Dodaj do ulubionych

Opole - miasto skrzywdzone

IP: *.uwoj.wroc.pl 19.09.03, 11:41
Nie myslicie czasem, że chorobą tego miasta jest przorst ambicji nad
mozliwosciami? Krzywde ktos zrobil temu miastu, jego tzw. elitom;
srodowiskom politycznym, kulturalnym, intelektualnym wmawiajac im
wojewódzkosc, taka słomianą metropolitalnosć. W grunciebrzeczy poza tym, że
aferami Opole jest głosne i festiwalem, który robi TVP, i tez głownie z
inercji - to miasto, jak i województwo jako całosć niewiele soba
reprezentuje. Jakias taka strefa pomiedzy, gdzies.
Skonczmy moze te komedie w województwo i rozjedzmy sie do domow - Nysa,
Namyslow, Brzeg do Dolnoslaskiego, reszta do Katowickiego.
Obserwuj wątek
    • kitek1 w koncu ta wojewodzkosc, towarzyszce jakubowskiej. 19.09.03, 11:45
      opole zawdziecza,
      wiec wiadomo bylo,
      jakie beda tego efekty :(
      • Gość: Kazmirz Re: w koncu ta wojewodzkosc, towarzyszce jakubows IP: *.proxy.aol.com 19.09.03, 12:06
        Sluszne uwagi.
        Powiem wiecej wojewodztwo potrzebne bylo wylacznie dla zapewnienia kolesiom
        ilosc stanowisk no i wiadomo kase.
        Tez tak uwazam zeby podzielic ale przedtem zapytac mieszkancow powiatow gdzie
        chca byc?
        Ciekaw jestem stanowiska Slazakow co oni sadza o tym i o wydarzenia w elitach
        wladzy?
        Ciekawi mnie dlaczego nie widac ich zdania na ten temat?
        A moze oni uwazaja sie za cos innego niz my?
        Albo uwazaj ze ich to nie dotyczy bo oni za autonomia.
        • Gość: Pytek Wojewodzkosc? Regijoon Szloonsk! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.03, 12:42
          Morzno tukej snojdziecie hocia czyn's'ciowo uodpowjydz'?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=7937623&a=7970730
          Szloonzoki wjedzoom co to je Szloonsk - Goorny Szloonsk.

I co Uoon bydzie europyjskym Regijoonym.

Uopolszczyzna, to uostatni polski mit dlo Polokoow ze Szloonska.
          • Gość: Polak Re: Wojewodzkosc? Regijoon Szloonsk! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 19:08
            Suchej no Szlonsooku, bo jak cie pizna w ta gupia morda to bedziesz bez dwa
            tydnie gipsdeka oglądeł.
          • Gość: Krycha Re: Wojewodzkosc? Regijoon Szloonsk! IP: *.atol.com.pl / 62.148.87.* 19.09.03, 22:35
            No właśnie, o czym swiadczy to, że nigdy facet z Agencji nie zawiózł gosci z
            Niemiec do Opola? Uważał, że nie należy do jego regionu i tyle!
    • stefan_ems Re: Opole - miasto skrzywdzone 19.09.03, 12:06
      Gość portalu: Kubeł napisał(a):

> Nie myslicie czasem, że chorobą tego miasta jest przorst ambicji nad
      > mozliwosciami? Krzywde ktos zrobil temu miastu, jego tzw. elitom;
      > srodowiskom politycznym, kulturalnym, intelektualnym wmawiajac im
      > wojewódzkosc, taka słomianą metropolitalnosć. W grunciebrzeczy poza tym, że
      > aferami Opole jest głosne i festiwalem, który robi TVP, i tez głownie z
      > inercji - to miasto, jak i województwo jako całosć niewiele soba
      > reprezentuje. Jakias taka strefa pomiedzy, gdzies.
      > Skonczmy moze te komedie w województwo i rozjedzmy sie do domow - Nysa,
      > Namyslow, Brzeg do Dolnoslaskiego, reszta do Katowickiego.

Uplynie jeszcze wiele wody i czasu zanim ludzie to zrozumieja!
      Gdyby wszyscy ci co moga i pracuja za granica - nie mogli, to mielibysmy
      najwieksze bezrobocie w Polsce!
      Co trzeba zrobic zeby zrozumieli to ci co powinni?
    • Gość: Kubeł Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.uwoj.wroc.pl 19.09.03, 13:14
      Nie wiem komu Opole zawdziecza byt jako miasto wojewódzkie, ale jak dla mnie
      to poza Festwialem i Konfrontacjami, ktore sa fetyszem i udawaniem ze dzieje
      sie tutaj cos Wielkiego, to poza tym nie ma nic. Tylko wielkie gmaszysko,
      ktore daje prace kilkuset osoba, co moze nie jest do pogradzenia. Patrzac na
      kulture - co tu jest. Wojewdzki Dom Kultury zostal zlikwidowany w 1992 roku o
      ile mnie pamiec nie myli. Jakies pismo spoleczno-kulturalne poza
      kuriozalnymi "Stronami", ktore ciagna kupe kasy publicznej i nikt ich nie
      kupuje bo nawet w opolskim "EMPiKu" nie ma. Uniwerek który sam siebie pożera
      (chociaż dobrze, ze w ogóle jest!). Gospodarczo dycha ledwie ledwie kilka
      wiekszych zakładów.
      Pewnie, ludzie trzeba by sie spytac do którego województwa chcą. Bo Olesno by
      pociagnęło tam gdzie było , pewnie, Opole, K-K, Głuchołazy etc. do Slaskiego,
      Nysa, Namyslow, Brzeg a moze i Kluczbork do Dolnoslaskiego. Ale nie byłoby to
      normalniejsze?
      • Gość: wiking Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.com.pl 19.09.03, 13:31
        Widze Kubeł że piszesz z Urzędu Wojewódzkiego z Wrocławia. Co, za mało macie
        tam etatów w Urzędzie? Chciałbyś żeby troszkę przybyło gdy weżmiecie pod swe
        opiekuńcze skrzydła częśc opolskiego?
        Od zlikwidowania województwa opolskiego nie przybędzie miesjc pracy na
        Opolszczyźnie. Nie zjawią się też nowi inwestorzy. Wręcz przeciwnie. To gdzie
        się pojawią będzie zależne od Katowic i Wrocławia. Nie chcemy należeć do
        Katowic, gdzie już niebawem problemy związane z gornictwem i hutnictwem
        spowodują zapaść gospodarczą tego regionu i masowe bezrobocie. Trzymajcie łapy
        od Opola z daleka. Zajmijcie się sobą.
        A ty Kubeł weź się do roboty. Nie po to ci płacą ludzie z podatków żebyś w
        godzinach pracy bzdety w internecie wypisywał!
        • Gość: mieszkaniec Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: AWA1PRX* / *.chello.pl 19.09.03, 13:56
          Nie porównujcie Opola do Wrocławia czy Katowic, wiadomo ,że w większych
          miastach jest wszystkiego więcej. Np. Wrocław możecie sobie porównywać do
          Krakowa, Poznania czy Łodzi. Leszno, Kalisz, Legnica - co w tych miastach teraz
          się dzieje ciekawego, gdy rządzi Wrocław? Opola do tych miast nawet nie ma co
          porównywać, choć mają podobną wielkość i liczbe mieszkańców!
        • Gość: Kubeł Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 18:52
          a jak ci sie podoba teraz moje IP?
          Teraz pisze z domu, dojeżdżam widzisz do Wrocka bo dla ludzi z wyzszym
          wykształceniem na Opolszczyznie roboty nie ma.
          Zgadzam się że przyłączanie Opolszczyzny do Katowic to jednak przesada,
          zapadłaby sie na amen.
          Poza tym nie za bardzo widzę w tej chwili tych inwestorów wikingu, gdzie oni są
          i skąd mieli by uciekać?
          Nie widze żadnej odpowiedzi na moje wątpliwości.
          Ja z Opolem za Pan bart spędziłem dłuuugie lata, jak i z Opolszczyzną i od
          wielu lat obsewruje jak fason i nadęcie rośnie a rzeczywiste walory sie
          dewaluują.
          A poza tym nikt ci wikingu Opola nie ruszy, ani Opolszczyzny. Moim zdaniem ona
          się sama rozleci, za 10-15 lat tego województwa po prostu juz nie będzie.
          • Gość: czarek Re: Opole - miasto skrzywdzone? A to niby czemu? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 00:06
            pleciesz farmazony kubeł kosmiczne:) Widać ześ gość w teatrze nieobyty, przez
            co bardzo mnie rozsmieszyłeś:) Pytam jakie we Wrocławiu w ostatnich latach było
            wydarzenie teatralne kubeł? Pewnie nie wiesz co? z twojego hostu wynika, ze
            pracujesz Urzędzie Wojewódzkim, czy masz też wgląd do analiz ekonomicznych?
            Musisz mieć jeśli cos znaczysz kubeł, jeśli nie, Ja Ci te analizy udostępnie z
            przyjemnością, analizy które ewidentnie Cię zasmucą kubeł, bo właśnie z tych
            analiz wynika kubeł, że Wrocław bardzo cieniutko przędzie i jest praktycznie na
            skraju bankructwa ( jeśli się cały czas bierze pozyczki, to i czas spłacać z
            procentami, a tu już coraz trudniej cos sprzedać Wrockowi, bo wszystko co
            najlepsze zostało upchniete )
            Mam kontakty z ludżmi z Jeleniej Góry, Wałbrzycha, Legnicy, wiesz co sie mówi
            tam o wrocku i jego porządkach? Że żyjecie dzięki nim, i ze dzięki nim (
            miastom mniejszym, ale przez to rozwojowym ) jeszcze was nie zlicytowano!
            Dlaczego - odpowiedz mi - w Wałbrzychu w dalszym ciagu rośnie bezrobocie i jest
            najwieksze w Polsce? Dlaczego hę? Dlaczego Wrocław nie interesuje się Nową
            Rudą? Wiesz w jakich anormalnych warunkach ludzie tam żyją? Mógłbym takich
            przykładów jeśli chodzi o województwo dolnoślaskie podawać wiele...
            Wrocław jest piekny i jako stolica województwa wyglada naprawdę okazale, ale
            nie mozna budować dobrobytu i potęgi województwa na jednym mieście, niestety
            nie da się, bo te województwo albo sie rozleci, albo też zostanie poważnie
            okrojone. Pierwotnym zamierzeniem reformy administracyjnej kraju było - w
            zamyśle - stworzenie, najlepiej sześć województw, to dawało wiekszym miastom,
            większą szansę rozwoju! Tymi miastami były Szczecin, Gdańsk, Warszawa, Poznań,
            Łódż i Kraków:) Jak widzisz Wrocławia nie ma:) Wrocław miałby być "pod"
            Poznaniem:) Masz słuszność w jednym Kubeł, Opolszczyznę zlikwidują, ale razem z
            dolnośląskim, bo za stworzeniem sześciu województw przemawiają względy
            ekonomiczne, i to nie za 10, czy 15 lat, myślę, ze to będzie o wiele wcześniej.
            Pozdrawiam
            • Gość: Kubeł KUbeł Samoswój IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 00:34
              Najpierw kilka słow o sobie, żebym nie był tutaj oskarżany o jakiś centryzm.
              Urodziłem się w Warszawie, młodosc spędziłem na opolszczyznie, studiowałem w
              Krakowie, potem znowu Opolskie, teraz do roboty jeżdże, bo jakos mi nie wyszło
              na Opolszczyznie, co nie jest moim tylko doswiadczeniem, ale nie mam zamiaru go
              uogólniać. Pisze o tym, żeby do mnie nie pisac przez "Wy".
              Nowa Rude akurat dobrze znam - bywam tam kilka razy w roku. No i czytam dane -
              spadek ludności o 3,5 tys w ciagu ostatnich 10 lat.

Jeżdże do roboty przez Oławę i prowónuje sobie jak Oława wyglądała na tle
              takiego Namysłowa, Nysy, Brzegu, Kedzierzyna kilka lat temu a jak wygląda
              teraz. No dobra, to tez jest tylko obserwacja zza szyby.

Jeżeli chodzi o Teatr to byłem zagorzałym miłosnikiem Konfrontacji w Oplu,
              dopóki nie zamieniły sie w zaklinanie klasyki narodowej (a po prawdzie mówiąc
              wielu wybitnych dramaturgów nie wydała polska ziemia, wydała kilku). We
              Wrocławiu własnie niedługo się zaczyna międzynarodowy festiwal teatralny a
              poza tym w Dolnoślaskim jest kilkanascie liczących się scen.
              To też sam w sobie nie jest pewnie żaden argument, tylko wiecie jak się zsumuje
              to razem to nie widać za bardzo uzasadnienia dla istnienia małego województwa o
              ograniczonym potencjale rozwojowym. Nawet bardzo ograniczonym.

Mimo wszystko myśle że Wrocław ma obecnie wieksze mozliwości rozwojowe niz
              Opole, niż Katowice (względy oczywiste), nawet Kraków, nawet Poznań (Wrocław ma
              autostradę na ukończeniu), i sądzę, że przy tym dynamizmie - on sie zwieksza -
              i Opolszczyzna by się troche spasła.

Dolnoslaskie ma z roku na rok np. niezła dynamikę przyrostu przyjazdów
              turystyki - srednio 30%. To nie żart.

Po za tym jakie atuty ma Opolszczyzna i Opole żeby trwac jako osobny twór
              administracyjny. Historycznie - totalny zlepek - na zachód od Opola sami
              przesiedleńcy, na wschód troche autochtonów, Slązacy. Nysa, Brzeg, Olesno nigdy
              historycznie nie ciazyły w strone Opola. Gospodarczo? Kulturowo?

Może sie mylę, oswieccie mnie, przeciez rzuciłem tylko problem pod dyskusję,
              zresztą i tak nie mająca konsekwencji, bo nie my na tym forum bedziemy
              podejmowac decyzje.

Swoja drogą reforma w kilku punktach była kuriozalna - Swietokrzyskie,
              wykrojenie Kujawsko Pomorskiego z rozdwojonymi na Bydgoszcz i Torun władzami,
              Lubuskie... To dla mnie za trudne.
        • Gość: misiek Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: 80.48.206.* 20.09.03, 09:34
          Gość portalu: wiking napisał(a):

> Widze Kubeł że piszesz z Urzędu Wojewódzkiego z Wrocławia. Co, za mało macie
          > tam etatów w Urzędzie? Chciałbyś żeby troszkę przybyło gdy weżmiecie pod swe
          > opiekuńcze skrzydła częśc opolskiego?
          > Od zlikwidowania województwa opolskiego nie przybędzie miesjc pracy na
          > Opolszczyźnie. Nie zjawią się też nowi inwestorzy. Wręcz przeciwnie. To
          gdzie
          > się pojawią będzie zależne od Katowic i Wrocławia. Nie chcemy należeć do
          > Katowic, gdzie już niebawem problemy związane z gornictwem i hutnictwem
          > spowodują zapaść gospodarczą tego regionu i masowe bezrobocie. Trzymajcie
          łapy
          > od Opola z daleka. Zajmijcie się sobą.
          > A ty Kubeł weź się do roboty. Nie po to ci płacą ludzie z podatków żebyś w
          > godzinach pracy bzdety w internecie wypisywał!

A jak masz za dużo czasu w pracy, to weź słownik w łapę i na przyszłośc
          pisz "osobom" a nie "osobą"
    • Gość: Rudolf Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.ipt.aol.com 20.09.03, 14:10
      No! Nareszcie cos madrego na opolskim forum ktos napisal!
      Popieram w 100% Tylko kiedy to ludzie wkoncu zrozumieja?
      • Gość: kaz Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.atol.com.pl / 10.0.2.* 20.09.03, 14:54
        Widac wyraznie jak wszelkie dyskusje/apele o likiwdacje woj. opolskiego
        rozpetywane sa przez ludzi zwiazanych mniej lub bardziej z Katowicami albo
        Wroclawiem... totalnie prymitywne prowokacje...

zarzut braku pracy w Opolu jest bez sensu - w razie zlikwidowania wojewodztwa
        bedziej jej jeszcze mniej (popatrzcie na Walbrzych itp), a co np z ludzmi
        ktorzy w poszukwianiu pracy wyjezdzaja z Wroclawia i Katowic do Warszawy???

pozatym Opole to jedno z najladniejszych miast w Polsce, warto walczyc o jego
        rozwoj, ktory powoli ale nastepuje...
        • Gość: Kubeł Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 14:57
          ludzie z Opolszczyzny już od wielu lat wynosza się poza. Czego jestem
          najlepszym przykładem, a oprócz mnie znajomi z uniwerku, którzy chcieli
          otwierac osrodek rozwiązywania konfliktów, ale znaleźli zrouzmienie i chec
          współpracy we wrocławiu na ten przykład.
          Ładnosć miasta nie może byc argumentem, bo to kwestia gustu. Mnie sie Opole z
          urody tez o wiele bardziej podoba niz wrocław, tylko co z tego.
          A jakby ktos nie pamietał - ja tylko pracuje we wrocku, a jestem stąd. Od lat.
          Więc nie mówicie mi prowokacji.
        • Gość: Kubeł Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 14:58
          ludzie z Opolszczyzny już od wielu lat wynosza się poza. Czego jestem
          najlepszym przykładem, a oprócz mnie znajomi z uniwerku, którzy chcieli
          otwierac osrodek rozwiązywania konfliktów, ale znaleźli zrouzmienie i chec
          współpracy we wrocławiu na ten przykład.
          Ładnosć miasta nie może byc argumentem, bo to kwestia gustu. Mnie sie Opole z
          urody tez o wiele bardziej podoba niz wrocław, tylko co z tego.
          A jakby ktos nie pamietał - ja tylko pracuje we wrocku, a jestem stąd. Od lat.
          Więc nie mówicie mi prowokacji. Nadal zero dopowiedzi na argumenty
          merytoryczne, tylko emocjonalne oskarżenia i wycieczki osobiste.
          • Gość: Rudolf Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.ipt.aol.com 20.09.03, 15:18
            Tylko silny gornoslaski region jest w stanie konkurowac z innymi, po co te
            bzdety o pieknym miescie skoro to gospodarcza pustynia. Po co wam ta mala
            plamka na mapie Polski skoro inwestorzy omijaja ja jak zarazy? Kiedy to do was
            wkoncu dotrze?
            • Gość: czarek Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 22:44
              Rudolf, nikt z nas nie chce, aby Opole stało sie przemysłowym miastem jak
              Katowice - Bogowie NIE!!! - Dziwnie to może zabrzmi:) Nie chcę wielkiego
              przemysłu w Opolu, my już taki mamy i ma się on nieżle! Wielki przemysł i co za
              tym idzie - wielkie pieniądze - zostawiamy Katowicom które ledwo "przędą" i
              zjadają nasze pieniądze, własny ogon, jesteście idealnym przykładem dla całego
              kraju jak spieprzyć całe trzynaście lat transformacji. Jesteście przykładem,
              jak to ks. Tischner nazwał Homo-sovieticus! Tym jesteście dla większości
              społeczeństwa w kraju, może wreszcie otworzycie oczy, Wy ludzie z brudnych,
              nijakich Katowic i weżmiecie się za wasz "ogródek" zamiast sie wtrącać i pleść
              przemądrzałe brednie jak to jest fajnie w Katowicach! Kogo ty oszukujesz? w
              Katowicach miły człowieku nie jest fajnie i o tym nawet małe dziecko, nie tylko
              w Opolu wie.
              • Gość: arcykr Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 18:03
                Gość portalu: czarek napisał(a):

> Rudolf, nikt z nas nie chce, aby Opole stało sie przemysłowym miastem jak
                > Katowice - Bogowie NIE!!! - Dziwnie to może zabrzmi:) Nie chcę wielkiego
                > przemysłu w Opolu, my już taki mamy i ma się on nieżle!
                Porównaj to z tym:
                www.um.katowice.pl/k-ce98-01/bezrobocie.html
                Wielki przemysł i co za
                > tym idzie - wielkie pieniądze - zostawiamy Katowicom które ledwo "przędą"
                Nieprawda.
                www.um.katowice.pl/archiwum/0308/0709.html
                www.pldg.pl/p/pl/nw/2063
                i
                > zjadają nasze pieniądze, własny ogon, jesteście idealnym przykładem dla całego
                > kraju jak spieprzyć całe trzynaście lat transformacji.
                Co ty wiesz o Katowicach?
                www.um.katowice.pl/k-ce/inwest/uni.html
                www.um.katowice.pl/k-ce/zdjecia/3_bs_chorzowska50.html
                www.um.katowice.pl/k-ce/inwest/a4.html
                www.um.katowice.pl/k-ce/inwest/dts.html
                www.dts-sa.pl/HTML/estakada.htm
                www.dts-sa.pl/HTML/kon56NC.html
                www.dts-sa.pl/HTML/kon78.html
                • Gość: czarek Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 00:22
                  Gość portalu: arcykr napisał(a):
                  Co ty wiesz o Katowicach?

GW - dodatek Gospodarka z 23-09-2003r.
                  lista firm wspieranych przez państwo w 2002r. w mln złotych:
                  2 miejsce - Bytomska Spółka Restrukturyzacji Kopalń 255,1
                  4 miejsce - Katowicki Holding Węglowy 156,5
                  5 miejsce - Gliwicka Spółka Węglowa 143,1
                  6 miejsce - C.Z.O.K. w Czeladzi 114,7
                  8 miejsce - Rudzka Spółka Węglowa 71,5
                  9 miejsce - Rybnicka Spółka Węglowa 60,0
                  10 miejsce - Z.K.W.K."Powstańców Sląskich - Bytom I " 54,3

Jak widzisz w pierwszej dziesiątce jest aż siedem przedsiębiorstw Okręgu
                  Katowickiego, na dalszych miejscach też jesteście. Łącznie w 2002 r. ze Skarbu
                  Państwa wyżebraliście 2.161.700.000 zł. To są pieniadze nasze rozumiesz?
                  Podatników! Te pieniądze nie poszły na to , aby te przedsiebiorstwa w
                  przyszłości były dochodowe tylko na umarzanie zaległości następnych zaległości,
                  przez co pozwają im na dalsze egzystowanie. Nie jest to żadną tajemnicą, że
                  gdyby Katowickie ich nie dostało, stalibyście sie autentycznym bankrutem,
                  zresztą prędzej czy póżniej to sie musi skończyć i jestem ciekaw jak sobie
                  wtedy poradzicie.
                  Pozdrawiam
            • Gość: wiking Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 09:14
              Silny górnośląski region może konkurować z innymi tylko w wyciąganiu łapy po
              dotacje dla kopalń, hut i po umorzenia ZUS, FGŚP i innych. Kosztuje to m.in.
              nas opolan olbrzymią kasę zabieraną z naszej kieszeni. Trzymaj się z daleka od
              Opola. Otwórz jakiś biznes w Katowicach albo znajdź sobie inwestora a nie
              wypisuj tu pierdół. Zauważyliście też że dużo do powiedzenia na temat
              likwidacji opolskiego mają ludzie z Niemiec (co widać po ich adresach IP).
              Ciekawe dlaczego?
    • cdef1 Re: Opole - miasto skrzywdzone 23.09.03, 11:03
      Jak RAŚ dońdzie do władzy to bydzie jedyn autonomiczny Oberschlesien ze
      stolicom w Opolu.
      • Gość: kaz Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.atol.com.pl / 10.0.2.* 23.09.03, 12:14
        cdef1 napisał:

> Jak RAŚ dońdzie do władzy to bydzie jedyn autonomiczny Oberschlesien ze
        > stolicom w Opolu.

Szkoda tylko, ze ta cala prymitywna propaganda plynaca z Katowic czy
        Wroclawia, majaca WYWOLAC W NAS poczucie nizszosci pada w Opolu na podatny
        grunt - sporo jest tu ludzi zakompleksionych.

Bierzmy sie wszyscy do pracy - to Opole bedzie lepszym miejscem od Wroclawia
        czy Katowic (juz jest w wielu obszarach), niekoniecznie wiekszym, ale nic nie
        stoi na przeszkodzie zeby bylo lepszym!
      • Gość: pozaopolanin Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 18:52
        Własnie, Opole i Opole, jestescie zapatrzeni w to swoje Opole, ale reszty
        województwa, jakiegos Olesna, czy Kedzirzyna, czy Nysy to spoza swojego ogródka
        nie dostrzegacie. Zreszta codzienny przegląd GW w Opolu tego dowodem. Dlatego
        ludzie z Opolszczyzny nie chca tego województwa i chcą sie odłączać. Nie
        zwalajcie winy na drapiezny wrocław i katowice. Opolanie nosza nosy nie wiadomo
        gdzie. Sasiedzi przynajmniej sa duzi, to sa mniej smieszni w tym zadeciu a wy?
        • Gość: czarek Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 19:00
          Tak, tak! A my mamy siedzieć cicho i już prawda?
        • Gość: kaz Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.atol.com.pl / 10.0.2.* 23.09.03, 19:12
          Gość portalu: pozaopolanin napisał(a):

> Własnie, Opole i Opole, jestescie zapatrzeni w to swoje Opole, ale reszty
          > województwa, jakiegos Olesna, czy Kedzirzyna, czy Nysy to spoza swojego

czyzby kolejna prymitywna prowokacja? gdzie ja napisalem, ze Opole ma sie
          rozwijac kosztem innych miast wojewodztwa? wrecz bardzo chcialbym, zeby np w
          gminie Turawa wybudowali ten hipermarket,
          Wy tez bierzcie sie do pracy to wojewodztwo bedzie silniejsze i tyle.
          • Gość: czarek Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 19:26
            kaz, zobacz tylko jaki pozaopolanin ma host i wszystko jasne:)
            Oczywiście, ze to prowokacja.
            • arnold7 Re: Opole - miasto skrzywdzone 23.09.03, 20:00
              Gość portalu: czarek napisał(a):

Opole jest pokrzywdzone, bo nie jest stolica Gornego Slaska.
              Wroclaw tu nie ma nic do gadania. Jest stolica calego Slaska, ale poza stolica
              wszyscy wiemy jak Dolny Slask wyglada. Katowice sa zniewolone chorym,
              narzuconym z zewnatrz zwiazkiem z nieslaskim Zaglebiem i Czestochowa, mimo to
              sa jednym z nielicznych na Slasku miast majacych dosc dobra sytuacje finansowa.
              W skrocie powiem tak - zlikwidowac woj. tzw. slaskie, przylaczyc do opolskiego.
              oczywiscie pomniejszonego o dolnoslaski Brzeg i Namyslow, utworzyc stolice tego
              nowego regionu (nazywajacego sie oczywiscie Gorny Slask) w Opolu, pozostawiajac
              znaczne kompetencje, glownie zwiazane z przemyslem, w Katowicach.
              Prezydent Gornego Slaska w Opolu - parlament w Katowicach, autostrada juz
              prawie gotowa.
              A przy okazji - nie zapomnijmy o Raciborzu, Bielsku, Prudniku, Gliwicach i
              wszystkich innych gonoslaskich miastach. Podstawa to rownomierny rozwoj, z
              szeroka autonomia i stawianiem na pierwszym miejscu potrzeb tej nizszej
              jednostki administracyjnej, jaka jest gmina, ktora sobie lepiej poradzi
              wplacajac nadwyzki do budzetu wojewodztwa, niz czekajac na ochlapy z Warszawy,
              dzielone przez Opole czy Katowice.

Vivat Silesia Superior!

Pyrsk!
              Arnold
              • Gość: kaz Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.atol.com.pl / 10.0.2.* 23.09.03, 20:09
                arnold7 napisał:

> Opole jest pokrzywdzone, bo nie jest stolica Gornego Slaska.
                > Wroclaw tu nie ma nic do gadania. Jest stolica calego Slaska, ale poza

o, a ten Pan przynajmniej napisal o co mu chodzi bez podstepnej jazdy po
                zakompleksionej czesci mieszknacow naszego miasta,

ale oczywiscie NIE zgadzam sie z ani jednym slowem :-]
              • Gość: pozaopolanin Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 23:50
                nie zapominijcie o odłaczeniu Nysy i Olesna. Wówczas Opolskie bedzie sie
                składało z Opola i 8 powiatów. Gigant! Pod każdym względem.
                Co ma host do rzeczy? Schodzimy z argumentacji racjonalnej na osobistą? Ważne
                jest pochodzenie, krew, spowinowacenie a nie zawartośc merytoryczna tego co sie
                mówi? Opolscy Naziści, he he.
                • Gość: czarek Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 16:40
                  Gość portalu: pozaopolanin napisał(a):

> nie zapominijcie o odłaczeniu Nysy i Olesna. Wówczas Opolskie bedzie sie
                  > składało z Opola i 8 powiatów. Gigant! Pod każdym względem.
                  > Co ma host do rzeczy? Schodzimy z argumentacji racjonalnej na osobistą? Ważne
                  > jest pochodzenie, krew, spowinowacenie a nie zawartośc merytoryczna tego co
                  sie
                  >
                  > mówi? Opolscy Naziści, he he.

Ty nic nie kumasz "pozaopolanin", he, he.
      • Gość: arcykr Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 18:06
        cdef1 napisał:

> Jak RAŚ dońdzie do władzy
        Do władzy w czym?

to bydzie jedyn autonomiczny Oberschlesien ze
        > stolicom w Opolu.
        A jak ja dojdę do władzy, to wszyscy RAŚowcy i RAŚopodobni będą musieli nosić czapki z napisem "Jestem głupi".
        • stefan_ems Re: Opole - miasto skrzywdzone 24.09.03, 20:34

> > Jak RAŚ dońdzie do władzy
          > Do władzy w czym?
          >
          > to bydzie jedyn autonomiczny Oberschlesien ze
          > > stolicom w Opolu.

> A jak ja dojdę do władzy, to wszyscy RAŚowcy i RAŚopodobni będą musieli >
          nosić czapki z napisem "Jestem głupi".

A jak dojdzie to ty bedziesz nosis OK?
          • Gość: arcykr Re: Opole - miasto skrzywdzone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.03, 15:37
            > > A jak ja dojdę do władzy, to wszyscy RAŚowcy i RAŚopodobni będą musieli &#
            > 62
            > nosić czapki z napisem "Jestem głupi".>
            > A jak dojdzie to ty bedziesz nosis OK?
            Nie dojdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka