Dodaj do ulubionych

TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie

13.03.13, 13:12
"TIR" (Transport International Routier) to międzynarodowa konwencja celna. Zakaz obowiązuje tylko zrzeszone w "TIR" ciężarówki? Niezrzeszone naczysie mogo wyprzedzać panie redaktorysto? Wytumacz pan prostemu czowiekowi skąd ta dyskryminacja.
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 13:12
      Panie Wandrasz!!!
      Proszę nauczyć się przepisów prawa o ruchu drogowym!
      Zakaz wyprzedzania dla samochodów ciężarowych nie oznacza zakazu zmiany pasa ruchu!!!!
      Zwyczaj zmiany pasa ruchu w celu umożliwienia wjazdu na autostradę innemu pojazdowi jest powszechnie stosowany w całej Europie. Czynią to zarówno kierowcy ciężarówek jak i samochodów osobowych.
      • alanta1 Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 13.03.13, 13:36
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Czynią to zarówno kierowcy ciężarówek jak i samochodów osobowych.

Noo, ja osobówką zmieniam pas, jak widzę że ktoś chce się włączyć.
        Ale najpierw dokładnie sprawdzam, czy mam pusty lewy pas, i robię to płynnie :P
        A ciężarówki mają to w dupie, nikt im przeca nie podskoczy...
        • opolak Jak to robi Wrocław 13.03.13, 14:23
          www.gazetawroclawska.pl/artykul/742121,autostrada-a4-bedzie-zakaz-wyprzedzania-dla-tirow-mapa-filmy,id,t.html
      • Gość: Zbychu Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: 193.46.186.* 13.03.13, 15:51
        Nie ma co się czepiać. Idea jest słuszna i na pewno przyczyni się do zmniejszenia ilości zajeżdżania drogi przez ciężarówki – oczywiście pod warunkiem, że zakaz ten będzie egzekwowany przez policję. Oczywiste jest, że znak B-26 nie zabrania zmiany pasa ruchu przez poj. ciężarowe, ale w większości przypadków sprawia taki efekt.
        • Gość: obserwator Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 16:56
          jeżeli chodzi o zmianę pasa ruchu w celu umożliwienia wjazdu to znak zakazu niczego nie załatwi a Policja nie ma podstaw do ukaranie kierowcy który zmienia psa ruchu - wytłumaczenie jest proste "zjechałem w lewo zachowując szczególną ostrożność bo zawczasu przewidywałem że jadący z prawej może wjechać na mój pas ruchu"
      • Gość: Comrade Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: 193.46.186.* 14.03.13, 07:56
        Przecież TIRy się wyprzedzają całymi kilometrami (2-3min przy v=90km/h daje 4km drogi)! Nawet jezeli kierowca sam. ciężarowego chce kogoś wpuścić z łącznicy, to trwa to bardzo długo i manewr musi zacząc znacznie wcześniej. Wyhamowanie TIRów w obrebie węzłów (skoro nie mogą wyprzedzać to muszą czujniej jeździć) będzie dla nas, kierowców sam. osobowtych na pewno korzystne.
        • alanta1 Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 18:34
          Gość portalu: Comrade napisał(a):

> Wyhamowanie TIRów w obrebie węzłów

A po kiego mają hamować? Mają jechać płynnie, a ten co się chce włączyć ma zwolnić. Zresztą i tak musi jechać wolniej, bo wyjeżdża z pętli dojazdowej, a tam jest zwykle ograniczenie 40-60.
          • Gość: zombie Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: *.g1.citymedia.pl 14.03.13, 19:38
            alanta1 napisała:

> Gość portalu: Comrade napisał(a):
            >
            > > Wyhamowanie TIRów w obrebie węzłów
            >
            > A po kiego mają hamować? Mają jechać płynnie, a ten co się chce włączyć ma zwol
            > nić. Zresztą i tak musi jechać wolniej, bo wyjeżdża z pętli dojazdowej, a tam j
            > est zwykle ograniczenie 40-60.

Chyba poszaleliście jeśli myślicie, że ustawienie jakichś kretyńskich znaków cokolwiek zmieni?
            Typowe działanie naszego, pożal się Boże, państwa: zamiast budować porządne autostrady, trzypasmowe, to się buduje szmelc - bo A4 to jest szmelc - i stawia ograniczenia.

Niebezpieczeństwo na autostradzie sprawiają też osły zmieniające pas bez kierunkowskazu lub wlokące się 120 po lewym pasie - żadne znaki tego nie załatwią, to kwestia umiejętności i kultury jazdy.
            • jureek Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 20:01
              Gość portalu: zombie napisał(a):

> Niebezpieczeństwo na autostradzie sprawiają też osły zmieniające pas bez kierun
              > kowskazu lub wlokące się 120 po lewym pasie - żadne znaki tego nie załatwią, to
              > kwestia umiejętności i kultury jazdy.

Otóż to. Kultura jazdy wymaga, że jeśli prawy pas jest wolny, to się jedzie prawym pasem a nie lewym, bez względu na to, czy jedziesz 100 kmh, czy 150 kmh. Tymczasem widzę wielu mistrzów, którzy uważają, że jeśli jadą szybko, to prawy pas jest poniżej ich godności. Tymczasem lewy pas to jest pas do wyprzedzania, a nie tzw. szybki pas, jak wielu sobie myśli.
              Jura
              • alanta1 Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 20:08
                jureek napisał:

> czy jedziesz 100 kmh, czy 150 kmh

Zagadka: z jaką prędkością jedzie gość chcący wyprzedzić osobę jadącą 150km/h?
                • jureek Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 20:14
                  alanta1 napisała:

> Zagadka: z jaką prędkością jedzie gość chcący wyprzedzić osobę jadącą 150km/h?

Na pewno z wyższą.
                  Jura
                  • alanta1 Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 20:54
                    jureek napisał:

> Na pewno z wyższą.

A wolno mu tak? ;)
                    • jureek Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 21:11
                      alanta1 napisała:

> jureek napisał:
                      >
                      > > Na pewno z wyższą.
                      >
                      > A wolno mu tak? ;)

Nie wolno.
                      Aha, rozumiem, do czego zmierzasz. Przypuszczam, że chodzi Ci o to, że taki uparcie jadący lewym pasem przeszkadza tylko tym, którzy jadą jeszcze szybciej od niego. A to wcale nie tak. On przeszkadza także tym, którzy jadą od niego wolniej. Dlatego nawet jeśli jedzie się z maksymalną dozwoloną prędkością, należy jechać prawym pasem, a lewym tylko wyprzedzać.
                      Jura
                      • alanta1 Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 22:33
                        jureek napisał:

> On przeszkadza także tym, którzy jadą od niego wolniej.

? Nie rozumiem, to jakaś wyższa forma logiki :)

> Dlatego nawet jeśli jedzie się z maksymalną dozwoloną prędkością, należy jechać prawym pasem, a lewym tylko wyprzedzać.

Sytuacja: jadą tiry prawym, w długich ciągach z małymi przerwami. Mam stale lawirować, czy stale wyprzedzać z maksymalną dozwoloną?
                        • Gość: zombie Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: *.g1.citymedia.pl 14.03.13, 23:14
                          alanta1 napisała:

> Sytuacja: jadą tiry prawym, w długich ciągach z małymi przerwami. Mam stale law
                          > irować, czy stale wyprzedzać z maksymalną dozwoloną?

Ot, skutki nowoczesnego sposobu nauki jazdy. Prawko od niedawna, hę?

Przede wszystkim swoją jazdę dostosowuje się do warunków panujących na drodze.
                          Co ja rozumiem jako: patrzę jakie są warunki pogodowo-krajobrazowe oraz patrzę jak jadą inni.
                          I g... mnie obchodzi ograniczenie do 50 jeśli WSZYSCY jadą 70.
                          Jak jest wolny lewy pas to wpuszczam tych co wjeżdżają na autostradę.
                          Jak na dwupasmówce na prawym pasie są dziury i koleiny to jadę lewym pasem i tylko częściej patrzę w lusterko. Bo jak się będę trzymał reguły o prawostronnym ruchu to mogę wpieprzyć się w dziurę, w której urwę koło. Polecam "gierkówkę" z Częstochowy do Piotrkowa, żeby sobie poćwiczyć...
                          Proste.

• jureek Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 23:37
                            Gość portalu: zombie napisał(a):

> I g... mnie obchodzi ograniczenie do 50 jeśli WSZYSCY jadą 70.

O nie! Od tego, że wszyscy jadą 70, moja droga hamowania się nie skróci. Tak więc sorry Winnetou, ale nie będę się dla Twojego widzimisię narażał na problemy i pojadę jednak zgodnie z ograniczeniem.
                            Jura
                        • jureek Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 14.03.13, 23:20
                          alanta1 napisała:

> jureek napisał:
                          >
                          > > On przeszkadza także tym, którzy jadą od niego wolniej.
                          >
                          > ? Nie rozumiem, to jakaś wyższa forma logiki :)

No to wyobraź sobie taką sytuację, że jedziesz sobie te 120 prawidłowo prawym pasem i dojeżdżasz do tira jadącego 80. Oczywiście chcesz go wyprzedzić, więc rzut oka w lusterko wsteczne, a tam widzisz na lewym pasie takiego lewopasowca, który sobie myśli, że jak jedzie 150, to prawy pas jest poniżej jego godności. Jest co prawda dość daleko z tyłu, ale skoro jedzie lewym pasem, to znaczy, że Ciebie wyprzedza, więc nie możesz mu zajechać drogi. Co Ci pozostaje? Ano zwolnić do tych 80 i poczekać, aż lewopasowiec łaskawie Cię wyprzedzi. Po chwili zauważasz co prawda, że lewopasowiec nie jedzie aż tak szybko i spokojnie mogłabyś wyjechać na lewy pas i nie zajechałabyś mu drogi, ale gdy to zauważasz, jest już za późno. Lewopasowiec jest już bliżej, a Ty zwolniłaś i znowu musiałabyś się rozpędzać, więc jednak lepiej poczekać, aż Cię wyprzedzi. Gdyby lewopasowiec jechał prawidłowo prawym pasem, nie wprowadziłby Cię w błąd, że niby Cię wyprzedza i nie musiałabyś zwalniać za tirem, tylko spokojnie zdążyłabyś tego tira wyprzedzić jadąc swoje 120.
                          Teraz jasne?

> Sytuacja: jadą tiry prawym, w długich ciągach z małymi przerwami. Mam stale law
                          > irować, czy stale wyprzedzać z maksymalną dozwoloną?

Mój instruktor nauki jazdy podczas jazdy autostradą nauczył mnie następującej zasady: Jeżeli jadę 130, a luka na prawym pasie jest większa niż 350 metrów (7 słupków co 50 m), to powinienem zjechać na prawy pas. Przy większej mojej prędkości luka ta powinna być oczywiście większa. To samo słyszałem w niemieckiej telewizji w programie dla kierowców, gdzie policjant podawał takie same kryteria karania za uporczywą jazdę lewym pasem. Jeśli więc pojedziesz do Niemiec, to przy takich lukach lepiej zjeżdżaj na prawy, żeby nie zarobić mandatu.
                          Jura
                          • alanta1 Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 15.03.13, 14:30
                            jureek napisał:

> Jest co prawda dość daleko z tyłu, ale skoro jedzie lewym pasem, to znaczy, że C
                            > iebie wyprzedza, więc nie możesz mu zajechać drogi.

Przesadzasz, jak jest daleko, to spokojnie mogę wyprzedzać. Stale kontroluję drogę w lusterkach, więc widzę z jaką prędkością inni się przemieszczają.

> spokojnie zdążyłabyś tego tira wyprzedzić jadąc swoje 120.

130 :D

> Jeżeli jadę 130, a luka na prawym pasie jest większa niż 350 metrów (7 słupków co 50 m)

Ja tak mniej więcej robię. I często mam na ogonie debila migającego światłami, który jechał znacznie szybciej niż 130 i blokuję mu drogę wyprzedzając kolumnę tirów. Czasem nawet usiłuje wyprzedzać mnie z prawej :P
                            • jureek Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 15.03.13, 16:22
                              alanta1 napisała:

> Przesadzasz, jak jest daleko, to spokojnie mogę wyprzedzać. Stale kontroluję dr
                              > ogę w lusterkach, więc widzę z jaką prędkością inni się przemieszczają.

Masz rację. W dzień nie jest to aż taki wielki problem, ale w nocy mam czasem problem z określeniem prędkości takiego lewopasowca, więc na wszelki wypadek wolę poczekać, niż ryzykować wyjechanie mu przed nos.

> > Jeżeli jadę 130, a luka na prawym pasie jest większa niż 350 metrów (7 sł
                              > upków co 50 m)
                              >
                              > Ja tak mniej więcej robię. I często mam na ogonie debila migającego światłami,
                              > który jechał znacznie szybciej niż 130 i blokuję mu drogę wyprzedzając kolumnę
                              > tirów. Czasem nawet usiłuje wyprzedzać mnie z prawej :P

Miałem kiedyś niemiłą przygodę z takim debilem naciskającym z tyłu. Byłem gdzieś tak w połowie wyprzedzanej kolumny tirów, gdy nadjechał. Już z daleka walił długimi, ale nie będę przecież dla kaprysu jakiegoś gostka hamował do prędkości tirów, żeby schować się w malutkie luki między nimi. Spokojnie dokończyłem wyprzedzanie tirów i zjechałem na prawy pas. W tym momencie debilowi przestało się spieszyć, bo zamiast wyprzedzić mnie i pognać w siną dal, jechał przez dłuższy czas na lewym pasie obok mnie i wykonywał jakieś dzikie gesty w moim kierunku. Olałem tę dziką gestykulację, wtedy wreszcie mnie wyprzedził, zjechał na prawy pas tuż przede mną i ostro zahamował. Musiałem ostro zahamować i prawie zjechać na pobocze, żeby nie wjechać mu w kufer.
                              Po tej przygodzie dla własnego bezpieczeństwa przyjąłem inną taktykę w podobnych sytuacjach. Gdy mam za plecami jakiegoś wariata poganiającego mnie długimi, to odpuszczam wyprzedzanie, zdejmuję nogę z gazu, zwalniam do prędkości poniżej prędkości jadących tirów, czekam aż z prawej wyprzedzi mnie ostatnia w kolumnie ciężarówka i zjeżdżam tuż za nią na prawy pas. Poganiacz ma to, czego chciał, czyli wolną drogę na lewym pasie, a że trwało to dłużej, niż gdybym wyprzedził całą kolumnę, to trudno - sam sobie winien, nie trzeba było poganiać.
                              Jura
                              • alanta1 Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie 15.03.13, 17:01
                                jureek napisał:

> ale w nocy mam czasem problem z określeniem prędkości takiego lewopasowca

W nocy to mi nawet łatwiej, bo mniejszy ruch i światła z daleka widać :)

> zdejmuję nogę z gazu

Też tak robię, ale na chwilę, aż takiego hardkoru bym się bała :D
                                Bo jest ryzyko, ze debil wkurzony wjedzie ci w końcu w dupę. Jego wina, ale auto w warsztacie :/
                              • opolak kodeks drogowy autostrad Rzeszy 15.03.13, 18:17
                                liegnitz.pl/index.php?OBJ/398
                                O czym mówi regulamin?

Wydany został tymczasowy regulamin, który jest również ważny dla śląskiego odcinka autostrady. Ustala on, kto może korzystać z autostrady - rowerzyści i piesi są wykluczeni!
                                Ponadto określa, że zjazd i wjazd na autostradę może nastąpić tylko w miejscach do tego przewidzianych oraz generalnie służy za podstawę dla kodeksu drogowego autostrad Rzeszy.
                                §4 tymczasowego kodeksu nakazuje, aby trzymać się prawej połowy jezdni. Lewą połowę należy używać tylko celem wyprzedzania. Szeroko rozpowszechniony, ale jakże zły nawyk polegający na tym, że pojazd jedzie po linii służącej do podziału szosy, określanej jako linia rozdzielcza, jest niedopuszczalny. Ponadto nie jest dopuszczalne, aby pojazdy jechały obok siebie.
                                Zmiana kierunku jest tylko możliwa poprzez korzystanie z miejsc połączeniowych.
                                Rada specjalisty: maksymalnie 140 km/godz.!
                                Sprawa główna: właściwie wyprzedzać
                                I już na koniec: niebezpieczne nawyki!
                                Jeżeli ktoś jest już zmęczony – a o to nietrudno – powinien zjechać do miejsc parkowania położonych wzdłuż autostrady. Jeżeli jednak musi się zatrzymać na wolnej jezdni, ponieważ silnik strajkuje albo coś innego powoduje, że samochód nie działa, tak jak trzeba, należy zjechać jak najdalej na prawą stronę, aby nie zakłócać sunącego obok ruchu. Kiedy samochód stoi, a pasażerowie opuszczą pojazd, oczywiste jest, że drzwi od strony przejeżdżających pojazdów pozostają zamknięte. Natomiast karygodną lekkomyślnością jest to, kiedy pasażerowie po opuszczeniu samochodu idą na środek autostrady i ustawiają się do zdjęcia grupowego!
                                I już na koniec jeszcze jedna obserwacja, w pewnym sensie tragiczna. Stoi sobie samochód na poboczu autostrady. Maska samochodu podniesiona, nad silnikiem pochyla się kierowca, który po długim poszukiwaniu, co jest nie tak z jego samochodem, w końcu pojmuje, że wprowadził silnik w zbyt wysokie obroty i wypadły mu łożyska.
                                Nie można wystarczająco często ostrzegać kierowców małych i średnich samochodów, aby nie naciskali ustawicznie na pedał gazu, kiedy jadą autostradą, a silnik jechał na najwyższych obrotach przez cały czas, ile tylko da radę. Już po krótkim czasie czeka nas jak najgorsze doświadczenie. Na autostradzie należy zmieniać prędkość pojazdu w celu chronienia samochodu. Autostrada została tak technicznie zaprojektowana, że uzyskana na niej przeciętna prędkość, nawet przy jej ciągłym zmienianiu, jest jeszcze tak duża, że praktycznie nie można mówić o jakiejkolwiek stracie czasu. Zatem, kto jedzie autostradą i przestrzega, aby nie popełniać niniejszym opisanych błędów oraz unika złych nawyków, ten będzie miał same przyjemności zarówno z jazdy, jak i samochodu.
          • opolak Regulamin korzystania z autostrady 14.03.13, 20:17
            liegnitz.pl/index.php?OBJ/398 - regulamin korzystania z autostrady
    • Gość: rzecznik TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 18:19
      Uzupełnię, bo może faktycznie trochę mało precyzyjnie przekazałem mediom intencje przyświecające wprowadzeniu tego zakazu. Chodzi o to, by nie dochodziło do sytuacji, gdy jadąca prawym pasem ciężarówka dojeżdżając do węzła, na którym włącza się do ruchu inny pojazd jadący z dużo mniejszą prędkością, wyprzedzała go, zajeżdżając drogę tym, którzy jadą lewym, szybkim pasem. Trochę zagmatwane, ale mam nadzieję, że korzystający z autostrady zrozumieją o co chodzi. "Ciężarowcom" wielka krzywda się nie stanie, gdy lekko przyhamują w okolicach węzła i powstrzymają się przed wyprzedzaniem, a bezpieczeństwo na tym na pewno zyska.
      Michał Wandrasz, rzecznik GDDKiA w Opolu
      • jureek Re: offtopiczne pytanie do pana rzecznika 13.03.13, 18:33
        Korzystając z tego, że jest Pan na forum, chciałbym zapytać, kiedy wreszcie zostaną w Zawadzie na DK45 zdjęte znaki C16/13 nakazujące rowerzystom korzystanie z ciągu pieszo-rowerowego poprowadzonego tylko po jednej stronie drogi i narażające ich na niebezpieczne dwukrotne przekraczanie ruchliwej jezdni. Dodam, że na ten ciąg pieszo-rowerowy rozpoczynający się zaraz za mostem nawet nie da się wjechać, bo nikt nie pomyślał o obniżeniu krawężnika. Ciekaw jestem, kto odbierał te nie tak dawno wykonane prace.
        Jura
        • Gość: rzecznik Re: offtopiczne pytanie do pana rzecznika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 18:44
          Postaram się wkrótce odpowiedzieć. Muszę "zbadać temat" u osób merytorycznie odpowiedzialnych w Oddziale za organizację ruchu w Zawadzie.
          • jureek Re: offtopiczne pytanie do pana rzecznika 13.03.13, 18:47
            Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> Postaram się wkrótce odpowiedzieć. Muszę "zbadać temat" u osób merytorycznie od
            > powiedzialnych w Oddziale za organizację ruchu w Zawadzie.

Z góry dziękuję (Thanks from the mountain)
            Jura
            • jureek Re: offtopiczne pytanie do pana rzecznika 17.05.13, 12:05
              jureek napisał:

> Gość portalu: rzecznik napisał(a):
              >
              > > Postaram się wkrótce odpowiedzieć. Muszę "zbadać temat" u osób merytorycz
              > nie od
              > > powiedzialnych w Oddziale za organizację ruchu w Zawadzie.
              >
              > Z góry dziękuję

Oj, chyba się pospieszyłem z podziękowaniami.
              Jura
              • Gość: rzecznik Re: offtopiczne pytanie do pana rzecznika IP: 193.46.186.* 17.05.13, 15:10
                Przepraszam, umknęła mi ta sprawa.
                Otóż, ścieżka będzie przedłużona (oznakowana) także na most i będzie można na nią wjechać na wysokości ulicy Brzegowej. Poprowadzono ją tylko jedną stroną ponieważ z drugiej strony drogi krajowej nr 45 chodnik jest zbyt wąski. Przejazd dla rowerów na drugą stronę jest bezpieczny, gdyż odbywa się na skrzyżowaniu z sygnalizacją. Lepiej i bezpieczniej nie dało się tego zorganizować.
        • opolak pytanie do pana rzecznika - ul Wiejska 13.03.13, 21:05
          Widząc Pana odpowiedzi na forum GW kieruję problem, z którym wielokrotnie zwracałem się do strażników SM, Policji. - twierdzili, że to nie ich sprawa ale drogowców.
          Ulice Wiejska, Sosnkowskiego i Pużaka po modernizacji tego układu zostały objęte ochroną - zakazem jazdy pojazdów powyżej 5 ton.
          Na wjeździe w ulice Wiejską ( skrzyżowanie z Piotrkowską) stał słupek ze znakami zakazu wjazdu powyżej 5 ton i ograniczenie prędkości do 40 km.
          Jakiś czas temu wjechał na niego samochód ciężarowy i wyłamał. Później chyba złomiarze wyrwali i zabrali na złom.
          Od tego czasu samochody ciężarowe pędzą Wiejską w Pużaka lub Sosnkowskiego.
          Ograniczenie prędkości było uzasadnione bowiem znajduje się 2 przejścia ( podwójne z wysepką), którymi wędrują dzieci do szkoły, do przystanku autobusowego , jak i wielu mieszkańców.
          Mimo to od czasu do czasu "pędzące samochody" ocierają się , często z piskiem opon zatrzymują na przejściu - było tutaj kilka wypadków ( 2 śmiertelne).
          Czas chyba zadbać o stan nawierzchni, które nie są przystosowane do ruchu samochodów ciężarowych i przywrócenie tego ograniczenia.
          Przy wjazdach na Pużaka i Sosnkowskiego też były zakazy 5 ton, teraz nie wiem czy jeszcze stoją, a stan nawierzchni dróg coraz gorszy
          • jureek Re: pytanie do pana rzecznika - ul Wiejska 13.03.13, 21:31
            Ulica Wiejska podlega pod GDDKiA?
            Jura
          • Gość: rzecznik Re: pytanie do pana rzecznika - ul Wiejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 21:31
            Problem na pewno jest, ale wszystkimi ulicami w mieście Opolu zarządza Miejski Zarząd Dróg, a nie reprezentowana przeze mnie Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad.
      • Gość: Egon Re: TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: *.ip.netia.com.pl 18.03.13, 12:08
        Pomysł niezły, tylko wykonanie jak zwykle do d...
        Znaki powinny być ustawione przy autostradzie, a nie tylko wyświetlane na tablicach świetlnych. Wyświetlenie na nich innego komunikatu (np. w piątek był to remont lewego pasa za węzłem Prądy w kierunku na W-w) automatycznie likwiduje zakaz.
        I dodatkowo - należy postawić podobne znaki przy wzniesieniach i dojazdach do MOP-ów.
        Kierowca TIR-a wyprzedzając kolumnę kolegów jadących o 100 m/h wolniej blokuje autostradę na długości nawet kilkunastu kilometrów, a zyskuje raptem niecałe pół kilometra w czasie jednego okresu jazdy.
    • Gość: lord TIR-y mają zakaz wyprzedzania na autostradzie IP: *.play-internet.pl 15.03.13, 15:18
      zakaz słuszny, ale mało zmieni - po pierwsze, powinien obowiązywać na całej dlugości autostrady. TiR/cieżarówki nie są wcale najbardziej uciażliwe na węzłach, ale na dłuższych prostszych odcinkach, gdzie potrafią kilometrami wyprzedzać swoich kolegów, nawet pod górkę. Np. na słowackich autostradach taki zakaz dla TiRów obowiązuje na większości odcinków.

Druga kwestia - kierowcy TiRów mają te zakazy w d...e. Jest zakaz na zjeździe z G. Św. Anny w dół, ale i tak regularnie tam wyprzedzają. Ograniczenie do 100 km/h jest notorycznie łamane. Policji praktycznie brak, nie pamiętam, kiedy widziałem tam radiowóz łapiący TiRa czy to za złamanie zakazu prędkości, czy za wymuszenie (wciśnięcie się na lewy pas przed inny samochód) itp.. Policja woli łapać na drogach wiejskich, jak ktoś jedzie 62 a nie 50 w polu...

zjeździłem wiele krajów europejskich, ale tak chamskich kierowców ciężarówek nie widziałem nawet na "dzikich" Bałkanach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka