22.04.07, 10:01
Zanim wydamy 300000zł na próby oczyszczenia Turawy proponuję, aby urzędnicy z gmin: Szczedrzyk, Turawa, Kotórz Mały, Kotórz Duży przeszli po domach i poprosili o FAKTURY na wywóz szamba. Oczyszczalnia w Kotorzu Małym wykorzystana jest w 30%. Uważam, że bez takich kontroli szkoda wyrzucać pieniądze w wodę. Będąc na wczasach agroturystycznych w Turawie sama widziałam gdzie są wywożone szamba, szczególnie późnym wieczorem.
Sowa
Obserwuj wątek
    • Gość: Profesor historii Re: Turawa IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 22.04.07, 10:09
      widzę, że kolega na bakier z podziałem terytorialnym kraju
      • Gość: Profesor geografii Re: Turawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 20:32
        Jak już to z nazwami miejscowości palancie.
    • Gość: d Re: Turawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 16:16
      niema miejscowości Kotórz Duży tylko Kotórz Wielki
      • Gość: Eva Re: Turawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 19:34
        Obojętne jaki tan Kotórz, ale gó..a spuszczją do jeziora okoliczni mieszkańcy i
        właściciele innych sezonowych nieuchomości.
    • Gość: bywalec Re: Turawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 20:29
      Akurat właściciele muszą mieć faktury na wywóz, a jezioro poprzez nielegalny wywóz zanieczyszczaja ci porzadni polscy Niemcy
    • Gość: z Turawy Re: Turawa IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.04.07, 01:16
      Mieszkasz pewnie w Opolu. w turawie wywóz szamba przez Remondis kosztuje ok. 50
      zł miesiącznie/osobę. Myślę, że niemało. Budowa kanalizacji się ślimaczy..
      kiedy będzie - jeden... wie. Nie iem jak jest w ośrodkach - ja mieszkając w
      Turawie, jednak płacę.
      Aha, ponoć w gminie Łubniany, w związku z planowana budową kanalizacji
      niedopuszczalna jest budowa domów z tzw "ekologicznymi " szambami - czytaj
      przydomowymi "oczyszczalniami" scieków, w których np. wkład trzeba co jakiś
      czas wymieniać, zgodnie z instrukcją. W gminie Turawa takich ograniczeń nie ma.
      W mojej wsi jest ujęcie wody. A i tak czasem smierdzi - moze rzadziej niż na
      ZWM-ie ; śmierdzi LUDZKIE szambo wywozone na pole. To jest inny smród niz nawóz
      z obór czy chlewni...
      Ale jeziora nie oczysci się tak prosto...
      No i jeszcze jedno - w lesie koło Srebrnego jest około 20 małych wysypisk - ale
      PANA WÓJTA to chyba nie interesuje? ON jest ponad TO, W fgminie Turawa są
      najbrudniejsze na Opolszczyźne drogi - ale co tam, dobra jest, wójtem jestem!
      • Gość: oko997 Re: Turawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 08:31
        Na przedmieściach Opola wywóz szamba samochodem(7,5 tyś.litrów ) kosztuje 80 zł.W miesiącu trzeba zamówic co najmniej 2 wywozy na małą rodzinę. SOWA
        • Gość: oko997 Re: Turawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 08:36
          Ci którzy rozmydlają dyskusję o wyworzonych nieczystościach,i narzekają na porządki panujące w Polsce,sami nie posiadają faktur na wywóz śmieci i szamba. KUM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka