Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Farbowanie ubrań w domu

05.03.10, 12:30
    Witam Panie! Po nieudanej próbie znalezienia farbiarni w moim mieście (farbują tylko skóry naturalne) postanowiłam zabrać się do tego metodą chałupniczą:). Zakupiłam farbę do ubrań na allegro i czekam na dostawę. Jest to farb, którą farbuje się w pralce, wsypuje się jak proszek. Czy któraś z Was farbowała może ciuchy? Jakie wyniki? Będę wdzięczna za opinie.
    Obserwuj wątek
      • mimiko Re: Farbowanie ubrań w domu 05.03.10, 12:49
        Witam,
        Chciałabym również zafarbować sobie ubranie - ulubiona bluzka zafarbowała mi od
        innego ubrania i teraz na jasno żółtej tkaninie mam niebieskie prążki:( Żeby ją
        uratować pomyślałam właśnie o zafarbowaniu zniszczonej bluzki na jakiś
        ciemniejszy kolor. Jestem bardzo ciekawa Twojego efektu farbowania, także napisz
        jak wyszło:)
      • jej_torebka Re: Farbowanie ubrań w domu 05.03.10, 14:02
        ja, chodząc jeszcze do liceum, namiętnie farbowałam ubrania.
        duże rzeczy w pralce,w temperaturze 90 stopni. wychodziło dobrze, chociaż nie da
        się chyba w ten sposób uzyskać prawdziwej czerni.

mniejsze, np. koszulki, farbowałam w garnku. strasznie to jest upierdliwe, bo
        trzeba przy tym stać i mieszać, żeby barwnik równo się przyjął.

jeżeli nie zapomni się o utrwaleniu farby solą, to barwnik nie puszcza, chociaż
        i tak parę razy radziłabym farbowane ciuchy prać ręcznie. na wszelki wypadek.

oczywiście najwieksza zabawa była kiedy pozwiązywało się bluzkę sznurkiem i
        wrzucało do kolorowej kąpieli. efekty zawsze były nieprzewidywalne i niepowtarzalne.
        • black_magic_women Re: Farbowanie ubrań w domu 05.03.10, 15:13
          I ja byłam fanką farbowania w LO,ale to były lata 90te;)Pamiętam,że Burda
          propagowała własnie takie farbowanie w pralce,jak pisze jej_torebka,ale ja się
          nato nigdy nie zdecydowałam.Nie mogłam narażać pralki z której korzystała 5
          osobowa rodzina.;)
          Co do garnka-efekty bywały ciekawe,a na pewno oryginalne,nigdy jednak nie udało
          mi się uzyskać jednolitejbarwy,zawsze były mniejsze,lub większe
          różnice,cienie itp,niezależnie jak cierpliwie mieszałam
        • hermina5 Re: Farbowanie ubrań w domu 22.03.10, 11:42
          Uzyskałam kiedyś niezlą czerń metodą na moczenie ciucha z podwójna
          dawką farby przez kilka godzin - najpier mieszanie, a potem po
          prostu lezała wgazre kilka godzin . Ale pierwotnie sukienka była
          biała, więc dośc łatwo przyjeła kolor.
          Samo farbowanie jako czynnosc wspominac żle - strasznie duzo syfu.
      • blackauri Re: Farbowanie ubrań w domu 05.03.10, 16:47
        Kurczę, to mnie zmartwiłyście:(. Mam nadzieję,że wyjdzie mi czarny- czarny, mam dwa sweterki w idiotycznym kolorze (nieprzemyślany zakup) i chciałam je jakoś uzdatnić do noszenia. Niemniej spróbuję, a o efektach na pewno napiszę:)
      • blackauri Re: Farbowanie ubrań w domu 22.03.10, 11:35
        Witam!
        Miałam napisać o efektach farbowania. Zamówiłam farbkę na allegro, taką do prania w pralce. Efekt: brudne (nie czarne) ubrania, pralka i cała łazienka - jak po wybuchu komina pełnego sadzy. Zdecydowanie nie polecam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka