Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

torebki ze skóry eko

09.10.08, 21:33
    Czy uważacie że takie torebki mogą być eleganckie? Bo ja mam
    wątpliwości, czy torebka która wygląda jak z plastiku vel ceraty
    pasuje do kostiumu lub płaszcza. Czy można znależć takie które
    faktycznie wyglądają jak skóra czy jednak trzeba wydać te 700 zł?
    Obserwuj wątek
      • pensyonarka Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 21:45
        Szczerze mówiąc to różnie bywa, trzeba szukać wg mnie. Ja jakiś czas temu
        kupiłam torbę Nine West (czarną, właśnie do płaszcza na sezon jesień-zima),
        która wygląda całkiem nieźle, nie plastikowo.
        Ale nie wiem czy wszystkie ich torebki są takie, myślę, że model, kolor to także
        ma wpływ na to czy torebka wygląda "porządniej":)
        • miska_malcova Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 21:50
          torebki z skaju (błagam nie nazywajmy tego skórą eko, bo nie jest żadnym eko) są
          różne. Czyli bywają tandetne, ale bywają też nieźle udające skórę
          • nessie-jp Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 21:53
            No właśnie, z tym nazewnictwem jest dziwnie i chyba to tworzywo wyjątkowo
            ucierpiało na nietrafionej nazwie. Kiedyś się mówiło skaj albo derma (nie wiem,
            czy to oznaczało ten sam rodzaj syntetyku), teraz króluje dziwne pojęcie
            "eko-skóry". Zgadzam się, że sztuczna skóra jest wyrazem empatii z losem
            zwierząt (zresztą dlatego coraz częściej sama kupuję produkty z tego tworzywa),
            ale co w niej ekologicznego? Jak wiadomo, ekologia to nauka o ekosystemach...
            • denize Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 21:57
              No właśnie, jednak eko-skóra brzmi troche bardziej nobilitująco dla
              torebki czy kanapy niż skaj :) Szczerze powiedziawszy, myślałam że
              jest to jakiś lepszy wgatunek dawnego skaju, ale skoro mówicie że to
              jedno i to samo...
              • nessie-jp Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 22:29
                denize napisała:

> No właśnie, jednak eko-skóra brzmi troche bardziej nobilitująco dla
                > torebki czy kanapy niż skaj :)

Ale to jest taka ryzykowna nobilitacja, bo jednak z podtekstem, że coś nie
                tegez... :)) Jak wiadomo, użycie przymiotnika osłabia wymowę rzeczownika.

Podobnie jest z tym nieszczęsnym poliestrem. Jakoś nikt się nie bulwersuje, że
                kobieta nosi nylonowe rajstopy, ale niech no spróbuje założyć sweter z
                analogicznego materiału! ;)

> jest to jakiś lepszy wgatunek dawnego skaju, ale skoro mówicie że to
                > jedno i to samo...

Tak naprawdę nie jestem pewna, jakie były postępy w tej dziedzinie... Chyba coś
                tam się jednak ruszyło technologicznie, głównie pod względem estetyki i trwałości.
      • nessie-jp Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 21:50
        Jeśli wygląda jak z plastiku lub ceraty, to po prostu nie kupuj.

Torba z syntetycznej skóry musi być dobrze wykonana, tak samo, jak torba ze
        skóry naturalnej. Inaczej nie będzie elegancka ani nawet ładna.

> Czy można znależć takie które
        > faktycznie wyglądają jak skóra

Bo ja wiem? Nigdy mi taki cel nie przyświecał
      • magdaksp Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 22:11
        nosze tylkot akie i nie wydaje mi sie zeby wygladaly jka cerata
        • denize Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 22:20
          A jak plastik?... Żartowałam !
          • magdaksp Re: torebki ze skóry eko 09.10.08, 22:30
            tez nie
      • magically Re: torebki ze skóry eko 10.10.08, 09:00
        tylko torebka ze skory wyglada jak ze skory i ma klase. cerata jest zawsze
        cerata a plastik plastikiem.
      • szadoka Re: torebki ze skóry eko 10.10.08, 10:52
        Hm kiedys mowilo sie skajka niezdzierajka...nie lubie torebek
        nieskorznych. Jesli juz kupuje taka, to jest ona z ladnej tkaniny.
        Plastik przede wszyskim nie starzeje sie tak ladnie jak skora.
      • magdalaena1977 Re: torebki ze skóry eko 10.10.08, 11:23
        denize napisała:

> Czy uważacie że takie torebki mogą być eleganckie? Bo ja mam
        > wątpliwości, czy torebka która wygląda jak z plastiku vel ceraty
        > pasuje do kostiumu lub płaszcza. Czy można znależć takie które
        > faktycznie wyglądają jak skóra czy jednak trzeba wydać te 700 zł?

Ja też przyłączam się do osób, które nie lubią określenia eko-skóra. Bo to ani
        skóra, ani ekologiczne.
        Nieskórzane torebki są faktycznie robione z różnych rodzajów plastiku, skaju,
        ceraty - jak zwał tak zwał. Może być jeszcze naturalne płótno albo materiał ;-)

IMHO taka torebka nigdy nie będzie tak elegancka jak skórzana. Nawet jeśli można
        się zwieść na pierwszy rzut oka, to wystarczy dotknąć, żeby przekonać się że to
        plastik.
        Skóra z czasem szlachetnie się wyciera i patynuje, a plastikowa torebka (nawet
        dobrze uszyta i droga) zaczyna wyglądać jak z bazaru.

Obiecałam sobie, że jeśli tylko będzie mnie stać, nie kupię już torebki z
        plastiku, bo one wcale nie są takie tanie, a bardzo szybko się niszczą.
        Od biedy dopuszczam plastikowe torby na lato - takie, które nie udają skóry i
        mają służyć tylko na czas jednych wakacji, a potem i tak będą niemodne.
        • babka-lancetowata Re: torebki ze skóry eko 10.10.08, 18:53
          magdalaena1977 napisała:
          > Nawet jeśli możn
          > a
          > się zwieść na pierwszy rzut oka, to wystarczy dotknąć, żeby przekonać się że to
          > plastik.

Sugerujesz, że inne osoby niż właścicielka będą dotykały tą torebkę, żeby zdiagnozować, czy to skóra czy nie?
          Właścicielka torebki przecież wie, z czego jest wykonana jej torebka, więc nie o jej dotyk ci chodziło.

> Skóra z czasem szlachetnie się wyciera i patynuje, a plastikowa torebka (nawet
          > dobrze uszyta i droga) zaczyna wyglądać jak z bazaru.

Dla jednych trwałość jest zaletą, a dla drugich niekoniecznie, bo wolą sobie częściej zmieniać torebki.
          • magdalaena1977 Re: torebki ze skóry eko 10.10.08, 22:27
            babka-lancetowata napisała:

> magdalaena1977 napisała:
            > > Nawet jeśli można się zwieść na pierwszy rzut oka,
            > > to wystarczy dotknąć, żeby przekonać się że to plastik.
            >
            > Sugerujesz, że inne osoby niż właścicielka będą dotykały tą torebkę, żeby
            > zdiagnozować, czy to skóra czy nie?
            To są raczej moje wrażenia z szukania nowej torebki. Patrzę z daleka: ładny
            kształt, patrzę bliżej: jakiś połysk nie ten, dotykam: a tam zamiast fajnej
            skórki taki miękki plastik ...

> > Skóra z czasem szlachetnie się wyciera i patynuje, a plastikowa torebka
            > > (nawet dobrze uszyta i droga) zaczyna wyglądać jak z bazaru.
            >
            > Dla jednych trwałość jest zaletą, a dla drugich niekoniecznie, bo wolą sobie
            > częściej zmieniać torebki.
            Pewnie, że tak.
            Ale u mnie plastikowe torebki zaczynały wyglądać "szmatowato" już po miesiącu
            czy dwóch noszenia. A skórzana potrafi wytrzymać ze dwa - trzy sezony. Mam na
            myśli czas efektywnego noszenia , a nie leżenia w szafie i czekania.
            Dla mnie nie za bardzo opłaca się kupować torebkę z plastiku za powiedzmy 100 zł
            , która od początku nie jest zupełnie fajna (jest niesympatyczna w dotyku), a po
            dwóch miesiącach zaczyna wyglądać okropnie. Skórzana torebka za 400 - 500 zł ma
            znacznie większą trwałość.
      • simple_woman Re: torebki ze skóry eko 10.10.08, 23:16
        denize napisała:
        > Czy można znależć takie które faktycznie wyglądają
        > jak skóra czy jednak trzeba wydać te 700 zł?

Zostaje jeszcze opcja zakupu skórzanej za 1/4 tej kwoty :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka