Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy ta torba coś udaje?

28.02.12, 22:22
    Nielubiana tu chyba torebka mizensa (nielubiana w sensie firma, nie model).
    Czy to jest ewidentna podróba jakiegoś istniejącego modelu z wyższej lub średniej półki, czy też nie jest nachalnym nawiązaniem do cudzego projektu? Widziałam sporo jej zdjęć na żywo, w tym w środku i generalnie by mi odpowiadała, zwłaszcza za taką cenę, ale kojarzy mi się, że te e-torebki to są bardzo konkretne zrzynki niekiedy. Ale ja się nie znam - sama nie ocenię, a nie chcę nosić podrób.
    Ewentualnie nawet, nawet podoba mi się ta - wiem, że z węża ogrodowego, ale trudno - dostałam "poważny, dorosły" i ę ą z wełny z mysich psitek płaszcz, który mi się bardzo bardzo podoba, ale nie mam do czego go nosić.
    Przepraszam za nadprodukcję wątków. Z góry dziękuję za oświecenie - nie chcę kupować ewidentnych podrób. Ewentualnie jakby komuś przyszła do głowy fajniejsza torba w podobnej cenie, to niech Wam bozia w dzieciach itd.
    Obserwuj wątek
      • dixi Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 10:02
        może coś by david jones? mialam 2 modele tej firmy i uważam że warte swojej ceny bardziej niż mizensa, a chyba nie udają czegoś czym nie są;
        na allegro mnóstwo, można pooglądać ;)
        • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 10:24
          Dzięki. Na pierwszy rzut oka podobają mi się mniej, niż te mizensy, ale może to wina zdjęć itd. - chociaż moja siostra ma jedną z tych etorebek i nie jest zła.
          Nie będę podawała linków do aukcji, ale tak na szybko: coś z tego? W dobrą stronę idę? Płaszcz jest jasnobeżowy (chłodny odcień), dwurzędowy, z paskiem, w sumie chyba bardzo klasyczny. Buty też by mi się przydały, ale powiedzmy, że na razie mam normalne czarne botki na średnim obcasie. Dostałam podpowiedź, żebym kupiła do tego płaszczyka torebkę w innym kolorze niż czerń i beż, a najlepiej inną niż wszelkie brązy... Mam baję na żółty w tym roku, pasowałby żółty do jasnobeżowego? (taka kawa z mlekiem ale bardzo, bardzo mleczna). Torba musi pomieścić siedem ton papierzysk A4 i banana.
          niebieska ?
          jakaś taka
          któraś z tych dwóch
          Ja się nie znam na eleganckich płaszczach i torebkach do nich, buuuu...
          • hankaanka11 Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 10:48
            Czerwona :)
            Rude niekoniecznie, a niebieskiego ( w tym odcieniu) w ogóle nie widzę do jasnobeżowego płaszcza.
            Poszperaj sobie w tych paletach, może natchnienie znajdziesz :) Jest wiele kolorów, ktore fajnie z beżem grają, zależy, jaki efekt chcesz uzyskać.
            blog.wearpalettes.com/search/label/beige
          • supcik Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 11:34
            Czerwona fajna do bezowego plaszcza! niebieski kolor moim zdaniem rowniez pasuje, bardziej taki wpadajacy w granat, ale moze dlatego ze to moj ulubiony kolor, natomiast ta niebieska mi jakos nie bardzo...te tloczenia z niebieskim kipesko wygladaja
            • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 12:03
              Dzięki, dziewczyny - ale TA czerwona czy jakaś tam czerwona? Lubię czerwony, bardziej niż niebieski. Ale może poszukać właśnie czegoś granatowego?

Płaszcz wygląda tak:
              https://img818.imageshack.us/img818/5154/plaszczn.jpg
              Nie mam jak zrobić lepszego zdjęcia; przepraszam za jakość tego
              • supcik Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 13:38
                Niestety zdjecie mi sie nie wyswietla..

Ta czerwona jest fajna, choc dla mnie jedno takie zdjecie produktu to zamalo zeby zdecydowac o zakupie.
                • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 01.03.12, 01:47
                  płaszcz - link do zdjęcia, mam nadzieję, że się wyświetli
                  • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 01.03.12, 01:48
                    szlag, jeszcze raz: płaszcz
      • nessie-jp Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 18:26
        Hm, nikt nie powiedział ostatecznie, czy to jawna zrzynka, czy tylko lekka inspiracja? I czym? Torebka i mnie się spodobała (tylko w tej karmelowej wersji kolorystycznej).

"Z węża ogrodowego"
        • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 19:40
          No właśnie nikt na razie się nie wypowiedział. Jeśli lekka inspiracja, to mnie to obojętne - ostatecznie mimo wszystko ilość modeli torebek podobnej wielkości jest skończona, jeśli chodzi o kształt itd., wydaje mi się, że trudno stworzyć coś, co jest absolutnie niepowtarzalne i niepodobne do niczego; natomiast jeśli jest właśnie ewidentnie zerżnięta co do szczegółu, to jej nie kupię... Nie jestem aż tak oblatana w torebkach z górnej półki, żeby móc to stwierdzić samodzielnie :(
          • hankaanka11 Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 19:43

bezgustu.com/2012/02/18/noscie-podrobki/
            Ja się z tą panią zgadzam, Ty rób, jak chcesz :)
            • nessie-jp Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 20:33
              hankaanka11 napisała:

>
              >
              > rel="nofollow">bezgustu.com/2012/02/18/noscie-podrobki/
              > Ja się z tą panią zgadzam, Ty rób, jak chcesz :)

Wiesz, ale to nie do końca o to chodzi, że ze wstrętem odrzucę wszystko, co nie jest wo 1000001% oryginalne i nie naśladujące niczego innego. Chodzi o to, że
              • hankaanka11 Re: Czy ta torba coś udaje? 29.02.12, 20:51
                > Poza tym jest duża różnica znaczeniowa między "to jest podróbka" a "ta torba co
                > ś UDAJE". Podróbka to oczywiście rzecz, której główną wadą jest kradzież znaku
                > firmowego (fałszywe logo firmy).

Zgoda. Ale przecież bez znaku firmowego torba nie udaje, że jest tym, czym, nie jest :)
                Bo to właśnie znak jest dowodem na "markowość" (albo na fałszerstwo).
                Rozumiem doskonale, że ktoś, kupując design "inspirowany", chce wiedzieć, co było inspiracją, albo - brutalnie mówiąc - od kogo zerżnięto pomysł :)))
                Natomiast wg mnie nie warto z tego powodu rezygnować z zakupu, a chyba o to autorce wątku chodziło.
                • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 01.03.12, 02:09
                  Ależ może udawać - jeśli masz torebkę co do kieszonki, suwaczka, pierdołeczki (pomijam materiał, jakość wykonania - z daleka tego często nie widać) identyczną jak powszechnie znany model jakiejś firmy, to co to zmienia, że nie ma wszywek z napisem "Djor" albo "Channel", nie mówiąc już o "chamskich" podróbach naprawdę udających oryginał? Większość drogich torebek nie ma jednak bijącego po oczach, widocznego z odległości stu metrów logo (pomijam ewenementy typu LV), więc brak podrobionej metki niczego nie zmieni. Znak firmowy to jedno, a wzór przemysłowy to co innego - nie zmienia to faktu, że obie te rzeczy są zastrzeżone, obie można podrobić i jest to IMHO takie samo podrabianie.
                  Birkin w wersji targowej, 46zł z przesyłką na Allegro
                  Birkin-Birkin na Beckhamce
                  Czy to nie jest wg Ciebie podróba? Napisu "Hermes" ani nawet "Chermes" nie ma.
                  • 5th_element Re: Czy ta torba coś udaje? 01.03.12, 09:53
                    ale masz problemy :) Zazdroszcze :)
                    Nos Kobito co Ci sie podoba. Oblogowanie jest passe, również jakies mega charakterystyczne znaki, np. kratka toczka w toczke Burberry, ale masz siedziec w necie miesiac by przeszukac wszystkie oryginalne torebki by miec czystosc sumienia ze Mizensa czegos nie nasladuje?
                    BTW zarowno ona jak i ta ruda z pierwszego linka bardzo mi sie podobaja. Tym bardziej za 100 zł. Ponosisz sezon, góra dwa i bez żalu wyrzucisz.
                  • hankaanka11 Re: Czy ta torba coś udaje? 01.03.12, 18:01
                    Znak firmowy to jedno, a wzór przemy
                    > słowy to co innego - nie zmienia to faktu, że obie te rzeczy są zastrzeżone, ob
                    > ie można podrobić i jest to IMHO takie samo podrabianie.

Nie jestem pewna, czy masz rację, znak firmowy owszem, ale projekt juz nie - gdyby było tak, jak piszesz, popularne sieciówki nie wygrzebałyby się spod pozwów :)))
                    Istnieje taki naciągany termin jak "inspiracja" ;) wystarczy zmienic jeden detal i można kopiować wzory projektantów do woli. Moda jest jedną z nielicznych dziedzin, gdzie prawo autorskie nie jest przestrzegane.
                    • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 01.03.12, 19:18
                      No bardzo być może, do prawnika to mi daleko - w każdym razie chodziło mi o to, że niektóre tanie torebki to właśnie ewidentne, chamskie zrzynki co do detalu (powtórzę się, ale - pomijając jakość wykonania, materiał, metki i wszywki itp) - identyczny kształt, wielkość, rozmieszczenie kieszonek. Jeśli to torba jakich miliony, to mi to tito - ale niektóre modele są bardzo charakterystyczne. Nie widzę nic złego ani zdrożnego w tym, że nie chcę nosić taniej imitacji drogiej torebki, zerżniętej co do zatrzasku czy zameczka, jakoś źle bym się z tym czuła. Pół biedy, jeśli to torebka mało charakterystyczna, ale są modele (typu właśnie Birkin, kuferki LV Monogram) które jednak są już klasyką. Imitacje tych drugich (kuferków) widywałam z jakimiś dziwnymi znaczkami - mimo braku logo i tak były to wg mnie podróby.
      • donna.blue Re: Czy ta torba coś udaje? 02.03.12, 10:02
        Mi trochę przypominają te Michaela Korsa...
        • konikmorski1976 Re: Czy ta torba coś udaje? 03.03.12, 23:27
          Mizensa zawsze z czegoś ściąga, w zesżłym tygodniu skusiłam się na jedna z tych torebek i juz ja zwróciłam. czegoś tak fatlanie wykonanego, sztywnego i w kolorze totalnie innym nz na zdjęciu w sklepie nigdy nie widziałam. Szczerze odradzam zakup.
          • aniabos Re: Czy ta torba coś udaje? 04.03.12, 12:08
            konikmorski1976 napisała:

> Mizensa zawsze z czegoś ściąga,

No wlasnie, ten model cos mi przypomina, ale za Chiny nie moge sobie przypomniec co... chyba jakis Lanvin albo Marni. A o jakosci tez slyszalam duzo niepochlebnych opinii, wiec chyba nie warto...
      • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 04.03.12, 13:47
        Dzięki za rady i opinie - a co myślicie o tym?
        zdjęcie 1
        zdjęcie 2
        zdjęcie 3
        Wygląda na dość sztywną i ceratową, ale i tak chyba się na nią zdecyduję - podoba mi się i biorąc pod uwagę detale.
        Aczkolwiek zobaczywszy adres zdjęć zamieszczonych na all (te, do których linki wrzuciłam) chyba zaczęłam się zastanawiać...
        • szarrak Re: Czy ta torba coś udaje? 04.03.12, 13:49
          Nie dokończyłam - ...biorąc pod uwagę detale (np. to jak wszyte są zamki) wygląda na wykonaną trochę lepiej, niż mizensowe torby, a cena taka sama...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka