modliszka24 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 12.10.07, 07:59 cała czarna nie może coś z dodatków by ją rozjaśniło wtedy tak Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 12.10.07, 11:39 hm, gdyby nie ten tamat na glownej stronie to nie mialabym zadnych watpliwosci, ze mozna spokojnie. ba, nawet mam juz taka mala czarna na wesle mojej siostry.. a tu nagle prosze, nie wypada.. i w co ja sie teraz ubiore? :> wiec tak,czarnej nie mozna, nie wypada, bialej tym bardziej, czerwone buty tez nie bardzo,bo do kosciola w czerwonych butach,to jak by szatana conajmniej wpuszczac;) jak juz to wesele siostry nastapi to okaze sie ze nie powinnam isc, bo cala niewypadam;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 12.10.07, 15:47 spokojnie mozesz iśc,z opisu raczej nie wyglada na pogrzebowa:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
nosterek Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 12.10.07, 15:59 Moim zdaniem wypada. Przyznam się, że nigdy w życiu nie słyszałam o tym, że nie można ubierać się w czerń na weselu. Gdy ślubował mój brat, byłam ubrana na czarno, co prawda nosiłam wtedy żałobę, mimo tego, bym się ubrała tak samo. Uważam, że czerń jest zawsze na czasie. Nikt mi nie zwrócił uwagi, nikt nie patrzył krzywo. Przecież na weselu nie tylko chodzi o to, żeby dobrze wyglądać, co jest ważne, ale także o to, żeby się dobrze bawić i cieszyć z Młodymi. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczek_24 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 12.10.07, 16:00 ja mam taka tez na wesele i tez jest czarna ale sie nie przejmuje www.oli.co.uk/Web/main/productdisplay.asp?An=673&A=23R836%5F18&N=426+4294967158&Nao=176&Au=P%5FMasterItem&Nu=P% 5FMasterItem&Ns=P%5FColour%7C0%7C%7CP%5FSize%7C0 Odpowiedz Link Zgłoś
hjf1 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 12.10.07, 18:58 Ludzie! co wy tu piszecie? ja byłam świadkiem u swojej siostry i nasza mama osobiście uszyła mi czarną długą suknię. Piękna była: bardzo szeroka na dole i bardzo wąska na górze. Do tego miałam czarne pantofle i złotą biżuterię z rubinami. To było 30 lat temu. Teraz zrobiłabym tak samo, tylko sama uszyłabym te suknię, bo mama już nie żyje. O co właściwie chodzi? Każdy powinien się tak ubrać, żeby się czuł jak najbardziej komfortowo. I tyle. Kobieto, ubierz się w co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-g-a Ja byłam w czarnej sukience na własnym ślubie 12.10.07, 19:55 Ja byłam w czarnej sukience na własnym ślubie. Wypada czy nie wypada, kto by się tym przejmował? >:-D Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: Ja byłam w czarnej sukience na własnym ślubie 12.10.07, 23:12 Ja słyszałam o jednym "nie wypada" - mianowicie ponoć nie wypada ubrać się na biało, bo to kolor zarezerwowany dla panny młodej. No, żeby konkurencji nie było ;-) A sama byłam na weselu, na którym były laski w czerni i nikt jakoś tego nie odnotował. Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-g-a Re: Ja byłam w czarnej sukience na własnym ślubie 13.10.07, 09:39 Dokładnie, też na wielu weselach widziałam dziewczyny w czarnych sukienkach, nawet świadkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wesele to nie biurowa impreza integracyjna i 12.10.07, 20:14 hehe :) jeszcze trochę i pomyślę, że mentalność tych państwa młodych zakłada też leczenie dzieci za pomocą wkładania ich do pieca :) bez przesady, no. tu chodzi o to, czy się komuś dobrze życzy - to jest znacznie ważniejsze niż kolor kiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 13.10.07, 00:06 Ale jako panna młoda? ;-O Odpowiedz Link Zgłoś
mtv_fan Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? 13.10.07, 14:55 Moim zdaniem można! Sczególnie że atmosfera będie "na luzie". Nie ma się czym przejmować. Wkładaj i idź! Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mi80 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? 14.10.07, 11:52 Byłam w lipcu na ślubach i weselach na południu Polski, w stosunkowo małej miejscowości. Śluby był popołudniu, weekend bardzo słoneczny. Mam bardzo dużo czanych sukienek, więc dużo czasu straciłam na szukanie interesującej, nie-czarnej kreacji. I co? Ponad 80% młodszych kobiet (pomijam babcie, ciocie i teściowe) były w CZARNYCH sukienkach i dodatkach.I żadna z tych osób nie czuła, że popełniła gafę, zaś panna młoda w ogóle nie zwracała uwagi na kolor strojów. Pomimo stosunkowo małego miasteczka (czyli może większego związku z tradycją) nie bylo oporów aby włożyć czerń. Po tym doświadczeniu już wiem, że ludzie często nie mają pieniędzy na kolejną sukienkę i wkładają tę, którą mają elegancką - czarną, bez względu na przesądy, poglądy, zasady i inne pierdoły. I nie robi się z tego powodu problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 14.10.07, 18:01 CZern jest elegnacka, jesli sukienka ma fajny kroj to nie widze powodu, bys miala jej nie zalozyc. Swoja droga, minely juz chyba czasy dyktatury ubraniowej??? odwaga przywdziewa coraz wiecej osob. MAsz byc elegancka, niebanalna, naturalna. JA stawiam na bycie soba. Bylam na paru imprezach weselnych w tym roku, czern towarszyszyla kilku paniom. Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom jesli ma złote elementy 14.10.07, 18:50 ja nawet nie wiedziałam, że nie można ubrać się na czarno na wesele (myślałam, że tylko biały nie wchodzi w grę). w młodszych pokoleniach nie ma już takiej podatności na przesądy, wiec myślę, ze możesz pójść w czerni. Zwłaszcza, że sukienka ma złote elementy, wiec robi inne wrażenie niż ubiór całkowicie czarny. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesli ma złote elementy 14.10.07, 18:52 to nie podatnosc na przesady to etykieta Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: jesli ma złote elementy 15.10.07, 00:03 moze okresl przedzial wiekowy w tym mlodszym pokoleniu? bo chyba nie mowisz o 14 - latkach? albo juz sie ze znajomymi mieszcze w starszym pokoleniu. jestem ciekawa czy nie bedziesz miec na wlasnym slubie czegos starego czegos niebieskiego czy czegos pozyczonego i czy wtedy ktos stwierdzi ze jestes przesadna, albo czy rodzice was nie poblogoslawia, tak samo nie chodzi sie na sluby w czerni i kolorze sukni panny mlodej proste zasady tak jak to ze pierwszenstwo w drzwiach ma ten co wychodzi i nikt nigdy sie nie pyta dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: jesli ma złote elementy 15.10.07, 09:01 jestem > ciekawa czy nie bedziesz miec na wlasnym slubie czegos starego czegos > niebieskiego czy czegos pozyczonego i czy wtedy ktos stwierdzi ze jestes > przesadna, albo czy rodzice was nie poblogoslawia, tak samo nie chodzi sie na > sluby w czerni Nikt z moich znajomych nigdy nei miał na slubie niczego niebieskiego, byłam nawet na slubie, na którym panna młoda miała czarna suknię. Całe to pieprzenie za prszeproszeniem o czerni na weselu na tym forum to jedna wielka bzdura - wazne, zeby dobrze sie bawic i zeby państwo młodzi się dobrze bawili. Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: jesli ma złote elementy 15.10.07, 10:08 no ja nigdy nie bylam na slubie gdzie ktos by nie mial czegos niebiskiego pani mloda zazwyczaj ma niebiska podwiazke a w same ostanie wakacje tak sie zlozylo ze bylam na 6 slubach ;/ od jakis 7 lat zaliczam przynajmniej jedno wesele rocznie wiec widac sa ludzie dla ktorych jest to wazne. owszem zdarza sie ze ktos robi takie wesele na jakim bylam w Holandii koreczki i drinki przez 2 godziny i wszyscy do domu ale najlepiej jak sie autorka watku poprostu spyta panny mlodej czy nie ma nic przeciwko czarnej sukni bo to w koncu jej wesele, a niestety dla niektorych tutaj mieszkamy w Polsce gdzie jednak jest cos takiego jak tradycja i zwyczaje weselne:) Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 15.10.07, 00:36 powiem tak;-) wypada;-) ale tylko miom zdaniem bo ja uwazam że małżeństwo to gwóżdz do trumny więc kolor jak najbardziej odpowiedni;-))Co nie oznacza że nie lubię mężów Broń Boże;-) Uwielbiam ale...tylko cudzych;-) Odpowiedz Link Zgłoś
oksymoronik Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 15.10.07, 15:18 wypada, wypada:) nei wypada to isc w bialej;) Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 15.10.07, 23:18 Ja cały czas uważam za dziwne takie pytanie - tylko w tym dziwnym kraju utarło się, że czerń jest na wesele zabroniona. Chodzę w czarnych ciuchach na wesela i nie słyszałam złego słowa na ten temat. I nigdy nie byłam jedyna. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 16.10.07, 14:42 obyczaj to nie rozkaz, albo przyjmujesz, albo nie. rób co uważasz i nie proś o ogólną akceptację. temat jest wyeksploatowany do granic, a jeszcze zdarzają się kwiatki do których nie dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
edyciunia_105 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 19.10.07, 16:15 moim zdaniem jak najbardziej wypada. Na moim ślubie były osoby, które były w czarnych sukienkach i nie widziałam w tym nic złego. najwazniejsze, żebyś TY sie dobrze czuła i tyle. A poza tym, ja sama biorąc ślub miałam czarny gorset:) Odpowiedz Link Zgłoś
beuthen1 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 27.10.07, 20:43 W okolicach Norymbergii w tzw. lesie Franskońskim ewangeliczki chodzą do ślubu w czerni . Ale co kraj to obyczaj . Część mojej rodziny jest wyznania ewangelickiego i w tamtych okolicach (Ansbach) tak kiedyś chodzono Odpowiedz Link Zgłoś
kamea78 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 19.10.07, 16:48 Na moim weselu były osoby w czerni. Nikt nie miał pretensji - po prostu nie zaprosiłam gości o małomiasteczkowej mentalności, tylko osoby, które przyjdą się bawić, nie siedzieć, oglądać i obgadywać wszystkich łącznie z parą młodą. Natomiast uwazam za okropne faux pas ubrać się na biało lub ecru. Do dziś pamiętam kuzyneczkę koleżanki - biała przeźroczysta sukienka, pod tym stringi, biust na wierzchu, zero stanika i cera typu "wspieram pomarańczową rewolucję". Fuj... Ale to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 20.10.07, 11:49 malomioasteczkowe zreszta i wcale nie pasujace do twojego zdania we wpisie: kamea78 napisała: > Na moim weselu były osoby w czerni. Nikt nie miał pretensji - po > prostu nie zaprosiłam gości o małomiasteczkowej mentalności, tylko > osoby, które przyjdą się bawić, nie siedzieć, oglądać i obgadywać > wszystkich łącznie z parą młodą... Odpowiedz Link Zgłoś
kamea78 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 20.10.07, 21:16 Nie ma to jak sfrustrowane, wielkomiejskie wywody. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 20.10.07, 23:31 do frustracji dodaj jeszcze kompleksy i problemy w dziecinstwie....a potem przeczytaj moja sygnaturke Odpowiedz Link Zgłoś
amidalalala Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 21.10.07, 13:19 Sama naucz się czytać, a psychologiczne diagnozy "kuchenne" zostaw sobie na rozmowy przed lustrem. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 21.10.07, 17:49 sama sie juz nauczylam czytac :) ...reszte twojej wypowiedzi pomine dzisja nie schodze tak nisko :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamea78 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 21.10.07, 20:59 Droga amida... NIE SCHODŹMY DZIŚ TAK NISKO. Ani jutro i pojutrze. -------------- Nie karm trolla bo się spocisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 21.10.07, 21:31 ales zablysla intelektem, porazilo mnie ..... Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi W ramach przykładów 20.10.07, 12:13 Ślub i wesele znajomych znajomych: Panna Młoda a skórzanej, gotyckiej sukni; Pan Młody w rzemieniach i fraku, do tego koszula z koronkowym żabotem. Był niezły ubaw... Było bardzo ładnie, tylko xiądz lekko zbaraniał. Z wrażenia przekręcił imię PM w przysiędze XD 98% gości było na czarno, a ja, zaproszona jako osoba towarzysząca, czułam się jak kretynka w kolorowych dodatkach i grafitowym kostiumie. Tak go znienawidziłam, że sprzedałam znajomej dwa tygodnie po imprezie... Ślub i wesele na wsi w stronę Drohobycza: zaproszenie od sąsiadów Dziadków, możnaby się spodziewać totalnej konserwy. Ja, tak się składa, byłam w długiej do ziemi, dopasowanej i TOTALNIE czarnej, tylko lekko połyskliwej sukni. W ramach dodatków - czarne buty i torebka, srebrne kolczyki, czerwona szminka. Jednynym komentarzem tej sytuacji było, kiedy w ramach przygotowań Ani (Panna Młoda), główna zainteresowana zapytała się, gdzie kupiłam taką fajną kieckę i za ile. Pan Młody zrobił trochę skandalu tańcząc ze mną w białym garniturze i w ramach jakichś tam zabaw weselnych babrząc sobie ten nieskazitelny garnitur moją szminką. Ja mało nie dostałam zawału... a Panna Młoda zanosiła się śmiechem, że dobrego sobie męża wzięła, jak już na weselu się na niego baby rzucają. >_< Jak widać, wszystko zależy od ludzi. Można się ubrać od góry do dołu na czarno i będzie super. Radziłabym wszystkim w tej sytuacji podpytać, czy jest przyjęty jakiś schemat kolorystyczny. W lipcu byłam na ślubie koleżanki, gdzie gości poproszono o różowe dodatki i raczej luźne ubrania. Przyjęcie było w ogrodzie i wyszło bosko. Ja byłam w jeansach typu "górna półka", czarnej marynarce i różowym topie i się nie wyróżniałam wybitnie. A Panna brylowała, bo miała cudną, kremową suknię z jedwabiu... i było rewelacyjnie! Nie ma co sobie łamać głowy - kto pyta, nie błądzi. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 21.10.07, 17:31 Ja bym dodał jeszcze czarną woalkę i białą kalię. Będzie cudnie......... Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 27.10.07, 11:13 Najlepiej zrób wywiad, czy ktoś z rodziny nie poczuje się urażony. Ja mam rodzinę miejską, liberalną i nowoczesną i wiele uchodzi, a wesela w rodzinie nie mają żadnych tych "tradycyjnie polskich" elementów, ale akurat na czarną sukienkę byłby szlaban. Na białą u gościa zresztą też. Więc nigdy nie wiadomo, jak to zostanie przyjęte i lepiej się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
nighthrill Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 27.10.07, 16:57 Wesele mojej przyjaciółki w Holandii - ślub cywilny : panna młoda w czarnej sukni odrobinę haftowanej, długie rozkloszowane rękawy, czarna ozdoba we włosach, srebrene kolczyki. Pan młody w niebieskiej koszuli i spodniach garniturowych, bez marynarki i krawata. Świadkiem była kobieta w bardzo zaawansowanej ciąży, ubrana w dżinsy i obcisłą czerwoną bluzkę. Widocznie tak jej było wygodnie. Wszyscy na luzie, łącznie z panią udzielającą ślubu. Najbardziej elegancko ubrała się rodzina i znajomi z Polski:) Swoją drogą, pod wpływem tego wątku widzę, że kiedyś popełniłam faux pas na weselu pod Radomiem:) Byłam w czarnej sukience w rzucik z białych stokrotek plus czarne pończochy, czarne buty i czarna torebka, żadnej biżuterii. Jakoś nikt mi nic nie powiedział ( choć o mnie może i tak). Panna młoda przestrzegała wszelkich weselnych przesądów typu buty muszą być zakryte, ale o czerni nic nie usłyszałam. Sama za jakiś czas wybieram się do urzędu zawrzeć związek, i chcę być w czarnej, prostej sukience, ewentualnie bordo lub wzór lamparci ( uwielbiam). Niech się ktoś z rodziny spróbuje zgorszyć!:) Odpowiedz Link Zgłoś
pieczyste Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 27.10.07, 17:32 Byłam kiedyś na weselu w małej czarnej w złote kwiaty, ale na ślubie w kościele byłam w seledynowym kostiumie. Także wracając do Twojego pytania, to może być taka sukienka, zwłaszcza że nie jest cała czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wypa 29.10.07, 15:22 teraz to nosi się wszystko i nikt nie patrzy na to, czy wypada... a szkoda. wg mnie nie wypada, suknia na wesele nie powinna być czarna, bo to nie pogrzeb, ani biała (kolor zarezerwowany dla panny młodej). zaraz pojawią się tu setki głosów: "a ja byłam na kilku weselach w czarnej/białej sukni" - to, że Ty byłaś, nie znaczy jeszcze, że wypada. poza tym, suknia nie powinna być wzorzysta, a gładka. pytanie założycielki wątku nie brzmi: "czy podoba Wam się... jaka jest Wasza opinia...", tylko "czy wypada". nie, nie wypada. ale co zrobisz, to już Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 30.10.07, 08:29 kurcze ja tam nie mam w sumie nic przeciwko temu, ze ktos idzie w czarnej kiecce na wesele, ale ostatnio moi rodzice byli na weselu gdzie wszystkie (4!) siostry panny młodej były w czarnych sukienkach, na zdjeciach wyglądało to naprawde smutno.. dziewczyny lubią pana młodego a wygladaly jakby na pogrzeb a nie na wesele przyszyly :P Odpowiedz Link Zgłoś
temptationnn Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 10.11.07, 15:39 bylam niedawno na weselu w czarnej sukience wlasnie. oprocz mnie conajmniej 10 dziewczyn bylo w czerni i jakos nikt nie zwracal na to uwagi. jesli ktos ma watpliwosci zawsze moze zapytac panny mlodej np czy to ją nie urazi, nie wiem.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mnfg Re: Czarna sukienka na wesele. Mozna? Czy nie wyp 10.11.07, 22:24 zgodnie z tradycja w czerni nie wypada pojawic sie matkom nowozencow, wszyscy inni moga wybierac i przebierac w kolorach rowniez w czerni, jedynie biel jest niedozwolona ,jako ze zarezerwowana dla panny mlodej Odpowiedz Link Zgłoś