Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

po studiach

06.08.06, 19:47
    Czy podjełybyście prace po studiach, nie mając doświadczenia za 1400 zł
    miesiecznie?
    Obserwuj wątek
      • tori86 Re: po studiach 06.08.06, 19:49
        gdybym miala taka okazje i zadnych lepszych ofert to wzielabym bez
        zastanowienia, 1400 na poczatek to nie jest zle i w dodatku przy takim bezrobociu
        P.s. a jaki kierunek skonczylas? bo od tego tez duzo zalezy
        P.s.2 watek chyba nie do konca na to forum
        • kochanica-francuza Re: po studiach 06.08.06, 19:49
          Owszem.
          • yellow9 Re: po studiach 06.08.06, 19:54
            psychologia, UW

A jeśli w umowie napisane jest, ze najpierw przechodze 3 miesieczne szkolenie -
            (1400 na miesiac), jesli zerwe umowe (zrezygnuje w trakcie szkolenia) ponosze
            koszt 5000 tys.) nastepnie podpisuje umowe na 1 rok, jesli zerwe umowe place za
            dodatkowe szkoelnia (nie wiem ile tych szkolen bedzie...)

Czy "opłaca" sie pracowac w 18 osobowej firmie?
            • tori86 Re: po studiach 06.08.06, 19:56
              troche to dziwne z tymi umowami, w firmach prywatnych zawsze jest gorzej niz w
              panstwowych, szczegolnie w tych "malych"
              • yellow9 Re: po studiach 06.08.06, 19:57
                no wlaśnie
                • tori86 Re: po studiach 06.08.06, 19:59
                  moze zapytaj doswiadczonych osob, albo zadzwon do PIP i zapytaj sie czy to co
                  jest w umowie, jest zgodne z prawem pracy itd
            • karola_albi Re: po studiach 06.08.06, 19:56
              jasne, że się opłaca jak na początek;) jeśli utrzymasz sie z tej kasy to
              bierz;) Zawsze przecież jest szansa, że w pzryszłości bedziesz więcej zarabiać
            • kochanica-francuza Re: po studiach 06.08.06, 19:58
              yellow9 napisała:

> psychologia, UW
              >
              > A jeśli w umowie napisane jest, ze najpierw przechodze 3 miesieczne szkolenie -
              >
              > (1400 na miesiac), jesli zerwe umowe (zrezygnuje w trakcie szkolenia) ponosze
              > koszt 5000 tys.) nastepnie podpisuje umowe na 1 rok, jesli zerwe umowe place za
              >
              > dodatkowe szkoelnia (nie wiem ile tych szkolen bedzie...)
              >
              > Czy "opłaca" sie pracowac w 18 osobowej firmie?

Czemu nie? Inne aspekty są zniechęcające, to ponoszenie kosztów, ale robotę
              trudno dostać.
            • foamclene Re: po studiach 07.08.06, 11:49
              hmmm
              a dalabym sobie uciac reke ze SWPS ;) a to wszytsko zmienia ;)
      • marisa_tomei Re: po studiach 06.08.06, 19:56
        Mam skonczone studia, wieloletnie doswiadczenie i podjelabym prace za 1400 zl.

Za samo skonczenie studiow jeszcze nikt nie płaci. Płaci sie za umiejętności
        radzenia w pracy i z obowiązkami.
      • mikams75 Re: po studiach 06.08.06, 19:57
        1. zadalabym sobie pytanie - jakie mam niezbedne wydatki (oplaty, rachunki,
        leiki itp, bez ciuchow oczywiscie) i czy bylabym w stanie za to przezyc
        2. czy mam lepsze oferty
        3. Jesli 1-tak, 2-nie - prace wzielabym, bo kazda praca jest dobra, w ktorej
        mozesz sie rozwijac i zdobywac doswiadczenie.
        • marisa_tomei Re: po studiach 06.08.06, 19:59
          mikams75 napisała:

> 1. zadalabym sobie pytanie - jakie mam niezbedne wydatki (oplaty, rachunki,
          > leiki itp, bez ciuchow oczywiscie) i czy bylabym w stanie za to przezyc

Zakladajac, ze nie ma innych ofert - jesli nie bylaby w stanie za to przezyc
          (1400 zl) albo przezyc ledwo ledwo - lepiej chyba i tak wziac te prace i
          zdobywac doswiadczenie (ktore w sumie powinno sie zdobywac juz na studiach) niz
          nie miec ani kasy ani mozliwosci zdobycia doswiadczenia?
        • yellow9 Re: po studiach 06.08.06, 20:00
          boje sie, ze mnie wrobią z tą umową..
          za (około) 1 rok planuje wyjechac do Stanów. Boje się, że jak zrezygnuje bede
          musiala poniesc koszty szkolenia (to moze byc przeciez 7, 8 , 20 tys?)
          • tori86 Re: po studiach 06.08.06, 20:09
            mowie ci zadzwon do PIP i sie wszystkiego dowiedz!! z prywaciarzami nigdy nic
            nie wiadomo
            ja osobiscie nie podpisalabym jej, bo nigdy nie wiadomo co sie w zyciu wydarzy,
            a wydaje mi sie ze to za duze ryzyko
            • yellow9 Re: po studiach 06.08.06, 20:15
              myślisz?

tori86 a jesli mogę zapytac Ty pracujesz w firmie prywatnej czy panstwowej?
          • troubleska Re: po studiach 06.08.06, 20:18
            Pracodawca może niestety tego żądać i spryt "prywaciarzy" nie ma tu nic do
            rzeczy. Jeżeli inwestuje w Ciebie (szkolenia), oczekuje lojalności. Nawet ma
            prawo zażądać w umowie aż trzyletniego okresu, kiedy to od nich nie odejdziesz.
            Sad but true. Ja z uwagi na wymóg podpisania "lojalki", nie przyjęłabym oferty,
            ale to już moje prywatne obiekcje...
            A tak w ogóle to ten wątek powinien być zamieszczony na Dilbertozie:-)
            • tori86 Re: po studiach 06.08.06, 20:20
              nie pracuje teraz nigdzie, ale kiedys pracowalam w prywatnej firmie i umowa o
              prace byla normalna, to znaczy mialam takie prawa jak panstwowi, moglam odstapic
              od umowy w ciagu dwoch tygodni, albo pozniej dobrowolnie zrezygnowac i tak
              zrobilam, bo niestety nie dalam rady psychicznie i nie ponioslam zadnych kosztow
      • trocineczka Re: po studiach 06.08.06, 20:30
        Lojalek nie trawie, no ale coz.. jesli nie masz doswiadczenia i zadnych
        lepszych ofert, to radze przyjac. W tej chwili nie dosc, ze jest bezrobocie
        calkiem spore, to jeszcze studentow bez doswiadczenia praktycznie nie ma (90%
        pracuje juz na studiach..za grosze, ale chodzi wlasnie o zdobywanie
        doswiadczenia), wiec choc 1400 zl, to niewiele, pozwoli Ci zdobyc niezbedne
        doswiadczenie i szukajac pracy po raz kolejny, bedziesz miala wiecej
        argumentow.
        Swoja droga, pozdrowienia dla kolezanki 'po fachu' ;)
      • alex_koz Re: po studiach 06.08.06, 21:17
        bardzo odpowiednie pytanie na forum moda. bravo!

a jakie sa inne alternatywy? od tego uzalezniam odpowiedz na to pytanie.
        • perseidaa Re: po studiach 06.08.06, 23:33
          jeśli w Warszawie - to nie. W innych miastach to niezła pensja jak na początek.
          • yavanna86 Re: po studiach 07.08.06, 10:31
            jeśli ktoś po moich studiach zapragnąłby mi płacić na rękę 1400 zł miesięcznie,
            byłoby super...ale nie znam się na rynku pracy dla psychologów.
            • asiawoodstock Re: po studiach 07.08.06, 11:16
              Ludzie rzucają się się na psychologię, politologię i socjologię niczym sępy na
              padlinę a potem pracy nie mają i się dziwią... Chyba, że Ciebie Yellow
              psychologia szczególnie interesuje, to wtedy rozumiem Twój wybór... Ja teraz
              będę na drugim roku stosunków międzynarodowych, spec. Wschodoznawstwo (UAM) i
              właśnie dzisiaj mam szkolenie w związku z pracą, którą będę wykonywała jak
              długo chcę (będą to umowy o dzieło) i mimo studiowania dziennie. Same studia
              nie wystarczą, trzeba zdobywać doświadczenie. Bo tytuł magistra nic nie
              znaczy...
              • sumire Re: po studiach 07.08.06, 11:19
                Psychologia wcale nie jest taka zła, chociaż dzisiaj jadąc do pracy czytałam,
                że tylko 7% absolwentów rzeczywiście się nią zajmuje - ale bardzo proszę
                wskazać mi studia, po których 100% absolwentów pracuje w wyuczonym zawodzie ;)
                nie ma takich.
                Ja bym nie narzekała, wręcz przeciwnie. Jak na pierwszą pracę to nie jest mała
                kasa, a zawsze tam pracować nie trzeba. Można zdobyć doświadczenie i po pewnym
                czasie odejść.
              • isia85 Re: po studiach 07.08.06, 14:30
                praktycznie jestem na 3 roku dziennych stosunkow miedzynarodowych na AE
                specjalizacja europeistyka, chociaz nie mam jeszcze wpisu z wf-u (z ktorego
                jestem zwolniona). Staram sie własnie o prace w dziekanacie, jesli to nie
                wypali zatrudnie sie chocby w supermarkecie. mam bogatych rodziców jednak sama
                sie utrzymuje wiec podejmuje sie kazdego mozliwego zajecia, uczestnicze w
                kazdym mozliwym szkoleniu, kursie...mam nadzieje ze kiedys zbiore tego owoce i
                bede miała ta swiadomosc iz do wszystkiego doszłam sama.
      • jolalojalna2 Re: po studiach 07.08.06, 11:36
        ja po studiach bez doświadczenia oczywiscie dostałam 1200zł na rekę. dzis
        dosteję ponad 2000 w tej samej firmie a nie minął jeszcze rok. dowiedz się jakie
        masz możliwosci awansu. w moim przypadku opłacało się. za 4 miesiące czeka mnie
        kolejna podwyżka. jestem inzynierem i nie wiem jak sprawa wyglada w twoim zawodzie
      • foamclene Re: po studiach 07.08.06, 11:47
        hmmm.. chyba zalezy od tego co bym soba reprezentowala
        na ile jestem wyspecjalizowana w branzy w krorej chce pracowac...
        jaki mam dorobek? czy jestem w tym lepsza od innych?
        czy to wynagrodzenie tymczasowe przez okres umowy na okres probny...
        tego jaka jest moja sytuacja finansowa

wiele lat temu :) mieszkajac z mama jeszcze jako studentka pracowalam za
        kosmiczna sume 670 zl miesiecznie w wielkiej hamerykanskiej korporacji o
        nazwie P&G ;) nie przypominam sobie zebym dowiozla wyplate do domu ;)
        puszczalam wszytsko w drodze powrotnej... nie bylo sie nad czym rozczulac ;)
      • elizamag Re: po studiach 13.08.06, 16:58
        ja jestem na etapie poszukiwan pracy. Wlasnie skonczylam licencjackie i nie mam
        doswiadczenia... nawet za 800 bym poszla, byle bylo to cos zwiazanego ze
        studiami... ale mieszkam z rodzicami, wiec te 400 na miesiac by mi narazie
        starczylo (400 na studia zaoczne)... pozdrawiam
      • cioccolato_bianco Re: po studiach 13.08.06, 17:02
        zalezy jaka to by byla praca :) i jakie bym miala inne mozliwosci.
      • animi Re: po studiach 13.08.06, 17:11
        Ja na pewno bym podjęła... Ale musisz rozważyć, jakie masz plany na przyszłość -
        co z tym wyjazdem? Bo płacić za te szkolenia chyba byś nie chciała. ;) Ale
        jeśli to praca mniej więcej "w zawodzie", to ja bym się nie zastanawiała.
        Niedługo sama będę sukać, jestem w bardzo podobnej sytuacji jak Ty i chyba bym
        się długo nie zastanwaiała nad taką ofertą. :)
      • h.e.r.m.i.o.n.a Re: po studiach 13.08.06, 17:31
        Mam pytanie czy większość z was jest po studiach humanistycznych?
        Czy jest tu ktoś po geodezji? Właśnie się dostałam i wszyscy twierdzą, że
        dobrze wybrałam i że w przyszłości będę miała pracę.
        • foamclene Re: po studiach 13.08.06, 18:22
          to czy ma sie prace czy nie w niewielkim stopniu zalezy od kierunku naukowego :)
          i nikt nie da Ci gwarancji, ze studiujac to czy tamto znajdziesz zatrudnienie...
          jak dla mnie takie prognozy to lipa... co bedzie sie dzialo w nazym grajdole
          trudno przewidziec... jedyny ratunek miedzynarodowa matura i studia w jakims
          normalnie funkcjonujacym kraju ;)
          ja jako jeden z kierunkow kszalcenia wybralam galaz nauki ;), ktora raz moze
          byc uznana za zalete, raz wade
          przez potencjalnego rekrutujacego :)

obecnie (freelancer) wykorzystuje wiedze zdobyta w czasie studiow, ale nie
          przyznaje sie do kierunku jaki skonczylam, bo bardziej mogloby mi to zaszkodzic
          niz pomoc... jestem w tej dorej sytuacji, ze nie musze sie nikomu z niczego
          tlumaczyc, a dyplomy nie maja znaczenia
          • sumire Re: po studiach 13.08.06, 18:51
            potwierdzam :) 90% ludzi, których znam (i ja sama) zajmuje się czymś zgoła innym, niż teoretycznie powinni. kierunek studiów o niczym nie świadczy.
            • kropisia Re: po studiach 13.08.06, 20:59
              A czy ta lojalka do podpisania jest w ogole legalna? Nie masz jakiegos
              znajomego prawnika, ktory para sie prawem pracy?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka