Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chwila refleksji najlpesza obrona

18.05.08, 23:53
    wiem wiem
    wiekszosc z nas juz wie
    ale moze sa tacy, ktorzy jeszcze nie wiedza i nie czytali

fakty.interia.pl/newsroom/news/trendsetter-i-talia-perfidnych-sztuczek,908411

czy od zawsze okreslenie trendseter mialo wydzwiek pejoratywny?

przyznam sie ze dla mnie kiedys byl to "ustalacz mody" w dobrym tego
    slowa znaczeniu
    osoba, ktora umiejetnie kreujac swoj wizerunek zyskuje nasladowcow
    ...nie dlatego, ze jest sterowany i sponsorowany przez konkretna
    marke tylko dzieki osobowosci/temu co soba reprezentuje
    np. utalentowany wokalnie znajduje nasladowcos stylu ubierania sie
    wsrod fantow
    Obserwuj wątek
      • foamclene Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 18.05.08, 23:56
        jak dzis okresla sie osoby warte nasladownictwa w dziedzinie mody?
        kreator to raczej okreslenie profesjonalisty
        ikona stylu to gwiazda
        jak nazwac amatora, ktory "oddolnie" wplywa na mode?
      • pianazludzen Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 08:40
        > np. utalentowany wokalnie znajduje nasladowcos stylu ubierania sie
        > wsrod fantow

branza muzyczna, wspolczesna sztuka, architektura i inne to tez dziedziny, ktore
        wspiera silna strategia marketingowa. wizerunek gwiazd tych dziedzien tez czesto
        jest kreowany moim zdaniem, tak samo, jk ich "produkty" potrzebuja dobrego
        marketingu, by sie sprzedac. tak samo, jak dawniej nawet nieprzecietnie
        utalentowany artysta nie zaslynalby, nie bedac pod opieka odpowiedniego
        mecenasa, ktory "wylansowalby" go. zauwaz, ze osoby z artykulu, wylawiane jako
        ci "trendsetterzy" tez musza posiadac jakis potencjal w postaci zdolnosci
        nawiazywania kontaktu, zdobywania autorytetu w grupie. Artykul wydaje mi sie
        ogolnikowy i napisany w jakiejs mrozacej krew w zylach manierze. Nie wiem np, co
        to ma znaczyc, ze "Trendsetter pokaże ci, jak żyć, by inni ci zazdrościli.
        Jedyny warunek - musisz dać się prowadzić na smyczy i nie masz prawa warknąć." I
        sam tytul o garsci perfidnych sztuczek. W taki sposob moznaby bylo o kazdej
        formie marketingu powiedziec, ze jest perfidia, bo w jakims stopniu polega na
        manipulacji nami.
        • gabrielafrancuz Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 09:39
          Trendsetter nie jest uzależniony finansowo od żadnych firm, których ubrania nosi.
          Nie reklamuje ich.
          Autor zalinkowanego tekstu myli reklamę szeptaną z trendsetterstwem, (jeśli
          można to tak nazwać).
          • ensoleillement Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 11:40
            zgadzam sie, albo nagle to słowo diametralnie zmieniło znaczenie albo autorka
            użyła go niewłaściwie, tyle
            • asiawoodstock Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 21:53
              To ja przy okazji wyznam, że bardzo mnie irytuje, gdy ktoś sam siebie nazywa
              trendsetterem, a jest tutaj na forum pewna właścicielka blogu, na którym właśnie
              tak się podpisuje. Żenada.
              • foamclene Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 21:59
                no to kto to ten tredsetter w koncu?
                bo ja juz zglupialam
                jest gdzies jakas definicja?
                • pianazludzen Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:05
                  to jest chyba tak jak dziewczyny mowia, ze nieszczesliwie autor artykulu uzyl
                  tego pojecia...
                • meduzaa1 Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:08
                  foamclene napisała:

> no to kto to ten tredsetter w koncu?
                  > bo ja juz zglupialam
                  > jest gdzies jakas definicja?

na te pytania to chyba tylko edavenpo może odpowiedzieć;)
                • tequilkuk Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:20
                  Ja mysle ze z tym trendseterem to jest jak w przyslowiu arabskim
                  Natura deszczeu jest taka sama, pozwala rosnac rozom w ogrodzie i cierniom na
                  pustyni.
                  Jesli trendsetter moze byc "naturalny" (choc nawet taki nie jest wolny od
                  wplywow) a moze byc "sterowany" - taka kolejna odmiana product placementu nie?
                  • black_magic_women Tequilkuk 20.05.08, 08:44
                    Tequilkuk napisała:

> Ja mysle ze z tym trendseterem to jest jak w przyslowiu arabskim
                    > Natura deszczeu jest taka sama, pozwala rosnac rozom w ogrodzie i cierniom na
                    > pustyni.

Bardzo ladne przyslowie.Musze je zapamietac:)
              • magdaksp Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:04
                powiem szczerze ze tez mnie to denerwuje.przy calej mojej sympatii do tej
                dziewczyny:)
                • ensoleillement Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 23:42
                  ojj ja też nie wiem a taka ciekawska jestem, niech mi ktoś powie:)
                  • ensoleillement Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 23:48
                    o kurde wystarczyło wpisać w google, juz wiem:)
                • pianazludzen Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 20.05.08, 00:04
                  magdaksp napisała:

> powiem szczerze ze tez mnie to denerwuje.przy calej mojej sympatii do tej
                  > dziewczyny:)

a mnie to akurat zwisa i powiewa;) ani mnie nie denerwuje ani nie zachwyca.
              • nie-niebieska Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:11
                a ktora to?
        • foamclene Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:02
          a mie chodzilo o takich idoli muzycznych z mojej mlodoci
          kora, ktora ubierala sie w lumpach
          • pianazludzen Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:13
            hmm kto? :) beatlesi - nie, doorsi - nie, sex pistols - tez nie, wszyscy to,
            oprocz ze geniusze muzycznie, takze doskonale wypromowany produkt ;)
            • pianazludzen Re: Chwila refleksji najlpesza obrona 19.05.08, 22:14
              muzyczni*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka