Gość: armor IP: *.opole.hypnet.pl 14.07.13, 09:36 Proponuję Panu też filmować kolegów z pracy jak autobusami wymuszają i wjeżdżają na skrzyżowanie na "późnym pomarańczowym" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ł Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.finemedia.pl 14.07.13, 10:24 Najlepszy był volkswagen. Odpowiedz Link Zgłoś
dexterek011 Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y 14.07.13, 13:20 Volkswagen marki Audi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 11:02 Większość z tych kierowców i im podobnych to umysłowi smarkacze narażający bezpieczeństwo pozostałych uczestników ruchu drogowego. Ich nonszalancja, cwaniactwo z butą, plasują nas na szczycie państw o największej śmiertelności w ruchu drogowym. Wystawiając nam również laurkę najbardziej niebezpiecznych kierowców poza granicami kraju. Często tłumaczą infantylnie, że wypadki mamy przez zły stan dróg nie przez swoją głupotę. Skąd inąd jeśli odpowiedzialni za drogi posiadają podobny poziom indolencji co ich niebezpieczni użytkownicy nie ma się co dziwić, że są jakie są. Otępiały wyraz twarzy brak myślenia i zacięcie w postaci gaz do dechy (bo tak najłatwiej) kończą się w końcu dla wielu z nas tragicznie, ale dla pajaca pojęcie myślenia nie wspomnę o refleksji np. po prezentowanym materiale nie istnieje. Morderca gna do przodu bo on się tylko liczy na drodze a każdy inny uczestnik ruchu to co najwyżej konkurent na torze wyścigowym, ot takie małostkowe postawy. P.s. wracając z Czech przejechałem trasę równo po połowie przez Czechy i Polskę, jadąc na równo z przepisami. O ile w Czechach jazda przebiegała bezpiecznie (jedno wyprzedzenia na trzeciego ale zdziwienie nie trwało długo - rejestracja DOL) o tyle w Polsce rozpoczęły się igrzyska śmierci. Nie ma ograniczeń prędkości, nie ma ciągłej linii, nie ma znaków i zakazów, nie ma terenu zabudowanego, nie ma czerwonych świateł, za to jest gaz do dechy i miejsce na niebezpieczne manewry, jest również płacz, lament i cierpienie ... to do was uliczni pajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.13, 11:06 a co na to policja? gdzie jest drogówka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 11:24 W Polsce była w Czechach nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc sz-n Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.cable.smsnet.pl 14.07.13, 21:10 Drogowka... heheh prosze cie to jest polska ... albo sami jezdza pod wplywem albo stoja tam gdzie nie powinni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drrt Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: 185.11.109.* 14.07.13, 11:06 "Kierowca volkswagena z przyczepą pełną starych opon" - autor artykułu powinien iść do okulisty. Po pierwsze - przyczepę ciągnie Audi. Po drugie - na przyczepie stoi quad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.60.citypartner.pl 14.07.13, 11:16 To był stereotypowy "cham z Audi" a nie VW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lon Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.13, 12:13 audi i quad na przyczepie - czyli klasyczny polski burak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pangea_ultima Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y 14.07.13, 14:16 Gość portalu: lon napisał(a): > audi i quad na przyczepie - czyli klasyczny polski burak :-) Ten zestaw i zachowanie buraka, wszystko wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kniaz53 Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 14.07.13, 13:33 I ten quad wszystko wyjaśnia... Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata nic nowego 14.07.13, 11:10 ja tez wysyłam na YT filmiki, mam ich mnie gdyż nie jeżdżę po mieście 8 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zartowski :-) Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.pool.mediaWays.net 14.07.13, 11:20 Jeszcze 50, no moze 80 lat i Polacy ogarna trudna sztuke poruszania sie samochodami.... mocno w to wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.tktelekom.pl 14.07.13, 11:52 Przecież w ostatnim filmiku to kretyński kierowca autobusu byłby winny, gdyby doszło do wypadku. W chwili jak dziewczynka wbiegała na pasy, na przejściu znajdował się jeszcze inny pieszy, więc ten kierowca autobusu powinien się zatrzymać, a nie trąbić na pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
dexterek011 Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y 14.07.13, 13:26 Akurat na ten fragmencie tego nie zauważyłem, ale ogólna tendencją tego kierowcy autobusu jest nieprzepuszczanie pieszych na przejściach. jeżeli jest przejście dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej, to należy to traktować jak skrzyżowanie dróg pieszej i kołowej, przy czym pieszy ma BEZWZGLĘDNE pierwszeństwo. Czyli jak pieszy stoi na chodniku i chce przejść to mamy obowiązek się zatrzymać i go przepuścić. Zupełnie tak samo jakbyśmy przepuszczali samochód posiadający pierwszeństwo. Jakoś ten mechanizm działa we Francji, Holandii czy Niemczech. Ale oczywiście w Polsce jest dzicz i prawo silniejszego, więc niby po co mamy przepuszczać pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
pangea_ultima Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y 14.07.13, 14:19 dexterek011 napisał: > jeżeli jest przejści e dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej, to należy to traktować jak > skrzyżowanie dróg pieszej i kołowej, przy czym pieszy ma BEZWZGLĘDNE pierwszeństwo. > Czyli jak pieszy stoi na chodniku i chce przejść to mamy obowiązek się zatrzymać i > go przepuścić. W Polsce nie ma jeszcze takiego przepisu. Ma być wprowadzony. Kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4tt4 Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.13, 23:39 Jest od 24 lutego 1988. Znajduje się w "Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r." W polskim prawie na 1. miejscu są umowy międzynarodowe, na 2. konstytucja, a na 3. ustawy. Odpowiedni przepis ma zostać wprowadzony do ustawy o ruchu drogowym pod koniec tego roku labo na początku przyszłego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Przeczytaj polskie przepisy i mąć ludziom w głowac IP: *.welnowiec.net 14.07.13, 14:53 w Polsce pieszy ma pierwszeństwo na przejściu , nigdy przed. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Przeczytaj polskie przepisy i mąć ludziom w g 14.07.13, 15:26 Gość portalu: bob napisał(a): > w Polsce pieszy ma pierwszeństwo na przejściu , nigdy przed. Dlatego słowo pierwszeństwo jest w tym przypadku bardzo mylące. Pierwszeństwo oznacza bowiem, że jako pierwszy mam prawo znaleźć się w jakimś miejscu. Gdy już w tym miejscu jestem, to żadne pierwszeństwo nie jest potrzebne, to już musztarda po obiedzie. Mam nadzieję, że polskie przepisy wkrótce zostaną dopasowane do przepisów obowiązujących w większości krajów zachodniej Europy i piesi uzyskają prawdziwe pierwszeństwo na przejściach. Bo tak jak jest obecnie to dla pieszego nie ma specjalnej różnicy, czy przechodzi przez pasy czy w innym miejscu - i w jednej, i w drugiej sytuacji faktyczne pierwszeństwo mają jadące samochody, a pieszy musi stać i czekać, aż przejadą, albo aż któryś zrobi łaskę i go przepuści. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 Ostatni filmik 14.07.13, 13:39 Masz rację, ostatni filmik słabo pasuje do rozprawki pt. "jak to wszyscy źle jeżdżą, tylko nie my", ten filmik jest ogólnie kompromitacją, bo: 1) Dziewczynka sugerowała, się, że ktoś idzie po pasach, więc ona też zdąży 2) W Polsce nie ma kultury ustępowania pieszym na pasach, na prawie jazdy uczy się, że jak ktoś postawi nogę to ma pierwszeństwo i wszystkie (na wszystkich pasach) auta powinny się zatrzymać, pomimo że, pieszy już np. jest po drugiej stronie i nam nie wejdzie - bardzo dużo mandatów w słusznej sprawie można by rozdać z tego tytułu - bo u nas pasy to nie przedłużenie chodnika, tylko korytarz tranzytowy, gdzie pieszy ma przebiegać - najlepiej w odblaskach 3) Przeraża mnie, że większość kurczowo trzyma się np. ciągłej linii, przy skrzynkach z aparatami przejeżdża 5 km/h wolniej niż dopuszczalna.... ale: a)jak tylko zobaczy kawałek prostej i żadnego zakazu, to wyprzedza wszystko co się da ile koni pod maską b) jak ktoś jest wyprzedzany, to nie odpuści gazu, tylko trzyma wyprzedzającego z boku, nie wiem czy sprawdzając ile tamten ma koni pod maską, czy nagle budząc w sobie bakcyla do rywalizacji naraża przede wszystkim tych z naprzeciwka c) chyba najbardziej wk***** i powszechne jest jechanie komuś na zderzaku - większość pewnie nawet nie słyszała o czymś takim jak "bezpieczna odległość" (bo robili prawko w poprzednim systemie), a przez to że ją się trzyma, zaraz ktoś może się "wcisnąć" - jedyna tablica informacyjna jaką widziałem jest na trójmiejskiej obwodnicy, tuż przed Gdynią... ale bezpieczne odległości to nie tylko autostrady, ale przede wszystkim drogi krajowe z ograniczeniami 50/70/90.... i jadę sobie w rzęsistą ulewę 70 km/h albo i 90 jak pozwalają przepisy (mimo że pogoda mówi co innego) mając za sobą tira, który jedzie 5 m od tylnego zderzaka... i co zrobić w takim przypadku? chyba najlepiej zjechać na pobocze i przepuścić wszystkich podobnych, tyle, że jak prawie wszyscy jeżdżą podobnie, to by się na tym poboczu czekało i czekało... a ruch uliczny wcale by nie zmalał - dla mnie komfortowa podróż... to taka, przy której widzę w lusterku za sobą kierowcę trzymającego 50-100m dystansu... ma on prawidłowo ustawione światła (ale po co to komu, lepiej kupić coś nowszego składanego z 5 trupów, niż wyremontować starsze auto i zaoszczędzone pieniądze wydać na prawidłowe ustawienie świateł - kolejny grzech - co 4-5 auto swoimi światłami mijania po zmroku oślepia jadących z naprzeciwka, ale także pozostałych uczestników ruchu - tych komu świeci się w lusterka, pieszych, rowerzystów) d) zielona strzałka to dla 80-90% kierujących fikcja - dla nich jest zielone i o ile ustąpią tym z lewej strony "bo by była ich wina i kaska z OC by poszła", to już pieszy i rowerzysta na ścieżce jest nadal intruzem, pomimo że on ma pierwszeństwo - ostatnio jak się zatrzymałem na 0,5s.... żeby upewnić się, że nikt mi nie wyskoczy, to jeszcze mnie baran obtrąbił - kamerka niewiele by tu dała "łał - palant nie zna przepisów", poza tym musiałaby tył nagrywać, a wyjście z auta i pogadanka to zaraz by się pan przestraszył i spanikował, a poza tym to tylko dolewanie oliwy do ognia w postaci road rage, tyle tych monitoringów w miastach i jakoś nie widzę, żeby w takich sytuacjach był wykorzystywany czasami wydaje mi się, że ci oślepiający nawet nie zdają sobie z tego sprawy... że żarówki które zamontowali są za mocne, że przynajmniej raz na rok wypada sprawdzić czy światła są prawidłowo ustawione - na stacji kontroli pojazdów kosztuje to kilkanaście złotych, a kupując odpowiedni klucz i ustawiając auto przed jakąś pionową prostą powierzchnią można to łatwo zrobić samemu Same ograniczenia prędkości są ułomnym prawem - podobnie jak "karanie" wyższą akcyzą aut z silnikami powyżej 2000cm3 - jak np. bardzo oszczędna mazda w dieslu 2.2, Policja, ITD i SM na podstawie monitoringu powinny się skupić na najpopularniejszych wykroczeniach, na które jest niepisane przyzwolenie i które zachęcają do innych niebezpiecznych zachowań - ale nie po to żeby kręcić lody, tylko np. w połączeniu z akcją informacyjną w mediach "że teraz się za to biorą" by gnoili złych kierowców i w ciągu miesiąca-dwóch wypleniłoby się to zachowanie przynajmniej na taką skalę jak to obserwuję. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 grzechy 14.07.13, 13:53 i jeszcze jedno: ruszanie spod świateł - jak to wygląda w Polsce: pierwsze auto wrzuca bieg.... kierowca powolutku dodaje gaziku i upuszcza sprzęgła, kiedy już ruszył się jego zderzak kolejny kierowca postępuje podobnie.... załóżmy że jesteśmy 7 w kolejce...zanim będziemy mieli możliwość ruszyć - światełko zgaśnie, bo nie ma możliwości, żeby wszyscy ruszyli w tym samym momencie - to po prostu na ziemiach polskich jest niewykonalne, bo każdy zamiast patrzeć się na światło i być przygotowanym do "wspólnego" ruszenia, wpatruje się w tablicę rejestracyjną sąsiada przed sobą w innych krajach po prostu się rusza i pomimo, że samochodów jest tyle samo, to jest po prostu płynniej, z kolei jak widać, że ewidentnie skrzyżowanie jest zapchane i nie będzie możliwości jego opuszczenia, to się nie pcha bezmyślnie, tylko grzecznie czeka nie blokując drogi poprzecznej podobnie z jazdą na zakładkę - i dużo by tu opisywać i wymieniać, ale to jest pośrednio, a może i bezpośrednio skutek braku zaufania społecznego - bo nie czujemy, że postępując prawidłowo usprawniamy ruch - wtedy jesteśmy zawalidrogą, którą wszyscy wyprzedzają i z której się śmieją Odpowiedz Link Zgłoś
pangea_ultima Re: Ostatni filmik 14.07.13, 14:22 chavez666 napisał: > Masz rację, ostatni filmik słabo pasuje do rozprawki pt. "jak to wszyscy źle je > żdżą, tylko nie my", ten filmik jest ogólnie kompromitacją, bo: > 1) Dziewczynka sugerowała, się, że ktoś idzie po pasach, więc ona też zdąży Sugerować można się głupotą, a swoją szczególnie, dopóki nie szkodzi innym. Dziewczynka nim wbiegła na pasy, to powinna zatrzymać się, ponieważ wbiegać na pasy nie wolno, następnie spojrzeć w lewo, w prawo, jeszcze raz w lewo i wtedy przejść. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ostatni filmik 14.07.13, 14:43 pangea_ultima napisał: > Sugerować można się głupotą, a swoją szczególnie, dopóki nie szkodzi innym. Dzi > ewczynka nim wbiegła na pasy, to powinna zatrzymać się, ponieważ wbiegać na pas > y nie wolno, następnie spojrzeć w lewo, w prawo, jeszcze raz w lewo i wtedy prz > ejść. To, że dziewczynka nie zachowała się prawidłowo, nie usprawiedliwia kierowcy autobusu, który nawet nie zwolnił, mimo iż przez pasy przechodził prawidłowo pieszy. Chciał ośmieszać innych, ale tym ostatnim filmikiem ośmieszył siebie. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Ostatni filmik 14.07.13, 14:31 chavez666 napisał: > Masz rację, ostatni filmik słabo pasuje do rozprawki pt. "jak to wszyscy źle je > żdżą, tylko nie my" No nie wiem, kierowca autobusu miał w pełni prawo sądzić, że gdy wjedzie na pasy to będą puste. Bo przechodzący dorosły był już wtedy dwa kroki za pasami. A wbieganie na pasy to wtargnięcie, tego nie wolno i juś. > b) jak ktoś jest wyprzedzany, to nie odpuści gazu, tylko trzyma wyprzedzające > go z boku A tak precyzyjniej to o co ci chodzi? Trzymanie gazu w sensie przyśpieszania czy utrzymania stałej prędkości? > większość pewnie nawet nie słyszała o czymś takim jak "bezpieczna odległość" W naszym kraju nie ma czegoś takiego, bo zawsze się znajdzie jakiś burak, który wyprzedza na trzeciego i w lukę przed ciebie na siłę się wciska. > który jedzie 5 m od tylnego zderzaka... i co zrobić w takim przypadku? zdjąć nogę z gazu, skutkuje :P > zielona strzałka to dla 80-90% kierujących fikcja - dla nich jest zielone i > o ile ustąpią tym z lewej strony "bo by była ich wina i kaska z OC by poszła", > to już pieszy i rowerzysta na ścieżce jest nadal intruzem Tu masz rację, zawsze się boję, że mi w dupę wjedzie ten z tyłu, gdy zatrzymuję się na przejściu. Dlatego jadę baaardzo powoli ze strzałki. > przynajmniej raz na rok wypada sprawdzić czy światła są prawidłowo ustawione Przecież przedłużając rejestrację zawsze trzeba to zrobić... Zawsze mi to sprawdzają Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ostatni filmik 14.07.13, 15:08 alanta1 napisała: > No nie wiem, kierowca autobusu miał w pełni prawo sądzić, że gdy wjedzie na pas > y to będą puste. Bo przechodzący dorosły był już wtedy dwa kroki za pasami. > A wbieganie na pasy to wtargnięcie, tego nie wolno i juś. Dojeżdżając do przejścia dla pieszych kierowca ma obowiązek zachować szczególną ostrożność. Kierowca autobusu nawet nie zdjął nogi z gazu, mimo iż na pasach znajdował się jeszcze pieszy. Nie może liczyć na to, że idąc dalej takim samym tempem pieszy zdąży zejść. Gdy dojeżdżam do skrzyżowania z główną, a główną jedzie samochód, to też zwalniam i nie liczę na to, że samochód zdąży zjechać ze skrzyżowania, zanim ja dojadę. Także to, że nie widział dziewczynki dobiegającej do pasów, gdy jeszcze na nich znajdował się inny pieszy, też nie świadczy dobrze o kierowcy autobusu, bo znak o przejściu dla pieszych nie stoi tak sobie dla dekoracji, lecz po to, żeby kierowca zwolnił i popatrzył nie tylko przed siebie, ale także na okolice przejścia. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Ostatni filmik 14.07.13, 16:24 jureek napisał: > Nie może liczyć na to, że idąc dalej takim samym tempem pieszy zdąży zejść. Po to są ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym, żeby zdążyć zahamować w razie nieracjonalnego zachowania się pieszego. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ostatni filmik 14.07.13, 16:41 alanta1 napisała: > Po to są ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym, żeby zdążyć zahamować w > razie nieracjonalnego zachowania się pieszego. A po to są znaki przejścia dla pieszych, żeby oprócz przestrzegania ogólnych ograniczeń zwolnić jeszcze bardziej, tym bardziej, że na przejściu znajduje się pieszy. Kierowca autobusu nie zdjął nawet nogi z gazu (na filmie słychać, jak pracuje silnik). Nie wiem, skąd to milczące zakładanie, że jeśli pieszy nie zniknie z przejścia w przewidzianym przez kierowcę czasie, to przyczyną może być tylko jego nieracjonalne zachowanie się. Nie można np. potknąć się? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Ostatni filmik 14.07.13, 17:59 jureek napisał: > jeśli pieszy nie zniknie z przejścia w przewidzianym przez kierowcę czasie, to przyczyną może być tylko jego nieracjonalne zachowanie się. Nie można np. potknąć się? Można, można też się obrócić i wrócić na pasy. Nie wiem, może ja patrzę z punktu widzenia kierowcy osobówki, w takiej sytuacji bez problemu bym zahamowała, co prawda z abs-em. Nie raz byłam w takiej sytuacji, że mi idiota wbiegł na pasy albo wyjechał z podporządkowanej, zawsze reakcję miałam odpowiednią, a nie zwalniałam specjalnie przed przejściem. Z autobusem pewnie tak łatwo nie jest, ma ogromną masę i zahamować mu ciężko. Więc tym bardziej pod niego nie wchodzę :P Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ostatni filmik 14.07.13, 18:13 alanta1 napisała: > Z autobusem pewnie tak łatwo nie jest, ma ogromną masę i zahamować mu ciężko. W > ięc tym bardziej pod niego nie wchodzę :P A kierowca tym bardziej powinien zwolnić, gdy widzi dziewczynkę biegnącą w kierunku przejścia. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ostatni filmik IP: 89.174.214.* 16.07.13, 10:34 a ja nie mam abs-u więc mój pojazd jeszcze lepiej hamuje i co z tego? i tak zwalniam. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Ostatni filmik 16.07.13, 13:48 Gość portalu: ja napisał(a): > a ja nie mam abs-u więc mój pojazd jeszcze lepiej hamuje i co z tego? i tak zwalniam. Gratuluję. To co, będziemy się licytować kto ma lepsze klocki? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vodiq Re: Ostatni filmik IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 01:19 Proponuję obejżeć parę filmów z teog kanału, na innych jest jeszcze bardziej aroganckie zachowanie kierowcy nagrywającego filmy. Wyprzedzanie na skrzyżowaniu bo ktoś niby zajechał mu drogę, śmianie sięz dziewczyny która prawie zginęła przechodzac przez ulicę a nie pasami (tkócyh nigdzie w okolicy nie było widać) itd. Albo nawet gdy ktośinny popełnia wykroczenia, to kierowca twardo pozostaje nauczycielem. Gdy był wyprzedzany na trzeciego (oczywiste wykroczenie) mógł mimo wsyzstko zjechać na pobocze (asfaltowe, linia przerywana) zamiast twardo trzymać się swojego pasa. Czy pomaganie komuś w samobójstwie jest warte pochwały? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Ostatni filmik 15.07.13, 15:36 Po pierwsze zupełnie nie zgadzam się z większością komentarzy o kierowcy, który prawie że rozjechał dziewczynkę. Nie rozjechał, zdążył zatrzymać i to po tym nawet jak ona się zatrzymała a potem cofnęła. Zdążyłby tym bardziej gdyby się nie zatrzynywała tylko biegła dalej. W tym przypadku była to ewidentnie wina dziewczynki, NIGDY nie wolno wbiegać na pasy nie upewniwszy się czy można to zrobić bezpiecznie. Weźcie też pod uwagę, że kierowcy dużych samochodów powinni się powstrzymywać - o ile to tylko możliwe - od wykonywania gwałtownych manewrów typu gwałtowne hamowanie, takim pojazdem manewruje się dłużej, a przewożony towar (pasażerowie) jest delikatny, sami się denerwujecie kiedy jadąc autobusem lecicie do przodu i rzucacie wiąchy pod adresem kierowcy, że wiezie ludzi nie ziemniaki. Ktoś, kto prowadził w życiu tylko samochód osobowy często nie zdaje sobie z tego sprawy. Co do świateł zgadzam się, ale jest jeden problem. W najnowszych modelach samochodów wielu marek trzeba rozebrać pół samochodu na kanale żeby dostać się do przepalonej żarówki. Można to praktycznie zrobić tylko w warsztacie. Najlepiej byłoby gdyby w ASO na przeglądzie zawsze wymieniali komplet żarówek i sprawdzali ustawienie świateł. Tak robi się w cywilizowanych krajach, niestety u nas najczęściej nie, celowo po to by zgarnąć dodatkowo sporą kasę za usługę. Inna sprawa, że większość samochodów mających źle ustawione światła to wiekowe półtrupy a ich właścicielom nie chce się nawet żarówki wymienić, choć nie potrzebują do tego kanału i warsztatu. Często przyczyną nierównego świecenia jest też uszkodzony reflektor, a na ich wymianę też szkoda im kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ostatni filmik 15.07.13, 16:45 pawelekok napisał: > Weźcie też pod uwagę, że kierowcy dużych samochodów powinni się p > owstrzymywać - o ile to tylko możliwe - od wykonywania gwałtownych manewrów typ > u gwałtowne hamowanie, takim pojazdem manewruje się dłużej, a przewożony towar > (pasażerowie) jest delikatny, sami się denerwujecie kiedy jadąc autobusem lecic > ie do przodu i rzucacie wiąchy pod adresem kierowcy, że wiezie ludzi nie ziemni > aki. Dokładnie tak jest, tymczasem kierowca zamiast hamować łagodnie wcześniej, gdy z daleka widział przechodzącego bardzo szybkim krokiem przechodnia (mam wrażenie, że ten przechodzień tak szybko przechodził, bo widział, że autobus nie hamuje) i biegnącą w kierunku przejścia dziewczynkę, hamuje dopiero w ostatniej chwili, gdy dziewczynka już wbiega na przejście. Liczył na to, że dziewczynka się zatrzyma? Czy po prostu za późno ją zauważył? Jura P.S. Co do tego, że nie wolno wbiegać na przejście, to nie podlega to dyskusji i nikt też tego nie kwestionuje. Dyskusyjne jest zachowanie kierowcy, a nie dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: 62.197.220.* 14.07.13, 16:08 Widac ze kamerka nie tylko pokazuje wybryki innych ale kompromituje samego kierowce :) Niewiem gdzie patrzyl ten burak ale dziecko bylo widac duzo wczesniej, przeciez niewybieglo z bramy ani z poza samochodu. Przeciez to zadna tajemnica ze dziecko ma inna ocene bezpieczenstwa i w takich sytuacjach mieli by miec wiecej rozwagi i zrozumienia dorosli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc sz-n Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.cable.smsnet.pl 14.07.13, 21:12 od kiedy to sie wbiega na pasy matole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;; A policja to olewa? Mają gotowe dowody do ukarania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.13, 12:11 Ośmieszać to można pijanego wujka u cioci na imieninach, a potencjalnych zabójców trzeba ukarać. Najlepszą karą dla kierowcy jest nie 200 zł mandatu, ale NAPRAWDĘ DUŻĄ KASA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc sz-n Re: A policja to olewa? Mają gotowe dowody do uka IP: *.cable.smsnet.pl 14.07.13, 21:13 mandaty w tym z****m kraju powinny zaczynac sie od 1000zl chociazby za nie zapiete pasy... moze mniej matolow by jezdzilo po ulicach..,. a za jazde pod wplywem dozywotnio zabrac prawko i z taka kara zeby sie osral po pachy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 12:24 "z przyczepą pełną starych opon" - ślepy to pisał, koleś wiezie quada! "powrotem w ul. Spychalskiego jak niepyszny." WTF? Odpowiedz Link Zgłoś
ruprecht.wspanialy Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y 14.07.13, 12:50 Taki młody a już kapuś. -- Zarząd główny agencji towarzyskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Tak oto hartuje sie stal! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.13, 12:55 Тaк держaть, Пaвкa! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.free.aero2.net.pl 15.07.13, 13:51 ruprecht.wspanialy napisał: > Taki młody a już kapuś. > A na którym filmie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierofca Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.dynamic.mnet-online.de 14.07.13, 12:58 Ostatni filmik - sama koncowka. Kierowca autobusu rusza z przystanku i mimo ludzi stojacych przy pasach i znaku "dzieciak z lizakiem" radosnie przejezdza. Nauke kultury jazdy radze zaczac od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Time is money Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.c193.msk.pl 14.07.13, 13:04 Ludzie tracą czas żeby to oglądać? Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sadu 14.07.13, 13:05 bo nie wolno publikowac danych (tablice,twarz) umozliwiajacych identyfikacje czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa 14.07.13, 13:10 paseo napisał: > bo nie wolno publikowac danych (tablice,twarz) umozliwiajacych identyfikacje cz > lowieka. Tu mamy ważny interes społeczny. Nie ma powodu, żeby nie publikować tablic potencjalnych morderców. Odpowiedz Link Zgłoś
weritas1 Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa 14.07.13, 13:17 Numer rejestracyjny nie nalezy do danych osobowych. Jak chcesz identyfikowac to spisuj z ulic, parkingow numery a potem pisz lisciki do wlascicieli/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 14:28 co to znaczy potencjalny ??? to że komuś się wydaje że ktoś inny jedzie niebezpiecznie to jeszcze nie znaczy że tak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janisko Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.13, 14:53 Acha, czyli jak widzimy prującego 90km/h w centrum miasta przy osiedlu, to nie możemy ocenić czy jedzie niebezpiecznie... bo nam się wydaje - a może tak nie jest O_O Jak ktoś wyprzedza na trzeciego, to też nie mogę go ocenić... "bo może mi się wydaje"? najgłupszy komentarz pod tym tekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa 14.07.13, 15:30 jeżeli ktoś przekracza prędkość w mieście o 40 km/h i przejeżdża przez podwójną ciągłą (pamiętajmy, że taka linia oddziela pasy w PRZECIWNYCH kierunkach - więc taki osobnik idzie na czołówkę) to jeździ niebezpiecznie. A publikować takie nagrania zrobione w miejscu publicznym WOLNO. Co innego w sytuacjach prywatnych, np. na imprezie w klubie (niedawno była o tym dyskusja), a co innego na ulicy i to w celu uchwycenia piratów drogowych i poprawy bezpieczeństwa na drogach. Jeśli poważnie łamiesz przepisy, to BÓJ SIĘ - ktoś cię nagra i wyśle nagranie na policję i będziesz miał problemy. W przypadku prędkości możesz się tłumaczyć, że kamera nie ma homologacji do jej pomiaru, ale już z przekroczenia podwójnej ciągłej albo ruszenia na czerwonym się NIE wytłumaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonnie Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 13:15 Pytanie, czy będzie chciał pójść... i jednocześnie zapłacić mandat i dostać punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwóźdź nie ośmieszaj się... IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.13, 13:27 Publikacja nr rej pojazdu to nie jest ujawnianie danych osobowych, bo to nie identyfikuje jednoznacznie osoby. Jakby wrzucił pesel kierowcy to owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 14:14 Wolno, jeśli nagranie pokazuje moment popełniania wykroczenia lub przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pangea_ultima Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa 14.07.13, 14:14 paseo napisał: > bo nie wolno publikowac danych (tablice,twarz) umozliwiajacych identyfikacje cz > lowieka. Tablice można bez żadnego problemu, jak i twarze w miejscu publicznym, jeśli nie są wyłącznym elementem krajobrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do czasu,az ktos sie rozpozna i pojdzie do sa IP: 195.245.213.* 14.07.13, 18:19 bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata hahaha 14.07.13, 21:05 jak rozpoznasz kogoś po tablicach? masz wgląd w urzędzie? niektórym to sie w głowie przewraca od ochrony danych Odpowiedz Link Zgłoś
wari Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... 14.07.13, 13:13 Jest w Polsce narzędzie zbrodni wyłączone z normalnej jurysdykcji. To samochód. Rzucanie kawałkami lodu to próba zabójstwa, jazda z prędkością znacznie przewyższającą dopuszczalną lub wyprzedzanie na trzeciego to góra 500 zł mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
grudziaz Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y 14.07.13, 13:31 wari napisał: > Jest w Polsce narzędzie zbrodni wyłączone z normalnej jurysdykcji. To samochód. > Rzucanie kawałkami lodu to próba zabójstwa, jazda z prędkością znacznie przewy > ższającą dopuszczalną lub wyprzedzanie na trzeciego to góra 500 zł mandat. Znafco praw wszelkich, zamordowanie człowieka bryłą lodu, nie jest próbą zabójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traktorek Ciekawe, jak sam będzie jeździć jak dorośnie IP: 78.30.85.* 14.07.13, 13:21 Za tym jego krewnym też bym pojeździł z kamerką i byśmy zobaczyli, jakie to doskonałości pouczają innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ormowiec kolejny konfident lemingowaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.13, 13:24 i co to ma niby być???? samozwańcza armia konfidentów??? no ale koszer PrOmuje takie zachowania, tęsknota za ORMO jak widać wciąż istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: kolejny konfident lemingowaty 14.07.13, 13:49 Gość portalu: ormowiec napisał(a): > i co to ma niby być???? samozwańcza armia konfidentów??? no ale koszer PrOmuje > takie zachowania, tęsknota za ORMO jak widać wciąż istnieje Tak. I tak ma być. Na tym polega funkcjonowanie w społeczeństwie. Nie tylko na niezgadzaniu się na łamanie prawa, ale też działanie w granicach prawa przeciwko temu łamaniu. Ludzie w Polsce jeszcze odwracają głowę. Jeszcze nie chcą się mieszać. Ale młodzi to już nie są homo sovieticusy nauczone nie wtrącać się. To są ludzie, którzy nie zgadzają się i nie będą biernie patrzeć jak inni bezkarnie łamią prawo. Ja, mimo iż wychowałem się w PRL codzinnei kilkakrotnie dzwonię na SM zgłaszając parkingowych debili. Nie czuję się konfidentem. Po każdym telefonie wiem, że zrobiłem coś słusznego. Oczywiście perspektywa tych, którzy żerują na mentalności homo sovieticusów, którym można bezkarnie na głowę nas*ać jest inna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx Re: kolejny konfident lemingowaty IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 14:29 boże broń od takich jak ty... współczuję sąsiadom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: kolejny konfident lemingowaty IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.13, 14:32 zobaczymy co będziesz robił, gdy w wyniku nieodpowiedzialnej i bezmyślnej jazdy kierowcy, ucierpi ktoś z twojej rodziny, wtedy oddasz wiele za taki filmik z kamery. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: kolejny konfident lemingowaty 14.07.13, 14:34 Gość portalu: amx napisał(a): > boże broń od takich jak ty... współczuję sąsiadom Zabrakło sił na uzasadnienie. Rozumiem. Przestrzegaj prawa, szanuj swoje otoczenie, zachowuj się odpowiedzialnie. To wystarczy. Jak masz z tym problem to możesz trafić na mnie albo na inną osobę, która nie jest obojętna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tut Re: kolejny konfident lemingowaty IP: *.internetia.net.pl 14.07.13, 14:42 Wręcz przeciwnie. Sąsiedzi mają szanse żyć bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agga Re: kolejny konfident lemingowaty IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 15:36 Pełna zgoda. Czy ci kierowcy musieliby kogoś zabić, żeby można było na nich donieść? Sama mam czasem ochotę zamontować sobie kamerkę - tylko z półgodzinnej trasy do pracy miałabym codziennie kilka "kwiatków". Bo jestem przepisowo jeżdżącą rowerzystką, którą regularnie idioci wyprzedzają na podwójnej ciągłej, przejściach dla pieszych, podczas przepuszczania pieszych, tuż przed skrętem w prawo. Zanim mnie objedziecie bo "jak jeździ jak krowa 5km/h to co mają zrobić" - wszystkie te sytuacje mają miejsce na drogach z ograniczeniem do 50 lub 30km/h, przeważnie w ścisłym centrum, gdzie blokuję ruch w znacznie mniejszym stopniu niż tramwaj i zwykle poruszam się tylko minimalnie wolniej niż auta i gdzie wystarczy poczekać 15 s by wykonać te manewry bezpiecznie i przepisowo. Im więcej kamerek tym lepiej. Prawie jak panoptikon - kierowcy, nie wiedząc kto i kiedy może nagrać ich wykroczenia będą jeździć tak, jakby każdy użytkownik drogi był potencjalnym donosicielem, czyli ... przepisowo. I o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgienkiem Re: kolejny konfident lemingowaty 14.07.13, 14:40 Jak ktoś cię pobije na ulicy tak, że poleżysz miesiąc w szpitalu, to ja jako świadek nic nie będę widział i słyszał :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rencemopadajom Z tym otrąbieniem dziewczynki wyszedł na idiotę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.13, 13:26 Nie dość,że widzi biegnące dziecko do pasów to jeszcze starszy pieszy z nich jeszcze do końca nie zszedł,a druga kobieta przymierza się do przejścia. Pacan w autobusie. Acha ja też jestem za tępieniem idiotów za kierownicą i kulturalną jazdą. Jednak kierowca autobusu wykazał się tu głupotą i brakiem wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fender Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.bredband.comhem.se 14.07.13, 13:26 Ostatni film pokazuje jedynie bezmyślność kierowcy autobusu, a przeganianie pieszych z przejścia za pomocą klaksonu to już szczyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mały konfident IP: 195.245.213.* 14.07.13, 18:22 Poczekaj cwaniaczku, aż ci taki głąb jeden z drugim zabije dziecko wracające ze szkoły, matkę, bądź przyjaciela. Inaczej będziesz śpiewał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy jan: wielki idiota IP: *.dynamic.mm.pl 16.07.13, 07:42 Gość portalu: jan napisał(a): > i tyle A ty jesteś wielkim idiotą. A poza tym, na którym filmie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Jazda po autostradach IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.13, 14:15 Ciekawie jest na autostradach, gdy pseudo kierowca jedzie grubo powyżej dopuszczalnej prędkości i potrafi bezczelnie mrugać światłami na kierowcę przed nim, który prawidłowo manewr wyprzedzania wykonuje nie łamiąc przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Jazda po autostradach 14.07.13, 15:32 Gość portalu: Jan napisał(a): > Ciekawie jest na autostradach, gdy pseudo kierowca ano ciekawie .... > jedzie grubo powyżej dopuszc > zalnej prędkości i potrafi bezczelnie mrugać światłami na kierowcę przed nim, k > tóry prawidłowo manewr wyprzedzania wykonuje nie łamiąc przepisów. zaraz zaraz... Kierowca A jedzie grubo powyżej dopuszczalnej prędkości, np. 180 km/h zamiast przepisowego 140 km/h, a ktoś go WYPRZEDZA NIE ŁAMIĄC PRZEPISÓW?? Wyjaśnij mi, jak to możliwe??? Wyprzedza się kogoś (chyba???) jadąc szybciej niż on?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Jazda po autostradach IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.13, 15:45 Wyjaśniam np. TIR, czyli pojazd A jedzie 120km/h. Kierowca przepisowy, czyli pojazd B, wyprzedza z prędkością 130-140km/h pojazd A. Rozumiesz? I teraz pojawia się pojazd C z prędkością grubo powyżej 140km/h i zaczyna mrugać na pojazd B, który prawidłowo wyprzedza pojazd A. Taką sytuację mam namyśli, zresztą to norma na A4. Odpowiedz Link Zgłoś
dexterek011 Re: Jazda po autostradach 14.07.13, 19:13 <Żart mode on> Aaaa. Już roumiem! To TIR załamał przepisy, bo powinien jechać 90 km/h. </Żart mode off> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx takie kamery powinny być zabronione IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 14:23 co to w ogóle ma być, jacyś samozwańczy szefowie? nie życzę sobie być nagrywanym - jak jadę nieprzepisowo to od tego jest policja a nie jakiś gó...arz o mentalności kapusia tyle się walczy z totalną inwigilacją ze strony państwa a tu wychodzi że największym zagrożeniem dla wolności są nawiedzeni współobywatele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: takie kamery powinny być zabronione IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.13, 14:29 Ja nie życzę sobie aby ktoś świadomie przekraczał dozwoloną prędkość, wyprzedzał na trzeciego itp. ponieważ w ten sposób zagraża moim bliskim. Jeśli jedziesz nie przepisowo to sam zgłoś się na policję w celu zapłacenia mandatu za swoją jazdę, skoro jesteś taki honorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx Re: takie kamery powinny być zabronione IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 14:36 możesz sobie nie życzyć wielu różnych rzeczy ale jak jadę nieprzepisowo to od złapania i ukarania mnie jest policja a nie inny obywatel większość ograniczeń na polskich drogach jest z dupy wziętych więc nie dziwne że ludzie mają je w głębokim poważaniu - za granicą jak jest 50 to jadę 50 nie dlatego że grozi wyższy mandat tylko dlatego że jadą 65 wyleciałbym na zakręcie. A u nas jak jest 50 spokojnie pojedziesz 80 i cię nie wyrzuci - ograniczenia robione na wyrost powodują że ludzie przestają się nimi przejmować i na nie zwracać uwagę zresztą mam dojechać bezpiecznie - i jadę jak pozwalają na to warunki atmosferyczne i drogowe a nie jaka liczba jest akurat na znaku (bo znak jest taki sam i w słoneczny pusty dzień i w korku na gołoledzi - a zatem powinien być tylko prędkością sugerowaną a nie obowiązującą) decydującym kryterium powinno być spowodowanie zagrożenia na drodze a nie to czy jechało się z dozwoloną czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: takie kamery powinny być zabronione IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.13, 14:48 skoro zdobyłeś prawo jazdy to znaczy że zaakceptowałeś te " z dupy wzięte przepisy" więc albo się do nich dostosuj albo oddaj prawo jazdy. Nie ty ani nie ja decydujemy o przepisach. Masz problem ze złymi przepisami? złóż podanie w tej sprawie do odpowiedniej instytucji, wykaż im argumenty, myślę że jeśli będą sensowne wszystko da się zrobić w końcu chodzi o bezpieczeństwo wszystkich. Przecież znak pokazuję maksymalną prędkość sugerowaną skoro jest maks. 50 a ty jedziesz 80 i świadomie wg. własnego widzi mi się przekroczyłeś prędkość , którą ktoś ustalił za bezpieczną to stanowisz potencjalne zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srb.srooba Re: takie kamery powinny być zabronione IP: *.internetia.net.pl 14.07.13, 14:54 A widziałeś gdzieś na tych filmikach kogoś przekraczającego prędkość? Bo ja nie. Za to widziałem bezmyślnych idiotów powodujących znaczne zagrożenie na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: takie kamery powinny być zabronione IP: *.multi-play.net.pl 14.07.13, 14:55 A te filmiki nie pokazuja zagrożenia? Jak powodujesz zagrożenie dla siebie to jedź jak chcesz, ale przez debili niewinni ludzie tracą życie, więc po to potzrebne są przepisy. I nie piernicz, za granica boisz sie konsekwencji. Jakoś nie zauważyłem, żeby teren zabudowany róznił sie od naszych a tam wszyscy jeżdżą z ograniczeniem a tu przekraczają. Czerwone światła tez mają taki sam kolor etc... Piszesz o wolności a chcesz zabraniać kamer. Przyjmij jakąś jedną wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Re: takie kamery powinny być zabronione IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.07.13, 15:02 Ja bym jeszcze dodał, że jak cwaniak powoduje zagrożenie dla samego siebie to niech się później leczy za własne pieniądze w prywatnych klinikach, a nie za państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: takie kamery powinny być zabronione 14.07.13, 21:19 Gość portalu: LK napisał(a): > Ja bym jeszcze dodał, że jak cwaniak powoduje zagrożenie dla samego siebie to n > iech się później leczy za własne pieniądze w prywatnych klinikach, a nie za pań > stwowe. dokładnie. I - co więcej - firma ubezpieczeniowa ma pełne prawo żądać od niego, jako sprawcy, regresu (zwrotu odszkodowania wypłaconego osobie poszkodowanej przez sprawcę) w razie spowodowania wypadku. I wszystkie firmy ubezpieczeniowe tak robią, a prawników mają na pewno lepszych, niż jakiś amx, to samo ze środkami do wydania na ewentualny proces o odszkodowanie, więc nie ma szans, aby tego regresu nie zapłacić - a mogą to być znaczne kwoty... Wystarczy, że uszkodzi komuś drogie auto, nie mówiąc o ew. obrażeniach i utracie zdrowia czy - nie dajcie Bogi - życia... Przeciętne OC opiewa bodajże na 500 tysięcy złotych, więc w najgorszym dla niego wypadku osobnik taki będzie miał do zwrócenia pół miliona złotych... Plus różne koszty, które zakład ubezpieczeniowy (i sąd) na pewno naliczy i również potrąci... Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: takie kamery powinny być zabronione 14.07.13, 16:15 Gość portalu: amx napisał(a): > ale jak jadę nieprzepisowo to od z > łapania i ukarania mnie jest policja a nie inny obywatel Ależ on cię nie będzie ani łapał ani karał :D Choć w sumie czasem marzą mi się takie zespoły cywili-pasjonatów prawidłowej jazdy, współpracujących z policją, które nagrywają debili, selekcjonują materiał i policja na ich podstawie karze mandatami. Może MZK mogłaby zacząć taką współpracę, w końcu oni sporo kilometrów robią w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: takie kamery powinny być zabronione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.13, 14:36 Ten "gó***rz" zrobił więcej w celu poprawy bezpieczeństwa niż ty przez całe swoje życie! Pewnie ty byłeś tym kierowcą Audi i Ci teraz wstyd przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgienkiem Re: takie kamery powinny być zabronione 14.07.13, 14:53 A ja nie życzę sobie żeby taki pacan jeździł po drogach i stwarzał zagrożenie dla innych uczestników ruchu poruszających się przepisowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dexterek011 Re: takie kamery powinny być zabronione 14.07.13, 19:15 Życzyć to Ty sobie możesz. W tym kraju nie ma zakazu filmowania. Można filmować kogokolwiek i kiedykolwiek, jeżeli tylko ten ktoś znajduje się w przestrzeni publicznej. Istnieje tylko ochrona wizerunku, a to nie jest równoznaczne z zakazem filmowania. Reguluje to ustawa o prawie autorskim. Poczytaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: takie kamery powinny być zabronione 14.07.13, 21:14 a ja sobie ŻYCZĘ nagrywać takich jak ty i wysyłać nagrania na policję, bo tak mi się podoba i już - i co mi zrobisz?? Jak ci się nie podoba - nie jeździj, albo zacznij przestrzegać przepisów. Każdy obywatel ma prawo i - w sumie - moralny obowiązek współpracy z policją na rzecz poprawy bezpieczeństwa. To jest bezpieczeństwo nas wszystkich i guzik mnie obchodzi, co jakiś amx sobie życzy, lub nie. Jak będziesz łamał przepisy, a ja będę w pobliżu, to cię nagram i wyślę filmik, gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: 193.213.204.* 15.07.13, 00:42 panie kolego wszystko dobrze ale widzę, że sam ma pan problem z bezpieczeństwem na drodze. Sytuacja z dzieckiem wygląda tak, że to pan nie zachował ostrożności. Dziecko to dziecko i może wbiec na ulicę tym bardziej na pasach. W Norwegii gdzie mieszkam ludzie mają więcej rozwagi na ulicy i puszczają pieszych jak zblizają się do pasów ale jak widać to inny kraj i inni kierowcy. W Polsce dalej dżungla a kierowcy trochę bardziej dzicy. Sytuacja z wolkswagenem, który wymusza pierwszeństwo???? wyprzedza pana jakiś wariat z przyczepką na ciągłej linii w terenie zabudowanym. no nie wiem kto tu nie zachował rozwagii, ale ja już mocno spaczony jestem kulturalnym i rozważnym stylem jazdy w Norwegii dlatego moja opinia pójdzie w niebyt Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y 15.07.13, 00:46 Gość portalu: gol napisał(a): > panie kolego wszystko dobrze ale widzę, że sam ma pan problem z bezpieczeństwem > na drodze. Sytuacja z dzieckiem wygląda tak, że to pan nie zachował ostrożnośc > i. Dziecko to dziecko i może wbiec na ulicę tym bardziej na pasach. W Norwegii > gdzie mieszkam ludzie mają więcej rozwagi na ulicy i puszczają pieszych jak zbl > izają się do pasów ale jak widać to inny kraj i inni kierowcy. Powinieneś jeszcze dodać, że inne przepisy. W większości krajów zachodnich kierowca ma obowiązek przepuścić pieszego, który tylko zbliża się do przejścia, natomiast według polskich przepisów kierowca takiego obowiązku nie ma i jeśli przepuszcza, to jest to tylko jego dobra wola. Dlatego uważam, że jak najszybciej trzeba zmienić w Polsce przepisy dotyczące przejść dla pieszych. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: 195.248.72.* 15.07.13, 15:01 Już pierwszy film jest zabawny. Fakt, że kierujący samochodem z przyczepą wyprzedza na ciągłej, nie zmienia faktu, że pojazd włączający się do ruchu ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim znajdującym się na drodze. Czyli, nie na zasadzie, że gdy skręcam w prawo, to zerkam w lewo, czy nic nie jedzie i dzida na czołówkę. Tu podobnie. Generalnie można odnieść wrażenie, że zamieszczający filmiki o ruchu drogowym pojęcie ma bardzo ogólne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na Y IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 15:33 @Marcin - co ty bredzisz?? skąd wyjeżdżający z podporządkowanej ma wiedzieć, że zza jadącego W ODDALI (!) z prawidłową prędkością pojazdu, wyjedzie przez linię ciągłą jakiś wariat?? a tak w ogóle - to strasznie dużo gimbusów tu komentuje, nie mających zielonego pojęcia o przepisach ruchu drogowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burak Ośmiesza kierowców wrzucając ich wybryki na You... IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 15:38 Zapraszamy z kamerą do Warszawy! Tutaj to dopiero jest wysyp wszelkiej maści cwaniaków i kombinoatorów, którzy prawko dostali chyba za worek ziemniaków! facebook.com/WarszawskiBurak Odpowiedz Link Zgłoś