hotally 30.10.06, 18:28 Imprezujecie? Jesli tak to gdzie i za co się przebieracie? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinkowa Re: Helloween 30.10.06, 18:30 z chęcią bym się gdzieś zabawiła, ale niestety siedzę w domu :P Odpowiedz Link Zgłoś
ghjp Re: Helloween 30.10.06, 19:29 ja nie wybieram się na imprezę helloween z powodu niesmaku jaki wzbudzają we mnie takowe. ale uwazam te babki ze zdejc za super przebrane:) uwielbiam styl rodem z rodziny adamsow:) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 30.10.06, 18:32 ja już miałam w piątek i do tej pory dochodzę do siebie. urocza była impreza, wizażystki nas wdzięcznie charakteryzowały na zombie, wszyscy pili krwawą Mary i tańczyli do "Thrillera". przebrana nie byłam, ale przynajmniej ubrana na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Helloween 30.10.06, 18:35 Ja też się bawiłam w weekend, bez przebrania specjalnego. Jutro też chcemy iść na jakąś imprezę... no właśnie, gdzie jutro w Wawie są fajne imprezy?:) No i chciałabym się moze jakos przebbrac, ale wszystkie czarownice i diabły są oklepane ;] Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_333 Re: Helloween 30.10.06, 18:43 kilka pomysłów na strój Halloween (made by celebs) img212.imageshack.us/my.php?image=ggzt1.jpg img74.imageshack.us/my.php?image=2ecm6tfus4.jpg img301.imageshack.us/my.php?image=philtoncop1027061lr6.jpg img239.imageshack.us/my.php?image=llwu4.jpg img107.imageshack.us/my.php?image=llbe5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_333 Re: Helloween 31.10.06, 01:40 img144.imageshack.us/my.php?image=hiltonx17ib7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_333 Re: Helloween 31.10.06, 19:22 Jennifer Love Hewitt img517.imageshack.us/my.php?image=jenniferlove1dn7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hanureku Re: Helloween 30.10.06, 18:42 Jestem Polka, a w polskim kalendarzu swiat nie ma czegos takiego jak Halloween. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Halloween 30.10.06, 18:58 Jestem Europejką, nie obchodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Halloween 30.10.06, 19:00 Na Zachodzie imprezy Halloweenowe też się przyjęły... Ja się dlugo wzbraniałam, ale... każda okazja jest dobra, aby się dobrze bawić ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Halloween 30.10.06, 19:06 hotally napisała: > Na Zachodzie imprezy Halloweenowe też się przyjęły... MOżliwe, i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Halloween 30.10.06, 19:20 to, że nie bawisz się z okazji helloween argumentujesz bycie Europejką.. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Halloween 30.10.06, 19:23 hotally napisała: > to, że nie bawisz się z okazji helloween argumentujesz bycie Europejką.. > hAlloween. nie poniała ironii. Jestem Europejką, więc nie obchodzę świąt importowanych z USA, nawet jeśli się przyjęły. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Halloween 30.10.06, 19:27 Ja tez nie obchodzę świąt, tylko chodzę na imprezy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
sabna Re: Halloween 30.10.06, 21:32 to przeciez tradycyjne anglosaskie swieto wywodzace sie z tradycji celtyckiej - wiec trudno bylo ta aluzje pojac. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Halloween 31.10.06, 00:51 sabna napisała: > to przeciez tradycyjne anglosaskie swieto wywodzace sie z tradycji celtyckiej - > > wiec trudno bylo ta aluzje pojac. tylko ile osób o tym wie? nie zaadaptowaliśmy go jako święta celtyckiego, tylko jako amerykańskie, i do Europy trafiło od Celtów via USA Odpowiedz Link Zgłoś
lunalovelight sporo 31.10.06, 06:39 prawde mowiac, calkiem sporo osob o tym wie, ze swieto wywodzi sie z tradycji celtyckiej ;). Odpowiedz Link Zgłoś
pufflet Re: sporo 31.10.06, 11:32 No w sumie to Amerykanie jak zawsze wyrządzili anglosaskiemu swiętu sporo zlego - zawalając komerchą i palastikowymi maskami...Ale z drugiej strony, zauwazyliscie, ze meksykańskiemu Dia de Los Muertos to sie nie przytrafiło, a też ma estetykę polagająca an pzresadzie i cistkach w formie szkieletów:) Odpowiedz Link Zgłoś
tenebre Re: Halloween 31.10.06, 16:29 tylko ile osób o tym wie? > Przeciętnie wykształcony Europejczyk o tym wie, a przynajmniej powinien :) Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Halloween 31.10.06, 04:13 kochanica-francuza napisała: > Jestem Europejką, nie obchodzę. Co przez to rozumiesz? Halloween to stara brytyjska tradycja oparta na jeszcze starszychm obrzedach roznych nacji w okolicach jesiennego zronania dnia z noca i wiary w to, ze w tym czasie przestrzen pomiedzy naszym swiatem a tamatym swiatem jest najciensza i duchy moga przechodzic :) The Days of Hollow. Jest to jak najbardziej europejska tradycja wiec coz Ci przeszkadza ja kontynuowac? Snobizm? Brak wiedzy? Brak poczucia humoru? Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Halloween 02.11.06, 00:05 kochanica-francuza napisała: > Jestem Europejką, nie obchodzę. z tego co wiem,to ta tradycja dotarla do Ameryki min z irlandzkimi emigrantami... Odpowiedz Link Zgłoś
axasa2 Re: Helloween 31.10.06, 10:27 Popieram! A gdzie "Dziady", Mickiewicz? To dzien zadumy nad tymi, co odeszli, a nie amerykanska maskarada Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Helloween 31.10.06, 10:32 Chciałabym się dowiedzieć czemu w tym dziwnym kraju jest tak, że wolimy dumać i sie smucić niż znajdować pozytywy... Dla mnie święto jest, ale jest jutro a jie dzisiaj. Popadamy w przesadę dołowania się - nie na próżno mamy u niektórych opinię najsmutniejszych w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 31.10.06, 10:36 to prawda. i szczerze pisząc - myślę, że niejeden nieboszczyk wolałby, żeby za niego wznoszono toasty, niż żeby stano nad jego grobem z posępnymi minami. ja w każdym razie z pewnością. refleksje i zaduma - w porządku, oczywiście. ale bez popadania w przesadę. na wszystko jest czas. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 31.10.06, 10:45 o, bardzo a propos: www.gazetawyborcza.pl/1,75477,3711043.html epitafium dla teściowej mnie rozbroiło... Odpowiedz Link Zgłoś
axasa2 Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 10:49 W Kościele Katolickim jest to jeden z najważniejszych odbywających się obrzędów w roku. W tym dniu wszyscy katolicy są zobligowani do uczestniczenia w mszy. Drugi listopada jest to dzień poświęcony zmarłym, których w tym dniu szczególnie się wspomina. Są to dni, skłaniające ludzi żyjących do duchowego kontaktu z innymi, czy to z żyjącymi czy ze zmarłymi. Nie kwiat, czy wieniec, które są ważne, ale usposobienie duchowe pomagają nam dobrze przeżyć te dni. Czynności zewnętrzne mają jedynie charakter pomocniczy, można być bowiem, w tych dniach, bardzo blisko zmarłej osoby, której doczesne szczątki spoczywają gdzieś daleko, wiele kilometrów od nas oraz wiele lat temu to nastąpiło. Już od bardzo wielu lat obchodzimy dzień 1 listopada "wszystkich świętych". Gdy nadejdzie czas ciszy i zadumy wszyscy niezależnie od tego w co wierzymy odwiedzamy cmentarze oraz miejsca śmierci drogich nam osób, odwiedzamy groby bliskich nam zmarłych. Zapalamy znicze i modlimy się przy mogiłach. Również w tym dniu chodzimy na miejsca krwawych bitew i na cmentarze wojenne. Nie możemy zapomnieć o tych, dzięki którym żyjemy w kraju wyzwolonym, w kraju wolnym i niezależnym, dlatego każdy z nas powinien się pomodlić za poległych za Ojczyznę, powinien zapalić znicz na Grobie Nieznanego Żołnierza, w miejscach pamięci narodowej. Jest to jedyny dzień w roku, który skłania nas do wspomnień o zmarłych, do zadumy i refleksji. Zaduma nad losem ludzi zmarłych towarzyszy człowiekowi od czasów prehistorycznych. I od najdawniejszych czasów powstają cmentarze, które dla chrześcijan są miejscami świętymi, otaczanymi czcią ze względu na zmarłych, którzy tam spoczywają oraz wiarę w ich życie pozagrobowe. Jest to jedyne święto w roku, które skupia wszystkich bliskich przy mogiłach. Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 10:52 Mnie szczerze mówiąc wiele rzeczy skłania do myslenia o "moich" zmarłych. I wcale nie czuję się zobligowana do robienia tego w sposób szczególny właśnie w tych dniach. Groby odwiedzam często i nie jest to dla mnie żadne szczególne święto. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 12:29 dobrze powiedziałaś 1LISTOPADA, czyli jutro. Dzis jest 31 PAZDZIERNIKA Odpowiedz Link Zgłoś
axasa2 Re: Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 14:19 Wnioskuje, ze wstydzicie sie polskosci, polskich swiat, tradycji, zwyczajow. Czujecie sie z nimi niekomfortowo? Ja wszystko rozumiem. Bylismy zamknieci za zelazna kurtyna, odizolowani od wielkiego swiata. Levis'y, Coca-Cola i Halloween moglismy ogladac tylko w amerykanskich filmach. Takie kolorowe i amerykanskie... Jakze sie chcialo... Choc troszke... Choc na chwile... Zycze udanej zabawy a ja (pozwolicie) bede swietowac jak polska tradycja nakazala. Do milego! Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 14:32 oo, bez przesadyzmu. jak ktoś uprzednio słusznie napisał, Halloween wcale nie ma amerykańskich korzeni. poza tym nikt tu nie traktuje go zamiennie z Dniem Wszystkich Świętych i w gruncie rzeczy nikt Halloween na serio nie obchodzi - ot, idziemy sobie potańczyć przebrani za mumie. jaki to problem i dla kogo właściwie, że 31 października idę potańczyć, a 1 listopada idę na cmentarz? i jeszcze jedno. ja bardzo szanuję polskie tradycje, naprawdę. niemniej szanuję też tradycje ludzi z innych krajów. poza tym nie każdy Polak jest katolikiem, mimo statystyk głoszących o 98%. Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 21:05 90% Polakow uwaza sie za katolikow :) Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 14:32 Dziś nakazuje świętować? Nie wiedziałam... Nie odcinam się - nie traktuję Halloween jako święta, tylko okazję do zabawy. Nie wiem tylko czemu mam się tradycyjnie smucić. Jakbym była katoliczką to raczej cieszyć się powinnam, że zmarłym już lepiej w radosnym raju... Odpowiedz Link Zgłoś
tenebre Re: Swieto Zmarlych w Polsce 31.10.06, 16:47 > Wnioskuje, ze wstydzicie sie polskosci, polskich swiat, tradycji, zwyczajow. A cóż to za pokrętna logika? Żadna z osób, które się tu wypowiadały nie napisała tego nawet między wierszami. Skąd w ogóle takie wnioski??? Odpowiedz Link Zgłoś
zielona2000 Re: Swieto Zmarlych w Polsce 01.11.06, 17:07 po 1, 1 listopada nie jest dniem, w którym gdy nie pójdziemy na msze świętą będziemy mieli grzech ciężki. Po drugie uważam że można się pobawić w przebieranki typu imprwzy halloween, oby nie prowadziło to do zadnych satanistycznych czy tym podobnch rzeczy. Po trzecie, i najważniejsze, uważam że jeśli mamy jakąś bliską nam, zmarłą osobę to będziemy o niej pamiętać cały czas, będziemy się za nią modlić, będzie sie nam ona przypominała gdy sięgniemy po jej ulubione cukierki czy po książkę którą od niej dostaliśmy, a nie, że na jeden dzień, na 1 listopada pójdziemy na nagrobki, odkurzymy je, zmówimy paciorek, zapalimy świeczke a potem prędziutko do domu wypoczywać i korzystać z wolnego dnia, a za dwa dni można zapomnieć o bliskim zmarłym na następny rok. Uważam, że to nie tak powinno wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: Helloween 30.10.06, 19:16 Polska tradycja za "Dziady" sie mozna przebrac. Niektorzy nawet nei musza sie przebierac. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Helloween 30.10.06, 19:29 nie imprezuje wiec sie nie przebieram;) ale jak w piatek bylam na imprezie to widzialam nieco poprzebieranych osob, glownie za lekarzy sadystow, prostytutki i diably. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 30.10.06, 20:19 tak, na tej mojej imprezie też byli lekarze-sadyści, parę zakonnic płci obojga i wampiry :) a później człowiek po mieście chodził i taksówką wracał w cokolwiek dziwnym makijażu... no, przyznam, ma to swój urok raz na jakiś czas :) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Helloween 30.10.06, 20:10 Nie wiem co to jest HElloween. Ale HAlloween nie swietuje.Dla mnie to glupie swieto. Zbliza sie dzien,w ktorym wspominamy zmarlych,odwiedzamy bliskich na grobach i jakos imprezowanie nie siedzi mi w glowie.Chocby poprzez szacunek do zmarlych wole oddac sie refleksji i wspomnieniom osob,ktorych juz ze mna nie ma niz lazic po imprezach. Odpowiedz Link Zgłoś
sabna Re: Helloween 30.10.06, 21:33 "Dla mnie to glupie swieto. " bylo by milo gdybys uszanowala tradycje innych krajow, nie koniecznie wszystko czego nie znamy jest glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: Helloween 30.10.06, 20:29 na pewno przebiore sie za dynie;) Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Helloween 30.10.06, 20:35 Nie obchodzę,nie interesuje mnie ten zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Helloween 30.10.06, 21:22 My nie, ale poganie owszem - i to z namaszczeniem Home Office: news.bbc.co.uk/1/hi/uk/6099234.stm Co do Helloween - pewnie jest tu sporo fanow niemieckiego heavy metalu z lat 80-tych: www.bnrmetal.com/groups/hell.htm Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: Helloween 30.10.06, 22:02 hmmm... MIeszkam w Kandzie wiec tutaj nie ma Swieta Zmarlych (nestety) jest tylko Halloween. Sa to dokladnie urodziny mojego meza wiec zazwyczaj gdzies wychodzimy (restauracja).Do tej pory rowniez staralam sie troche polaczyc tradycje moje i jego- czyli pojsc na cemntarz, zapalic symboliczna swieczke ale tez gdzies wyjsc lub sie przebrac. Co do tych wszystkich party- wieksza czesc uczestniczek traktuje to jako okazje aby ubrac bardzo wyzywajacy kostium (cos a la seksowna pielegniarka a szczytem (o ktorym slyszalam z opowiesci) 2 panienki ubrane w majtki i staniki (koronkowa bielizna) ktore twierdzily ze sa modelkami Victoria's Secret.....wspolczuje musialo byc cholernie zimno...). Innym spoosbem spedzania tego dnia (a w tym roku raczej zeszlego weekendu) sa party w domach. My bylismy na takim czyms- kazdy mial przyniesc jakies "spooky" jedzenie, popijalismy czerwone wino i ogladalismy horrory......goraco polecam...... W tym roku mysle ze zostaniemy w domu- bedziemy robic fondue. mniej znaczy wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Helloween 31.10.06, 04:18 To jest tez super swieto w Meksyku - los dias de los muertos. Chodzi sie na cmentarz z jedzeniem i muzyka, wszyscy sie przebieraja za kosciotrupy, szaleja na ulicach, sprzedaja ciasteczka w formie czaszek itp. Zmarlych mozna wspominac ponuro i refleksyjnie a la Powazki albo z miloscia i muzyka jak Meksykanie. Co kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Helloween 30.10.06, 22:40 ja bym poimprezowala, ale na wspomnienie tlumow jakie byly na miescie rok temu odechciewa mi sie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra bozeee 30.10.06, 22:52 helloween to zespol metalowy, a celtyckie swieto to halloween. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: bozeee 30.10.06, 23:00 No właśnie. A poza tym mamy nasze polskie piękne Dziady - może ktoś chce się zabawić w wywoływanie duchów zmarłych przodków? :) Obowiązuje przebranie za Gustawa :))) Nie wiem, co ma nieobchodzenie Halloween do poszanowania tradycji innych krajów - oni naszego "Swięta Zmarłych" jakoś nie szanują :) Poza tym, abstrahując od tradycji, teraz to święto to totalna komercja. Każdemu dziecku trzeba kupić koniecznie kostium czarownicy, do domu kupić plastikowe lampki-dynie, plastikowe nietoperze, świeczki z nietoperzem w kształcie dyni, talerzyki z dynią w kształcie nietoperza... No i nie bardzo wiem, jak dorośli obchodzą Halloween - pukacie od drzwi do drzwi w nadziei na poczęstunek?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: bozeee 30.10.06, 23:20 w nadziei na piwo ;)) zgadzam się, że kopiowanie świąt niekoniecznie związanych z naszym kręgiem kulturowym jest bez sensu. ale to całkiem przyzwoita okazja do pobawienia się trochę, więc czemu by nie pójść na przebieraną imprezę?... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: bozeee 30.10.06, 23:51 > w nadziei na piwo ;)) A! :) PS. Obchodzi ktoś jeszcze Andrzejki? Pamiętam, że za czasów mojego dzieciństwa dość dużo osób świętowało - lanie wosku, takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: bozeee 31.10.06, 00:08 Andrzejki to dopiero za miesiac, 30 listopada - to chyba poza Polska nigdzie nie istnieje :)) Za to w Polsce nie ma tradycji Sw. Marcina z pieczona gesia, kasztanami i mlodym winem (11 listopad, jakby ktos chcial wiedziec). Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_333 Re: bozeee 31.10.06, 00:11 keepersmaid napisała: > Andrzejki to dopiero za miesiac, 30 listopada - to chyba poza Polska nigdzie ni > e > istnieje :)) > Za to w Polsce nie ma tradycji Sw. Marcina z pieczona gesia, kasztanami i mlody > m > winem (11 listopad, jakby ktos chcial wiedziec). > to ja biore wino i ewentualnie kasztany :D, mięsa nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: bozeee 31.10.06, 21:11 u mnie na studiach z 11 listopada zwiazana jest tradycja wyjazdu w gory lub inne ciekawe miejsce :D andrzejki obchodzimy jak najbardziej, lacznie z laniem wosku :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: bozeee 31.10.06, 07:48 ja ze znajomymi obchodzę Andrzejki, jak najbardziej, pomimo faktu, że nie znamy ani jednego Andrzeja :) trudno... tylko że zawsze mi wróżą, że w ciągu roku wyjdę za mąż i jakoś mnie to przestaje bawić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: Helloween 30.10.06, 23:49 najpierw robie ze znajomymi raclette, a potem idziemy na baunsy! Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Helloween 31.10.06, 08:15 Primo - halloween nie helloween Secundo - idę na imprezę, bo też uważam że każda okazja jest dobra do zabawy Tertio - idę do klubu i będę przebrana. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Helloween 31.10.06, 10:48 W Helloween nie imprezujemy, bo ciezko imprezowac w dzien czegos, co nie istnieje. Nad imprezowaniem w Halloween mozna juz sie zastanowic;-) Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Helloween 31.10.06, 10:50 Ja właśnie walczę z dylematem który klub wybrać, bo coraz więcej się opcji pojawia na horyzoncie. Halloween nie jest dla mnie co prawda świętem, ale bardzo lubię tematyczne imprezy i wymyślanie kostiumów. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Helloween 31.10.06, 13:42 ja już miałam w piątek bibe, wiec raczej nie a tak odbiegając troche od tematu, to musze powiedzieć ze nie lubie naszego święta zmarłych. jest ponure i smutne. zdecydowanie wolałabym żebyśmy się spotykali na cmentarzach z muzyką i tańcem, przy winie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 31.10.06, 13:51 clockwork.orange napisała: > ja już miałam w piątek bibe, wiec raczej nie > > a tak odbiegając troche od tematu, to musze powiedzieć ze nie lubie naszego > święta zmarłych. jest ponure i smutne. zdecydowanie wolałabym żebyśmy się > spotykali na cmentarzach z muzyką i tańcem, przy winie itp. Jak Romowie? Przyznaję, ciekawe to. I chyba sama też wolałabym przyglądać się z zaświatów ludziom, którzy mnie wspominają z uśmiechem :) ale w naszej kulturze norma jest inna. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Helloween 31.10.06, 14:38 tak, coś w tym rodzaju:) zawsze też podobały mi sie takie pogrzeby jak w nowym orleanie, troche inne podejście do śmierci po prostu. szkoda właśnie ze u nas ta norma jest inna. jak fajnie by było gdyby jutro na cmentarzach grały bębny, skrzypce i saksofony a rodzina i znajomi popijali grzane wino i opowiadali anegdoty o zmarłym, najlepiej oczywiście nocą, przy zapalonych tysiącach zniczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 31.10.06, 14:44 też tak myślę :) może trzeba w testamencie tak zaznaczyć... ale wiesz - mnóstwo ludzi uznałoby takie zachowania za bluźniercze. ja rozumiem, że tradycja i tak dalej, że trzeba poważnie. ale czemu koniecznie trzeba smutno? jesteśmy niestety narodem urodzonych żałobników, no. Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Helloween 31.10.06, 14:45 Nasz naród został stworzony aby narzekać i wypłakać się za wszystkie inne. Mesjanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Helloween 31.10.06, 15:05 ja częściowo ten nasz smutek narodowy nawet lubie, wolę to niż amerykańskie keep smiling nawet po tym jak ci spłonął dom. tylko że ten nasz smutek jest jakiś taki nadęty i koturnowy nieraz a to mi akurat nie odpowiada. a z testamentem to może i dobry pomysł:) chociaż juz widze te pozwy o obraze uczuć religijnych, bezczeszczenie grobu itp. raczej nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Helloween 31.10.06, 15:16 > szkoda właśnie ze u nas ta norma jest inna. jak fajnie by było gdyby jutro na > cmentarzach grały bębny, skrzypce i saksofony a rodzina i znajomi popijali > grzane wino i opowiadali anegdoty o zmarłym, najlepiej oczywiście nocą, przy > zapalonych tysiącach zniczy:) Bo ja wiem, czy to takie płaksiwe święto? U mnie w rodzinie jest inaczej. No bębny nie grają :) ale przy grobach spotykamy się z ludźmi, których dawno nie widzieliśmy (i niejako włączamy zmarłychh do tego grona!). Gadamy, śmiejemy się, żartujemy, wymieniamy ploteczki. Raczej nie jest to święto ponure. Pamiętam, że od małego dziecka bardzo lubiłam 1.11. Po pierwsze - za ogień! Płonące wszędzie znicze to chyba nasz polski ewenement w tym dniu. Po drugie - za nastrój - takie jakby zbliżenie do zaświatów: tajemnicza noc, wokół pogańskie płomienie... :) Jedyne, co mnie troszkę irytuje w przyjmowaniu obcych tradycji, to mieszanie obu okazji - Halloween i 1.11. Mówię o zniczach w kształcie zębatej dyni, balonikach z nietoperzami, sprzedawanych pod cmentarzem, i takich tam. Ale jak ktoś bardzo lubi, to czemu nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 31.10.06, 15:19 znicze w kształcie dyni są? nie widziałam jeszcze :) ale wiem, że są takie grające - rety... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Helloween 31.10.06, 16:56 hipernet24.pl/katalog.php?kat_id=2227 :) Dla mnie potworne są znicze w kształcie... Papieża :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 31.10.06, 17:00 prawda? dla mnie też. kiedyś też widziałam znicz w kształcie Matki Boskiej, której oczywiście zapalało się knocik umieszczony w głowie :) i to jakoś ludzi nie razi, nawet tych bardzo wierzących. a halloweenowe przebieranki tak. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Helloween 31.10.06, 20:56 > i to jakoś ludzi nie razi, nawet tych bardzo wierzących. a halloweenowe > przebieranki tak. Bo ohydne pogańskie obyczaje innych narodów są oczywiście potępienia godne, natomiast nasze ohydne pogańskie obyczaje są oczywiście cacy :)) Te Matki Boskie w roli zniczy, lampek nocnych i butelek na wodę święconą są KOSZMARNE! Ale też i nasz polski katolicyzm trąci trochę kultem obrazów (vide Jasna Góra) i nie ma w narodzie świadomości, że coś tu nie tak :) Pamiętam, że moja praprababcia miała w domu figurę Matki Boskiej - rzeźbę czy raczej odlew gipsowy, pięknie malowaną, przed którą stawiało się bukiecik zawsze świeżych kwiatów. Figurka stała na honorowym miejscu. Prababcia by chyba zawału dostała na widok plastikowej butelki w kształcie Marii! Eh, upadek obyczajów. Może istotnie moda na dynie nie jest taka zła... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Helloween 01.11.06, 01:45 taaa :) ja pamiętam z Bośni - z Medugorje - Maryjki z odkręcaną główką, do środka się wlewało oczywiście święconą wodę. i mimo żem niewierząca, wydrążona dynia mniej mnie razi, niż takie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Helloween 01.11.06, 01:52 Też takie coś widziałam w Altotting. A co do hAlloween, to juz wróciłam z imprezy, przeziębienie wzielo górę, nie przebrałam się. Za rok coś fajnego wymysle Odpowiedz Link Zgłoś
asineczka Re: Helloween 31.10.06, 13:44 nie imprezuję, podobnie jak ignoruję dzien 14 lutego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Helloween 31.10.06, 19:10 imprezowanie sobie odpuszczam za to stolowka pracownicza miala dzisiaj "oczy w robakach" a pani zywnosciowa przebrala sie za zone domowa: lokowki, trzy kilo makijazu, dwa kapcie nie od pary, czerwony szlafrok, pod ktorym z tylu miala dopiete potezne dupsko a z przodu "niechcacy" wychylaly sie tez doczepione ogromniaste cyce w "brudnym" biustonoszu pani kucharka wystapila banalnie, jako diablica Odpowiedz Link Zgłoś
tunrida81 Re: Helloween 31.10.06, 19:25 nie imprezuje, gdyz uważam ze nasza kultura różni się od amerykańskiej, irlandzkiej i nie wypada imprezować. To jest Święto Zmarłych i w tym dniu ważne są wspomnienia po tych co odeszli, nostalgia. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: Helloween 31.10.06, 19:27 a czy te "swieta" nie powinny sklaniac ku jakiejs refleksji? czy to taka tradycja z hellocostam :) Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: Helloween 31.10.06, 21:06 ja z niecierpliwoscia czekam, az pojawi sie u nas swieto dziekczynienia:] Pauli -- Mężczyźni są z Marsa, a kobiety ze... Snickersa;) Odpowiedz Link Zgłoś
nie-niebieska Christina Aguilera Gives Last Minute Halloween Cos 31.10.06, 21:14 co do przebran to polecam www.bastardly.com/archives/2006/10/30/the-many-faces-of-christina-aguilera-gives-last-minute-halloween-costume-ideas/ Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: Christina Aguilera Gives Last Minute Hallowee 01.11.06, 18:50 bożesz jaka ona zrobiona na plastik,a fu,a co do Halloween, zastnaowcie sie najpierw czy to aby na pewno nasze swieto? Bo cos zawialo tu komercha pokroju Walentynek :-/. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Christina Aguilera Gives Last Minute Hallowee 01.11.06, 23:27 tak jakby te wszystkie tony plastikowych zniczy i sztucznych kwiatów z promocji w tesco to nie była komercha:) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Christina Aguilera Gives Last Minute Hallowee 02.11.06, 00:00 > tak jakby te wszystkie tony plastikowych zniczy i sztucznych kwiatów z promocji > w tesco to nie była komercha:) Ale nasza komercha, panie dzieju, nasza! Nie tak jak te ich ohydne zagraniczne zwyczaje! :) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Christina Aguilera Gives Last Minute Hallowee 02.11.06, 08:33 wolę nasze gó.. w polu, niźli fiołki w neapolu?:) oczywiście, niech nikt się nie obraża - słowo na g dotyczyć miało śpiewających głosem michała wiśniewskiego czy wykonanych w kształcie głowy papieża zniczy, nie samego polskiego święta. Odpowiedz Link Zgłoś