truskawkaaa1 08.07.07, 15:49 czy zafarbuje się materiał 70 % bawełna i 30 % polyamid taką rarbką do farbowania ubrań ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica-francuza Farbować należy wyłącznie włókna naturalne 08.07.07, 16:30 Może się i zafarbuje bladziej niż chciałaś, a może nie. Nie ryzykuj. Odpowiedz Link Zgłoś
anio_i_takie_tam Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 08.07.07, 16:41 Miałam zapytać, też o farbowanie. Czy można zafarbować ubrania w pralce? Jak tak to jak to powinno wyglądać? Dodam jeszcze, że chcę zafarbować czarne ubrania które trochę się sprały więc nie jest to radykalna zmiana koloru... -- Różne style Łodzi/html Odpowiedz Link Zgłoś
mika266 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 09:43 anio_i_takie_tam napisała: > Miałam zapytać, też o farbowanie. Czy można zafarbować ubrania w pralce? Jak ta > k > to jak to powinno wyglądać? 1. rozpuszczasz fabrkę np. w słoiku (wg przepisu na pakowaniu) 2. rozpoczynasz pranie (w najwyższej temperaturze), czekasz do momentu kiedy pralka nabierze wody 3. wyjmujesz z pralki ubrania , do wody w pralce dodajesz farbke ze słoika z pkt-u 1. 4. wkladasz do pralki ubranie i kontynuujesz pranie w najwyższej temperaturze w szkole podstawowej farbowalam tak ubrania na różne kolory- więc nie jest to skomplikowane :) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
l81 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 11:26 Dobrze,że to jest czarny kolor więc łatwiej farbować. Ja farbuję w garnku rozpuszczam w wodzie i gotuję. Później musisz uważć na pranie, bo trochę puszcza więc najlepiej dodac octu.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
a.zlota a ciuch z lnu? 09.07.07, 12:23 ma spodnie granatowe z lnu, nieopatrznie jak je prałam wsypałam proszku do białych rzeczy i niestety pojawiły się odbarwienia - koloru bordowego, da się coś z tym zrobić? Pomocy - to moje ukochane spodnie ostatnio:) Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_bez_glusia Re: a ciuch z lnu? 09.07.07, 14:37 Z lnem moze byc problem, bo farbowanie wymaga pogotowania tkaniny, a len moze sie skurczyc... No ale sprobowac mozesz, w koncu i tak bys je wywalila. Ja polecam farby Iberia, do farbowania w pralce. Jest duzy wybor kolorow, tylko dosc trudno je kupic... Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 15:02 a jak do diaska mozna wyjąć ubrania z pralki jak jest tam woda? bo u mnie sie wylewa :DD Odpowiedz Link Zgłoś
mata811 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 14:18 Mojej koleżance ostatnio wyżarło kropki w bordowej spódnicy od domestosa, materiał poliester-czy i jaką farbka mozna to zafarbować?? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 22:04 POliestru nie zafarbujesz za cholerę. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkaaa1 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 15:35 ja farbowałam kiedys ( wgarnku) sztruksową zieloną torbę na bordowo i bardzo dobrze mi zafabowało. pytałam wlasnie krawcową o farowanie i odp mi ze te czanrne spodnie 70 % bawełna i 30 & polyamid raczej nie zafarbują bo porobią się zacieki. wiec nie bede ryzykowac. a szkoda bo fajne spodnie ale troche wyblakły. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiu_smietana Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 23:25 bes sęsu... pszecierz to splot włukien bawełny i poliamidu w stosunku 2,33:1, wiec rzadne zacieki nie maja prawa powstać. Zafarbujom się włukna bawełny, a poliamid prawnajdopodobniej tylko lekko sie przebarwi. Jako, isz włukien bawełny jest wiencej (wyrzej wymienilem wynik moich nałkowych obliczeń stosunku jednych włukien do drugich) od włukien poliamidowych, moze powstac dosc ciekawy, dwubarwny efekt, ale widoczny z bardzo małej odległości. Z daleka, to znaczy z troszkę dalszej bliskości, bedzie widoczna jednolita barwa. Do powyszszych wnioskuw doszedłem po mojej rozmowie z prof. dr doc. hab. Zdzisławem Tkaczem, który wykłada Pleciobzdurstwo na wydziale Włuknidztwa w Wyszszej Szkole Tkalnictwa i Farbownictwa w Łuczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkaaa1 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 10.07.07, 12:35 a może wyirerz się do najpierw do pana prof. Amrożego Ortografskiego , który wykłada na wydziale Ortografii Polskiej Stosowanej ? ale dzięki za post. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiu_smietana Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 10.07.07, 18:12 nie za ma co :) A odnośnie pana Ambrorzego, to właśnie przez niego musiałem pożucić umiłowane studia na kierunku Czystość mowy polskiej w piśmie i mowie na wydziale Ortografii Polskiej Stosowanej. Zamiłowanie jednak pozostało i ortografia jest po dziś dzień moim chobby. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkaaa1 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 10.07.07, 20:47 hehe... mimo wszystko jesteś zabawny :) Odpowiedz Link Zgłoś