Gość: ki IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 27.10.12, 09:28 A ja ma pytanie do parlamentarzystów. Czy podjęto jakieś kroki aby CIT był odprowadzany w całości tam gdzie realnie powstają zyski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: opolanin_77 Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy miel... IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.12, 09:46 Najpierw wykończyli firmy ,a teraz płaczą że nie mają pieniędzy. Mnie to dotknęło osobiście , przez decyzję (błędną) urzędników nie mogłem prowadzić działalności gospodarczej. Doprowadziło to do tego że straciłem środki do życia, u mnie w firmie ludzie stracili pracę i taki był finał. Teraz zalegam w US z podatkiem VAT za który po prostu nie mam za co zapłacić. Cieszę się tylko że udało mi się wypłacić wszystkie zobowiązania wobec byłych pracowników. Wielu znajomych i rodzina odradzali mi biznes w Opolu, ale ja jako lokalny patriota chciałem tutaj ,u siebie. Teraz ten lokalny patriotyzm wyszedł mi bokiem i po czasie mogę powiedzieć że to nie patriotyzm a zwykłe przyzwyczajenie. Człowiek uczy się na błędach, ja zapłaciłem dużą cenę za błąd który popełniłem , czyli biznes w Opolu. Moja firma świadczyła usługi innym podmiotom. Strona internetowa w domenie ....opole.pl , dam wam radę na przyszłość, jak chcecie mieć klientów z poza województwa nie popełniajcie tego błędu i nie nastawiajcie się na to Opole. Znają ten problem osoby które chciały podpisać umowę na przedstawicielstwo firmy na terenie woj. Opolskiego , żadna z firm nie ocenia tego województwa jako rentownego/dochodowego. Nie chodzę po mieście , więc nie jestem w stanie powiedzieć co się dzieje na krakowskiej, ale przejeżdżając samochodem przez centrum, widzę że dużo lokali do wynajęcia itp... A ceny w Opolu !!!! bez komentarza ... Życzę sobie i wszystkim powodzenia w biznesie, nie tracąc przy tym zdrowia. Rozkręcam firmę w województwie sąsiadującym i myślę że się uda, nawet to wiem, bo liczby mówią same za siebie. P.S. Zawiść ludzi w Opolu to chyba kumulacja z całego kraju. Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
zaniedbywany_maz Re: Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy mi 27.10.12, 09:57 Nie demonizujmy. U sąsiadów jest podobnie, sama wyborcza zresztą o tym pisze. Kto czyta na bieżąco co się dzieje za miedzą ten wie: - Budżet Wrocławia robi się coraz bardziej kryzysowy - Wrocław jest zadłużony po Euro. Ile lat chudych nas czeka? Na dodatek jeszcze ciekawy wątek: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12019494,Warszawa_czy_Lubin__Gdzie_KGHM_powinien_miec_siedzibe_.html Odpowiedz Link Zgłoś
lvh1234 Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy miel... 27.10.12, 12:28 Opolskie to jedno wielkie nieporozumienie. Im szybciej zostanie zlikwidowane tym lepiej dla mieszkańców. Z każdym rokiem istnienia tego tworu administracyjnego tereny w nim położone tracą dystans do dolnośląskiego czy śląskiego. Po prostu to za mały i zbyt słaby demograficznie teren, żeby dynamicznie się rozwijać. Nie przy tych ludziach, którzy obecnie obsiedli samorządy z ich mentalnością kierownika PGR. Niestety, najwartościowsi opolanie wyjeżdżają i tworzą dobrobyt w innych województwach i krajach. Na filozofii - żyjemy na koszt centrali (subwencje, dotacje, dotowane strefy demograficzne) albo z rabunkowej gospodarki - (zabudujmy Opolszczyznę wiatrakami) nie pociągnie się zbyt długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knm Re: Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy mi IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 27.10.12, 13:08 Zakładajac ze bylibysmy w innym województwie to dystans by się zmniejszał? Jakim prawem i jakimi zasadami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy mi IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.12, 14:03 Wiara w cuda. W innym województwie będzie jeszcze gorzej. Popatrz co się dzieje na peryferiach dolnośląskiego i śląskiego. Widziałeś np. Bytom? Miasto jak po wojnie. Byłeś w Wałbrzychu? Dopiero w ostatnich latach coś się tam zmienia na lepsze, ale stanu w jakim jest Opole te miasta nie osiągną nawet za 20 lat. Nie mówiąc już o tym jak spadłaby po transferze do innego regionu pozycja miast takich jak Nysa, Brzeg, czy Kluczbork. Teraz wielu chce zmian, mówi rozebrać, wcielić. OK, zawsze można to zmienić, ale za kolejnych 10-20 lat będzie lament za starym. Jak to dobrze było w opolskim, bo tam graliśmy w II lidze, a teraz spadliśmy do IV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Helikopter IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 27.10.12, 13:26 "Opolszczyzna zaciska pasa" piszecie, a na innej stronie piszą, że urzędnicy z Warszawy przylecieli do Opola helikopterem... No brak słów! Pociągu nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
23141a Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy miel... 28.10.12, 00:56 Województwo Opolskie to pomyłka, jest za małe i nie powinno było powstać. Sama jego likwidacja będzie jednak bardzo bolesna w Opolu największymi pracodawcami są urzędy w tym właśnie Marszałkowski i Wojewódzki, ale im szybciej nastąpi jego likwidacja tym lepiej. I nie chodzi o żadne sentymenty ale o czysty rachunek ekonomiczny - woj. opolskie jest za słabym podmiotem ekonomicznym. A mrzonki w stylu "specjalnej strefy demograficznej" w niczym nie pomogą a będą tylko wyrzuceniem pieniędzy. Nie da się samymi decyzjami urzędniczymi stworzyć miejsc pracy i spowodować aby nagle Opolszczyzna stała się Mekką dla przedsiębiorców i nagle przyćmiło Wrocław czy Katowice. Myślę, że Opole jest całkiem przyjemnym miastem prowincjonalnym i bez tego całego "wojewódzkiego" zadęcia też może być przyjemnym miejscem do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filippo Re: Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy mi IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.12, 15:00 Powielasz powszechny błąd w rozumowaniu o konieczności przebicia przez Opole Wrocławia czy Katowic. Dystans między tymi 3 miastami nie powstał w ostatnich latach tylko przed ponad stu laty, czy przed wiekami jak w przypadku Wrocławia. To są przypadki nieporównywalne, jednak to nie musi oznaczać, ze Opole nie może dłużej pełnić roli miasta stołecznego (przy zachowaniu proporcji), którym jest już od czasów historycznych. Może, a raczej mogłoby i jak sądzę z powodzeniem gdyby byli tu inni ludzie. Ludzie rozumiejący, że można zachować stołeczność będąc małym. A to wymaga(ło) odpowiedniej polityki. Niestety popełniono błędy i stracono czas. Trzeba było (już dawniej) zdecydować się na rozwój 2-3 gałęzi gospodarki i je rozwijać o wiele skuteczniej niż miało to miejsce. Wiedząc, ze w przeciwnym razie za lata (czyli dzisiaj) dojdzie do odpływu ludności z powodów braku pracy. Opolskie jako mały region miało i nadal ma sporo atutów, m.in. urodzajne ziemie i rozwinięte rolnictwo, pokłady wapieni, Odrę, granicę z Czechami, położenie tranzytowe z autostradą. To można było z sukcesem wykorzystać w obrębie granic woj. opolskiego, i nie ma gwarancji, ze po rozbiorze regionu zrobią to lepiej woj. dolnośląskie i śląskie (wówczas chyba górnośląskie). Przykładowo woj. śląskie też mogłoby znaczyć dziś mniej gdyby nie okoliczności historyczne, najpierw bohaterscy powstańcy śląscy, potem m.in. kilku mądrych i wpływowych komunistów, ślązaków i zagłębiaków (np. Ziętek, Gierek), którzy politycznymi posunięciami wysforowali te ziemie z dna. Problemem opolskiego jest to, że tu takich ludzi nie ma, a o klasie politycznej można zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
opolak Opolszczyzna zaciska pasa. 28.10.12, 17:42 www.opole.pl/files/data/19843/Informacjaowykorzystaniu__rodk__wpomocowychw2010roku_1_.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
najwyzszy80 Opolszczyzna zaciska pasa. W 2013 będziemy miel... 29.10.12, 14:44 Wszystkim marudzącym na woj. opolskie proponuję przyjżeć się innym województwom. U nas pieniądze się kończą, w Krakowie już się skończyły. Kraków nawet nie ma na wkład własny do programów "schetynówek", a urzędnicy boją się powiedzieć tego społeczeństwu, więc wymyślają różne wykręty: krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,12591842,Krakow_bez_szans_na_schetynowki__Nie_zlozylismy_nawet.html Odpowiedz Link Zgłoś