batutka Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 07.07.10, 16:52 no wiesz - a może jest to jakaś odmiana sindbadów ;-) są na świecie rzeczy, jak mawiał Ferdek Kiepski, które się fizjologom nie śniły ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: a co to simbady? :) 07.07.10, 17:03 Tu mi baglady wytłumaczyła: forum.gazeta.pl/forum/w,650,113842518,113874024,Re_pumpy.html :) Może coś w tym jest :) Inne kreskówki oglądałyśmy w dzieciństwie niż dziewczęta, które nie znają Sindbada, ale znają Simbę :P Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: a co to simbady? :) 07.07.10, 18:15 Simbady, koturna, dekold, perfum - to wszystko i więcej doprowadza mnie do szewskiej pasji. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: a co to simbady? :) 07.07.10, 18:25 gabrielafrancuz napisała: > Simbady, koturna, dekold, perfum - ....tipsy, bazar, soalrium, uniwersytet w bielsku białej tudzież innej kąśnej dolnej... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: a co to simbady? :) 07.07.10, 19:38 Oj tam, chustki Van Dammki nic nie pobije... Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: a co to simbady? :) 07.07.10, 20:56 Ómieram! Nie słyszałam o Van Dammce! Ale słyszałam na własne uszy o "słowackim kołnierzu", chodziło o kołnierz a la Słowacki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: a co to simbady? :) 07.07.10, 23:27 a wiesz nessie, ze jak mialam z 10 lat to wlasnie tak mowilam-vandamka:)i sie zastanawialam skąd ta nazwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: a co to simbady? :) 08.07.10, 05:38 Ja takiej formy nie widzialam, czesto za to slyszalam/czytalam bandamka. I kombojki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: a co to simbady? :) 08.07.10, 06:36 Kombojki znam od lat. Dla mnie cudem pozostaje nie modowy, lecz samochodowy ford z vagen... Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: a co to simbady? :) 12.07.10, 11:24 No właśnie, sławetna bandamka, czyli mała bandana noszona przez Van Damme'a ;-) Ten fenomen już kilka lat temu określiłam mianem "perfuma na dekoldzie". Jak widać nadal ewoluuje, czego przeróżne koturny rodzaju żeńskiego i simbady są najlepszym przykładem ;-) Wrzesień się zbliża. Pora wrócić do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no ale dekold i parfum 09.07.10, 17:30 to błędne słowa, a sindbady - tak się, kochana, mówiło w latach 80 i nie zmienisz pamięci całej generacji! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: no ale dekold i parfum 09.07.10, 18:28 Ale przecież "sindbady" są okej - to "simbady" są błędną formą. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: no ale dekold i parfum 12.07.10, 15:33 Dorastalam w latach 80" i szerokie spodnie, zakończione na dole gumką nazywały sie pumpy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: no ale dekold i parfum 12.07.10, 11:34 znana.jako.ggigus napisała: > to błędne słowa, a sindbady - tak się, kochana, mówiło w latach 80 i nie > zmienisz pamięci całej generacji! Do późnych lat siedemdziesiątych nazywały się szarawary, również wśród fachowców ;-) To "następna generacja", Bóg wie czemu, musiała wszystko przechrzcić na nowomowę. Odpowiedz Link Zgłoś
konbea Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 12:46 mojej ŚP babcia, mówiła zawsze dżimsy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 14:25 nie zapominajmy o plastykowej bizuterii oraz o bluzkach na krotki rekaw a pod nia oczywiscie chrostki na pleckach. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 14:40 'bluzki na krótki/długi rękaw' oraz 'na ramiączka' mówi sie na Mazowszu. Wszyscy moi znajomi, rodzina używają tej formy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 14:57 Tyle, że regionalizmy nie są błędami ;-) Gwara góralska czy kaszubska nie jest błędem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 16:04 w ustach rdzennego mieszkanca regionu gdzie nie uzywa sie tego regionalizmu brzmi to smiesznie. to tak jakby mazowszanin powiedzial ide na pole. Odpowiedz Link Zgłoś
durneip Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 16:24 > 'bluzki na krótki/długi rękaw' oraz 'na ramiączka' mówi sie na > Mazowszu. Wszyscy moi znajomi, rodzina używają tej formy. monia, dajże jakie źródło. "na ramiączka" owszem - ale "na krótki rękaw"?. bo rodzina mazowiecka z dziada pradziada, a "na kótki rękaw" w życiu nie przeszło mi przez gardło. ani babci. ani prababci, chociaż rozmaite "latosie" latają w powietrzu bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 16:47 Ja też mazowiecka jak te maki przydrożne, a w życiu nie słyszałam* "na krótki rękaw" dopóki nie zaczęłam czytać forów. Może to regionalizm gdzieś z okolic kujawsko-pomorskiego? * i żeby nie było, że tylko literackim językiem się posługuję Odpowiedz Link Zgłoś
baglady Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 08.07.10, 20:16 u mnie tak jak u nessie-pierwsze slysze taki twór jak"na krótki rękaw" Odpowiedz Link Zgłoś
beata.1968 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 09.07.10, 09:07 w pracy często klientki pytają mnie o staniki puszate i na wierzbinkach :). na początku mnie to strasznie śmieszyło ,teraz się przyzwyczaiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 11:38 beata.1968 napisała: > w pracy często klientki pytają mnie o staniki puszate i na wierzbinkach :). na > początku mnie to strasznie śmieszyło ,teraz się przyzwyczaiłam. Ponieważ za dużo bajek w stylu "Miś Uszatek" i "O czym szumią wierzby" się naoglądały ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marinellla Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 10.07.10, 22:08 kujawsko-pomorskie też nie mówi "na krótki rękaw", to jakiś niedbały potworek albo inny region ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 11:30 Bo to taka gwara "czysto warszawska" (czytaj napływowa) ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 13:56 Z tego co zauważyłam często ci "napływowi" lepiej posługują się poprawną polszczyzną, niż ci "rodowici". Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 15:40 Polemizowałabym z powyższym. Na dobrą sprawę posługiwanie się poprawną polszczyzną jest obecnie cechą w zaniku, niezależnie od miejsca pochodzenia i nie jest to tylko moja skromna opinia, niestety :-( W/w simbadki czy obuwie na (TEJ!) koturnie są tego kolejnym dowodem, jak widać. Ach, przypomniały mi się allegrowe "piptołki bez palcY". Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 15.07.10, 18:22 Zaprzeczasz sama sobie. Najpierw piszesz, że to gwara "warszawska" (czyli napływowa), a potem, że błędy językowe obecne są wszędzie i nie zależą od pochodzenia. To, jak to jest w końcu? Bo się pogubiłam... Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 09.07.10, 12:34 Mnie śmieszy - "na dworzu" (Warszawa) i "ubrać bluzkę". A, i "standarTowe". Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 09.07.10, 14:39 są to po prostu błędy językowe popełniane bez względu na region Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 12:14 "na dworzu" słyszałam tylko w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 16:08 a ja słyszałam i w Białymstoku i w warszawie, generalnie u osób, które błędnie mówiły. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 16:24 "Na dworzu" to raczej typowo dziecięca mowa Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 13:29 Moja koleżanka z pracy tłumaczyła to w ten sposób: - "na dworze" - na królewskim dworze - "na dworzu" - na podwórku. Za nic nie chciała przyjąć do wiadomości, że mówi błędnie, nawet jak pokazałam jej słownik języka polskiego... Wykształcona kobieta, rodowita Warszawianka, kulturalna osoba, a jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 16:50 nie zaprzeczam, że wykształcona tylko chyba czasem przesypiała j. polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 20:34 Jak się słyszy w domu takie tworki to nawet j. polski nie pomoże;) A może i nauczycielka była z tych, co uważają, że "na dworzu" to "na podwórku"?:P Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 22:04 :) zgadzam się. przerażenie mnie ogarnia jak słyszę błędy językowe u pań przedszkolanek lub nauczycielek. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 23:36 > A może i nauczycielka była z tych, co > uważają, że "na dworzu" to "na podwórku"? > :P Możliwe. Moja nauczycielka, notabene z Nowej Soli (bynajmniej nie z tej strasznej Warszawy), 30 lat temu mówiła "la czego" zamiast dlaczego i "d-rzem" (dżem) oraz uważała, że jest "ta nawiasa", tak samo jak "ta idiota". Do dzisiaj też tak mówi Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 14.07.10, 10:47 Ja uwielbiam "bier to" i "weże" albo "chodże" - nie spotkałam się z tym jeszcze poza Krakowem, a nie są to regionalizmy, tylko błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 12.07.10, 18:38 W Warszawie jest sie "na dworze" , w Krakowie "na polu", "na dworzu" jest znikad, to po prostu koszmarek jezykowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 13:32 Nie rozumiesz chyba o co chodzi. Ja wiem, jak się mówi w Krakowie i wiem, jak się mówi w innych miastach Polski, ale dopiero w Warszawie usłyszałam "na dworzu" i nie był to pojedynczy przypadek, ale co 2 osoba tak mówi. Kolega się śmieje, że żeby ludzie pomyśleli, że jesteś rodowitym Warszawiakiem powinieneś mówić "na dworzu". Mnie na tym nie zależy, wolę mówić poprawną polszczyzną:P Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 15:16 > śmieje, że żeby ludzie pomyśleli, że jesteś rodowitym Warszawiakiem powinieneś > mówić "na dworzu". Przecież tłumaczę cierpliwie, że to jest typowa gwara podwórkowa. Tak dzieci mówią. I już dzieci się kłócą, czy "dworzu", czy "dworze" :) Zresztą nie tylko warszawskie dzieci. Przejedź się kiedyś do Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 20:36 Spoko, ale dlaczego mówią tak samo nawet jako dorośli? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 16:26 no własnie, nawet gdybym była "prawdziwą" warszawianką i mówiłabym "na dworzu" to przezcież gdzieś (czytaj: poprawny język pisany)natknęłabym się na "niepoprawną" formę "na dworze" i to by mnie zastanowiło i skłoniło do sprawdzenia kto mówi poprawnie... Czy nie? Czy nadal mówiłabym błędnie bo tak mówią w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 13.07.10, 20:38 Może to wynika z tego, że dorosłym trudno się przyzwyczaić do mówienia inaczej, niż przez ostatnie 30/40/50 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
spaceage Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 15.07.10, 17:05 otóż ja jestem warszawianka i tez w moim domu używa się formy "na dworzu", chociaż dobrze wiem, że jest ona niepoprawna gramatycznie też jej używam - zwyczajnie z przyzwyczajenia, korona mi z głowy wtedy nie spada Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 15.07.10, 18:25 To już się nazywa lenistwo... I brak szacunku do własnego języka. Jakbym wiedziała, że jakieś słowo/sformułowanie wypowiadam źle starałabym się nauczyć więcej tego błędu nie popełniać. Korona by mi z głowy nie spadła... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 15.07.10, 18:31 > > Jakbym wiedziała, że jakieś słowo/sformułowanie wypowiadam źle Nie przesadzaj. Co innego idiolekt (własny, osobisty język z jego manieryzmami, stylem, akceptowanymi błędami Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 15.07.10, 18:33 Nie mów mi, kiedy przesadzam, a kiedy nie przesadzam. Wyobraź sobie, że JA mam TAKIE zdanie. Tak Cię to boli? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 15.07.10, 21:21 ja sie przyznaje-tez tak mowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 lili-2008 11.07.10, 19:35 to ostanie nie powinno cie smieszyc bowiem w wymowie jest standart a w pisowni standard! Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: lili-2008 12.07.10, 12:13 ale ja nie piszę o rzeczowniku, prawda? piszę o słowie "standardowe", które wymawia się tak, jak się pisze, a nie standarTowe od razu wiadomo, jaką formę pisaną takie osoby stosują Odpowiedz Link Zgłoś
mexi-cana Re: jeszcze raz ktos napisze simbady 09.07.10, 13:49 dobra chwile musialam sie zastanowic o co chodzi z ta vendamka ;):D niezle:D Odpowiedz Link Zgłoś
ja.orchidea Re: pufki :) 12.07.10, 11:48 czyli bufki :) opis z allegro: sukienka mini pufki (...) Odpowiedz Link Zgłoś