elejna 22.06.05, 08:46 No własnie ,paniusia ,jaki typ kobiety okresla sie w ten sposob??? Czy jest jakas konkretna charakterystyka takiej laski? Czy to komplement czy raczej obelga ?;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mimotka Re: Typ paniusia IP: *.chello.pl 22.06.05, 08:56 dla mnie raczej obelga. A "paniusia" kojarzy mi się z taka wymalowana lalą niedotykalską, nie uprawiająca sportu, trzęsącą się o swój makeup jak pada deszcz i o ciuszki, która przedkłada swoj wygląd nad np. dobrą zabawę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Typ paniusia 22.06.05, 08:58 Dla mnie to taka młoda dziewczyna co się ubiera jak podstarzały babon, według zasad "elegancji". Babowate kostiumiki, torebeczki, paseczki, kapelusiki, spineczki, broszeczki. Przeładowane i bez stylu ale majace mówić "patrzcie jaka ze mnie dama" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimotka Re: Typ paniusia IP: *.chello.pl 22.06.05, 09:05 HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, ubawiłam się tym "babonem" Odpowiedz Link Zgłoś
greenhills Re: Typ paniusia 22.06.05, 14:42 A co w tym smiesznego, ze sie tak 'ubawilas'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Typ paniusia IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:06 Moj maz nazywa tak swoje 2 kolezanki co je łaczy?Napewno to ze są atrakcyjne (opalone blondynki w rozowych wydekoltowanych sukienkach i klapeczkach), kazda ma dobry samochód (co ciekawe jest to opel tigra hehe)pozatym obie studiują jedna prowadzi jakis butik generalnie chyba typ ktory moze podobac sie facetom jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
kawusia76 Re: Typ paniusia 22.06.05, 09:34 mnie sie kojarzy z kostiumikiem,kołnierzykiem podpiętym pod szyję broszką,czólenkami na słupku,fryzem i torebka a'la królowa angielska,konserwatyzmem,takim załozeniem bluzki razem z wieszakiem:) co ciekawe znam kilka dziewczyn w moim wieku a w takim stanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka Re: Typ paniusia IP: *.77.classcom.pl 22.06.05, 09:43 paniusia to stan umyslu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalicja Re: Typ paniusia IP: *.autocom.pl 22.06.05, 11:54 U mnei w domu paniusia to typ autobusowy pierwotnie. Mowimy tak na taka pania, co ma 3 zlote pieerscienie na kazdej rece, wymalowana za bardzo i w autobusie rzuca sie na wolne miejsce, siada, po czym rozglada sie za ofiara, ktora skasuje jej bilet. Cecha charakterystyczne- nie jest za stara i nie ma nigdy całego zestawu siat z zaopatrzeniem dla rodziny. Często w garsonce jakeks, ufabowanan na jaskrawo rudy. W wersji zaawansowanej przy całym autobusie wolnym potrafi przesadzic kogos, kto siedzi na miejscu, które sobie akurat upatrzyła. paniusiowatość przenosi sie na inne dziedziny żyica, ale zdiagnozowana została właśnie podczas korzystanai z komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Typ paniusia IP: 157.25.9.* 22.06.05, 12:12 "paniusia" zdrobnienie od wyrazu "pani", coś jak "modnisia". Jakaś pani, strojnisia, figlarna elegantka, może nawet kokietka, taka raczej słodka..., lubi się ubierać, stroić, malować - ot, chyba taka kobietka. Odpowiedz Link Zgłoś
misae Re: Typ paniusia 22.06.05, 12:31 Okreslenie "paniusia" uzywane jest w nizszych warstwach spolecznych, zazwyczaj odnosi sie to do kobiety "niedotykalskiej" czyli nieprzystepnej czesto z "arystokratycznymi manierami" ;o), "paniusia" ubiera sie elegancko i wcale nie kiczowato, a raczej "sztywno". Zawsze uwazalam ze dana osoba uzywajac slowa "paniusia" probuje w jakis tam sposob "uzasadnic" swoje niedbalstwo i brud, jak rowniez nieodpowiednie buraczane zachowanie. "Paniusia" ma zabarwienie negatywne tylko i wylacznie w mniemaniu osoby uzywajacej tego slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: Typ paniusia IP: *.protonet.pl 22.06.05, 12:26 Co masz do opla tigry?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Typ paniusia IP: 157.25.9.* 22.06.05, 12:30 nikt nic nie ma do opla tigry, jest temat to koleżanka powiedziała, co wiedziała... nie zauważylam żeby cos miała do tigry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Typ paniusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:30 Negatywnie mi się kojarzy.Z zadufaną kretynką,przesadne maniery, loczek w koczek a w domu kopie psa i rzuca k-wami.I taka troszkę "kwoczkowata", usadzi się i nie rusza, tylko patrzy na paznokietki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Typ paniusia IP: *.acn.waw.pl 22.06.05, 12:40 ja tez czasem jestem ,,niedostepna" bo nie mam ochoty zadawac sie np. z jakims kretynem. ale na codzien sie nie stroje i nie ubieram super elegancko tylko bardziej luzno wiec jest ok;) określenie ,,paniusia: np. moim zdaniem pasuje do takich osóbek jak Victoria Beckham albo Weronika Rosati. troche bleee,nie jest to szczęsliwe życie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Typ paniusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:48 To chyba z "niedostępnoscią" nie ma wiele wspólnego.Sama paniusią nie jestem, a obcy ludzie uważaja mnie po 1 spotkaniu za niedostępną, "wywyzszającą się", majacą jakąś barierę i jak to mówi moja koleżanka"księżniczkę", chociaż cholera, gadam, usmiecham się, śmieję, nie nadużywam skomplikowanych wyrazów (widać, haha) a jednak...Coś takiego w niwktórych jest i nie jest to "paniusiowatość" według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
misae Re: Typ paniusia 22.06.05, 12:55 okreslenie wywyzszajaca sie w pewnych kregach jest nieznane, to wyzsza szkola jazdy :o) najczesciej okreslenie pada od strony panow prostakow gdy kobieta nie odpowiada na zaloty "paniusia sie znalazla", paniusia to caloksztalt z naciskiem na zachowanie, ktore wcale nie jest negatywne. Osobiscie to mnie sie kojarzy to slowo z wiesniactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Typ paniusia 22.06.05, 15:16 ciekawe, ze typ "paniusia" kojarzy sie z jazda autobusem mnie sie kojarzy z pania w srednim wieku, o gabarytach "kochanego cialka nigdy nie za malo", raczkach ktorych tlustosc podkresla duza ilosc koniecznie zlotych pierscieni w stylu "bling" na paluszkach, w kapelusiku, jesionce, apaszce Hermesa, klockowatym obuwiu, z siata, torebka Birkin, zawod - zona domowa, w drodze na targ po jajka i ser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Typ paniusia IP: *.acn.waw.pl 23.06.05, 11:23 ee..paniusia to strojnisia inaczej. ciuchy w glowie. ale to nie taka prostaczka tylko ciuchy wyższej klasy i lepszy styl zycia.tylko poza zainteresowaniem ciuchami to malo co innego wystepuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaloryfer Re: Typ paniusia IP: *.icpnet.pl 24.06.05, 07:09 Dla mnie to taka wsioczka - kwoczka, kogut na głowie podparty duza ilością wsuweczek, wsiowa elegancja w stylu "idę na wsiowe wesele", make up rodem z lat 80-ych. Na łapkach "bling-bling", mina jakby wąchała opary z szamba i zachowanie prostaczki rodem rozemocjonowana panieneczka z gimnazjum. Zupełnie jak pani żmijka z mojego przedszkola (dobrze, ze już je zlikwidowali) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous Re: Typ paniusia 24.06.05, 09:10 Kojarzy mi się z typem podobnym do książkowej Dulskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lavenezia Re: Typ paniusia 24.06.05, 10:11 absolutnie zgadazm sie z mimotka,to taka dziewczyna ktorej cala uwaga skupia sie nie urraniu i wygladzie,na prawym profilu... na lewym... pelno jest takich. nie moga sie usmiechac i smiac bo wtedy nie wygladaja tak jakby chcialy,nie zartuja,nic nie mowia tylko sluchaja,bo co moga mowic?ciagle opinie o modzie? nie uprawiaja sportu,tylko chodza,chodza trzesac pupa i to wszytko. paniusia to dla mnie wlansie taka dziewczyna Odpowiedz Link Zgłoś