolwiek z gościem który odróżnia "Opolszczyznę" od Górnego Śląska? to najlepiej przedstawia jego stan intelektualny.

równie dobrze można oddzielić np. Wołomińszczyznę od Mazowsza, Wieliczkowiszczyznę od Małopolski i Kołobrzegoszczyznę od Pomorza. Pod użytek polacctwa w sam raz
                            • Gość: Bask z warszawy Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 15.07.11, 01:33
                              Moja rozmowa z Tobą, to jak dialog orła z gównem. Dlatego ja odlatuję... bye opolski cepie.
                              • Gość: K8 Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 14:45
                                Jeśli już zestawiasz orła z g..wnem to raczej odpłynąłeś w szambie. Dostałeś grzeczne i spokojne wyjaśnienie co do tzw. "Opolszczyzny". W odpowiedzi zacząłeś obrażać. I po co mieszasz w to Wersal? To Wersal wymyślił taki wewnętrzny podział w Polsce?
                                • Gość: bask z Warszawy Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 15.07.11, 16:55
                                  Macie dziwne pojęcie na temat dobrego wychowania.

Buhahahahahahaha
                      • Gość: K8 Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 00:09
                        Nie ma czegoś takiego jak Opolszczyzna. To sztuczny twór wymyślony przez twoich ziomali. Ta tzw. Opolszczyzna to w większości Górny Śląsk. Stolicą Górnego Śląska jest Opole. A pełnoprawną częścią Niemiec przed 1939r. był też Bytom, Zabrze, Gliwice czyli miasta, które są dzisiaj w woj. śląskim.
                        Ten "cep" nie pisał o najeździe na Opolszczyznę a na Śląsk, no chyba, że nie widzę jakiegoś wpisu. I nie masz racji, że najazd to wina Hitlera. Tekst o Hitlerze to tylko świetny pretekst, bo pierwszy najazd Polacy zrobili w latach 1919-1921, a marzyło im sie więcej. Sztuczna granica powstała po 1922r. nie spowodowała wśród Ślązaków polaryzacji zgodnej z granicą. Nie powstała też teraz po utworzeniu woj. opolskiego i śląskiego. Dodam, że w dzisiejszym woj. śląskim tylko połowa województwa to ziemie (górno)śląskie. Problemy wśród Ślązaków z obu województw są podobne, a różnicą jest Volks-/Reichsdeutsche.
                        Twoje twierdzenie, że czyjś dziadek głosował na Hitlera jest głupie, bo czy Hitler w 1933r. obiecywał wojnę totalną czy też pracę aby napełnić puste żołądki? Zapominasz też że Ślązacy dla niemckich nazistów nie byli równi im.
                        Przypomnę tylko, że dziś są też tacy, którzy w niektórych polskich poltykach widzą takiego samego kłamce.

• Gość: bask z warszawy Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.play-internet.pl 15.07.11, 01:29
                          > Nie ma czegoś takiego jak Opolszczyzna. To sztuczny twór wymyślony przez twoich
                          > ziomali.

Jakich "ziomali" o co Tobie chodzi (ziomale to może na opolszczyźnie jak z Eryką się spotykacie). W Polsce na 100% nie. Człowieku świat nie jest czarno-bialy. Świat to nie tylko Śląsk i Polska. Śląsk został podzielony w wyniku kretyńskich decyzji kaizerowskich a później hitlerowskich Niemiec. Więc się odr od Polski pachu jeden.

>Ta tzw. Opolszczyzna to w większości Górny Śląsk. Stolicą Górnego Śląska jest Opole. A
                          > pełnoprawną częścią Niemiec przed 1939r. był też Bytom, Zabrz
                          > e, Gliwice czyli miasta, które są dzisiaj w woj. śląskim.

Ameryki nie odkryłeś cepie.

> Ten "cep" nie pisał o najeździe na Opolszczyznę a na Śląsk, no chyba, że nie wi
                          > dzę jakiegoś wpisu. I nie masz racji, że najazd to wina Hitlera.
                          No nie no, jak widze na Śląsku historię pisze się od nowa. jeszcze tydzień a sie okaże, że to polacy stworzyli Oświęcim aby mordować tam Ślązaków.

>Tekst o Hitlerze to tylko świetny pretekst, bo pierwszy najazd Polacy zrobili w latach 1919-1
                          > 921, a marzyło im sie więcej. Sztuczna granica powstała po 1922r. nie spowodowa
                          > ła wśród Ślązaków polaryzacji zgodnej z granicą. Nie powstała też teraz po utwo
                          > rzeniu woj. opolskiego i śląskiego. Dodam, że w dzisiejszym woj. śląskim tylko
                          > połowa województwa to ziemie (górno)śląskie. Problemy wśród Ślązaków z obu woje
                          > wództw są podobne, a różnicą jest Volks-/Reichsdeutsche.
                          > Twoje twierdzenie, że czyjś dziadek głosował na Hitlera jest głupie, bo czy Hit
                          > ler w 1933r. obiecywał wojnę totalną czy też pracę aby napełnić puste żołądki?

Chłopie w jakim ty świecie żyjesz??? Proponuję, przeczytać Mein Kampf - a się dowiesz, że obiecywał wojne. Zrobił już to 1925 roku. Zresztą sam Goebbels naśmiewał się w 1939 rokuz Aliantów, którzy wg niego "niezbyt uważnie czytali tę książkę"

> Zapominasz też że Ślązacy dla niemckich nazistów nie byli równi im.

Co nie zmiena faktu, że głosowaliście na Hitlera bardzo ochoczo. Napewno bardziej pchoczo od Nadreńczyków

> Przypomnę tylko, że dziś są też tacy, którzy w niektórych polskich poltykach wi
                          > dzą takiego samego kłamce

A ty wierzysz politykom??? Słyszałeś o takim, co to prawdę mówi??? ja nie, ale może z opolszczyzny inaczej świat wygląda.
                          • Gość: K8 do warszawskiego prostaka IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 14:39
                            Gość portalu: bask z warszawy napisał(a):

Jakich "ziomali" o co Tobie chodzi (ziomale to może na opolszczyźnie jak z E
                            > ryką się spotykacie). W Polsce na 100% nie. Człowieku świat nie jest czarno-bia
                            > ly. Świat to nie tylko Śląsk i Polska. Śląsk został podzielony w wyniku kretyńs
                            > kich decyzji kaizerowskich a później hitlerowskich Niemiec. Więc się odr od Pol
                            > ski pachu jeden.
                            Po pierwsze prostaku: PRZESTAŃ MNIE OBRAŻAĆ CHAMIE!
                            Po drugie: słowo Opolszczyzna wymyślili twoi ziomale. Wymyślili go Polacy. To polskie słowo powstałe w XXw. Wcześniej NIE ISTNIAŁO! Podobnie jak z nazwą "Ziemie Odzyskane". Więc skończ baranie mnie obrażać.
                            Po trzecie: Śląsk nie został podzielony w wyniku decyzji kaizerowskich!!! To wynik polskich roszczeń! W plebiscycie w marcu 1921r. Ślązacy zadecydowali pozostać w Niemczech. Nie spodobało się to Polakom, którzy postanowili przyjechać na Śląsk i zbrojnie "wytłumaczyć" Ślązakom gdzie mają chcieć należeć. To się nazywa "trzecie powstanie śląskie" i miało pokazać światu jak to Ślązacy nie zgadzają się z własnym wyborem w trakcie plebiscytu. Plan tego powstania powstał w Warszawie w styczniu 1921r. bo już przed plebiscytem przeczuwano, że Ślązacy mogą nie chcieć należeć do Polski, mimo że w lipcu 1920r. polski sejm przyznał przyszłym śląskim ziemiom w Polsce autonomię. A tak na marginesie, kiedy dziś Ślązacy chcą, by Polacy nadal dotrzymywali obiecanego słowa, czyli by przywrócili autonomię, są wyzywani od ...oszołomów, zdrajców, nienormalnych Ślązaków itd.
                            Poniżej link do wspomnianego statutu:
                            www.law.uj.edu.pl/users/khpp/fontesu/1920.htm
                            Zwróć uwagę, że dziś mija równo 91lat!
                            Poniżej - ile Polaków przyjechało na Śląsk (widzisz tam swojego dziadziusia?):
                            www.youtube.com/watch?v=2FKFeaWr1tY
                            To dopiero te tzw. trzecie powstanie spowodowało ustalenie granicy na przemysłowej części Górnego Śląska, która zaczęła obowiązywać od 1922r.

> [b]Ameryki nie odkryłeś cepie.
                            cepie, to ty bredziłeś pisząc, że mówisz o terenie który był pełnoprawną częścią Niemiec

> [b]No nie no, jak widze na Śląsku historię pisze się od nowa. jeszcze tydzień a
                            > sie okaże, że to polacy stworzyli Oświęcim aby mordować tam Ślązaków
                            idź do cyrku jak chcesz robić z siebie pajaca. Na razie nową historię piszesz ty

> [b]Chłopie w jakim ty świecie żyjesz??? Proponuję, przeczytać Mein Kampf - a si
                            > ę dowiesz, że obiecywał wojne. Zrobił już to 1925 roku. Zresztą sam Goebbels na
                            > śmiewał się w 1939 rokuz Aliantów, którzy wg niego "niezbyt uważnie czytali tę
                            > książkę
                            to raczej na jakim ty świecie żyjesz? Chcesz nam wmówić, że bezrobotny, któremu burczało w brzuchu z głodu czytał przed wyborami książkę Hitlera? Przecież ty masz chyba żylaki na mózgu. Piszesz swoje mentorskie brednie z dzisiejszego punktu widzenia. Ktoś ci wcześniej powiedział co było w "Mein Kampf" więc teraz taki mundry jesteś. Tylko odpowiedz sobie, na ile ty znasz myśli dzisiejszych polskich polityków? Czytasz ich książki czy blogi? A w jakim stopniu zna polskie społeczeństwo? Pewne radio ma zdyscyplinowany elektorat. I co teraz jeśli wybiorą jakiegoś polskiego odpowiednika Hitlera?
                            To już prędzej mógłbyś mieć pretensje do aliantów, bo od polityków należy wymagać większej świadomości politycznej.

> Co nie zmiena faktu, że głosowaliście na Hitlera bardzo ochoczo. Napewno bardziej pchoczo > od Nadreńczyków
                            udowodnij to!

> A ty wierzysz politykom??? Słyszałeś o takim, co to prawdę mówi??? ja nie, ale może z
                            > opolszczyzny inaczej świat wygląda.
                            czyli jak będzie taki, co powie wprost, że chce Wielkiej Polski od morza do morza (a może oceanu) to zagłosujesz na niego, bo przecież mu nie wierzysz. A temu, co powie, że jest przeciwny wojnie też nie uwierzysz i nie zagłosujesz?
                            Nie wiem, co to "opolszczyzna". Wiem co to woj. opolskie, ewent. Śląsk Opolski.
                            • Gość: bask z Warszawy Re: do warszawskiego prostaka IP: *.play-internet.pl 15.07.11, 16:26
                              Ad 1. jesli wyraz opolszczyzna Ciebie obraża, to znaczy, że mawsz wyjątkowo małego ptaka mentalnego.
                              Ad 2. I znowu błąd - to zadziwiające że coś co pojmują Niemcy z Zachodu, nie pojmują do dzisiaj ossi - to Wasze wojny spowodowały, że tyle straciliście.
                              Ad 3. Chyba żartujesz - to Niemcy przywieźli ponad 100 tysięcy osób z Nadrenii, aby tylko było Was (Niemców) więcej w czasie plebiscytu.
                              Ad 4. Wiesz jak np nie wyzywam Was Ślązaków, tylko niektóre jednostki, których ty teraz bronisz. Masz do tego prawo, ale nie masz sie co dziwić, że tak na was reagują. Poczytaj wpisy niejakiego pudelka - to może zrozumiesz, że takiej zakamuflowanej opcji nazistowskiej nikt w Polsce nie toleruje - no może z wyjątkiem Ślązaków.
                              Ad 5. Powiem Tobie tak - bieda nie upowaznia i nie usprawiedliwia złych wyborów. Przykro mi. Niemcy na Zachodzie przeszli resocjalizację i mają z tego powodu poczucie winy. jak widać niektórzy ossi nadal nie kapują o co chodzi. W tym samym czasie w Polsce było jeszcze biedniej, a nikomu nie przychodzilo do głowy aby zabierać innym ziemię i życie, dla wlasnej przestrzeni życiowej.

Ad 6. czytaj cepie ze zrozumieniem, jak napisalem nie wierzę politykom. A jesli znalazłby sie pacan, który głosiłby wielka Polskę od morza do morza, to nawet nie wiem jak bardzo byłbym głodny, to nigdy bym na takiego nie zaglosował. Wiem, że z punktu widzenia III rzeszy to inaczej wygląda bo was okolicznosci usprawiedliwiają (nawet glosowanie na Hitlera to betka), ale dla mnie nie ma zrozumienia dla takich czynów.
                              • Gość: K8 Re: do warszawskiego prostaka IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 02:26
                                Gość portalu: bask z Warszawy napisał(a):

> Ad 1. jesli wyraz opolszczyzna Ciebie obraża, to znaczy, że mawsz wyjątkowo mał
                                > ego ptaka mentalnego.
                                ale mi dowaliłeś, wszyscy padliśmy z wrażenia... i pomyśleć, że napisał to ten, którego przodkowie obrażali się za Przywiślany Kraj.
                                Nie chodzi o obrażanie, a o to, że próbujesz sztucznie podzielić Górny Śląsk. Z resztą w tym celu to słowo powstało, w myśl hasła "dziel i rządź". Jeśli dostałeś kilka wytłumaczeń, to fakt że dalej uparcie używasz tego słowa dowodzi jedynie twojej złośliwości.
                                Poza tym takie wyjaśnienie:
                                "Slask Opolski a nie jakas "opolszczyna" to jest Gorny Slask. Opole to historyczna stolica Gornego Slaska i jego serce. Skrawek wschodniego gornego Slaska tzn. Region Katowic to wlasnie tylko skrawek GS, nic wiecej. "
                                jest kulturalne, a odpowiedziałeś na nie niegrzecznie.

> Ad 2. I znowu błąd - to zadziwiające że coś co pojmują Niemcy z Zachodu, nie po
                                > jmują do dzisiaj ossi - to Wasze wojny spowodowały, że tyle straciliście.
                                Przede wszystkim nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz. Ossi to mieszkańcy dawnego NRD, a RFN to Wessi. Po drugie: powiedz nam tu, jakie wojny Ślązaków spowodowały takie straty?

> Ad 3. Chyba żartujesz - to Niemcy przywieźli ponad 100 tysięcy osób z Nadrenii,
                                > aby tylko było Was (Niemców) więcej w czasie plebiscytu.
                                To TY żartujesz. Autorem pomysłu z emigrantami byli polscy politycy. Kombinowali (dziwi to kogoś?), że emigranci zagłosują za Polską. Jak się okazało, że pomysł nie wypalił, to obrócili kota ogonem i zwalili winę na Niemców (czy to też kogoś dziwi?).
                                Mimo to, przewaga była tak duża, że gdyby nawet odliczyć głosy emigrantów, to nadal wygrywają Niemcy.
                                I jeszcze jedno: dlaczego zakładasz, że my tu piszący jesteśmy Niemcami?
                                Czytałeś chyba artykuł, pod którym komentujesz. Nawet dziś w 1 rodzinie są różne deklaracje narodowościowe. Dziwi to wyłącznie Polaków, ale nas nie. To zawsze było tu normalne. Skrajne deklaracje typu "jestem tylko Polakiem/Niemcem" pojawiały się sporadycznie. Większość była chwiejna. Z tego też powodu plebiscyt nie możesz traktować w kategoriach ilu było na Śląsku Polaków a ile Niemców (a gdzie Ślązacy?). Nie bez powodu plakaty plebiscytowe były dwujęzyczne:
                                pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Plakat_plebiscyt.jpg&filetimestamp=20060711172427
                                > Ad 4. Wiesz jak np nie wyzywam Was Ślązaków, tylko niektóre jednostki, których
                                > ty teraz bronisz. Masz do tego prawo, ale nie masz sie co dziwić, że tak na was
                                > reagują. Poczytaj wpisy niejakiego pudelka - to może zrozumiesz, że takiej zak
                                > amuflowanej opcji nazistowskiej nikt w Polsce nie toleruje - no może z wyjątkie
                                > m Ślązaków.
                                Obrażasz też mnie, choć przecież piszę spokojnie. Ty na każde spokojne wyjaśnienie czegoś reagujesz agresywnie, jak przykładowo z "Opolszczyzną".
                                A teraz wyjaśnij na jakiej zasadzie piszesz o istnieniu tzw. "zakamuflowanej opcji nazistowskiej"? Podaj konkretne argumenty.
                                A to, że Polacy niezbyt chętnie reagują na Ślązaków mnie nie dziwi. Polak toleruje tylko siebie. Uważa siebie za najpiękniejszego na świecie. Zwróć uwagę, że za sam fakt, że Ślązak nazywa siebie Ślązakiem a nie Polakiem (czy to przestępstwo?) zostaje obrzucony błotem i każą mu pakować walizki i wynosić się. Nie wiem tylko gdzie Ślązak miałby wynosić się ze Śląska, skoro to jego ojczyzna, ale jak się okazało, "powrót do macierzy" spowodował że stali się banitami na własnej ziemi. Oczywiście Polak domaga się jeszcze za to miłości, a jak Ślązak nie pała wielkim uczuciem do Polaka to wielka obraza majestatu i wyzywanie od szwabów, nazistów, volksdeutschy itd. Zwróć uwagę, że Ślązacy żyli na swojej ziemi setki lat i nigdy ich nikt stąd nie wyrzucał. Nawet Hitler. To dopiero "powrót do macierzy" wyrzucił ich z domów. I nie zrzucaj tego na Hitlera. Nikt w świecie nie oskarża Ślązaków że rozpętali wojnę. To ty to robisz. Wmawiasz, że Ślazacy (dowolnej orientacji) wybrali masowo Hitlera i chcieli wojny. Masz na to dowody?

> Ad 5. Powiem Tobie tak - bieda nie upowaznia i nie usprawiedliwia złych wyborów
                                > . Przykro mi.
                                Czytasz co piszesz? Jakich do cholery "złych wyborów"? Oskarżasz cały czas z dzisiejszego dnia. Dodatkowo najpierw twierdzisz że politycy kłamią a teraz oskarżasz o zły wybór. No walnij się młotkiem porządnie w głowę, bo któregoś dnia ciebie ktoś oskarży np. za polskich żołnierzy w Afganistanie.

> Niemcy na Zachodzie przeszli resocjalizację i mają z tego powodu
                                > poczucie winy. jak widać niektórzy ossi nadal nie kapują o co chodzi. W tym sam
                                > ym czasie w Polsce było jeszcze biedniej, a nikomu nie przychodzilo do głowy ab
                                > y zabierać innym ziemię i życie, dla wlasnej przestrzeni życiowej.
                                I tym właśnie udowodniłeś, jak bardzo taka resocjalizacja jest potrzebna też w Polsce. Otóż wyjaśniam, że Polacy też mieli dążenia do tworzenia jednonarodowego państwa. W tym celu (nad)używano argumentu Hitlera, Ukraińców czy Stalina do wyrzucenia Słowińców, Mazurów, gnojenia Łemków czy Ślązaków.

> Ad 6. czytaj cepie ze zrozumieniem, jak napisalem nie wierzę politykom.
                                cepa prostaku poszukaj w lustrze.

A jesli
                                > znalazłby sie pacan, który głosiłby wielka Polskę od morza do morza, to nawet
                                > nie wiem jak bardzo byłbym głodny, to nigdy bym na takiego nie zaglosował.
                                no ale przecież oficjalnie on nie głosiłby "Wielkiej Polski" tylko likwidację bezrobocia poprzez rozwój gospodarki. Pamiętaj, niedługo wybory. Może udasz się do wróżki, co?

Wie
                                > m, że z punktu widzenia III rzeszy to inaczej wygląda bo was okolicznosci uspra
                                > wiedliwiają (nawet glosowanie na Hitlera to betka), ale dla mnie nie ma zrozumi
                                > enia dla takich czynów.
                                ile masz lat? 15?
                                • Gość: Bask warszawski Re: do warszawskiego prostaka IP: *.play-internet.pl 16.07.11, 06:23
                                  Trzy krótkie zdania, bo nie ma co się sensu rozpisywac i z kłamczuszkiem dalej pisać. pewnie taką uczciwość (lub niewiedzę) z domu wyniosleś.

1. Przeczytaj książkę Ian Kershaw'a i zobacz, co mowił Hitler w czasie swoich kampanii wyborczych. Zobacz jakie artykuły ukazywały się w Völkischer Beobachter. I wtedy twierdzenie, że Twoja babcia głosowala "za chlebuniem" traci sens. No chyba że była osobą niepiśmienną i głuchoniemą.

2. Jakie wojny??? Dwie wojny światowe, które wy Niemcy wszczynaliście.

3. Nie dziw się, że Śląsk został podzielony i tak jest odbierany przez resztę społeczeństwa. Przecież sami chcieliście tego podziału. Sam pamiętam masówki z końca lat dziewięcdziesiątych, na których skladaliście hołd prezydentowi Kwasniewskiemu.

4. Jeszcze raz zachęcam do przeczytania kilku postów niejakiego "pudelka" - dowiesz się dlaczego mówię Niemcy.
                                  • jureek Re: do warszawskiego prostaka 16.07.11, 09:02
                                    Gość portalu: Bask warszawski napisał(a):

> 4. Jeszcze raz zachęcam do przeczytania kilku postów niejakiego "pudelka" - dow
                                    > iesz się dlaczego mówię Niemcy.

Na przykład taki kawałek, gdzie chełpi się wyczynami Niemców i pokazuje pogardę dla "podludzi":
                                    "lepiej biegać z karabinem niż być wożonym bydlęcym wozem jak mięso. Wyście zresztą biegać nie musieli - wywozili was z Wilna, Grodna, Lwowa i wszystkich innych miast jak leci - poczynając od 1939 aż do 50. kończąc.... moi przynajmniel zdobywali - was przewozili, bo inaczej nic nie zdołalibyście zrobić, jak zawsze"
                                    Naziol całą gębą.
                                  • Gość: K8 Re: do warszawskiego prostaka IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 12:41
                                    Gość portalu: Bask warszawski napisał(a):

> Trzy krótkie zdania, bo nie ma co się sensu rozpisywac i z kłamczuszkiem dalej
                                    > pisać. pewnie taką uczciwość (lub niewiedzę) z domu wyniosleś.
                                    chciałbyś

> 1. Przeczytaj książkę Ian Kershaw'a i zobacz, co mowił Hitler w czasie swoich k
                                    > ampanii wyborczych. Zobacz jakie artykuły ukazywały się w Völkischer Beobachter
                                    > . I wtedy twierdzenie, że Twoja babcia głosowala "za chlebuniem" traci sens. No
                                    > chyba że była osobą niepiśmienną i głuchoniemą.
                                    UDOWODNIJ BARANIE, ŻE MOJA BABCIA GŁOSOWAŁA NA HITLERA. Bo na razie cały czas stosujesz odpowiedzialność zbiorową. Analogicznie Żydzi mogli by tobie zrobić kuku za to, że spaliłeś żywcem ich rodaków w Jedwabnem i że donosiłeś gestapo gdzie Żydzi się ukrywają.

> 2. Jakie wojny??? Dwie wojny światowe, które wy Niemcy wszczynaliście.
                                    Tyle że z powodu was rosjan najwięcej ludzi zginęło z powodu czerwonej zarazy.

> 3. Nie dziw się, że Śląsk został podzielony i tak jest odbierany przez resztę s
                                    > połeczeństwa. Przecież sami chcieliście tego podziału. Sam pamiętam masówki z k
                                    > ońca lat dziewięcdziesiątych, na których skladaliście hołd prezydentowi Kwasnie
                                    > wskiemu.
                                    Mówisz o czymś innym. Termin pojawił się duuużo wcześniej.

> 4. Jeszcze raz zachęcam do przeczytania kilku postów niejakiego "pudelka" - dow
                                    > iesz się dlaczego mówię Niemcy.
                                    To ja zachęcam do zapoznania się z wypowiedziami wielu Polaków, w tym polityków i duchownych. W odróżnieniu od anonimowego forum (może to ty piszesz jako pudelek?) wypowiadają się pod własnym imieniem i nazwiskiem. Tyle, że ja nie twierdzę, że wszyscy Polacy to antysemici, faszyści, szowiniści, pijacy i złodzieje.
                                    • Gość: Bask z warszawy Re: do warszawskiego prostaka IP: *.play-internet.pl 16.07.11, 15:06
                                      Przestań już gadać od rzeczy, tylko raz do końca przeczytaj to co jest napisane. Jak pisałem, świat nie jest czarno biały, świat jest zlozony. A rdzenni mieszkańcy Śląska z okolic Opola, tak samo jak każda społecznosć ma chlubne karty w swojej historii jak i te mniej. Czas sie z tym pogodzić, a nie rzucać się na ludzi, jak Ci mówią prawdę.

Ad 1. Fajnie że widzisz drzazgę w moim oku, szkoda że tej gigantycznej belki we własnym dostrzegasz. Jak już pisałem (powyżej), a ty nie doczytałeś, lub nie chciałeś doczytać, czuję wstyd z powodu takich haniebnych zdarzeń jak Jedwabne. I nie usprawiedliwiam tego w żaden idiotyczny sposób, że to "niemcy podjudzali, że Żydzi to z komuchami do 1941 roku sztame trzymali, lub że pejsaci katolickie dzieci porywali". To jest spuścizna mojego narodu. Tak samo jak tą spuścizną były losy Jana Karskiego czy każdego innego "sprawiedliwegowśród narodów". I jeśli czuję dumę z taj chlubnej cześci, to rownież wstyd z tych czarnych kart historii mojego narodu. Ty jak widze czyjesz tylko dumę, a jak coś jest niewygodnego to albo obrażasz tego który to mówi, albo tłumaczysz się jak dziecko złapane na kłamstwie".

Ad 2. Możesz mnie nazywac Rosjaninem - ale mnie ni ziębi, ni obraża. ja jestem Polakiem i to że ktos mnie nazwie Rosjaninem... buhahahahahahaha. Chciałem Tobie przypomniec, że czerwona zarazę to my Polacy zatrzymaliśmy w 1920 roku... w w tym czasie otwarcie kobicowaliście rewolucji.
                                      I proszę nie zmieniaj tematu. Dwie wojny światowe wywołali Niemcy. To te dwie wojny spowodowały, że Śląsk został Niemcom odebrany.

Ad3. No pewnie że się pojwaił wcześniej. Już w dwudziestoleciu między wojennym - wywołaliście wojnę i Was podzielono. Juz wtedy ten podzial zaczął się kształtować.

Ad 4. nie to nie ja piszę jako pudelek... czekaj, czekaj... a może ty jesteś tym pudelkiem???? Zresztą nie jest ważne, skoro wczesniej uznałeś, że Pudelek słusznie mi "wyjaśnił" temat.
                                      • Gość: K8 Re: do warszawskiego prostaka IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.11, 21:06
                                        Gość portalu: Bask z warszawy napisał(a):

> Przestań już gadać od rzeczy, tylko raz do końca przeczytaj to co jest napisane
                                        > . Jak pisałem, świat nie jest czarno biały, świat jest zlozony. A rdzenni miesz
                                        > kańcy Śląska z okolic Opola, tak samo jak każda społecznosć ma chlubne karty w
                                        > swojej historii jak i te mniej. Czas sie z tym pogodzić, a nie rzucać się na lu
                                        > dzi, jak Ci mówią prawdę.
                                        nie pisz truizmów.

> torii mojego narodu. Ty jak widze czyjesz tylko dumę, a jak coś jest niewygodne
                                        > go to albo obrażasz tego który to mówi, albo tłumaczysz się jak dziecko złapane
                                        > na kłamstwie".
                                        bredzisz. Czym innym jest własnoręcznie spalić człowieka a czym innym są wybory polityków. Nawet Watykan nie widział problemów w podpisywaniu konkordatu z IIIRzeszą.
                                        I nie twierdzę, ze wszyscy byli niewinni. Tylko protestuje przed twoimi bezczelnymi oskarżeniami sugerującymi że 100% Ślązaków głosowało na Hitlera, aby ten napadł na Polskę.

> Ad 2. Możesz mnie nazywac Rosjaninem - ale mnie ni ziębi, ni obraża. ja jestem
                                        > Polakiem i to że ktos mnie nazwie Rosjaninem... buhahahahahahaha.
                                        inaczej byś śpiewał, gdyby za słowem "Rosjanin" szły dalsze działania polegające np. na karze za czerwony wybór i za to, że mówiąc "Polakiem" zdradziłeś Matkę Rosję.

> I proszę nie zmieniaj tematu. Dwie wojny światowe wywołali Niemcy.
                                        a gdzie widzisz zmianę tematu? Niemcy zostali uznani o wywołanie wojny i dlatego przez kilkadziesiąt lat w tym kraju milczało się np. o 17 września '39.

To te dwie w
                                        > ojny spowodowały, że Śląsk został Niemcom odebrany.
                                        Rozumiem, sugerujesz, że część Śląska znalazła się w granicach RP już w 1918r. i nigdy Wojsko Polskie nie przyjechało na Śląsk organizować "powstanie śląskie", a Mielżyński z Wielkopolski nie był naczelnym wodzem tego powstania tylko naczelnym wodzem turystów przyjezdnych na Śląsk w celu zbierania grzybów?
                                        I to jest właśnie przykład, że cały czas próbujesz wybielać i zrzucać winę na Niemców. Bo tak ci wygodnie.
                                        Więc zapamiętaj raz na zawsze. Polska potrzebowała hut i kopalń, dlatego miała interes aby Śląsk przyłączyć do Polski. Już po I wojnie światowej. Oczywiście nie mogła tego zrobić oficjalnie, więc tylko "wspomagała" powstańców po cichu. Natomiast po II wojnie światowej, zaczęto wysiedlać ze Śląska jeszcze przed oficjalnymi ustaleniami po to, aby postawić przed faktem dokonanym i w ten sposób zająć Śląsk. To już oficalne stanowisko historyków, wiec nie kręć że Polska nie chciała.

> Ad3. No pewnie że się pojwaił wcześniej. Już w dwudziestoleciu między wojennym
                                        > - wywołaliście wojnę i Was podzielono. Juz wtedy ten podzial zaczął się kształt
                                        > ować.
                                        Przecież tyś jest ograniczony umysłowo! Po raz enty piszesz, że Ślązacy wywołali wojnę, dlatego Śląsk został podzielony. Chyba zgodzisz się ze mną, że ktoś kto takie brednie pisze jest kretynem. Omawiany termin pojawił się w poł XXw.

> Ad 4. nie to nie ja piszę jako pudelek... czekaj, czekaj... a może ty jesteś ty
                                        > m pudelkiem???? Zresztą nie jest ważne, skoro wczesniej uznałeś, że Pudelek słu
                                        > sznie mi "wyjaśnił" temat.
                                        Nie "pudelek" wyjaśnił, tylko ktoś podpisujący się GS. Dostałeś przecież cytat, abyś sobie dokładnie porównał. I mnie zarzucasz, że nie czytam dokładnie, a sam nie potrafisz sprawdzić cytatu?
                                        • Gość: bask z warszawy Re: do warszawskiego prostaka IP: *.play-internet.pl 18.07.11, 00:58
                                          Niereformowalny pacan jesteś i szkoda na ciebie czasu.

• jureek Re: Ślązacy są jak Spike Lee 16.07.11, 13:39
                            Gość portalu: bask z warszawy napisał(a):

> > Zapominasz też że Ślązacy dla niemckich nazistów nie byli równi im.
                            >
                            > Co nie zmiena faktu, że głosowaliście na Hitlera bardzo ochoczo. Napewno bar
                            > dziej pchoczo od Nadreńczyków

W skali całych Niemiec akurat na Górnym Śląsku NSDAP wypadła słabiej niż w innych regionach. A więc gadanie, że Ślązacy szczególnie ochoczo głosowali na Hitlera nie ma oparcia w liczbach:
                            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/NSDAP_Wahl_1933.png/770px-NSDAP_Wahl_1933.png
                            www.spiegel.de/img/0,1020,1081636,00.jpg
                            Mapki te pokazują wyraźnie, że najsłabsze poparcie NSDAP miała w regionach katolickich - czyli Nadrenia właśnie, Bawaria, Górny Śląsk i Warmia.
                            Jura
                            • jureek Re: Ślązacy są jak Spike Lee 16.07.11, 13:53
                              jureek napisał:

> Mapki te pokazują wyraźnie, że najsłabsze poparcie NSDAP miała w regionach kato
                              > lickich - czyli Nadrenia właśnie, Bawaria, Górny Śląsk i Warmia.

A jeżeli mapki Cię nie przekonują, to tu masz liczby:
                              www.gonschior.de/weimar/php/ausgabe_gebiet.php?gebiet=1266
                              W powiecie oleskim partia Centrum uzyskała więcej głosów niż NSDAP.
                              Jura
                  • Gość: Pudelek Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.ekspres.net.pl 15.07.11, 01:39
                    > Tylko w części prawda... w tej opolskiej cześci. Reszta to bzdura, w którą s
                    > am nie wierzysz.

typowy Polak, który wie lepiej za innych. Myślisz, że mając do wyboru NSDAP a Bieruta i jego kumpli bym się wahał choć przez chwilę? mając do wyboru potencjalną potęgę a marionetką sądiadów to bym się wahał??

>12% miasta zostało zniszone w bombardowaniach w 1939 roku
                    > 20% miasta zostało zniszczone po powstaniu w Gettcie
                    > 20% miasta w czasie walk w PW
                    > 25% miasta zostalo zniszczone w okresie między październikiem 1944 a styczniem
                    > 1945 roku.

piekne podsumowanie - 45% zniszczeń (w stosunku do 32% przed) to wynik bezpośredni powstania lub pośredni. Czesi nie mieli tego problemu - rozpoczęli powstanie w ODPOWIEDNIM momencie (co oczywiście Polakom by do łba nie przyszło) - i Praga pozostała bez większych zniszczeń. Ale oczywiście lepiej pociągnąć ze sobą całe miasto z ułańską, polską fantazją...

>Ja o zupie ty o dupie. Odpowiedz lepiej kto sie czołgami pchał do Kongresówk
                    > i???
                    no tak, twoja zupa lepsza od dupy. To żeście się pchali ze swoimi czołgami do sąsiadów to już nie łaska odpowiedzieć, bo nie pasuje to ogólnej wersji zawsze miłujących pokój Polaków (haha)?

>]chłpczyku nie pie... bo sie już tego czytać nie daje
                    nie dziwię się - zawsze jak macie kontakt z cywilizacją to się nie daje

>Gdyby twój dziadek nie biegał z
                    > karabinem od Bretanii po Kaukaz, a tylko siedział na dupie i pracowal, to do d
                    > zisiaj Opole byłoby administrowane z Berlina
                    lepiej biegać z karabinem niż być wożonym bydlęcym wozem jak mięso. Wyście zresztą biegać nie musieli - wywozili was z Wilna, Grodna, Lwowa i wszystkich innych miast jak leci - poczynając od 1939 aż do 50. kończąc.... moi przynajmniel zdobywali - was przewozili, bo inaczej nic nie zdołalibyście zrobić, jak zawsze
          • Gość: cześć bask Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 05:31
            Bask, widzę, że się nie orientujesz: na teatr napadły niemieckie szowinistyczne hitlerowskie elementy, a tu dyskutujesz z zaprzańcami co po II wojnie błagali że są Polakami !!! Teraz, to znaczy po 1990 im sie odwidziało ! Ale tych gnojków jest na szczęście nielicząca się garstka.
            To są tylko tzw. "Niemcy", można powiedzieć "polscy Niemcy", a więc chorągiewki, co to po niemiecku ani be ani me. No może z wyjatkiem wilhelma4, co to się z piękną Polką z zza Buga hajtnął, napłodził pół-Niemiaszków, które zwiały za PRL-u do Rajchu, a teraz na starość kapcanieje i nie wie już kim jest, czy jeszcze Niemcem, czy już Polakiem a może jeszcze jakimś innym pomyleńcem.
            • Gość: inny pomyleniec Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.11, 07:40
              J-23 pchasz sie znowu do tej polskiej rzici, lisusie.
              Masz znowu widziadla stary durniu z mniejszosciowego Nakla. Przesladuja cie antyniemieckie zmory. Wez tabletki i idz na spacer, a po drodze wstap do niemieckiej swietlicy w Nakle.
              • Gość: cześć bask Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 08:14
                Co to za niemiecka świetlica skoro w niej się godo po polsku ha ha ha stary idioto. "Niemiecka świetlica" ha ha ha, może byś i chcioł co by była, ino że Nakel godo w całkości od rana do wieczora i na mszy w niedziele i w gospodzie mową polską. Popaprańcu idź do hajźla i postrugaj se konia to ci przejdzie.
                • Gość: do j-23 Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.11, 14:07
                  Gość portalu: cześć bask ( stary j-23 )napisał(a):
                  > Co to za niemiecka świetlica skoro w niej się godo po polsku ha ha ha stary idioto. "

Noz ty miechu czorny, po niemiecku Drecksack, goudaja po sloosku bo sie przeca muszom
                  jakojs zakamuflowac. Jako stary ormowiec musisz to przeca wiedziec. Po polcku tam tak i tak zoudyn nie poradzi. Ty tyz ni. W hajzlu to musisz ty, bo cie soroniu gupi zoudnou dzioulcha nie sciala.
                  • Gość: cześć bask Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 18:17
                    Soroń to żeś je ty gupi HJ-firer ! A c\o byś pedzioł kieby do ty świetlicy weszły prawdziwe Miemce. Moc by rozdziawiali gamba jakby uslyszeli ze tukej godajom "polskie Miemce". Ni z pierona by tej godki nie kapnęli bo Miemce nie godajom po polsku ino po niemiecku kapewu, chycił?
                    • Gość: K8 Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 02:31
                      a tu są Polacy :-)
                      "Między sobą rozmawiają po ukraińsku, telewizję oglądają rosyjską."
                      www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1510310,1,repatrianci-wrocili-do-domu-opieki-spolecznej.read
                      • Gość: skocz na pukel Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 04:56
                        Ślązaku, boli cię że godoucie po polsku? A po jakiemu macie goudać jeśliście są częścią polszczyzny. Polszczyzna i opolszczyzna to to jak widzisz wyrazy bardzo pokrewne, nie zmienisz tego choćbyś pękł lub zesrał ze złości. Punkt. Pięć piw proszę.
                        • Gość: K8 Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 12:37
                          hehe, zabolało, że wieeeelkie Poloki i po polsku nie poradzom. :D haha, pamiętaj o swojej rosyjskiej macierzy :D
                    • Gość: Buhaha Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.11, 07:23
                      Gość portalu: cześć bask napisał(a):

> Soroń to żeś je ty gupi HJ-firer !

Ty stary grzmocie, moze doszlo juz do ciebie, ze ani HJ ani Fuehrera juz downo nie ma,
                      a soronie take jak ty zawsze byly i som,
                      tak samo jak galoty i szolka, bifej i antrej, ryczka co stoi na dylowce.
                      Ta godka przeca kazdy Polouk rozumie i mou wyrozumienie do Slonsouka pra.
                      • jureek Re: Ślązacy są jak Spike Lee 16.07.11, 09:15
                        Gość portalu: Buhaha napisał(a):

> tak samo jak galoty i szolka, bifej i antrej, ryczka co stoi na dylowce.
                        > Ta godka przeca kazdy Polouk rozumie i mou wyrozumienie do Slonsouka pra.

Akurat wybrałeś kilka słów niemieckiego (galoty czeskiego pochodzenia) w gwarze śląskiej, ale to wcale jeszcze nie znaczy, że Niemiec z Nadrenii czy Hesji zrozumiałby zdanie nawet całe naszpikowane takimi słowami. Nie wiem, czemu się tak wstydzisz swojego pochodzenia, że nawet z gwary próbujesz na siłę robić gwarę niemiecką.
                        de.wikipedia.org/wiki/Schlesisch_%28polnischer_Dialekt%29
                        Jeśli znasz niemiecki, to poczytaj sobie.
                        I tutaj, dla uzupełnienie:
                        de.wikipedia.org/wiki/Schlesisch_%28deutscher_Dialekt%29Jura
                        • Gość: buhaha Re: Ślązacy są jak Spike Lee IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.11, 10:50
                          ja,ja jurek ty forumowy "Oberklugscheisser" i Oberpole vom Dienst.
                          Czytaj ze zrozumieniem i nie dorabiaj swoich historyjek do wpowiedzi innych.

> > tak samo jak galoty i szolka, bifej i antrej, ryczka co stoi na dylowce.
                          > > Ta godka przeca kazdy Polouk rozumie i mou wyrozumienie do Slonsouka pra.

Napisalem zeby podkreslic ze przecietny Polak tych slonskich slow nie rozumie i nie ma wyrozumienia dla Slonsoukow i jego mowy a chcialby im wytykac wszystko co maja niemieckie.
                          To niemieckie was razi, bo przeciwstawia sie waszym mitom i cyganstwach.
                          Gdzie napisalem ze wstydze sie swojego pochodzenia.
                          Jezyk GornoSlaskich ludzi nie jest zadna gwara, jest mowa ktorej polonizatorzy nie chca uznac.
                          Niespolonizowanej dawnej Gornoslaskiej Godki nie rozumie ani Nadrenczyk a Nadbuzanin.
                          A ten z tej centralnej z nienawisci do Slonsoukow nie chce ani Slonsouka ani jego godki.
                          • jureek Re: Ślązacy są jak Spike Lee 16.07.11, 11:12
                            Gość portalu: buhaha napisał(a):

> To niemieckie was razi, bo przeciwstawia sie waszym mitom i cyganstwach.

Nie musisz mi za dwóch pisać. Poza tym wcale mnie to niemieckie nie razi, uznaję to za normalny składnik śląskiej gwary. Co w tym takiego dziwnego.

> Gdzie napisalem ze wstydze sie swojego pochodzenia.

Wstydzisz się wszystkiego, co w Twoim pochodzeniu ma wspólnego z Polską.

> Jezyk GornoSlaskich ludzi nie jest zadna gwara, jest mowa ktorej polonizatorzy
                            > nie chca uznac.

Naukowcy (i to nie tylko polscy) wcale nie są co do tego zgodni, więc dopóki nie będzie wszystkich atrybutów języka, pozostanę przy określeniu gwara lub dialekt.

> Niespolonizowanej dawnej Gornoslaskiej Godki nie rozumie ani Nadrenczyk a Nadbu
                            > zanin.

Chciałbyś, żeby tak było, żeby nie było związków śląskiego z językiem polskim, ale tak nie jest. To są tylko Twoje pobożne życzenia. Ktoś kiedyś na tym forum przedstawił "Ojcze nasz" po śląsku. Przeczytałem to Niemcom - nikt nie zrozumiał, przeczytałem Polakom (także tym zza Buga) - bez większych problemów zrozumieli.

> A ten z tej centralnej z nienawisci do Slonsoukow nie chce ani Slonsouka ani je
                            > go godki.

Zdarzają się Polacy z centralnej nienawidzący Ślązaków, tak samo jak zdarzają się Ślązacy nienawidzący Polaków. Dzięki Bogu jest ich jednak coraz mniej i takie egzemplarze, jak Ty, Pudelek, a z drugiej strony "z Niemodlina" czy Jasiu są rzadkością.
                            Jura (według Ciebie Oberpole, a przez innych wyzywany od Hanysów)

• Gość: Pudelek Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.ekspres.net.pl 14.07.11, 16:00
      nie znam osobiście ani jednej osoby, która wpisałaby narodowość śląsko czy niemiecką z powodu Kaczyńskiego - a jeśli o takich słyszałem, to nie z rodzin śląskich i nie z miejscowości mniejszościowych, tylko autentycznych potomków zabużan.

a teorie o sztucznym kreowaniu narodowości śląskiej bardzo mnie bawią - taką narodowość deklarowano już 100 lat temu, tylko polska propaganda jakoś dziwnie to przemilczywała. I naprawdę - Ślązacy nie są tak głupi jak Polacy, aby pod wpływem jakiegoś polityka RAŚ-u lub całej organizacji gremialnie zacząć wypierać się polskości - oni po prostu Polakami nie są! Możecie to przyjąć do wiadomości lub nie, ale przy kolejnych spisach będą kolejne zdziwione gęby, że nagle tyle nie-Polaków przybyło. Po latach okupacji ludzie się w końcu przebudzili
    • Gość: fff Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.range217-44.btcentralplus.com 14.07.11, 19:32
      Tak. Na pewno. Ale ta gazeta pdoli. Trzeba być idiotą żeby wierzyć w takie naiwne bajeczki. A Kaczor na pewno popłakał się, bo jacyś ludzie powiedzieli że są niemiaszkami. Zamknijcie wreszcie tą gazetę bo obraża ona moją inteligencję. Trzeba być brudną świnią, żeby takie bajeczki wypisywać w celu uzyskania konkretnego efektu. Zarzucacie kaczorowi "nierozpoczęcie" kampanii, a sami trącicie iście bolszewicką propagandą.
    • Gość: fff Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskiego IP: *.range217-44.btcentralplus.com 14.07.11, 19:34
      Tak. Na pewno. Ale ta gazeta pdoli. Trzeba być idiotą żeby wierzyć w takie naiwne bajeczki. A Kaczor na pewno popłakał się, bo jacyś ludzie powiedzieli że są niemiaszkami. Zamknijcie wreszcie tą gazetę bo obraża ona moją inteligencję.
      • Gość: gość Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.grudziadz.mm.pl 14.07.11, 21:21
        Gość portalu: fff napisał(a):

> Tak. Na pewno. Ale ta gazeta pdoli. Trzeba być idiotą żeby wierzyć w takie naiw
        > ne bajeczki. A Kaczor na pewno popłakał się, bo jacyś ludzie powiedzieli że są
        > niemiaszkami. Zamknijcie wreszcie tą gazetę bo obraża ona moją inteligencję.

A kto każe ci czytać coś co ci nie odpowiada??Nie podoba sie wyborcza to przeżuć sie na "nasz dziennik" lub" gazete polską"....tam napewno prawdy sie dowiesz...pfff
        • Gość: uśredniony Re: Rachmistrz spisowy: urażeni przez Kaczyńskieg IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.11, 13:37
          Niby prawda, ale aby mieć obiektywny wgląd na sytuację w Polsce, należy patrzeć na to, co tworzą Agora i ITI, oraz na to co, tworzą Nasz Dziennik, Radio Maryja i ich środowisko. Taka sytuacja jest dość komfortowa dla poszukujących prawdy, oczywiście do czasu, kiedy nie zlikwidują Radia Maryja i Naszego Dziennika w imię jednej wyższej prawdy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka