mx4 My mieszkańcy 16.05.06, 09:09 My mieszkańcy Opola dziękujemy Wam Nasze Drogie Bardzo Ważne Panie Urzędniczki i Nasi Drodzy Bardzo Ważni Panowie Urzędnicy za to, że z takim heroizmem i bohaterstwem stoicie niezłomnie na straży przepisów. I niech sobie jacyś niezadowoleni krzykacze na Was Nasze Drogie Bardzo Ważne Panie Urzędniczki i Nasi Drodzy Bardzo Ważni Panowie Urzędnicy narzekają. My wiemy, że ustawę łamiecie i nie liczycie się z losem chorych i kalekich dzieci tylko i wyłącznie dla dobra Naszej Strefy Powszechnej Szczęśliwości i Dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yupi Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 12:19 polikwidowac prosze 100 etatow urzedniczych,pozabierac nienalezne premie beda pieniadze na transport ,brak czasu na pogaduchy wiecej na konkretna prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syfon Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.atol.com.pl 16.05.06, 12:32 Ile jeszcze razy usłyszymy, ze sie nie da nic zrobić, bo takie są przepisy zamiast: spróbujemy poszukac innego rozwiązania. Gdyby serio brać zasłanianie sie przepisami przez urzędników, to trzeba by przyjąć, ze są stworzone po to, zeby dawały alibi nieudolnej biurokracji, a nie po to, zeby rozwiązywać ważne problemy mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: 217.197.78.* 16.05.06, 15:39 Urzędnicy dla urzędu i nic co poza urzędem urzędników nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Forum Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:14 Jest 5-ta popołudniu. Przeczytałem właśnie artykuł przedmiotowy. Jeżeli na dowiezienie dzieci autystycznych do szkoły, która daje im szanse na lepsze życie, to urzędnicy, nie, niestety nie zrobią. Znajda tysiąc przepisów i ograniczeń ich „dobrej woli”. Może zdobedą się raz, żeby przyznać, że przepisy im nie pozwalają finansować przewozu, ale mogą się zwrócić do mieszkańców miasta o wsparcie dla transportu dzieci autystycznych do Kup. Oczywiście na czas do września. Nie sądzę, by Opolanie odmówili, pod warunkiem, że Urząd Miasta tę zbiórkę urządzi. W końcu myśmy ich wybrali, i może ich przepisy krępują, i nie mogą dać paru tysięcy na tą sprawę. Ale nie bardzo w to wierzę. Jeżeli Urząd Miasta ogłosi taką zbiórkę, polezę pod ratusz i wpłacę, 20 polskich złotych. A moze ciut więcej, choć mi sie nie przelewa. Moze zróbmy internetową zrzutkę deklaracyjną. Obiecuję, że bedę śledził ten wątek forum i policzę, czy moglibyśmy (internauci) sfinansować ten przewóz dzieciaków do Kup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Gaj Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.centertel.pl 16.05.06, 17:03 Szanowny Panie Viceprezydencie. Jako członek Stowarzyszenia na Rzecz Autystów jestem doskonale zorientowany w dokumentacji dotyczącej transportu dzieci. Panska interpretacja przepisów świadczy tylko o braku kompetencji .Osoba zajmująca tak wazne stanowisko powinna miec świadomość , ze śłuży ludziom , a nie odwrotnie.Osobiste podejscie Pana do sprawy równiez jest mi znane i jestem wrecz oburzony , ze zabiera Pan głos w sprawach o których pojęcia Pan nie ma. Proponuje uzupełnić wiedzę na temat autyzmu i sposobu postępowania z dziecmi dotknietymi tym schorzeniem.Albo moze przez jeden dzień popracowac jako wolontariusz.Ja Pana ubezpieczę na ten 1 dzien.I potem możemy porozmawiać.Bo teraz niestety niewiele Pan wie , a ma Pan obowiazek znać problemy społeczenstwa. Niebawem będa wybory - swoim postępowaniem ewidentnie pokazuje Pan , że to stanowisko przerasta Panskie możliwosci. I zarówno ja jak i wszyscy których znam będa mieli innego kandydata do tego bardzo dobrze płatnego stanowiska. Miłego dnia w pięknie urządzonym gabinecie , mam nadzieję , że fotel nie jest zbyt twardy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Forum ponwnie Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 17:26 Kłocenie sie z urzędnikami o ich kompetencje nie ma sensu. Zabuksują się w obronie swoich racji i prawa. Trzeba pojść drogą ludzi dobrej woli. Jeżeli trzeba na sfinansowanie przewozu dzieci określonej kwoty, to niech przyznają, że nie mogą jej w budżecie wygospodarować, i może my obywatele tego miasta ja wyłożymy, zapisujac dokładnie w naszej pamięci i kajecikach, ile dopłaciliśmy do rzeczy ważnych i potrzebnych, bo ono nie mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Redmerska Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.06, 19:47 Jestem matką dziecka autystycznego, a jako wiceprezes Stowarzyszenia uczestniczę w rozmowach z Wiceprezydentem i władzami Wydziału Oświaty od września 2005 roku kiedy to powstała szkoła w Kup. Dziś słyszę od władz, że musimy ich zrozumieć.... my kulturalnie rozmawiamy i rozumiemy ich od września, ale dziś nie chcę i nie mogę ich rozumieć, bo oni nas nie rozumieją. Już 8 miesięcy nas nie rozumieją więc dlaczego ja mam ich rozumieć. W tym czasie słyszałam deklaracje Wiceprezydenta, że on pomimo problemów społecznych musi patrzeć na przepisy....... zrozumiałam, że problemy społeczne nie mają znaczenia. Przecież prawo jest dla rozwiązywania problemów społecznych. Dziś rozmawiam z zrozpaczonymi rodzicami, którzy na co dzień borykają się ze straszną chorobą, która ma wpływ na całe rodziny. Teraz zostali postawieni w sytuacji, gdzie muszą sami dowozić dzieci i pewnie wielu nie dowiezie ich do szkoły, bo ich nie stać na to, bo muszą zrezygnować z pracy – a przecież trzeba zarabiać pieniądze żeby płacić podatki , żeby mieć na terapie dzieci i leczenie. Dlaczego mają to robić skoro w Ustawie o Systemie Oświaty pisze: „Obowiązkiem gminy jest zapewnienie uczniom niepełnosprawnym .. bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu do najbliższej szkoły” A województwie opolskim szkoła w Kup jest jedyną, która kompleksowo zajmuje się dziećmi z autyzmem. Tu nie chodzi o łaskę i pomoc, bo kiedy nie ma woli do pomocy to oczekujemy od urzędników tylko wywiązania się z obowiązku. Mój syn chodził wcześniej do szkoły życia , ale prawie codziennie słyszałam ile kłopotów sprawiał, widziałam łzy bezradnych terapeutów – to nie ich zła wola była przyczyną, że zabrałam stamtąd mojego syna, ale ich bezsilność i brak warunków do terapii dziecka, które ma w sobie tak różne zaburzenia i lęk, że nie potrafi sam ze sobą sobie poradzić. W szkole życia mój syn był 4 lata i nauczył się pisać pojedyncze literki, a po kilku miesiącach w szkole w Kup w grudniu czytałam ze łzami w oczach list do św. Mikołaja składający się z 7 krótkich zdań. Jak mogę teraz przestać walczyć o dobro mojego syna? Zrobię wszystko by miał poczucie bezpieczeństwa, mógł się rozwijać, uczyć, a nawet przygotować do zajęć zawodowych. Ela Sobolewska – to bardzo ważna osoba dla naszych dzieci. To jej zawdzięczamy to, że ta szkoła powstała. My rodzice byliśmy zbyt przytłoczeni chorobą naszych dzieci i bezradni w gąszczu problemów z jakimi przyszło nam się borykać. Ona dała nam nadzieję i nie pozwolimy, aby odebrano nam to co już osiągnęliśmy. Dziękuję za deklaracje nawet finansowego wsparcia, będzie nam ono potrzebne, ale na transport dzieci powinny płacić gminy.(nasza strona: www.cetd.republika.pl) I powiem jeszcze, że w Polsce Gminy płacą, nawet nie tak daleko bo w Brzegu. Gmina Miasta Brzeg płaci za dowóz jednego dziecka prawie tyle, ile jest potrzebne na dowóz dzieci z Opola. Odpowiedz Link Zgłoś
mx4 Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym 16.05.06, 20:37 Los tych dzieci i ich rodzin jest dla naszych urzędników całkowicie obojętny. A nawet więcej - zajmowanie się tego typu sprawami powoduje zakłócenia w ciężkiej i mozolnej pracy urzędu. Popieram społeczną i dobrowolną zbiórkę pieniędzy na ten cel, ale najpierw niech urzędnicy na czele z panem wiceprezydentem (którego nazwiska tu nie wymienię) przyznają publicznie, że NIE POTRAFIĄ BO SĄ NIEUDOLNI. Inaczej bardzo szybko przywykną, że ktoś ich wyręcza w czymś za co biorą PIENIĄDZE (m.in. moje i Pani i mojej sąsiadki i tego Pana obok itd.). Pozdrawiam i życzę wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: 217.197.78.* 17.05.06, 08:38 Dwa pytania: 1. Ile na to potrzeba do końca roku szkolnego ? 2. Jakiej wysokości nagrodę otrzymał kilka dni temu Pan Jaki za wzorowe doradzanie Panu prezydentowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: 217.197.78.* 17.05.06, 12:51 A ile miesięcznie Urząd miasta wydaje na premie dla urzędników ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iju Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 13:04 do większości działań szanownego "ratuszowych" za nasze pieniądze ten komentarz pasuje chyba jak ulał (mam wrażenie:))) """Co za kraj, co za panstwo, co za wladze. Tylko nas kroic i doic, tylk z nas skore zdzierac, Socjalizm pelna geba, urzedas najwazniejszy, a ty bucu plac i placz. Je......b......a.......c........ taki podly kraj!`""" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 16:12 Czas aby wladze oswiatowe zajely sie poziomem nauczania w szkolach specjalnych .Moja bratanica chodzi do tatiej szkoly na poczadku roku szkolnego nauczyciele pracuja pelna para pozniej jest coraz gorzej brak zajec korekcyjnych, skracanie o 1lub 2 godz. jest na porzadku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
agniezi Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym 19.05.06, 21:44 Witam serdecznie! Jestem studentką V roku psychologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i piszę pracę magisterską, której fragment stanowią badania skierowane do mam dzieci autystycznych. Wypełnienie przez Panią kwestionariuszy umożliwi mi wywiązanie się z zadania. Uprzejmie proszę o kontakt mailowy: agniezi@wp.pl, gdyby zechciała Pani wziąć udział w moich badaniach. Agnieszka Ziętara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: Nie pomogą dzieciom autystycznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:18 Naczelnik Koszyk nie kiwnęła palcem, by pomóc rozwiązać problem tylko zasłoniła się przepisami. Oto jak się zmienia punkt widzenia od punktu siedzenia. Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PijawkiFundacje Byle wyszarpać. IP: *.atol.com.pl 20.05.06, 15:42 Założyc fundację to nie sztuka. Kazda potem myśli by wyszarpać jak najwięcej z publicvznych pieniędzy. W dzisiejszych czasach fundacje wszelkiej maści sa droższe niż instytucje publiczne. Trwonią pieniądze na własne potrzeby i dublują się funkcjami z instytucjami publicznymi. Byle wyszarpać trochę kasy, również na własne wypłaty. Albowiem wielu cwaniaczków zakłąda fundacje jako włąsne miejsce pracy - jako cel główny, a reszta to sciema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Gaj Re: Byle wyszarpać. IP: *.centertel.pl 20.05.06, 21:30 Jeśli nie odrózniasz Stowarzyszenia od Fundacji , to radze poczytac przepisy.Zapraszam do siedziby Stowarzyszenia do Kup i tam na miejscu mozemy wyjaśnić sobie na co ida pieniądze " podatników". Żadna instytucja publiczna nie podjęła się pracy z autystami , a ośrodek w Kup jest szkołą - tylko trochę specyficzną. A co do miejsc pracy - włąsnie tam stworzono kilka nowych miejsc dla młodych ludzi po studiach , którzy uczą dzieci. Ja pracuję społecznie , wiele innych osób również. Zatem zapraszam Cie Anonimowy Gosciu do dyskusji , bo zasiać watpliwosci kazdy potrafi , ale bronic swoich racji nie ma juz komu. Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
mx4 Re: Byle wyszarpać. 21.05.06, 08:38 A może to pisał (PijawkiFundacje) któryś "spod" ratusza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.ł Re: Byle wyszarpać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:57 Jestem pracownikiem Szkoły w Kup. W imieniu nauczycieli Centrum pragnę podziekować władzom Opola za pomoc - bardzo nam ułatwia pracę sytuacja w której nie wiemy co sie moze wydarzyc następnego dnia, kiedy dzieci przyjezdzaja do szkoly codziennie zdenerwowane, rozbite, bo NIC nie rozumieja z tej sytuacji. nie wiedza, dlaczego do tej pory jezdziły busem a nagle woza je rodzice, dopytuja sie o kierowcow, sa rozdraznione, czesto agresywne, nie wiedza dlaczego maja jezdzic autobusami PKS,gdzie jest dużo pasażerów, głośno i jak dla nich - przerazajaco. Sa zaniepokojone bo za sciana klasy siedza caly dzien rodzice (czekaja na koniec zajec, zeby zawiezc dziecko do domu), nie moga zrozumiec, dlaczego mama/tata jest tu ze mna, skoro dotad bylem sam. Wiem,ze bardzo trudno zrozumiec osobom, ktore nie mialy kontaktu z autyzmem specyfike funkcjonowania ludzi nim dotknietych. O wiele latwiej zrozumiec funkcjonowanie fok w zoo - dla nich prawie poltora miliona w budzecie miasta jest. Joanna Ławicka Odpowiedz Link Zgłoś