IP: *.crowley.pl 06.04.06, 09:46
Witam, właśnie odpaliłem przedwoczoraj moją pierwszą w życiu zmywarkę
(Boscha) :-)
Poszukuję teraz "życiowych" porad odnośnie jej używania. Na razie włożyłem
tylko tabletkę 3 w 1 , która była ze zmywarką, ale nie sypałem żadnych soli
itp. Czy tak można robić ?
Może ktoś doradzi co i jak :-)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: safi Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 14:34
      a moze zajrzyj do instrukcji obslugi:-))
      • krewetka Re: Zmywarka 06.04.06, 15:08
        koniecznie kup sól!!!! ja uzywam wszystkiego osobno - podobno lepiej - (
        proszek i nabłyszczacz), tabletka dla mnie jest nieekonomiczna bo ja mam
        zmywarke 45cm
      • Gość: Jacek Re: Zmywarka IP: 83.143.161.* 06.04.06, 22:01
        nie pytałbym tak sobie :-)
        Zajrzałem i do końca nie jest tam wszytsko jasno napisane
    • mejbi Re: Zmywarka 06.04.06, 15:50
      jaki model?
      • Gość: Jacek Re: Zmywarka IP: 83.143.161.* 06.04.06, 22:12
        Bosch SGI 55E15EU
        ewabymail.pl/product_info.php/manufacturers_id/1/products_id/12944
        Na razie po drugim myciu jedynie na tabletce jak dla mnie ok, ale może jednak
        tak się nie powinno robić ?
        • zayzayer Re: Zmywarka 07.04.06, 07:48
          Jeżeli woda nie jest miękka, to sól musi być. Ważne, żeby jeje dozowanie
          odpowiednio ustawić.
          • Gość: Jacek Re: Zmywarka IP: *.crowley.pl 07.04.06, 13:00
            no właśnie chemik ze mnie marny i mam kłopot jak określić twardość wody :-)
            TO chyba zakupię sół i nabłyszczacz i jakieś zwykłe tabletki
          • Gość: Jacek Re: Zmywarka IP: *.crowley.pl 07.04.06, 13:01
            Acha i jak możecie doradzić to powiedzcie konkretnie jakiej firmy i jakie te
            preparaty zaaplikować ?
          • Gość: Jacek Re: Zmywarka IP: *.crowley.pl 07.04.06, 16:09
            Zayzayer, ale jak sprawdzić jaką mam wodę ? W instrukcji piszą ,żeby pytać w
            wodociągach....
            Ja na razie wskazówkę twardości ustawiłem pośrodku
            Acha i tak całkiem z ciekawości co ile trzeba dosypywać soli i dolewać
            nabłyszczacza ?
    • Gość: EWA Re: Zmywarka IP: *.smstv.pl 07.04.06, 09:37
      Najlepiej wszystko osobno, jakośc mycia lepsza, a koszt niższy
      • pacjent21 Re: Zmywarka 07.04.06, 10:03
        do tabletek zawsze musisz dosypać sól (dzisiejsza woda jest zbyt twarda).
        polecam jednak używanie środków osobno i niekoniecznie Calgonitu
    • k_anilorak Re: Zmywarka 07.04.06, 10:39
      Moja teściowa przez 5 lat używała tylko tabletek 3w1 i zmywarka chodzi bez
      zarzutu.
      Dlaczego tabletki 3w1 przy wmywarce 45cm (taką będę miała w swojej kuchni) jest
      nieekonomiczne?
      Strasznie duzo zachodu z tymi solami, proszkami itd. No alemoże rzeczywiście
      tak jest lepiej
      • Gość: zola Re: Zmywarka IP: *.market / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 13:20
        Przy zmywarce z funkcja 3w1 oczywiście ze można stosowac tylko "(tzn.bez
        dodatkowej soli i nabłyszczacza) taka tabletke, natomiast trzeba pamiętać ze te
        tabletki daja najlepsze efekty mycia w tem.od 55 do 65 stopni, i nie przy
        programie krótkim. Z własanego doświadczenia wiem że lepsze efekty są gdy używa
        sie wszystkiego osobno, mam electroluxa 45 cm z funkcja 3w1 i jak mi zabraknie
        zwykłych tabletek czy soli albo nabłyszczacza to stosuje tabletki 3w1. Nie
        wsypuję sie soli i nabłyszczacza za każdym razem tylko raz na jakiś czas a
        zamiast proszku sa przecież zwykłe tabletki, ja uzywam wszystko z Calgonit'u.
        • zayzayer Re: Zmywarka 07.04.06, 14:33
          Gość portalu: zola napisał(a):

> Przy zmywarce z funkcja 3w1 oczywiście ze można stosowac tylko "(tzn.bez
          > dodatkowej soli
          Powtarzam jeszcze raz, jeżeli jest TWARDA woda, to NIE MOŻNA. Po iluś tam
          latach zatka się kamieniem odwapniacz. Jeszcze do niedawna w instrukcjach
          słusznie pisali, że producent nie odpowiada za stosoanie tabletek zamiast soli.
          Ale pod wpływem presji blondynek, dla których dozowanie trzech środków, na
          dodatek każdego w inną dziurkę (6 kombinacji:) przekraczało ich możliwości -
          ustąpili i w tych samych maszynach gdzie jeszcze niedawno nie można było było,
          teraz można.
          To wszystko pic na wodę.
        • Gość: Jacek Re: Zmywarka IP: *.crowley.pl 07.04.06, 14:33
          Dzięki.
          • eeoo Re: Zmywarka 07.04.06, 16:06
            Czy mozna uzywac tabletek 4in1 lub 5in1 do zmywarek z funkcja 3in1?
            • krewetka Re: Zmywarka 07.04.06, 16:12
              tabletka jest przewidziana na 60 a nie na 45, pozatym tak jak juz pisano nie
              sprawdza sie przy programach krótkich. Ja uzywam firmy Robot( proszek, sól),
              nablyszczac calgonit i jestem zadowolona. Myje co 2 dzien, sól sie sypie co
              jakis czas ( u mnie chyba co 2 miesiace)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka