Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Buty - refleksja...

15.03.11, 01:24
    Wątek typowo offtopowy zakładam, ale nie mogę przestać się dziwić...
    Spędziłam dzisiaj trochę czasu w pewnej poczekalni, gdzie przeglądałam stosy gazet i biuletynów sklepowych na wiosnę/lato 2011, no i wręcz szlag mnie trafia:
    czy producenci obuwia myślą, że każdy lubi dodawać sobie 12 czy 15 centymetrów?
    Nie znalazłam nic na normalnym obcasie czy koturnie! Nic!
    Marzę od kilku sezonów o espadrylach, ale do 6cm i nie ma, a przynajmniej nie takich, na które mnie stać... wszystko ma 10, 12 czy jeszcze więcej centymetrów.
    Tak samo z rozmiarówką, mam sobie palce obciąć, żeby nosić buty, które ewentualnie byłabym skłonna zaakceptować? 41 to rzadkość, a 41/42 to kosmos...
    Mam 180cm wzrostu, rozmiar stopy 41/42...i w czym mam chodzić? w męskich sandałach czy chińskich japonkach? :)
    Oświećcie mnie o co chodzi?
    Bo ja wpadam w kompleksy...
    Obserwuj wątek
      • ladyjm Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 09:23
        moja kolezanka ma ten sam problem i wiem, ze czesto kupuje w Bacie
      • hermina5 Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 09:24
        Zamiast oglądać katalogi, zacznij chodzic po sklepach.

Mój pobieżny przegląd wskazuje, ze sklepy sa wrecz zawalone balerinami na płaskim obcasie, oprócz tego nadal króluja wszelskie odmiany czeszko-trampek. Na espadryle to jeszcze trochę za wczesnie - dopiero marzec.
        • nessie-jp Re: Buty - refleksja... 16.03.11, 00:47
          > Mój pobieżny przegląd wskazuje, ze sklepy sa wrecz zawalone balerinami na płask
          > im obcasie, oprócz tego nadal króluja wszelskie odmiany czeszko-trampek.

Tematem wątku są buty na NORMALNYM obcasie. Mimo całej mojej sympatii do czeszek, to nie są buty na normalnym obcasie. To są buty-tragedia. Jeśli nie dokupi się do nich korków albo podpiętków, są do bani, chyba że jako kapcie.

Plaskate japonki o podeszwie sztywnej jak płyta chodnikowa, a grubej jak kartka papieru, to już w ogóle lepiej pominąć milczeniem...
      • adwarp Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 09:30
        a ja mam wrażenie,że
        albo obcas 12-15cm
        albo
        zupełnie płaskie:(
        a ja bym chciała coś pomiędzy:)
        • feel-good-inc Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 09:52
          ...bo to tak jest....jak nie potrzebujesz to jest pełno, a jak szukasz to nic nie ma...
          jestem 2cm niższa, stopę mam 39/40, zawsze myślałam,że wysoki obcas nie dla mnie....a teraz hulaj dusza...jestem najwyższa :-))))
      • nothing.at.all Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 10:17
        Zgadzam się. Ja akurat lubię płaskie buty, ale obcasy też. I ogólnie albo płaskie albo 15 cm obcas:/.
        • sonniva Masz rację 15.03.11, 14:53
          mam ten sam problem
          znalezienie butów w rozmiarze na moją stopę, a do tego o normalnej wysokości obcasa max 8 cm, a do tego eleganckie - graniczy z cudem!
          Prawdę mówiąc do tej pory nie mam żadnych peep toe, bo od lat takowych nabyć nie mogę.
          Wszędzie platformy, platformy itd, a ja w platformach mam 2 metry i co?
          Albo źle wyprofilowane szpile, że nogi odpadają.
          Znam to więc łączę się w bólu!
        • nowel1 Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 16:53
          15 cm, o czym ty mówisz?
          Jasne, są różne upodobania, ale nie mów że 15 cm obcas to coś, co można LUBIĆ pod jakimkolwiek innym względem niż estetyczny.
      • nostress.ka21 Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 15:48
        Sprostowanie: baleriny to baleriny, całkiem płaskich butów nie lubię nosić, a o trampkach na co dzień to od jakiś 10lat nie myślę ;)
        Idealna wysokość obcasa to 6cm, a względem Baty hmmm mają 41 ale rzadko, a ja nie mam czasu latać często po sklepach.
        Butów w sieciówkach odzieżowych nie będę już kupować, bo z każdymi miałam przeboje :(
        Cóż wybiorę się na większy rajd po sklepach i może upoluję coś co nie zdeformuje mi stopy i nie sprawi, że będę wyróżniać się z tłumu, jako wielkolud :D
        oczywiście nie mam nic do noszenia wysokich obcasów przez wysoki dziewczyny, ja po prostu nie czuję się komfortowo, gdy większość osób sięga mi do biustu :D:D:D
        • jej_torebka Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 18:59
          ja w płaskich butach czuję się jak krasnal, a mam 174 cm. wzrostu.
          to oczywiście kwestia przyzwyczajenia, ale nie przepadam za płaskim obuwiem, zwłaszcza sportowym.

na takiej podeszwie względnie lubię tylko lekkie sandałki i proste, czarne baleriny.
          • kadfael Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 20:57
            No, ale jak obuwie sportowe ma nie być płaskie?! Ćwiczysz, biegasz, jeździsz na rowerze w butach na obcasach? Trudno mi to sobie wyobrazić...
            Co do głównego wątku - mam to samo - niewysokiego obcasa - prawie się nie uśwaidczy, z wielkim trudem jakiś nieciekawy, babciowaty model.
            • jej_torebka Re: Buty - refleksja... 16.03.11, 09:38
              chodzi mi raczej o sportowo - miejskie. strój na fitness czy na siłownię to inna sprawa.
      • sabriel Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 18:20
        No fakt, jak szpilki to już mega 12-14cm niż mniejszego. Już pomijam fakt, jak w tym po naszych chodnikach chodzić,ale nie każda chce mieć ponad 180 cm wzrostu.
      • kluska0 Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 18:42
        Kiedyś kupowałam buty z obcasem 5-6cm w Ryłko, Nine West, Vagabond, Ecco, jednak wzornictwo to ma się niestety nijak do butów z obcasem 10- 12cm.
        Zauważam prawidłowość, że jak modne, fajne buty to jednak tylko z wysokimi obcasami a te ze średnimi zawsze trochę ciotkowate.
        Upolować buty na ładnej szpilce z migdałowym noskiem i średnim obcasem graniczy z cudem, np.: w tamtym roku takie modne buty z pasków - na średnim obcasie nie istniały.
        • jej_torebka Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 18:56
          ja mam rozmiar 41 i najbardziej lubię kiedy różnica między poziomem palców i pięty waha się w granicach 7-9 cm. Owszem, większość butów wyglądających najzgrabniej zaczyna się od 10 cm. obcasa, ale to nie jest tak, że w ogóle nie mam wyboru.

A od kiedy zaczęłam kupować buty w internecie, to w ogóle nie mam powodów do narzekań. Kiedy rozszerzymy wachlarz sklepów o sklepy zagraniczne, to wręcz zgłupieć można.

Nawet na Allegro daje się znaleźć wiele fajnych modeli, np. Jeffreya Campbella, którego butów zasadniczo w kraju nie ma. Trzeba jednak wiedzieć jak szukać, podawać w wyszukiwarce rozmiary brytyjskie, amerykańskie i 'połówki' dopisywać 'usa' lub 'uk', bo często buty z tych krajów mają nowocześniejsze wzory, itd. .. :)
          • nostress.ka21 Re: Buty - refleksja... 15.03.11, 20:17
            Moje zakupy butów w internecie kończyły się wielkim rozczarowaniem :(
            Nie wiem może oprócz wielkiej stopy mam jeszcze jakąś koślawą czy coś :D
            Po prostu muszę but przymierzyć, zrobić kilka kroków i zobaczyć gdzie odstaje ;)

Echhhh jak ja bym chciała mieć rozmiar 37 czy 38 i takie stopy jak wycięte z szablonu...;)
            Marzenie ;)
          • nessie-jp Re: Buty - refleksja... 16.03.11, 00:45
            > A od kiedy zaczęłam kupować buty w internecie, to w ogóle nie mam powodów do na
            > rzekań. Kiedy rozszerzymy wachlarz sklepów o sklepy zagraniczne, to wręcz zgłup
            > ieć można.

Ale przecież koszty takiej zabawy są astronomiczne. Buty to nie torebka ani broszka, choćbyś nie wiem jak dobrze przeliczała połówki i dodawała. But musi przede wszystkim doskonale leżeć na nodze, być wygodny. Nawet w stacjonarnym sklepie mierzy się zazwyczaj kilka, jeśli nie kilkanaście par butów, niekiedy w różnych rozmiarach i tęgościach, żeby wreszcie wybrać jedne najlepsze. Albo wyjść bez niczego.

Nie wyobrażam sobie zamawiania całych ciężarówek butów z Allegro w celu przymierzenia wszystkich i wybrania jednych wygodnych.

Nie wyobrażam sobie też chodzenia w źle dopasowanych butach, bo ładne i niespotykane w Polsce ;)
            • kluska0 Re: Buty - refleksja... 16.03.11, 07:45
              Te buty od Cambella są fajne i na wielu modowych blogach je noszą, ale tak jak napisała nessie-jp, dobranie przez internet to ciężka sprawa.
              Notabene oglądałam wczoraj jego kolekcję i oczywiście najfajniejsze są te z obcasami 10+ :)
              • jej_torebka Re: Buty - refleksja... 16.03.11, 09:42
                ok, faktem jest, że nie kupuję przez internet czółenek, bo tu nie mam pewności, czy nie wypadnie mi pięta, ale akurat tego rodzaju obuwia nawet w moim rozmiarze jest sporo w stacjonarnych sklepach.
                natomiast kiedy widzę, że but będzie się trzymał, ma odpowiedni kształt noska (nigdy nie biorę butow bez obejrzenia zdjęć z góry) i wysokość, przy której jestem w stanie się niekoślawo poruszać, to już się nie boję zamówić. zawsze można zwrócić, choć wiadomo, że na własny koszt.
      • shellerka Re: Buty - refleksja... 16.03.11, 17:55
        jak ja Cię rozumiem! W kwestii wysokości. Kurde, albo są buty całkiem płaskie, albo wysoki na 12 cm obcas i platforma. Mam 177 cm wzrostu i naprawdę nie chcę się czuć najwyższa w otoczeniu, ale też mam dość balerin. I co? I nico. Szukałam kozaków na obcasie 6 cm. Nie było. Były albo oficerki, albo właśnie szpile.
        To samo z koturnami. W końcu kupiłam takie 12 cm, ale czuję się w nich dziwnie. Jak na szczudłach. Nie mam problemu z wysokimi szpilkami i lubię takie 12 cm, ale uważam, że tak wysoki obcas jest fajny na odpowiednie okazje.
        Teraz lekarz powiedział mi, że powinnam zrezygnować z balerin - takich płaskich i nosić obcas około 5 cm. Tylko jak mam to zrobić?
        • krapheika Wiem gdzie! 16.03.11, 18:19
          Deichmann o was pomyslal, oczywiscie jesli komus odpowiadaja ich ceny i jakosc:-) w najnowszym katalogu sa buty damskie do rozmiaru 42, 44 tak na szybko to co widze przed soba, sa cienkie koturny,grube koturny, normalne obcasy 6,7cm, klapki na obcasie, cos ala drewniaki tez jest, na 3cm koturniku tez widze, a wiec zdaje sie , ze macie w tym roku szanse na cos modnego:-D Nie wiem kiedy Deichmann w Pl bedzie wprowadzal kolekcje, tu jest napisane od polowy marca, wiec podejrzewam, ze w PL najpozniej poczatek kwietnia.Zycze powodzenia w szukaniu wymarzonych butow.
          • yag-ga Re: Wiem gdzie! 17.03.11, 11:32
            a ja podrzuce Ci link z niezłym sklepem internetowym. mam ten sam problem co Ty rozmiar 41. bez problemu znalazłam tu baletki. nizsze koturny tez są:

www.cozabuty.pl/pol_m_Buty-damskie_Koturny-372.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka