trazybul
28.06.09, 16:16
Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że regionalne forum Lublina jest… jakby to powiedzieć… trochę inne? Porównałem ilość czerwonych ptaszków w pierwszych 200 postach (tak można maksymalnie ustawić w „Ustawieniach”) na forum Lublin i na forach pozostałych miast wojewódzkich. Wyszło mi:
Szczecin – 0
Wrocław – 0
Bydgoszcz – 0
Gorzów Wielkopolski – 0
Łódź – 2
Kraków – 0
Warszawa 0
Opole – 0
Rzeszów – 0
Białystok – 0
Kielce – 0
Częstochowa – 1
Olsztyn – 1
Poznań – 0
Lublin – 20!!!
Czyli ilość czerwonych ptaszków na forum moderowanym przez moderatora „Empi” pięciokrotnie przewyższa liczbę ptaszków na wszystkich pozostałych wojewódzkich forach regionalnych. Forum wygląda jak kartkówka po sprawdzeniu.
Nie jest to jedyna różnica między Lublinem a resztą Polski. Jako jedyny moderator regionalny (a niewykluczone, że jako jedyny w ogóle) „Empi” wymyślił swój własny punkt netykiety: „nie pisz w jednym wątku pod wieloma nickami!”. Tyle że takiego punktu nie ma ani w oficjalne Netykiecie, ani w Regulaminie forum. Być może należałoby dodać, jednak moderator społeczny nie jest chyba od reformowania Netykiety, prawda?
Lubelski moderator nie kryje zresztą swoich dydaktycznych pasji. Tutaj zachęca do wychowywania forumowiczów: forum.gazeta.pl/forum/w,62,97074613,97186198,Re_Jeszcze_o_pomniku_Marii_Sklodowskiej_Curie_.html
Zresztą większość jego moderatorskich ingerencji to pouczenia w stylu „nie pisz pod wieloma nickami”, „nie pisz wielkimi literami” itp.
No przepraszam, czy tak powinna wyglądać moderacja forum?