Dodaj do ulubionych

W wolnym kraju nie staliśmy się wolni

11.04.09, 17:37
Wspaniałe słowa!
Obserwuj wątek
    • Gość: Rysiek W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: 77.252.18.* 11.04.09, 18:00
      Witek - Znamy się od 2001r. i zawsze uważałem Ciebie za porządnego człowieka i tak też zostało do dzisiaj. Świetny artykuł !!
      • Gość: opolanin Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 18:42
        Juz dawno nie czytalem tak ciekawego artykulu...Wszystko co facet
        pisze to tylko jedna prawda....Tak to wyglada z perpektywy 20
        wolnych lat...Moze dodalbym do tego jak ustawiaja sie dzisiejsze
        elity, ktore maja swoje korzenie w Solidarnosci...To co robil PiS i
        te hasla , ktore tutaj glosil i co potem wyrabial w naszym
        wojewodztwie to obrzydlistwo...
    • Gość: czytelnik W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: 77.223.235.* 11.04.09, 18:41
      A propos tych lefebrystow i Kosciola, to zacznij czytac czlowieku z
      zrozumieniem..., a nie tylko sprzedewac ksiazki ! bo pozniej piszesz bzdury.
      • Gość: sulekwitek Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: 81.210.61.* 11.04.09, 19:29
        Kiedy stawia mi Pan/Pani ( dobrze mieć odwagę i podpisać się imieniem i
        nazwiskiem ) tego typu zarzuty, to wypada przedstawić rzeczowe przykłady.
        Propozycja powrotu na łono kościoła rzymsko-katolickiego została złożona
        lefebrystom przez Watykan już kilka tygodni temu, o czym można przeczytać nawet
        w internecie. Benedykt XVI spotkał się w ubiegłym roku z ich zwierzchnikiem,
        zapewne nie w celu ucięcia pogawędki o pogodzie. To wystarczające fakty, które
        spowodowały wyrażenie przeze mnie takiej a nie innej opinii.
        • Gość: nieidiota Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 19:33
          Czy wy tam w gazecie nie macie redaktora, który by tę "słuszną", pełną oburzenia
          na złą powszedniość wolnego kraju, pokraczną i bełkotliwą wypowiedź "dziecięcia
          demokracji" doprowadził do stanu językowej poprawności?
          • Gość: gośd Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 19:44
            może nieidiota, ale typowy złośliwy opolanin nawet w Swieta nie odpuści zeby
            skrytykować.A czemu w Tobie człowieku tyle złości.Weż trochę przykładu od autora
            artykułu bo to wartościowy człowiek.
            • Gość: nieidiota Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 20:08
              Co ma piernik do wiatraka, a święta do gazetowego bełkotu? Znam Witka, bardzo go
              cenię i lubię, ale lepiej niech nie pisze, bo mu to nie wychodzi. Dlaczego mam z
              niego brać "trochę przykładu"? (Dlaczego "trochę"? Co z resztą?). Kryteria
              wartościowości sam sobie ustalam i nie potrzebuję wzorów. Poza tym nie
              kwestionuję tego, że autor artykułu jest wartościowy, więc o co Ci chodzi? W
              zasadzie pretensje kieruję pod adresem redaktorów gazety. Nie jestem złośliwy,
              ale wkurza mnie bylejakość tekstów.
              • jkredman to mu jednak wyszło 13.04.09, 15:55
                bo nie tylko o poprawne i pięknie brzmiące zdania tu chodzi
                no cóż nie każdy może zrozumieć o czyta i po co to napisano
          • Gość: Ewa Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.chello.pl 11.04.09, 20:04
            Coś ten nick nie trafiony bo z tych, co przeczytali i napisali coś
            na forum Tyś jeden nie zrozumiał tekstu.... :)
            Wcale nie jest bełkotliwy, zazdrosniku....

Wesołego jajka! :P

• Gość: marek Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 20:38
              Dlaczego Polacy piszą - w wolnym kraju a nie w naszym kraju a jeszcze lepiej
              byłoby w naszej Ojczyżnie.Przecież określenie - nasz kraj lub moja Ojczyzna,
              automatycznie kojarzy się z wolnością i to wolnością wewnętrzną,której my Polacy
              nie odczuwamy.To jest w największym skrócie odpowiedz dla autora tego wątku na
              forum.
    • Gość: nieidiota W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 20:22
      "Czy dlatego zwalczyliśmy komunizm, że widzieliśmy Peweksy? To był powód?
      Chodziło tylko o to, by mieć te wszystkie niedostępne w Polsce rzeczy?

Ale o ile 20 lat temu mieliśmy autorytet w osobie Kościoła, tak teraz nie ma
      kto być przewodnikiem".

Widzę Pewex, który jest powodem, i boleję nad osobą Kościoła, ponieważ nie ma
      kto być przewodnikiem. Taka to logika i styl. Panie Witku, tyle ma Pan książek
      pod ręką, na naukę poprawności nigdy za późno!
      • Gość: zdziwiony Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.chello.pl 11.04.09, 20:33
        Panie Nieidioto! Po przeczytaniu Pańskiego komentarza odnoszę wrażenie iż
        podpisując się nieopatrznie przed swym nickiem wpisał Pan trzy,z całą pewnością
        zbędne literki. A może wywalono Pana z pracy w OGW i w ten sposób wyładowuje Pan
        złość na redakcji czepiając się upierdliwie mądrych ludzi. Życzę radosnych świąt
        i chwili zadumy nad swym charakterem. (mam nieśmiałą nadzieję, że w stanie
        językowej poprawności)
        • Gość: nieidiota Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 23:08
          Hej,panie zdziwiony, poprawna polszczyzna to klucz do sukcesu! nie wywalono mnie
          z gazety, bo w niej nigdy nie pracowałem, nie czepiam się mądrych ludzi, a już
          na pewno nie "upierdliwie", jak to raczyłeś wytwornie określić. Za braku
          argumentów - odpowiadasz inwektywami.Z okazji świąt życzę osiągnięcia stanu
          poprawnego myślenia.Jako autentyczny nieidiota nie byłbym zdziwiony gdybyś
          okazał się tym redaktorem, który bez chwili zadumy puścił tekst bez obróbki
          językowej.Aha!
    • mieszaniec-zopola Bardzo ciekawe spostrzeżenia 11.04.09, 20:33
      Czytuję różne dzienniki i tygodniki opinii i muszę się przyznać, że nie zauważyłem, żeby nasi zawodowi żurnaliści zauważyli ważkich spraw, które nie umknęły uwadze Wiktora Sułka. Leitmotiv jest przerażająco celny. Odwagi mamy tyle, żeby anonimowo pisać na internetowych forach, w poczuciu bezkarności. Tu się muszę uderzyć we własne piersi, chociaż ja akurat nie jestem tak do końca anonimowy, bo mam zarejestrowane prawdziwe dane osobowe, indywidualny IP i mam świadomość odpowiedzialności za słowa. Jeszcz jesteśmy odważni za kierownicą, kiedy łamiemy z pełną premedytacją przepisy, przekraczamy prędkość, wymuszamy pierwszeństwo, pokazujemy fakosy i wykrzykujemy wulgaryzmy za zamkniętymi szybami, prezentując wściekłe miny do innych uczestników ruchu. Mimo, że odwaga staniała, tej zwykłej odwagi ani za grosz. Jesteśmy zastraszeni w miejscu pracy, na ulicy, na klatce schodowej w miejscu zamieszkania, w szkole, w pociągu. Jak by nie dość, że nam samym brakuje odwagi, to nasze państwo, przy aplauzie serwilistycznych, wysoko opłacanych żurnalistów programowo robi z nas tchórzy. Państwo nas zachęca do tolerowania drobnych wykroczeń, zachęcając do nieskładania zawiadomień o przestępstwie czy wykroczeniu. Państwo od wielu lat, niezależnie od tego, kto rządzi prowadzi antyzwiązkową politykę i propagandę, zniechęcając nas do związków zawodowych i tworząc system prawny, w którym związki mają być wyeliminowane. Państwo robi dobrze pracodawcom, ograniczając coraz bardziej prawa pracownicze, czyniąc z nas pracobiorców tchórzy trzęsących się przed byle kierownikiem.
      Sułek zauważył rzeczy, do których tak się przyzwyczailiśmy jak ta gospodyni w dowcipie, to cały dzień krążyła wokół dziecięcej kupki zwalonej na środku kuchni. Przykre to, kiedy podobnie ja ta gospodyni, pochłonięci nadmiarem obowiązków, pracą i tempem życia, nie mamy czasu na pistrzątanie goovna.
      Kościół jako największy przegrany 20-lecia to też konkluzja bez precedensu. W rzeczy samej, teraz to i ja widzę. Cóż z tego, że Kościół odzyskał mienie, skoro wszyscy wiemy, że normalnie złupił Państwo polskie (czyli jego obywateli) przy pomocy szczwanych kancelarii prawniczych. I jaki mamy tu bilans? Biskupi może i rączki zacierają, że kasy pełno, ale jaka strat w oczach wiernych! Z drugiej strony frekwencja na niedzielnych mszach w największej liczebnie opolskiej parafii wynosi w/g słów mojego wikarego 14%. Tylko pozornie te dwie kwestie nie mają związku.
      W te dni świąteczne może przyda nam się lektura spostrzeżeń Witolda Sułka. Może to nam da do myślenia?
      • Gość: Gość Do mieszańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 20:54
        Czy Ty człowieku wiesz na jaki temat piszesz.Ktokolwiek czyta Twoje głupie
        wypociny ogarnia go śmiech. Dlaczego takie intelektualne zero zabiera głos na
        forum.Mam prośbę NIE PISZ JUŻ NIC WIĘCEJ.
        Życzę Tobie Wesołych Świąt.
        • mieszaniec-zopola Re: Do mieszańca 11.04.09, 21:22
          Wnioskowaniem na tematy społeczne zajmuje się socjologia i instytucje badania
          opinii społecznej. I nauka i instytucje nie polegają na "nosie" tylko na
          wynikach badań. Tylko kompletny idiota albo lub człowiek bardzo zarozumiały
          (Klugscheisser) formułuje uogólnienia w sprawach zbiorowości na podstawie
          własnych ocen. Moi profesorowie, znani ekonomiści Rafał Krupski i Adam Noga,
          mawiali, tak. Jeśli ktoś do was w naukach społecznych wygłasza prawdy objawione,
          nie opatrując ich zastrzeżeniem "moim zdaniem", "zgodnie najnowszymi poglądami",
          "według mnie", "wyniki badań wskazują, że" to takich proroków nie warto nawet
          słuchać. Zamiast pisać "w/g mnie" stawia nasz prorok kwantyfikator
          "ktokolwiek", co oznacza również mnie, a mnie wcale nie jest do śmiechu. Ktoś,
          kto nic sobą nie reprezentuje, kto nawet się w żaden sposób nie przedstawia i
          daje się zidentyfikować ani jako osoba, ani jako autor innych opinii na forum
          nazywa mne intelektualnym zerem, prosi nie pisanie i na koniec życzy wesołych
          świąt jest zwykłym bydlakiem, godnym spożywać futer z koryta, rozpychając się ryjem
          Takiemu bydlakowi nie życzę wesołych świąt.
          Życzę, żeby sczezł był.
          Jutro ten bydlak pewnie pójdzie rankiem do kościółka i przyjmie komunię.
          Informuję zatem bydlaka, że po takim wpisie na forum już nie jest w stanie łaski
          uświęcającej i przyjęcie komunii w tej sytuacji jest zwykły, świętokradztwem.
          Może się udławi.
          • netgrazka Re: Do uczestników opolskiego forum 11.04.09, 22:32
            Panowie, nie kłuczcze sze, pogóczcze sze...
          • Gość: Gość Re: Do mieszańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 22:48
            Intelektualne zero zostało dotknięte w czuły punkt?Twoje wypociny chyba Cię
            podniecają cha cha cha.Nie dam Tobie przygłupie żadnej satysfakcji,ponieważ
            Twoje wypociny nie robią na mnie żadnego wrażenia,dlatego proszę jeszcze raz
            przygłupie NIE PISZ WIĘCEJ NA TYM FORUM.

P.S. Zapomniałeś przygłupie o swoich badaniach na psach pisząc ten p...ny
            tekst.\nie denerwuj się tak bardzo\
            Wesołych Świąt.
    • Gość: Ryba W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 08:22
      Foki są ok!
    • Gość: PANIE SUŁKU W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 09:04
      Można by rzec Kocham Pana Panie Sułku !
      Należy pisać i za to chwała.
      To co najsmutniejsze to po tych 20 latach nieprzemijająca pycha
      polityków i niestety skundlenie wielu ludzi.
      Nie wiem czy to wygodna postawa bo tak się nauczyli czy już inaczej
      nie potrafią.
    • Gość: murarz O święta naiwności IP: *.chello.pl 12.04.09, 10:06
      >Za komuny nasze społeczeństwo było wspólnotą.

O święta naiwności! Ludzie w Korei Północnej też są wspólnotą :-(

Za komuny jeśli już byliśmy wspólnotą, to raczej przeciwko reżimowi.
      Jednoczył nas sprzeciw i kiedy komuna padła ekonomicznie, para w
      czajniku osiągnęła odpowiednie stężenie i padło hasło "Nie bójcie
      się", sprawa się rypła.

Dziś jesteśmy wspólnotą "w budowie" - bez Big Brothera (ten z TVN to
      był jakiś śmieszny błazen), w której krąży więcej wolnych elektronów
      po orbitach, które same sobie wybierają.

• Gość: Jacek zgadzam sie IP: *.range86-129.btcentralplus.com 12.04.09, 13:06
      Bardzo przytomne refleksje pana Witolda. Az milo zaglabic sie w lekture
      artykulu. Serdeczne pozdrowienia.
      • Gość: dorotka Re: zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 16:58
        Dziękuję Witkowi za szczerą wypowiedź. Wiele celnych spostrzeżeń, z którymi nie
        sposób się nie zgodzić.
    • Gość: wieczorny W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 20:27
      Wynurzenia i opinie autora są aktualne i właściwe.
      Wg mojej oceny w pseudo wolnym kraju nie stalismy sie wolni
      między innymi z powodu nepotyzmu władzy,szeroko
      pojętej /samorządowej,państwowej/.
      • Gość: DO WIECZORNEGO Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 09:05
        w pełni się z tobą zgadzam.
        Aktualna władza to mieszanka dawnej pogardy dla ludzi i nowego PR.
      • mieszaniec-zopola Nepotyzm 13.04.09, 09:35
        "Nepotyzm (łac. nepos wnuk, bratanek) – faworyzowanie członków rodziny przy
        obsadzaniu stanowisk i przydzielaniu godności."
        To jest ważna przyczyna naszego zniewolenia? Autor wpisu chyba nie zna znaczenia
        tego słowa.
    • Gość: Bella Co z pomieszczeniem po byłej księgarni na Matejki? IP: *.punkt.pl 13.04.09, 11:39
      Jak w temacie. Przyznam, że nie kojarzę, czy coś tam funkcjonuje, czy też
      uniwersytet od kilku lat "remontuje" odebrany księgarzom lokal?
      P.S. Walkę ze zniewoleniem zacznę od tego, że jednak pójdę na najbliższe wybory
      i spróbuję znaleźć na listach kogoś, na kogo będzie można z pełnym przekonaniem
      oddać swój głos - niezależnie od jego przynależności partyjnej (choć będzie to
      zapewne tzw. "głos stracony").
      • Gość: WWS Re: Co z pomieszczeniem po byłej księgarni na Mat IP: *.punkt.pl 13.04.09, 14:48
        Ja tracę głos przy każdych wyborach, ale nie tracę nadziei.Tylko tak
        można coś zmienić.Pozdrawiam.
      • jkredman teraz to jest zamknięte 13.04.09, 15:50
        przynajmniej w na początku marca tak było

dziwne - uczenia publiczna przede wszystkim musi zarabiać a nie uczyć i wychowywać
    • jkredman i to by było na tyle 13.04.09, 15:48
      a w Polsacie podniecony niby-dziennikarz relacjonuje z Kamienia Pomorskiego -
      premier - zwiedził - miejsce zdarzenia
    • Gość: Pasat1usa W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.hsd1.tn.comcast.net 14.04.09, 03:52
      Hey Witold. Bardzo mi sie podoba Twoja wypowiedz.Jest tak prawdziwa ze bez zdziwienia odczytuje krytyczne komentaze innych.Wolnosc brzmi dumnie ale ... ona jest zawsze dla tych co w danym miejscu i w danym czasie z niej tylko "korzystaja" dzieki manipulacji,. ukladom,polityce,religii, tradycji i czegokolwiek ..Goethe napisal ze najbardziej zniewoleni sa Ci co uwazaja ze sa wolni -( w nie doslownym tlumaczeniu)-wolnosc dla pospolstwa to po prostu kpiny w kazdym kraju i w kazdym ustroju. Takie sa realia .Byc wolnym od czego?
      Zawsze jestesmy zalezni od byleczego i bylekogo..Byc wolnym to takze utopia.Ale warto walczyc o to by tych paradoksow wolnosci bylo jak najmniej.Rzadko kto to robi i walczy.Bo nie widzi sensu.Moze jest jednak jakis sens w tej walce bez konca ,dzieki czemu powoli posuwamy sie do przodu HISTORII.Tak ja uwazam.Moze sie myle?
      • Gość: Witek Sułek Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: 81.210.61.* 14.04.09, 08:29
        Mamy jeszcze wolność DO, a nie tylko OD.
        Wolność do wiary i miłości, której nikt nie może nas pozbawić.
    • Gość: opolanin W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 16:44
      Dopóki nie miałem internetu nie wiedziałem ,że w opolskim mamy tylu idiotów.
      • Gość: Bella Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: *.punkt.pl 14.04.09, 17:22
        Przypominam, że plagiat to przestępstwo (
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=93969153&a=94010474 )
    • Gość: walcząca Popieram w całej rozciągłości!!!! IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 12:28
      Zaczynam czytać Tischnera!
    • Gość: walcząca Wypowiedż nieidioty pełna pychy,buty i zarozumials IP: *.as.kn.pl 15.04.09, 12:34
    • Gość: lol Re: W wolnym kraju nie staliśmy się wolni IP: 193.93.91.* 15.04.09, 12:57
      travian.pl/?uc=pl3_35988
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka