Dodaj do ulubionych

Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu ar...

IP: *.md.uwcm.ac.uk 17.04.07, 09:09
Szanowni Mlodzi Architekci, serdecznie Wam gratuluje i talentu, i sukcesu.
Moze zacznie sie w koncu prawdziwa konkurencja w tym miescie, opanowanym do
przyslowiowego bolu przez nieudaczne kompozycje pana z czarujaca buzka arch.
M. Paleja. Tak trzymajcie!
Obserwuj wątek
    • mia2006 Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu ar.. 17.04.07, 17:59
      czy można dostać namiary na architektów? no i więcej zdjęć!
      • Gość: Komentator_zbliska Namiary na db2architekci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 19:06
        Prosta sprawa. Proszę wejść na www.db2.pl , są tam ich namiary. Mam nadzieję, że
        ten artykuł pomoże zaistnieć i realizować prawdziwą, dobrą sztukę oraz zarobić
        zdolnym, młodym ludziom. Gratuluję i życzę powodzenia, Iwono i Mariuszu! :)
        • Gość: gaga Re: Namiary na db2architekci IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 17.04.07, 19:41
          gratuluje i zazdrosze, tez mi sie marzy podobna przyszlosc, jak narazie
          dopiero zaczynam moja przygode z architektura ale mam nadzieje ze bedzie ona
          rownie pasjonujaca:))))
          • nick3 W czas się obudzili. Polski już nie ma. 17.04.07, 20:03
            (Nie jestem nacjonalistą:)))

Jestem estetą.

• Gość: AIA Troszke skromnosci.... IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 17.04.07, 20:17
      "Architekt nie może się godzić na to, że ktoś mu będzie dzieło zmieniał. To
      tak, jakby portreciście nakazać zrobić komiks - kwituje Mariusz."
      Rozumiem radykalizm pana Mariusza ale obawiam sie ze architektura nie polega
      na "tworzeniu dziel" { przynajmniej w tej codziennej praktyce }ale na
      racjonalnym kompromisie pomiedzy inwestorem a architektem.
      Ten pierwszy zna lepiej swoje potrzeby a zadaniem architekta jest wcielic je w
      zycie.
      Zdarza sie czasem ze z inwestorem "nie jest mi po drodze" {lub jemu ze mna}
      i wtedy sie roztajemy, ale nie jestem az tak arogancki by twierdzic ze klient
      nie moze ingerowac w "dzielo".
      Ku przestrodze{nie wiele mlodszemu :) koledze} przypomne casus Franka L Wright'a
      FLW nie pozwalal swoim kilentom na najmniejsza ingerencje w swoje dzielo, jesli
      im sie to nie podobalo to mowil im Do widzenia.
      Jego slynne domy preriowe w przytlaczajacej wiekszosci nie nadawaly sie do
      wygodnego mieszkania.

Pozdrawiam.
      • Gość: Archi W PL nie da sie zarobic na architekturze tylko GB IP: 149.9.0.* 17.04.07, 21:07
        albo Dublin, lub Niemcy choc tam jest spora konkurencja dobrych architektów.
        W PL praca za mniej niz tysiac zlotych netto to normalka.

• Gość: gmo ktos ci placi mniej niz 1000???? IP: *.aster.pl 17.04.07, 21:13
          i skończyłeś Architekture?

brawo za fantazję lub za tragiczny brak polotu skoro tak ci płaca jako Architektowi
        • Gość: blow Re: W PL nie da sie zarobic na architekturze tylk IP: *.aster.pl 17.04.07, 21:14
          no, to wyglada na to, że ja i większośc moich znajomych mieliśmy niesamowity fart dostajac prace w roznych pracowniach z zarobkami nawet na pol etatu przewyzszajacymi kwote o jakiej mowisz...
          jesli chodzi natomiast o dalsza czesc drogi, czyli prace na wlasnym... jesli jestes dobry, to zarobisz. do tego nalezy doliczyc troche szczescia. nie ma zbyt wielu krezusow w swiatku polskiej architektury, ale da sie godnie zyc...
          pomijajac fakt ze ci dobrzy architekci o ktorych mowisz otwieraja u nas pracownie...
          • Gość: Archi Re: W PL nie da sie zarobic na architekturze tylk IP: 69.13.8.* 17.04.07, 22:06
            Jestem po architekturze, studia dzienne magisterskie, uczelnia panstwowa, ale w miescie w ktorym mieszkam jeszcze nie slyszalem zeby ktos zarobil wiecej niz 1000 zl jak ktos zarabia powyzej 1500 zl brutto to moze mowic o szczesciu.
            Kwestia talentu jak ktos juz wczesniej wspominal tutaj nie ma zadnego znaczenia licza sie raczej wprawni szybcy rzemieslnicy.
            • Gość: Archi Re: W PL nie da sie zarobic na architekturze tylk IP: *.tribut.de 17.04.07, 22:12
              druga sprawa to uprawnienia ktorych nie posiadam niestety, choc podobno po studiach mozna projektowac budynki do 1000 m szesciennych kubatury, tyle przynajmniej powiedzieli mi laskawie w Izbie Architektow w Katowicach.
              • kurkandrzej Re: W PL nie da sie zarobic na architekturze tylk 17.04.07, 22:16
                o -to ciekawe , że po studiach można projektowaĆ obiekty do 1000 m3 kubatury -
                pierwsze słyszę - choĆ wątpię- ale może nie nadążam - jest jakieś
                rozporządzenie w tej sprawie ?
      • Gość: gienek Re: Troszke skromnosci.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 22:21
        Pan Mariusz jest idealistą. Na dodatek zarozumiałym idealistą. Jeżeli "nikt mu
        nie będzie mówił, jak ma tworzyć", to z takim podejściem utrzymywać będzie się
        musiał z czego innego.
        • kurkandrzej Re: Troszke skromnosci.... 17.04.07, 22:37
          no niestety - projektuje się jednak dla klienta . Należy tylko umieĆ klientowi
          przedstawiĆ swój punkt widzenia - na pewno nie na zasadzie obrażania się - bo
          ja jestem architektem a ty jesteś głupim polskim motłochem i masz ster na
          polsh kicz .Jak klient ma do ciebie zaufanie - to zaprojektujesz mu to co ty
          chcesz i przemycisz swoje - jednak uważnie go słuchając . Jak będzie inaczej z
          czasem upadniesz i wszyscy będą ciebie za dziwoląga uważali - haha - chyba , że
          pośmiertnie chcesz przejśĆ do historii - ale to już inna bajka
          • Gość: globetrotter Re: Troszke skromnosci.... IP: *.bb.sky.com 18.04.07, 01:03
            Ciekawe czy Gaudi projektował "dla klienta"...
    • Gość: pieranka Re: Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu IP: *.knc.pl 17.04.07, 21:53
      Hyhy, a my taki sam dom wymyslelismy 7 lat temu, powaznie!
      Bardzo fajnie sie mieszka
      • Gość: gnago Re: Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 09:07
        tak, bo nie on płacił za wzniesione budynki, czyli jego projekty zyskały uznanie
        klienta-inwestora.logika mój drogi Watsonie.
    • karoly Pokora wobec otoczenia i nieschlebianie powszechny 17.04.07, 21:54
      powszechnym gustom to oksymoron.
    • kurkandrzej Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu ar.. 17.04.07, 21:56
      Generalnie coś w tym jest , że inwestor nieraz doprowadza do rozpaczy - te
      wieżyczki , kolumnady....Nie zgodzę się natomiast , że oto znależli się nagle w
      morzu nieudaczników architekci , którym się spodobała prostota - tradycyjna
      proporcja itp. Tak się teraz pracuje - szuka kontekstu historycznego ,
      przetwarza detal - to co postawisz nie ma byĆ Twoim pomnikiem lecz elementem
      otoczenia - pomniki - patrz lata 90 - te . Myślę , że skromne lecz wysokiej
      klasy budownictwo zapewni nam rynek - w tym wzrastające ceny materiałów - już
      teraz widzę jak klient liczy metry kwadratowe dachu .
      Niezgodzę się natomiast z tym , że bycie architektem to jakieś powołanie i
      misja - zawód jak wiele innych ( może ciekawszy ). Z tego codziennego zwykłego
      projektowania w pewnym momencie wyłania się całokształt - nie potrzebne tu
      manifesty i inne pierdoły .
      W kwestii kontaktu z klientem warto jeszcze rozróżniaĆ tego klienta - nie
      mówię tu o przysłowiowym panu Janku - współpracuję z dużymi dewaloperami - a to
      uwierzcie mi - zupełnie inna bajka - liczy się PUM i marketing ( co nie
      znaczy , że to co robisz ma byĆ kiepskie i kiczowate ). Do kolegi co to 1000 zł
      zarabia - haha - no co Pan panie kolego - na studiach na początku lat 90 - tych
      więcej zarabiałem na drobnych chałturach .
      • Gość: jol Re: Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu IP: *.cable.ubr12.edin.blueyonder.co.uk 17.04.07, 22:37
        co to jest PUM? Oferta ZREMBu zawsze na czasie ehheheheeh
        • kurkandrzej Re: Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu 17.04.07, 22:39
          PUM - POWIERZCHNIA UŻYTKOWA MIESZKALNA
    • narod.ovviec Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu ar.. 17.04.07, 22:21
      najważniejsze, żeby w Polsce powstawały budowle w stylu narodowym. Wszystkie
      domy na ziemiach odzyskanych powinno się przebudować w stylu dworek polski, a
      tych którzy nie chcą przebudowy należałoby karać ogromnymi kwotami.
      • kurkandrzej Re: Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu 17.04.07, 22:25
        haha - to żart chyba jakiś - styl narodowy wymyślono - tak jak styl góralski.
        W Polsce wyodr4ębnia się style regionalne i do żadnego z nich dworek polski nie
        pasa
    • Gość: ZiomisławPaliblant Po co nam architekci? IP: *.e-wro.net.pl 17.04.07, 22:28
      Po co nam architekci, jak i tak nie ma planów zagospodarowania przestrzennego?
      Potrzeba nam więcej planowaczy (planistów? plannerów?)
      • Gość: deko Re: Po co nam architekci? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.07, 22:31
        nie ma planów, to architekci występują o warunki zabudowy :P
        to też ktoś musi zrobić, tyle że cała inwestycja przewleka się niemiłosiernie
        długo :/
      • Gość: Archi Re: Po co nam architekci? IP: 149.9.0.* 17.04.07, 22:31
        to wina urzednikow
      • kurkandrzej Re: Po co nam architekci? 17.04.07, 22:55
        ci planowacze to architektami są z zawodu - kończą wydział architektury i
        urbanistyki
    • Gość: też młody arch. Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu ar.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 23:09
      No i bardzo fajnie. Czytałem i cieszyłem się, że jest u nas więcej takich
      architektów. Z kumplem od kilku lat prowadzimy pracownię, na początku też nam w
      brzuchach burczało z głodu ;) Ale konsekwentnie projektowaliśmy tak, żeby móc
      być dumnym ze swoich projektów i w końcu inwestorzy do nas i naszego stylu się
      przekonali! Najważniejsze robić to, w co się wierzy i co człowiekowi w duszy gra!
      I właśnie taką postawą można coś jako architekt osiągnąć - idąc ciągle na
      kompromisy, schlebiając we wszystkim (bez)gustom klientów i zajmując się jedynie
      komercją, do niczego poza kasą się nie dojdzie. Naprawdę dobrzy klienci szukają
      naprawdę dobrych architektów.
      Odpowiadając niektórym forumowiczom:
      preriowe domki FLW są fajne i świetne do mieszkania (tylko nie można się
      ograniczać do dworkowo-mieszkaniowych stereotypów);
      będąc dobrym architektem można dobrze zarobić - będąc niekreatywnym wyrobnikiem
      myślącym jedynie o wypłacie faktycznie może być ciężko;
      na rynku jest mnóstwo świetnych tematów, trzeba tylko popracować żeby do nich
      dotrzeć - wyjazd za granicę na wyrobnika osobiście uważam za stratę czasu;
      do tworzenia ARCHITEKTURY potrzebne jest coś w rodzaju powołania - inaczej jest
      to bezmyślne, odtwórcze budownictwo. niestety jak widać, w Polsce budownictwo
      króluje, a architektury trzeba się naszukać. Cała sztuka dać deweloperowi PUM na
      którym mu jedynie zależy, a jednocześnie ludziom dać ARCHITEKTURĘ
      • kurkandrzej Re: Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu 17.04.07, 23:13
        noooooooo - o niczym innym nie mówię - haha
    • Gość: iGrek Młode toto i głupie IP: 80.50.180.* 17.04.07, 23:14
      i jak ja im, cholera, zazdroszczę...
      • Gość: też młody arch. Re: Młode toto i głupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 23:20
        a czego?
      • Gość: też młody arch. Re: Młode toto i głupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 23:22
        zresztą nieważne... koniec pracy na dziś, trzeba do domu ;)
        • Gość: iGrek Re: Młode toto i głupie IP: 80.50.180.* 18.04.07, 00:02
          Nie mówi się "czego", tylko "proszę" albo "słucham", a zresztą...
          muszę zabrać się za robotę zamiast czytać głupoty
          • Gość: też młody arch. Re: Młode toto i głupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:08
            pytałem czego im zazdrościsz? miałem zapytać "proszę im zazdrościsz?" albo
            "słucham im zazdrościsz?". hehe, to byłoby naprawdę niezrozumiałe....
    • Gość: Nowosądeczanin Opolanie laureatami ogólnopolskiego konkursu ar.. IP: *.rtk.net.pl 18.04.07, 01:07
      U nas w Nowym Sączu jest taki Koral, który robi lody i na tym sie facet
      dorobił. Fajnei by było jakby tak kupował sobie jakieś łodzie czy coś takiego,
      żeby nikt nie musiał tego przymusowo oglądać. On niestety buduje... Wszędzie
      gdzie tylko jest jakieś wartościowe miejsce stawia swojego kiczowatego potwora.
      Zapaskudził miejsce z pięknym widokiem na góry koło zamku. Wykarczował całkiem
      spory pagórek żeby sobie domek postawić. Teraz ma jakiś taki nowy budynek w
      stylu sakralno-socjrealistycznym. Nawet rynek zapaskudził pomnikiem, nie ważne
      kogo pomnikiem, ważne że zrobionym dla kasy dla gościa bez gustu. Nienawidzę
      lodziarzy....
    • Gość: anna wiekszosc architektow mysli odwrotnie, inaczej IP: 195.94.195.* 18.04.07, 04:03
      a mianowicie tak: wyjechac do UKlub IR i robiac retaile zarabiac duza kase. Ich
      ostatnie romantyczne wzloty zamyka przestrzen ostatniego roku, ewentualnie
      pierwszy rok pracy w kraju za 1000 zlotych na miesiac - potem wszyscy uciekaja.
      Wystarczy sprawdzic biura architektoniczne w Londynie - w co drugim sa mlodzi
      Polacy.
      • Gość: bartosz bez promocji nie ma dobrej architektury IP: 195.94.195.* 18.04.07, 04:19
        a u nas promocja architektury i edukacja architektoniczna kuleja. Jest z nimi
        bardzo zle. I nie mam na mysli edukacji akademickiej a powszechna, ta w
        mediach. Z 3-ech czasopism na rynku : Architektura murator, Architektura &
        Biznes i Archiwolta, dwa ostatnie sa tragiczne, ponizej progu akcptacji i nie
        maja na siebie zadnej koncepcji. Najwiecej dobrego robi warszawska Architektura
        murator starajac sie drukowac eseje o zachodniej architekturze, wprowadzajac
        watek historyczny oraz prezentacje nieznanych nurtow z przeszlosci i wchodzac w
        dialog z powszechna glupota. Ale na 40-milionowy kraj to stanowczo za malo.
        Taka popularyzacja i rola tych wydawnictw sa nie do przecenienie - one moglyby
        zmieniac mentalnosc i kreowac zarowno poczucie smaku jak i potrzebe dobrej
        przestrzenii u wszystkich. W dobie transformacji czasopismo promujace jakosc
        przestrzenna moze zdzialac wiecej niz jeden, precedensowy, dobry projekt.
        • Gość: też młody arch. Re: bez promocji nie ma dobrej architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:58
          z Architekturą Murator jest jednak ten problem, że obok oczywiście pozytywnej
          działalności, promuje i wydaje seryjne domy katalogowe. A niestety, gdy
          obserwuje się bardziej cywilizowane kraje zachodnie, widać, że najlepszą szansą
          na zdobycie doświadczenia i zaistnienie na rynku dla młodych architektów jest
          właśnie projektowanie domów jednorodzinnych. U nas, również za sprawą A.M. nikt
          nie zwraca się do młodych, żeby mu zaprojektowali dom - większość wybiera
          pseudoprojekt za 5tys. i potem się z nim porządnie męczy i przeklina, albo idzie
          do dużej i sprawdzonej firmy jeżeli chce mieć coś ekstra. Młodzi architekci mają
          przez to odciętą najlepszą i najnaturalniejszą drogę do rynku. A jednocześnie
          Polska zabudowuje się seryjnymi pseudodworkami. Architekturę nawet lubię choć
          ciągle pisze o tych samych ludziach nawet gdy nie bardzo mogą się czymś
          pochwalić, ale Muratora uważam za wroga młodych polskich architektów.
    • Gość: Gość Taaaa. Widziałem ostatnio pałac odrestaurowany... IP: 193.109.212.* 18.04.07, 10:40
      ...dla Stowarzyszenia Architektów Polskich. Do XVIII wiecznej budowli
      nawrzucali plastikowych światełek i innych okropności bezpowrotnie zabijając
      jej czar.
    • Gość: vince krytyka IP: 62.231.40.* 18.04.07, 14:53
      Z calym szacunkiem dla tworcow ale smiem stwierdzic ze budynek jest poprostu
      przecietny...taka architektura na swiecie to juz poprostu standard. Niestety w
      Polsce stawia sie na piedestal rzeczy ktore odrozniaja sie od nedznych zreszta
      rzeczywistosci...ale tak naprawde nie wnosza zbyt wiele.Zachlysnieci detalem
      czy europejskim wygladem kreujemy na wlasnym podwurku "gwiazdy" ktore jednak
      poza granicami karju nie maja juz nic do powiedzenia
      Jednym slowem budynek jakich wiele na swiecie...
      • Gość: też młody arch. Re: krytyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 15:00
        a w jakim budynku TY mieszkasz?
        • Gość: vince Re: krytyka IP: 62.231.40.* 18.04.07, 15:20
          Po pierwsze nie przypominam sobie zebysmy byli na TY!
          Po drugie to gdzie mieszkam nie ma za bardzo zwiazku z dyskusja tutaj
          prowadzona.
          • Gość: też młody arch. Re: krytyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 16:50
            przepraszam najmocniej szanowną Panią/Pana.
            Nie pytałem Pani/Pana gdzie Pani/Pan mieszka, ale w jakim budynku - myślę że
            jakość architektury w której żyjemy i którą kreujemy (w przypadku jeżeli
            Pani/Pan jest architektem), ma wiele wspólnego z tą dyskusją.
            • Gość: vince Re: krytyka IP: 62.231.40.* 18.04.07, 17:16
              Podobnie jest np z cegla...ma bardzo duze znaczenie dla jakosci architektury w
              ktorej zyjemy i ktora kreujemy, ale nie za wiele ma wspolnego z tym co
              napisalem i z ogolnie prowadzona dyskusja. Jezeli przeprowadza Pan ankiete to
              niezabardzo jestem zainteresowany...
    • Gość: aga bezkompromisowosc... IP: 62.231.40.* 18.04.07, 16:52
      ...."Są bezkompromisowi. Rozstali się z inwestorem, któremu zaprojektowali dom
      z bali, a który zaczął ulepszać go wedle swoich pomysłów. Gdy powiedział im, że
      o gustach się nie dyskutuje, podziękowali za współpracę. - Architekt nie może
      się godzić na to, że ktoś mu będzie dzieło zmieniał. To tak, jakby portreciście
      nakazać zrobić komiks - kwituje Mariusz...."

..hehehe...przydaloby sie takie radykalne podejscie bardziej w projekcie niz w
      rozmowie z klientem! Jakos tego radykalnego podejscia nie widac w tej szopie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka