powiew_wiatru 27.02.06, 00:07 moze to wstyd zadac takie pytanko ale ilekroc chce komus powiedziec o tym sklepie... nie wiem jak sie poprawnie to wymawia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babunowa Re: camaieu - jak to sie czyta? 27.02.06, 00:35 wcale nie wstyd;) ja mówię -kamjiu(przed tym u,wkrada mi się bardzo krótkie e)ciężko to napisać:) jakoś tak;) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa94 Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 16:23 ja tam zawsze mówie kamju i wszystkie koleżanki wiedzą o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
hiii Re: camaieu - jak to sie czyta? 27.02.06, 00:40 wymawia się "kamaje", z tym, że to "e" jest nieco ścieśnione. ale jak wymówisz "kamaje" właśnie, też będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: camaieu - jak to sie czyta? 27.02.06, 09:20 Ja wymawiam też "kamaje" z akcentem na "e" ;-) Na francuski chodziłam co prawda półtora roku, więc mogę się mylić co do poprawnej wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
elwee Re: camaieu - jak to sie czyta? 27.02.06, 21:03 a Tally Wejlli ( mam nadzieje, ze chociaz dobrze napisalam) ... Jak ta nazwe sie czyta? Pojecia nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
tina37 Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 13:05 elwee napisała: > a Tally Wejlli ( mam nadzieje, ze chociaz dobrze napisalam) ... Jak ta nazwe > sie czyta? Pojecia nie mam... No właśnie jak sie wymawia Tally Weijl???? Serio nie wiem... a H&M? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix01 Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 13:21 a propos H & M to kazdy jezyk na swoj sposob ,tzn we Francji slyszalam [asz em ] w Anglii [ejdz em ] itd... a co do Camaieu ,francuska firma i wymawia sie [camaje] Odpowiedz Link Zgłoś
caracaz Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 17:52 a ja z niemieckiego wymawiam zawsze ha und em. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 18:13 ja tez i znajomi maja ubaw :) Odpowiedz Link Zgłoś
limonka.sweet Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 10:39 Moim zdaniem "kamie" z tym, że e brzmi raczej bliżej "o" ale nie trzeba sie tak "wysilać" :) Z takimi pytaniami to chyba lepiej na forum z jęz. francuskim, albo po prostu zapytaj w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
nionczka Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 10:58 Juz ktos powiedzial. Czyta sie kamaje, z tym ze to ostanie "e" jest prawie jak "U".(buzia w dziubek jak do caluska). A co do pytania w sklepie... hm... jest bardzo prawdopodobne, ze ekspedientki nie beda wiedzialy. Juz sie z czyms takim spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 13:19 Natrafniej ujęła to własnie Nionczka :) Kamaje z E w dzióbek jak U. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 18:30 jak mowia moje poprzedniczki kamaje z dziobkiem do u i z akcentem na ostatnia sylabe, a H&M: asz y em Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 19:15 asz y em? jak juz tak to chyba asz et em? Odpowiedz Link Zgłoś
cucutenitripole czyta sie to kamie 28.02.06, 19:50 tylko to e jest takie troszka dluzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
hiii Re: czyta sie to kamie 28.02.06, 19:55 cucutenitripole napisała: > tylko to e jest takie troszka dluzsze. no mnie wiem w jakim to musiałoby być języku, żeby podana przez Ciebie wymowa była prawidłowa. W każdym razie w żadnym mi znanym (a francuski - że tak powiem nieskromnie - nie jest mi tak znowu bardzo obcy...). Odpowiedz Link Zgłoś
elwee Re: camaieu - jak to sie czyta? 28.02.06, 21:39 ale nadal nie wiem jak sie czyta Tally Weill (?)... Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: camaieu - jak to sie czyta? 01.03.06, 00:08 Mnie też nurtuje ta wymowa. Na razie mówię: "Talli Łel..." a potem mój język odmawia posłuszeństwa i zwija się w trąbkę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m A np. Sienna Miller... ?? 01.03.06, 09:55 No właśnie, ale zależy w jakim języku :) Czy to jest np.holenderski? Posłuchajcie czasem (jesli będziecie miały okazję) jak amerykanie wymawiają np. rosyjskie, polskie nazwiska - czy to jest poprawne? Więc jak sie to powinno wymawiać? Po angielsku? Po holendersku? :D Jaka wymowa jest poprawna dla C&A - angielska czy niemiecka (tak mówi moja teściowa, która zna ten sklep z Niemiec "ce und a")? Chyba obie formy są ok... A ja mam pytanie do Was: jak się wymawia SIENNA Miller??? [o imię mi chodzi] Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: A np. Sienna Miller... ?? 01.03.06, 09:57 O holenderskim myślałam pisząc o Tally Weill. Wiem że Sienna jest Amerykanką. Odpowiedz Link Zgłoś