Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Apel w sprawie kolorystyki

13.03.04, 14:45
    Razem z koleżanką skończyłyśmy kurs wirażu ja potraktowałam to amatorsko
    (chodziło mi o poznanie tajników makijażu na własne potrzeby), natomiast moja
    koleżanka zajmuje się tym zawodowo. Jak słyszę o pani wiośnie i lecie… to
    mnie śmieszy. Oczywiście można polemizować w każdej teorii jest trochę
    prawdy, ale nie dajmy się zwariować. Moja koleżanka sama prowadzi porady
    makijażowo-urodowe i mówi, że flaki jej się przewracają, kiedy kobiety
    upierają się przy swoich typach urody i zdecydowanie odrzucają pewne kolory …
    mówiąc, że są np. typem wiosny. Barwy są ciepłe i zimne, mniej zdecydowane
    lub bardziej. Wszystko jest kwestią naszego gustu. Ja też upierałam się przez
    kilka lat, że nie założę różu czy intensywnego błękitu. Ale im więcej tego
    widzę w sklepach, oglądam gazety, to, kto wie. Pójdę przymierzyć parę rzeczy
    i zadecyduję. Inaczej całe życie będę stosowała pewne łączenia „ moich”
    kolorów. Nie proszę przez Internet o radę kolorystyczną, właśnie dla tego, że
    takie to trudne. Natomiast poczytam chętnie o nowych tendencjach w modzie, bo
    chyba tym powinny się zajmować stylistki.
    Kobieta wszystkich pór roku
    Obserwuj wątek
      • krys46 Re: Apel w sprawie kolorystyki 13.03.04, 15:07
        Oczywiście skończyłam kurs wizażu, chociaż na ironię tamto słowo bardziej
        pasuje.
      • monika.przypkowska Re: Apel w sprawie kolorystyki 15.03.04, 11:25
        Pięknie dziękuję za list. W pełni zgadzam się z Pani zdaniem. Podobnie jak Pani
        odrzucam sztywne podziały na tzw. typy urody, które powodują, że wiele kobiet
        rezygnuje z kolorów, które je pociągają tylko dlatego, ze na swoje nieszczęscie
        spotkały się kiedyś z podobnymi "dobrymi poradami". Stylizacja jest jak
        malarstwo. Cała radość to możliwość korzystania z prawie nieograniczonej palety
        barw w zależności od naszego nastroju. Czasem kobieta chce schować się w czerni
        a czasem dodać sobie animmuszu czerwienią i sprawa koloru jej włosów czy oczu
        nie jest istotna.
        MP
        • beauty_baby Re: Apel w sprawie kolorystyki 17.03.04, 12:24
          Podział na 4 typy urody odpowiadające czterem porom roku jest bardzo ogólny.
          Każdy z tych typów ma swoje podtypy i w efekcie dana osoba w jednym odcieniu
          brązu wygląda fatalnie a w drugim cudownie zwłaszcza, że tych odcieni jest
          mnóstwo.
          Dlatego też wszelkie gazetowe (i wirtualne) porady typu "w jakim kolorze..." są
          bezsensu i mogąprzynieść więcej złego niż dobrego. Niestety, wielu ludzi ma
          wielki problem z kolorami, począwszy od odróżniania, nazywania itp a na doborze
          do swojego typu urody skończywszy.
          Niemniej zgadzam się z autorką wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka