Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pyt. dotyczycą farbowania ubrań

08.07.07, 15:49
    czy zafarbuje się materiał 70 % bawełna i 30 % polyamid taką rarbką do
    farbowania ubrań ??
    Obserwuj wątek
      • kochanica-francuza Farbować należy wyłącznie włókna naturalne 08.07.07, 16:30
        Może się i zafarbuje bladziej niż chciałaś, a może nie.

Nie ryzykuj.
      • anio_i_takie_tam Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 08.07.07, 16:41
        Miałam zapytać, też o farbowanie. Czy można zafarbować ubrania w pralce? Jak tak
        to jak to powinno wyglądać? Dodam jeszcze, że chcę zafarbować czarne ubrania
        które trochę się sprały więc nie jest to radykalna zmiana koloru...
        --
        Różne style Łodzi/html
        • mika266 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 09:43
          anio_i_takie_tam napisała:

> Miałam zapytać, też o farbowanie. Czy można zafarbować ubrania w pralce? Jak
          ta
          > k
          > to jak to powinno wyglądać?

1. rozpuszczasz fabrkę np. w słoiku (wg przepisu na pakowaniu)
          2. rozpoczynasz pranie (w najwyższej temperaturze), czekasz do momentu kiedy
          pralka nabierze wody
          3. wyjmujesz z pralki ubrania , do wody w pralce dodajesz farbke ze słoika z
          pkt-u 1.
          4. wkladasz do pralki ubranie i kontynuujesz pranie w najwyższej temperaturze

w szkole podstawowej farbowalam tak ubrania na różne kolory- więc nie jest to
          skomplikowane :)
          powodzenia
          • l81 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 11:26
            Dobrze,że to jest czarny kolor więc łatwiej farbować. Ja farbuję w garnku
            rozpuszczam w wodzie i gotuję. Później musisz uważć na pranie, bo trochę
            puszcza więc najlepiej dodac octu.Pa.
            • a.zlota a ciuch z lnu? 09.07.07, 12:23
              ma spodnie granatowe z lnu, nieopatrznie jak je prałam wsypałam proszku do
              białych rzeczy i niestety pojawiły się odbarwienia - koloru bordowego, da się
              coś z tym zrobić? Pomocy - to moje ukochane spodnie ostatnio:)
              • bromba_bez_glusia Re: a ciuch z lnu? 09.07.07, 14:37
                Z lnem moze byc problem, bo farbowanie wymaga pogotowania tkaniny, a len moze
                sie skurczyc...
                No ale sprobowac mozesz, w koncu i tak bys je wywalila.

Ja polecam farby Iberia, do farbowania w pralce. Jest duzy wybor kolorow, tylko
                dosc trudno je kupic...
          • papryczka_ag Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 15:02
            a jak do diaska mozna wyjąć ubrania z pralki jak jest tam woda?
            bo u mnie sie wylewa :DD
      • mata811 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 14:18
        Mojej koleżance ostatnio wyżarło kropki w bordowej spódnicy od domestosa,
        materiał poliester-czy i jaką farbka mozna to zafarbować??
        • kochanica-francuza Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 22:04
          POliestru nie zafarbujesz za cholerę.
      • truskawkaaa1 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 15:35
        ja farbowałam kiedys ( wgarnku) sztruksową zieloną torbę na bordowo i bardzo
        dobrze mi zafabowało. pytałam wlasnie krawcową o farowanie i odp mi ze te
        czanrne spodnie 70 % bawełna i 30 & polyamid raczej nie zafarbują bo porobią
        się zacieki. wiec nie bede ryzykowac. a szkoda bo fajne spodnie ale troche
        wyblakły.
        • jasiu_smietana Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 09.07.07, 23:25
          bes sęsu...
          pszecierz to splot włukien bawełny i poliamidu w stosunku 2,33:1, wiec rzadne
          zacieki nie maja prawa powstać. Zafarbujom się włukna bawełny, a poliamid
          prawnajdopodobniej tylko lekko sie przebarwi. Jako, isz włukien bawełny jest
          wiencej (wyrzej wymienilem wynik moich nałkowych obliczeń stosunku jednych
          włukien do drugich) od włukien poliamidowych, moze powstac dosc ciekawy,
          dwubarwny efekt, ale widoczny z bardzo małej odległości. Z daleka, to znaczy z
          troszkę dalszej bliskości, bedzie widoczna jednolita barwa.

Do powyszszych wnioskuw doszedłem po mojej rozmowie z prof. dr doc. hab.
          Zdzisławem Tkaczem, który wykłada Pleciobzdurstwo na wydziale Włuknidztwa w
          Wyszszej Szkole Tkalnictwa i Farbownictwa w Łuczniku.
          • truskawkaaa1 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 10.07.07, 12:35
            a może wyirerz się do najpierw do pana prof. Amrożego Ortografskiego , który
            wykłada na wydziale Ortografii Polskiej Stosowanej ? ale dzięki za post.
            • jasiu_smietana Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 10.07.07, 18:12
              nie za ma co :)

A odnośnie pana Ambrorzego, to właśnie przez niego musiałem pożucić umiłowane
              studia na kierunku Czystość mowy polskiej w piśmie i mowie na wydziale
              Ortografii Polskiej Stosowanej.
              Zamiłowanie jednak pozostało i ortografia jest po dziś dzień moim chobby.
              • truskawkaaa1 Re: pyt. dotyczycą farbowania ubrań 10.07.07, 20:47
                hehe... mimo wszystko jesteś zabawny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka