Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jaka była moda w latach 80-tych?

19.11.05, 21:41
    Za tydzień mamy imprezę w stylu lat 80-tych. A ja w ogóle nie orientuję się w
    czym wtedy się chodziło. Proszę więc was o pomoc! O sugestię! Chciałabym
    ubrać się w coś naprawdę fajnego:-)
    Obserwuj wątek
      • e_laura Re: jaka była moda w latach 80-tych? 19.11.05, 21:52
        ojej, dopiero teraz widzę, że już kilka uwag o modzie w latach 80 tych było w
        wątku o kicz party...

Ale może macie coś jeszcze? No i zdjęcia- to by mi się przydało..
        • b_bb Re: jaka była moda w latach 80-tych? 19.11.05, 22:07
          images.google.pl/images?q=80%27s+fashion&hl=pl&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w
          • andre37 Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 00:12
            czarne dzinsowe rurki z laycra, ostrolajcrowe leginsy wygladające jak lateks,
            piramidy (koszmarny krój dzinsów), mini z dzinsu w dziwnych kolorach, dzinsy
            pociete żyletką, bombki, do mini kolorowe rajstopy w paski lub kabaretki do
            tego wełniane getry i szpilki w dziwnych kolorach, biale, zielone, różowe,
            koniecznie lakierki, lub gumowe buty, spudnice szyte z pieluch tetrowych i
            koronki farbowane w domu - takie cygańskie, kolorowe koszuli z masą nadruków,
            masa apilacji i cekinów, arynarki z ogromnymi poduszkami, swetry nietoperze,
            dużo pstrokatej bizuteri,
            kolory - "żarówiaste" róże, zielenie, żółcie, filety...
            fryzury ala limal, jarocka, końskie ogony na czubku głowy spięte kolorowymi
            frotkami, krótko obcięte postawione włosy na jeża... z masą żelu...

ogólnie total kicz -

to to lepsze wydanie:
            www.fotoinfo.pl/sobstr190.htm
            www.fotoinfo.pl/sobstr185.htm
            www.fotoinfo.pl/sobstr079.htm
            www.fotoinfo.pl/sobstr080.htm
            klikając na strzałki na tych stronach zobaczysz więcej i modę z kolejnych lat
            tej epoki.
            • zettrzy Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 05:49
              smiesznie popatrzec na te zdjecia... u nas nikt sie tak nie ubieral, moda
              zmienila sie pare razy, nie bylo nic zarowiastego, z pieluch ani cyganskiego,
              legginsy i ciecia na dzinsach pojawily sie circa 1990, welniane getry to chyba
              tylko wsrod emigrantow z Finlandii
              co bylo to byly wlosy, owszem konskie ogony na czubku glowy, francuskie
              warkocze, nie do wykonania bez pomocy osob trzecich, ogromnie "przestrzenne"
              fasony ubran wymagajace kilometrow materialu i ogromnie drogie materialy -
              skora, koronki, jedwabne zakardy, aksamity, satyny, tweedy, slowem byla to moda
              ogromnie kosztowna
              lajkra pojawila sie pod sam koniec dekady, wlasciwie na poczatku lat 90
              supermodny byl kolor zloty, zwlaszcza w ubraniach ze skory, powrocil wlasnie
              ostatnio
              co to sa piramidy?
              • andre37 Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 12:18
                zettrzy
                wiem że u nas tak to nie wyglądało, zresztą zawsze tak jest, zobacz co obecniej
                jest w katalogach i na wybiegach a co jest na ulicy :)
                Mamy to samo niby na wybiegach ładne, zwiewne, przyjemne...a na ulicy kicz :)

ej spódnicę z pieluch to ja nosiłam napewno w 1984 roku... pamiętam jak
                podbierałam matce pieluchy po urodzeniu siostry. I czarne leginsy takie mocno
                świecące też nosiłam w podstawówce... do tego takie robione na drutach getry (
                może u nas rozbił się gdzieś w stoczni kontener z Finlandii? i albo takie buty
                z gumy w wycinane kółka albo lakierowane kaczuszki + kamizelki

a lata 90te to już były parki, ciuchy sprowadzane z berlina, byłam już w liceum
                i raczej na tą kiczowata patrzeliśmy jak na najgorsze co może być. Nosiliśmy
                takie "ekologiczne" farbowane suknie też jakby z tetry ale to był chyba użno
                tkany len, kupowałyśmy w jednym sklepie w Gdańsku koło hali. I takie wielkie
                drewniane korale... byly już normalne dzinsy, bluzy.

> co to sa piramidy?

taki dziwny krój dzinsów przywożony z turcji, bardzo jasne i szerokie na tyłku.
                Szczegółów nie podam bo ja w sumie nigdy ich nie miałam.
                • blinski Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 12:26
                  zettrzy przez 'u nas' miałą chyba na myśli stany?
              • blinski Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 12:24
                zettrzy, ale ty mówisz o modzie hm.. dorosłej:) co iinego moda młodzieżowa -
                licealistów, studentów. lycra to przecież wynalazek przełomu '70/'80,
                najpopularniejsza własnie na początku dekady, jej pojawienie się w
                ciuchach 'ulicznych' wiązało się z boomem na aerobic i inspirację kostiumami
                sportowymi. getry (legwarmery) to samo - obowiążkowy element stroju aerobowego
                lat '80, przenoszony na ulice, gdzie najcżęściej łączony był z czarnymi butami
                typu baletki czy czerwonymi, bijącymi po oczach czółenkami i halkowymi lub
                asymetrycznymi dżinsowymi spódniczkami.
                a piramidy modne były również raczej na przełomie '70/'80, szybko wyparte
                przez 'marchewy', czyli zupełne przeciwieństwo:) (piramidy to coś jak dzwony,
                tyle że dzwony od kolan w górę były obcisłe, piramidy dopiero od pół uda albo
                jeszcze wyżej).
                • b_bb Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:12
                  blinski napisał:
                  > a piramidy modne były również raczej na przełomie '70/'80, szybko wyparte
                  > przez 'marchewy', czyli zupełne przeciwieństwo:) (piramidy to coś jak dzwony,
                  > tyle że dzwony od kolan w górę były obcisłe, piramidy dopiero od pół uda albo
                  > jeszcze wyżej).

I tu się mylisz. Piramidy to była taka bardziej radykalna wersja tego, co
                  nazywasz marchewami. Spodnie przywożone z Turcji (i ich późniejsze polskie
                  odpowiedniki) miały na kieszonce znaczek piramid egipskich, może stąd nazwa, nie
                  wiem, zaś kształtem przypominały odwróconą piramidę. Discopolowcy w latach
                  dziewięćdziesiątych pomykali jeszcze w tych spodniach.
                  Ty pomyliłeś piramidy ze "szwedami", czyli spodniami rozszerzanymi od ud ku dołowi.
                  • blinski Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:25
                    masz rację, mój błąd;)
                    • b_bb Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:28
                      :)
              • b_bb Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:15
                zettrzy napisała:
                > francuskie
                > warkocze, nie do wykonania bez pomocy osob trzecich

Jako sprytna dziewczynka z włosami do połowy pośladków bez problemów wykonywałam
                sobie francuskie warkocze, ale fakt, że nie każdy sobie z tym radził. ;)

A spódnicę z pieluch, farbowaną metodą zaciskania sznurków i stopniowego
                zanurzania w garze miałam uszytą przez babcię i zazdrościły mi jej wszystkie
                koleżanki w podstawówce.
                • andre37 Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:34
                  a pamiętacie te stlenione do białości włosy i ostra trwała ? No i Mmokra
                  włoszka hihihi
                  • b_bb Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:40
                    Piękne to było. Właścicielki tych tlenionych domowymi sposobami włosów mój brat
                    określał mianem wilczurów (odpowiedniki dzisiejszych tipsiar ;P), gdyż ich
                    fryzury do złudzenia przypominały ich sierść. ;)
                    • andre37 Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:49
                      hihi a później grzywki zderzaki.....
            • nancy_callahan Re: jaka była moda w latach 80-tych? 21.11.05, 10:03
              Ło matko!
              te zdjęcia, szok!!!!
              Cudo!
      • wojtow Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 09:22
        kiczowata - plastikowa - natapirowana :)
      • blinski Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 12:44
        to jest chyba kwintesencja '80, w przeciwieństwie do większośći kreacji z tej
        strony ukazujących płaszcze, długie sukienki i stroje przede wszystkim dosyć
        skomplikowane, tu masz przykład imprezowego:)
        www.fotoinfo.pl/sobstr082.htm
        • blinski Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 12:48
          hyhy, te też są fajne
          www.fotoinfo.pl/sobstr090.htm
      • camille_gloomy_girl Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 13:59
        fashion-era.com/power_dressing.htm
        moda lat 80-tych..hmm... wielki kicz:P :))
        fashion-era.com/fashion_after1980.htm
      • e_laura Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 16:11
        Wow!dzięki wam!No to masz już trochę praktycznych informacji, w tygodniu
        wybieram się więc na polowanie w lumpexach:-) ciekawe czy coś znajdę. Podoba mi
        się styl areobowy szczególnie. Przypomniałyście mi o nim, bo jakiś czas temu
        oglądałam kasetę z areobikiem z lat 80tych i strasznie rozbawiły mnie ich
        stroje. Mama od razu przywołała mnie do porządku, że mam się nie śmiać, bo tak
        przecież było...

Ale nie wiem co z butami do takiego sportowego stroju. Coś znajdę w
        szmateksach? Ale w sumie jakie mają one być?
        • andre37 Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 16:21

> Ale nie wiem co z butami do takiego sportowego stroju. Coś znajdę w
          > szmateksach? Ale w sumie jakie mają one być?

raczej nie ale jak założysz balerinki na kaczuszcze to bedzie idealnie...
          jeszcze jak beda w jakims intensywnym kolorze, czerwonym, zielonym, a najlepiej
          fuksja bedzie idealnie.

zostaje ci tez allegro, tam pojawiają sie buty z lat 80tych

www.allegro.pl/show_item.php?item=72283448
          www.allegro.pl/show_item.php?item=72309765
          www.allegro.pl/show_item.php?item=71957647
          www.allegro.pl/show_item.php?item=72145210- hiuihi te mi sie bardzo
          podobają, akurat uwielbiam szpilki z lat 80tych :)
          www.allegro.pl/show_item.php?item=72774417
          www.allegro.pl/show_item.php?item=72311971
          www.allegro.pl/show_item.php?item=72418955
        • blinski Re: jaka była moda w latach 80-tych? 20.11.05, 16:31
          buty najlepiej jasne, szczególnie białe. najlepiej sportowe, być może masz
          jakiś oldschoolowych butów sportowych (typu adidas superstar czy nike cortez),
          pasowałyby. mogą być też buty a la czeszki:) w lecie widziałem sporo osób w
          nich, więc pewnie nie byłoby aż takich problemó z dostaniem.
      • aniabos lata 80-te w USA 20.11.05, 22:48
        Te mode w wydaniu amerykanskim "plebejskim" dobrze ilustruja nastepujace filmy:
        "Desperately Seeking Susan", "Pretty in Pink" i "Working Girl". A w wydaniu
        nuworyszowskim oczywiscie seriale Dallas i Dynasty.

A wiec:
        Fryzury "krotko na gorze, dlugo dolem", albo wspomniane juz kucyki na szczycie
        glowy, poza tym rozne odmiany "ogromnej glowy" (Big Hair) calej w falach i
        loczkach. Rowniez rozne elementy stylu punk.
        Wspomniane elementy ubioru na aerobic, zwlaszcza dzianinowe opaski na wlosy i
        pasiaste getry (leg warmers).
        Wielkie t-shirty albo swetry sciagniete szerokim paskiem noszone do legginsow
        (styl posredni miedzy Robin Hoodem i "zapomnialam spodnicy")
        Ogromne poduchy w ramionach zakietow, plaszczy, a nawet bluzek
        Swetry-nietoperze, czesto ze skorzanymi czy blyszczacymi aplikacjami
        Jeansy-marchewki, czesto tak luzne w pasie, ze trzeba bylo je sciagac paskiem.
        Inne spodnie o podobnym kroju (szerokie na dole, bardzo waskie w kostce),
        czasami ze strzemiaczkami (stirrups) pod stopa, wygladaly jak staroswieckie
        spodnie narciarskie. Nawet na najzgrabniejszej modelce dawalo to blyskawiczny
        efekt krotkich nog, nikt w tym dobrze nie wygladal.
        Spodnice "bombki", takze w wersji "kilkupietrowej" (zszyte z trzech poziomych
        pasow materialu), ale to chyba efemeryda jednego-dwoch sezonow.

W wersji eleganckiej: tak jak pisala Zettrzy, duzo materialu, obszerne
        plaszcze, obszerne marynarki, obszerne swetry. Grube, miesiste, kosztowne
        tkaniny (techno-minimalizm jeszcze sie nie zaczal). Sylwetka: albo szeroka gora
        i waski dol, albo calosc bardzo luzna, jakby za duza. Waskie spodnice plus
        lejace sie jedwabne bluzki ze zwiazadlem po szyja. Efektowna sztuczna bizuteria
        (costume jewelery). Po ciezkich "kopytach" z lat siedemdziesiatych, powrot
        lekkiego, kobiecego obuwia (cienkie obcasy, delikatny szpic).

Nawet w wersji "plebejskiej" materialow typu pielucha nie bylo zupelnie; to
        chyba specyficzne dla Polski z powodu brakow na owczesnym rynku.
      • zettrzy Re: jaka była moda w latach 80-tych? 21.11.05, 01:18
        autentyki ze Stanow mozecie obejrzec na Galerii Mody, bo mam kilkanascie ciuchow
        z tego okresu - nie rozpadly sie, ciagle zlosliwie na mnie wchodza i daja sie
        nosic, wiec co je mam wyrzucac? zawsze zaznaczam w opisie ciucha, jesli jest
        antyczny, ze ma 20 iles lat, a poniewaz dzisiaj pewne elementy kroju - np.
        rekawy - wygladaja dziwnie dodaje komentarz ze sa one charakterystyczne dla epoki
        • blinski Re: jaka była moda w latach 80-tych? 21.11.05, 09:03
          ale linka do owej galerii to już nie podasz;)
          • minkair Re: jaka była moda w latach 80-tych? 21.11.05, 10:12
            Ja podam bo to przecież żadna tajemnica:-)

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30539
      • e_laura Re: jaka była moda w latach 80-tych? 21.11.05, 23:45
        A co z makijażem? Mocny? Jakie kolory?
        • b_bb Re: jaka była moda w latach 80-tych? 21.11.05, 23:48
          www.ritilan.com/archives/2004/01/07/21.00.30/
          • e_laura Re: jaka była moda w latach 80-tych? 21.11.05, 23:58
            wow! ostro:-)
          • mantha Re: jaka była moda w latach 80-tych? 22.11.05, 12:02
            Generalnie cień musi byc NIEBIESKI bardzo niebieski, jakis brokat na to i
            różowa szminka, albo cyklamenowa.
            fajna taka impreza - róbcie duuuuuuzo zdjec na pamiątke :-)
      • sumire Re: jaka była moda w latach 80-tych? 22.11.05, 12:06
        Wściekle różowe szminki mojej mamy doskonale pamiętam. Plastikowe korale takoż.
        I szerokie paski noszone na swetrach.
        Co zabawne, parę dni temu oglądałam "Like a Virgin" Madonny i nie mogłam oprzeć
        się wrażeniu, że jej ówczesny styl fenomenalnie się wpasowuje w obecne
        trendy :))
        • e_laura Re: jaka była moda w latach 80-tych? 24.11.05, 19:08
          Miałam dzisiaj mały maraton po lumpeksach. Kupiłam pomarańczowe leginsy i szaro-
          czarny, gruby pasek.
          Chcę kupić jeszcze bluzkę. Ale znałazłam tylko taką jasno różową jakby posypana
          brokatem. Jest za duża na mnie, ale chyba o to chodzi:-)? Może być?
          A co do biżuteri... Klipsy mogą być?
          • zettrzy Re: jaka była moda w latach 80-tych? 24.11.05, 20:34
            jasny roz to kolor przelomu dekad 70/80 - idealnie, powinnas miec bardzo
            dopasowana garsonke z blekitnego zamszu i do tego wsciekle rozowa bluzke, to byl
            jeden ze standardow i nosily to prawdziwe, normalne kobiety a nie jakies modelki
            klipsy MUSZA byc - lata 80 byly dekada klipsow, ozdobek do wlosow, bransolet, im
            wieksze i bardziej kiczowate tym lepiej, a skoro mowimy o klipsach to powinny
            siegac ramion i pobrzekiwac, blyszczec, swiecic, jednym slowem choinka
      • e_laura Re: jaka była moda w latach 80-tych? 26.11.05, 16:19
        a co z paznokciami? W jakim kolorze?

U mnie już ostatnia prosta w przygotowaniach...
        Niedługo wyjście:-)
        • muscovado Re: jaka była moda w latach 80-tych? 27.11.05, 10:21
          Madonna w filmie "Who's That Girl" to kwintesencja mody młodzieżowej lat 80. Od
          bucików, poprzez getry, falbaniaste spódniczki, aż po "gniazdo" na głowie. ;)

Lakier do paznokci chyba był czerwony...
      • e_laura Re: jaka była moda w latach 80-tych? 27.11.05, 13:39
        Dziękuje wam wszystkim i każdemu z osobna! Impeza się udała! Było wspaniale i
        do rana:-.Właśnie przed chwilą wstałam, bo trzeba się wziąć do nauki... I
        wiecie co? Wszyscy podziwiali mój strój! Mówili, że ubrałam się idealnie, tak
        jak było naprawdę! Także jeszcze raz dziękuję za pomoc:-)
        Dobrego dnia życzę!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka