Dodaj do ulubionych

Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska

30.08.06, 11:14
Witam,

w sieci zadebiutowała nowa witryna Ruchu Autonomii Śląska:
www.raslaska.org

Od paru miesięcy swoją stronę ma również Region Opolski RAŚ:
www.rasopole.org

Zapraszamy do odwiedzin!

J O/S
Obserwuj wątek
    • Gość: przebaczamy Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.tvtom.pl 30.08.06, 19:11
      Przebaczamy wam.
    • slezan Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska 30.08.06, 20:35
      Dobra robota.
    • euskadiusz Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska 30.08.06, 21:22
      te strony byłaby dobrą lekturą dla "BY_MY_ENEMY", gdyby chciał nas wyzywać za
      coś konkretnego w swoim ostatnim poście, a nie za to że istniejemy.
      Ale po co otwierać oczy, lepiej nie burzyć czarno-białej wizji świata.
    • Gość: Janek STOP wariatom z centrali IP: 212.244.78.* 31.08.06, 15:29
      dobre :)
      • Gość: on Re: STOP wariatom z centrali IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.06, 20:10

Bardzo dobre!!!!
    • Gość: Friedhelm Wystaw rachunek "warszawce" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:22
      Ciekawe, tylko dlaczego są tam tylko pozycje dotyczące woj. śląskiego? O
      opolskiej części zapominacie?
      • stefan_ems Re: Wystaw rachunek "warszawce" 18.09.06, 21:37
        www.republika.pl/salmar/images/f_ras_opole.pdf
        Wersja testowa ;-)
      • euskadiusz Re: Wystaw rachunek "warszawce" - poprawiona wersj 22.09.06, 10:10
        www.rasopole.org/downloads/faktura_op.pdf

Jest ostateczna wersja "opolska", od poniedziału plakaty "w terenie"
    • euskadiusz do Olka 18.09.06, 21:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=47958854&a=48827219
      wyjaśnie tutaj - na złość Olkowi :)

A na kogo byś narzekał? Musiałbyś w końcu znaleść jakieś pożyteczne zajęcie, a
      dzięki nam możesz iść na łatwiznę.
      O kim zakładałbyś wątki gdyby nas nie było? :)

PS. W RAŚ oprócz Ślązaków i Niemców są także Polacy.
      • Gość: Pacanek Re: do Olka IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 21:52

Hallo euskadiusz!!!!

Napisales od Olka:
        " A na kogo byś narzekał? Musiałbyś w końcu znaleść jakieś pożyteczne zajęcie, a
        dzięki nam możesz iść na łatwiznę."

Zgadzam sie ze z Toba mozna isc na latwizne ( a gdzie ona jest ??)

"O kim zakładałbyś wątki gdyby nas nie było? :)"

Ta odpowiedz jest tez bardzo latwa : Olus zakladal by watki o mnie -
        Pacanku co szuka brata blizniaka aby zostac prezydentem ( nawet i w Pacanowie)

Pozdrowienia od Pacanka - ktory juz cos na temat RAS przeczytal i jest na etapie
        przemyslenia przeczytanego textu , a to moze dlugo potrwac.
    • oppelner_os Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska 18.09.06, 21:52
      No niezla ta stronka:)
      • Gość: Pacanek Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 21:57

acha ,jeszcze jedno:
        " W RAŚ oprócz Ślązaków i Niemców są także Polacy."

Nie macie sie czm chwalic - Pacanka nie ma w RAS .
        Daje wam czas na sciagniecie Pacanka w Wasze szeregi do wyborow !!!
        Pozniej juz jak zostane prezydentem to nie bede mial czasu dla Was
        • euskadiusz Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska 18.09.06, 22:00
          To nie chwalenie się a odpowiedź na zaczepkę Olka. Niedawno twierdziłeś, że
          grzeczność wymaga odpowiadania...a teraz mnie za to ganisz. nieładnie :(
          • Gość: Pacanek Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 22:08

Hallo euskadiusz!!!!

Ja Pacanek wcale Ciebie nie ganie.
            Ja tylko napisalem ze nie macie w Waszych szeregach Pacanka - slip,slip,
            ciekna lzy po mojej brodzie !!!
            Nikt mnie juz nie chce !!!!!
        • Gość: pacan Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 22:00
          polacy ,odppppie..ie sie od Slaska i slazakow,
          ab, nach tschenstochau !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Pacanek Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 22:05

Hurra moj Tatus "der pacan" sie odnalazl !!!!!

"ab, nach tschenstochau !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Tatusiu ty pacanie zapomniales juz ze miasta posze sie u "nas" z duzej litery!!!
            • Gość: paaacaaan Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 22:31
              a, ja myslalem, pacanku ze sie pisze a, nie !posze!
              kleines arschloch
              • Gość: jorg Palestyna? Czy kraj Basków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:10
                Pare wypowiedzi z waszej stronki, tylko z jednego wątku:

"Polsko to je najwynkszy wrzód na dupie Europy i trza sie od tego trzimać jak
                najdali."

"nima takij rzeczy kierej polocy by nie zepsuli "

"Śląsk nie ma wrogów (no,może poza Polską, ale do obrony przed Polską wystarczy
                szczep harcerzy). "

"może pomóc Polsce i zmniejszyć jej terytorium np o Śląsk."

"odzyskani ślónskij autonomii podczas polskij okupacji, na drodze
                demokratycznej, graniczy z niemożliwościóm. ale muszymy być przigotowani na
                kolejny zakrynt historii i wykorzystać go do uzyskanio niepodległości."

"A co do rządów w Autonomii, to wydaje mi sie, że rzadzili by Ślonzoki. Przeca
                we Autonomii Palestyńskij rządzą Palestyńczycy a niy Izrael, że o Kraju Basków
                niy wspomna. "

"Myślę że nawet dla separatystów najlepszą drogą do niepodległości jest droga
                poprzez autonomię. "

"Panowie mnie też marzyłby sie niepodległy Śląsk!!!
                Ale trzeba patrzeć realnie. W obecnej sytuacji to chyba jedynie walka zbrojna
                mogła by nas do tego doprowadzić."

"Ale zbrojne zamiyszani w Eueropie abo na świecie nie musi zależeć od nas, ale
                muszymy być gotowi wykożystać to na swoja stróna."

"ślónsk powinien brać udział w integracji europejskiej, problem w tym że bez
                Polski."

"Niepodległość jest Śląskowi potrzebna właśnie po to żeby zostać w UE kiedy
                Polski już tam nie będzie."

"jo mom zamiar kandydować do sejmiku ślónskigo w najbliższych wyborach"

--
                No to fajnie, gratulacje! Czeka nas Palestyna czy kraj Basków?
                Wiecej macie takich kandydatów?
                • euskadiusz Re: Palestyna? Czy kraj Basków? 18.09.06, 23:16
                  A kto powiedział że to kandydaci? Chyba widzisz, że trwa tam zażarta wymiana
                  zdań. Do tego typu wypowiedzi doprowadziła m.in. odmowa ZLNŚ, a RAŚ
                  przynajmniej część z niezadowlomych Ślązaków zmoblizował do pozytywnej
                  działaności. A to co tam czytasz, niestety będzie się tym mocniej pogłębiać im
                  bardziej nietrfane decyzje podejmowane będą przez kolejne ekipy rządzące
                  i "niezawisłe" sądy.

Jaka AUTONOMIA? jestem za taką jak w USA. Przeciwko tej baskijskiej też nic nie
                  mam, bo dane było mi ją poznać z bliska a nie patrzeć na ten region przez
                  grupkę komunistycznych bandytów z ETA.
                  • Gość: jorg Re: Palestyna? Czy kraj Basków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:40
                    euskadiusz napisał:
                    > A kto powiedział że to kandydaci?

Kilku z dyskutantów okresliło sie jako kandydaci, np. jeden z nich - autor
                    obraźliwych dla Polaków wypowiedzi (docent z Jastrzębia Zdroju) napisał
                    "jo mom zamiar kandydować do sejmiku ślónskigo w najbliższych wyborach"

> A to co tam czytasz, niestety będzie się tym mocniej pogłębiać im
                    > bardziej nietrfane decyzje podejmowane będą przez kolejne ekipy rządzące
                    > i "niezawisłe" sądy

Obrażanie Polski i Polaków bedzie wg Ciebie sprzyjać podejmowaniu bardziej
                    trafnych decyzji przez rzadzących?

Bardzo jestes tolerancyjny, pewnie niedługo wzruszysz tylko ramionami nad
                    wypowiedziami takimi jak ta:

Autor: Gość: slooonsouk IP: *.dip.t-dialin.net
                    Data: 18.09.06, 22:17

Slazacy nie lubia poloukow, lubia tylko Sloonsoukow!!
                    Maja prawo na swej ziemi.
                    Maja prawo wyppppiiierrdolic wszystkich zzaajj..ych poloukow i inneego
                    chadziajstwa ze swojej ziemie. Luoni tez nie lazom na mazowiecko-polsko-
                    ukrainskym chacharstwie.
                    Sloonsk do Sloonsoukow a nie do poloukow!! ab!!
                    Enterich ist jest schon sauer!!

> Jaka AUTONOMIA? jestem za taką jak w USA.

no tak, kraj (land?) federalny. A potem to już cała republika federalna.
                    Wszystko jasne...

• Gość: Euskadiusz Re: Palestyna? Czy kraj Basków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:47
                      Że ma zamiar to jeszcze nie znaczy, że z listy RAŚ bo ma do nas listę żali.

Czy ja gdzieś usprawiedliwiam obrażanie? Stawiam tylko jakąś prognozę
                      podsumowując dotychczasowe obserwacje. Jeśli nie widzisz jak wrze w
                      społeczeństwie (nie tylko śląskim, ale tu z oczywistych powodów łatwiej dzielić
                      świat na czarno-biały), to znaczy że nie masz kontaktu ze zwykłymi ludźmi.

Co masz przeciwko krajom federalnym? Jesteś przeciwnikiem rozwoju i bogactwa?
                      • Gość: jorg Re: Palestyna? Czy kraj Basków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 00:28
                        >Czy ja gdzieś usprawiedliwiam obrażanie?

Jak najbradziej usprawiedliwiasz. Piszesz "Do tego typu wypowiedzi doprowadziła
                        m.in. odmowa ZLNŚ" Jak rozumiem akceptujesz tez zawarte w przytoczonych
                        cytatach koncepcje przekształcania autonomii w niepodległość. Dzisiaj to
                        dzielenie skóry na niedźwiedziu, ale...

>Jeśli nie widzisz jak wrze w społeczeństwie (nie tylko śląskim, ale tu z
                        >oczywistych powodów łatwiej dzielić świat na czarno-biały), to znaczy że nie
                        >masz kontaktu ze zwykłymi >ludźmi.

Mam kontakt ze zwykłymi ludźmi, Ślązakami, Polakami, Niemcami ale nie z takimi
                        którzy zioną niechęcią czy nienawiścią do wszystkiego co polskie (vide
                        przytoczone przeze mnie uprzednio cytaty)

A jesli już gdzieś wrze, to "dokładanie do pieca" tylko zaognia sytuacje.

>Co masz przeciwko krajom federalnym?

A które masz na myśli? Może Belgie, Austrie czy USA? Kraje te podzielone są na
                        regiony, landy, stany.

Landem, regionem, stanem którego kraju federalnego miałby stac się Śląsk?
                        Przecież nie Polski, na którą jestescie "obrażeni"...więc....?
                        • Gość: chosenone obrazeni slazacy IP: 217.153.83.* 19.09.06, 12:32
                          Podskornie nienawidza wszystkiego, co w jakikolwiek sposob konotuje polskosc. Chodza jednakz tym niewygodnym garbem obywateli polskich cierpiac na kompleks nizszosci i fascynacje reichem. Dosc zalosne. W zasadzie na dewiacje RAS-a reaguje machnieciem reki, podobnie jak wszyscy Slazacy, ktorych znam (gornicy, informatycy, biznesmeni, lud prosty, caly przekroj spoleczenstwa od Bierunia po Brzeg). Niestety tego machniecia reka nie jestem w stanie zobrazowac slowami, wiec po prostu sobie to wyobrazcie. Tak machaja wszyscy Slazacy. No moze wszyscy minus 173 000. Ile zostaje? Tak, placz i smutek jest jak najbardziej na miejscu.

• Gość: do chosenone Re: obrazeni slazacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:28
                            znasz wszystkich Ślązaków? a co na to powiedział Twój lekarz? Może następnym
                            razem weź tabletki które przepisał Ci lekarz ZANIM zaczniesz pisać na forum.
                    • Gość: do jorga Re: Palestyna? Czy kraj Basków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 14:21
                      Gość portalu: jorg napisał(a):

> Kilku z dyskutantów okresliło sie jako kandydaci, np. jeden z nich - autor
                      > obraźliwych dla Polaków wypowiedzi (docent z Jastrzębia Zdroju) napisał
                      > "jo mom zamiar kandydować do sejmiku ślónskigo w najbliższych wyborach"
                      a ja napisze że jestem z LPR i będę kandydować a nastepnie przedstawie swój
                      program czyli m.in. obozy dla nie-katolików,pedałów,komunistów i cyklistów,
                      odzyskanie odwiecznie polskiego Lwowa,Kijowa i Berlina.I co uwierzysz mi?
                      • Gość: jorg Re: Palestyna? Czy kraj Basków? IP: *.punkt.pl 19.09.06, 15:46
                        Czy Ci uwierze? Nie. Nie wierze członkom (z) LPR :]

Ale RAS to poważna organizacja, jeżeli takie wypowiedzi na "firmowej stronie"
                        toleruje sie bez żadnego komentarza, to mozna domniemywać, że jest to jeśli
                        nawet niezgodne z linia programową RAS to conajmniej akceptowalne.

To troche ja w radiu Maryja. Oficjalnie są cacy, np. zero antysemityzmu, ale
                        tolerują na antenie własnie takie wypowiedzi.

Ja rozumiem, ze wybory się zblizają i liczy sie kazdy głos, ale czy warto za
                        kazdą cene zdobywac wyborców?

Przecież jak już zdobedziecie ta autonomie, to bedziemy musieli potrafic zyc
                        razem, chyba, ze w planie są weryfikacje i wysiedlania Polaków?
                        • slezan Re: Palestyna? Czy kraj Basków? 19.09.06, 15:56
                          Ktoś chyba nie rozumie specyfiki interentowego forum. Czy wszystkie wyrażane
                          tu poglądy należy przypisac "Gazecie Wyborczej"?
                          • Gość: jorg Re: Palestyna? Czy kraj Basków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:04
                            slezan napisał:

> Ktoś chyba nie rozumie specyfiki interentowego forum. Czy wszystkie wyrażane
                            > tu poglądy należy przypisac "Gazecie Wyborczej"?

Nie. Tyle, że "GW" już ma autonomie i to całkiem dużą i niezagrożoną, a Wy
                            dopiero o nią walczycie i każdy błąd może być wykorzystany przeciwko Wam

A swoja drogą, byłoby Ci przyjemnie gdyby ktoś napisał:

"Śląsk to największy wrzód na dupie Europy i trza sie od tego trzimać jak
                            najdali." albo

"nima takij rzeczy kierej ślonzocy by nie zepsuli "
                            etc. ?

Nie psujcie więc :]
              • Gość: Pacanek Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.06, 17:46

Hallo pacan !!!!

paaacaaan napisał:
                "a, ja myslalem,"

he ,co Ty Tatusiu chciales robic ????
                "Myslec" - oh Tatusiu przestan ,znowu bedzie Ciebie Twoja malutka i pusciutka
                glowka bolala !!!!!!A mamusi sie juz Twoje tabletki skonczyly !!!!

A dla tych co po "naszemu" nie rozumieja musze przetlumaczys jak sie moj
                niechlubny Tatus podpisal:
                "kleines arschloch"
                To oznacza ze nie powinno sie takiego osobnika (Tatusia) powaznie traktowac,
                u nas w wariatkowie mozna dojsc od Internetu ,gdy "siostra" na przerwe.

Pozdrawiam Tatusiu ,jak bede mial czas to Ciebie w zakladzie odwiedze,

• Gość: pacanek Re: Nowa strona Ruchu Autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.06, 23:03
                  ja , und weiter !!!?????????????????????????????????????????????????????????????
    • reginek tak wygląda "Razem" PO? 21.09.06, 10:26
      Czy tak wygląda realizacja hasła wyborczego PO "RAZEM"?

www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=view&id=130&Itemid=32
      Ciekawe co pan Korzeniowski miał w szkole z matematyki albo jak rozumie nową
      ordynację wyborczą?

Żeby nie było - krytyka PO nie jest równoznaczna z popraciem PiS - na nich
      kładę lagę w przedbiegach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka