Dodaj do ulubionych

Plagiat moich zdjęc i przepisów

08.11.07, 01:47
Dostałam dzisiaj informację, że moje zdjęcia i przepisy z bloga, są
wykorzystywane przez nowo powstały serwis :
kuchnia2.interia.pl/
Piszą asie, srasie i inne kutasie o niby swoich przepisach.
Na logigę rzecz biorąc wiem, że to jest admin, który pewnie chce
rozkręcić swój serwis. W każdym katalogu moje zdjęcia i przepisy.
Przerobione, wycięte, żeby nie było widać małego napisu: Trufla i
jej kuchnia. Jak mam zareagować? Mam napisać do administracji
interii? Czy to jest łamanie prawa? Nikt z tego serwisu nie pytał o
zgodę na umieszczanie moich zdjęć. Przywłaszczyli sobie moje
przepisy i zdjęcia, robiąc reklamę swojej strony.
Czy ja, jako osoba, która publikuje swoje zdjęcia i przepisy na
blox.pl, jestem chroniona przez gazeta.pl? Czy jako osoba, która
tworzy swój blog, mam jakieś prawa do swoich notek?
.........
Trufla i jej kuchnia

Obserwuj wątek
    • visegrad Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 08:21
      oczywiście, jeśli jest tak jak mówisz, to jest kradzież intelektualna za którą
      Interia może zdrowo beknąć
    • ols Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 08:46
      Nie jesteś jakoś specjalnie chroniona przez gazeta.pl - po prostu blog - jak każda twórczość mająca znamiona utworu - jest chroniona przez polskie prawo autorskie.
      Pisząc bloga na blox.pl masz pełne prawa do swoich notek - proponuję, żebyś napisała zdecydowanego maila do redakcji tamtego serwisu z kategorycznym żądaniem usunięcia treści Twojego autorstwa. Jak masz obrotnego prawnika, to jeszcze możesz na tym zarobić wink
      • trufla3 Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 09:29
        wielkie dzięki. Wklejam parę przykładów dla wiarygodności:
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/zupa-ziemniaczano-pietruszkowa,3071
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/ur-na-kielbasie,3133
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/krokiety-z-miesem-i-pieczarkami,3132
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/golabki-z-pieczarkami,3131
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/pieczone-ziemniaki-ze-szpinakiem,3126
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/schab-w-sosie-chrzanowym,3121
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/nalesniki-z-poziomkami,3078
        kuchnia2.interia.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/drink-caipiroska,3118

i wiele innych takich perełek.
        ...........

Trufla i jej kuchnia
        • dorotus76 Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 14:22
          Serdecznie współczuję, znam to uczucie z doświadczenia. Ostatnio nie ma
          tygodnia, bym gdzieś swoich zdjęć nie znalazła.
          Napisz maila, u mnie jak narazie to działa smile
          A tak w ogóle to zdaje mi się, że w serwisie, który podałas sa też zdjęcia
          Bakerlady ...
    • Gość: mpaulk Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.11.07, 14:25
      tez jestem zdania, ze to wyglada na sprawke osoby prowadzacej ten serwis.
      jestem w stanie zrozumiec, ze przepis mozna podac (nawet bez powolywania sie na
      zrodlo), bo w koncu np. przepisu na drinka sama nie wymyslilas, ale wykadrowane
      zdjecia to juz przegiecie. Masz jakis odzew ze strony interii? przepisy,
      zdjecia i komentarze o plagiacie nadal tam wisza, wiec nie wyglada na to, ze
      ktos sie tym przejal.
      • quentiin Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 16:28
        Gość portalu: mpaulk napisał(a):
        > tez jestem zdania, ze to wyglada na sprawke osoby prowadzacej ten serwis.

Nawet jeśli, to myślę, że nic więcej poza usunięciem konkretnych przepisów się
        nie wywalczy. Powiedzą, że nie mają wpływu na to, co wrzucają na ich serwis
        użytkownicy i tyle. Przepisy raczej usuną i grzecznie przeproszą, ale na dłuższą
        metę to niestety walka z wiatrakami.

A może po prostu jakieś znaki wodne w zdjęcia ładować i nikt już nie ukradnie,
        bo nie wytnie się takiego znaku ze środka zdjęcia.
    • iskanna78 Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 15:20
      Walcz truflo o swoje.
      Moze agora Ci pomoze, bo przepisy z kuchnia.gazeta.pl/ tez znalazły się w Agorze, i to takie z czaspisma "Kuchnia".
      Tutaj przykłady:
      iskanna.jogger.pl/2007/11/08/interia-kradnie/

• iskanna78 Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 15:21
        przejęzyczenie
        W Smakerze się znalazły przepisy "Kuchnii"
        • trufla3 Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 08.11.07, 17:58
          Napisałam do administracji interii ale niestety olewka totalna. Nie
          odpisali i dalej wiszę. Przepisów jest 19. Popstrykałam te
          nieszczęsne zdjęcia na ich stronie i pewnie oprawię w ramki.
          Recę opadły mi do ziemi.
          Mpaulk, tak Caipiroska jest jedyna w swoim rodzaju. Tu zamiana
          składnika ,nazwy mie ma sensu. To piję, tym się dzielę.
          ........
          Trufla i jej kuchnia

• vierablu a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swoich b 08.11.07, 18:35
      Tak swoja droga to doswiadczenia tych, ktorym zdjecia/ teksty ukradziono
      skolnily mnie do refleksji, ze bardzo czesto widac na blogach zdjecia nie
      zrobione przez autora/ autorke, a sciagniete gdzies z sieci bez podania zrodla.
      Sama chyba tak zrobilam ze dwa razy.

Sami mamy teraz okazje sie przekonac, jak takie dzialanie boli.
      • mpaulk Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 08.11.07, 19:05
        wiesz, nie bronie negatywnych praktyk, ale jednak jest delikatna roznica
        pomiedzy blogerem, ktory wkleja nieswoje zdjecie na swojego bloga, a duza firma,
        ktora opiera na tym pomysle dzialalnosc calego swojego projektu.
        Trufla - wyslalas im mejla z żadaniem natychmistowego usuniecia Twoich zdjec?
        pzdr,
        p.
        • vierablu Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 08.11.07, 22:23
          Moim zdaniem to nie jest wcale delikatna roznica.
          • Gość: mpaulk Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.11.07, 10:42
            wiem, to bylo tylko takie wyrazenie smile
            p.
      • tierralatina Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 08.11.07, 19:30
        Ja osobiscie nigdy. No chyba ze autor sie na to zgodzil.
        • trufla3 Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 08.11.07, 22:47
          Mpaul wysłałam drugiego e-maila do administracji. Skrzynka chyba
          działa w jedną stronę. Olewka na całej linii.
          Ja też jak Tierralatina, umieszczam tylko swoje zdjęcia na blogu.
          .........
          Trufla i jej kuchnia

• ja_joanna Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 09.11.07, 00:47
            > Mpaul wysłałam drugiego e-maila do administracji. Skrzynka chyba
            > działa w jedną stronę. Olewka na całej linii.

Może trzeba uderzyć wyżej? Tzn. do szefostwa itp.
            Może można gdzieś zadzwonić?
          • Gość: Prawie Prawnik Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.11.07, 01:23
            Truflo Droga, nie daj sobie pluć w kaszę.

Tym co zrobiła Interia, nawet z pomocą marnego prawnika, zarobiłaś
            właśnie na wiele pysznych dań.

Krótko i bez dyskusji z nimi: przejdź się jutro do jakiejś
            kancelarii adwokackiej, zostaw jakieś pieniążki za pomoc w poprawnie
            zredagowanym piśmie, w którym proponujesz kilka uczciwych tysiączków
            za Interii złodziejstwo. Po dobroci.

Bo po nie-dobroci, to proponujesz kilkanaście.

I finał.

Bez wahania.

PraPra.
            • quentiin Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 09.11.07, 11:05
              > Tym co zrobiła Interia, nawet z pomocą marnego prawnika, zarobiłaś
              > właśnie na wiele pysznych dań.

Jestem szczerze ciekaw, w jaki sposób udowodni cokolwiek poza tym, że jakiś
              bliżej nieokreślony user z Pcimia Dolnego wrzucił do serwisu przepisy Trufli.
              • iskanna78 Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 09.11.07, 11:09
                Wg regulaminu Smakera (swoja drogą cudowna lektura to jest), w przypadku gdy ktos zarzuci serwisowi naruszenie praw osób trzecich to taki user jest zobowiązany przejąc na siebie całośc winy, i dzielnie walczyc w sądzie w celu chronienia dobrego imienia Interii.
                Moim zdaniem to Interii bedzie zalezało, aby dac prawnikowi dane usera na tacy, prawda? ;> A jak nie da to jest jakby problem Interii, i ona będzie odpowiadać za naruszenie prawa.
                • Gość: ms Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo IP: 212.160.156.* 09.11.07, 11:25
                  I właśnie dlatego tym bardziej trzeba by się poradzić prawnika, bo to że sobie
                  Interia coś tam wpisze w regulaminie serwisu to jeszcze nie znaczy definitywnie,
                  że to w sądzie zadziała.
                  • trufla3 Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 09.11.07, 13:01
                    Wszystkie moje zdjęcia i przepisy zostały już usunięte. Dostałam
                    informację o całym zajściu i przeprosiny od pani Agnieszki
                    Śliwińskiej z portalu www.interia.pl
                    Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.
                    .......
                    Trufla i jej kuchnia
                    • quentiin Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 09.11.07, 13:58
                      trufla3 napisała:
                      > Wszystkie moje zdjęcia i przepisy zostały już usunięte. Dostałam
                      > informację o całym zajściu i przeprosiny od pani Agnieszki
                      > Śliwińskiej z portalu www.interia.pl

Chciałoby się napisać "a nie mówiłem", ale nie napiszę, bo raz: co z tego, a
                      dwa: miałem jednak nadzieję, że Trufla zdoła jakieś lepsze zadośćuczynienie
                      wytargać za ewidentne kur...o, jakiego udziałem padła. Powinni chociaż dorzucić
                      jakąś patelnię teflonową przez grzeczność smile

Niestety, takie załatwienie sprawy nic nie zmieni i obawiam się, że za parę dni
                      Truflę spotka podobna przygoda niestety.
                      • trufla3 Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 09.11.07, 14:50
                        Masz rację i zgadzam się z tym co piszesz. Dzisiaj miałam jechać do
                        prawnika. Byłam gotowa na założenie sprawy, zbierałam dowody z
                        paroma osobami. Dużo cennych rad udzielał mi drogą e-mailową pan
                        Tomasz Rychlicki(rychlicki.net/ ). Również chciałam
                        powiadomić policję i wyjaśnić kto podszywa się pod te
                        wszystkie "gotujące" osoby.
                        Jednak po liście, który dostałam rano, stwierdziłam, że daję sobie
                        spokój. Czas wolę wykorzystać dla rodziny. Nie wygram walki z
                        wiatrakami. Przykład Doroty, która ciągle ma problemy ze swoimi
                        zdjęciami i kulinarnym blogiem.
                        .......

Trufla i jej kuchnia

• visegrad Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 09.11.07, 14:57
                          taki to już nasz bloxowy pech, że generujemy bardzo atrakcyjny kontent, na który
                          wielu się łakomismile
                          • tebe Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 10.11.07, 09:36
                            Pech? To wielkie szczęście, że w jednym miejscu jest tylu ludzi potrafiących tworzyć takie rzeczy smile

Co do smarkerii, to rzeczywiście jest tak, że najlepiej wskazywać konkretne naruszenia "praw autorskich" zgłaszając to serwisowi. Jeśli nie usuną - wtedy dopiero mogą mieć problemy (bo to niby "użytkownicy" umieścili). Nie liczyłbym jednak ma żadne tysiączki. Na grosze bym nie liczył.
                            Weźcie pod uwagę też fakt, że im więcej piszecie o tym publicznie tym więcej piszecie o tym serwisie. W jakimś stopniu oni tam pewnie się z tego cieszą...
                            • Gość: mpaulk Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo IP: *.gprs.plus.pl 10.11.07, 13:57
                              > Weźcie pod uwagę też fakt, że im więcej piszecie o tym publicznie tym więcej pi
                              > szecie o tym serwisie. W jakimś stopniu oni tam pewnie się z tego cieszą...
                              taaaak, szczegolnie ze piszemy, interia kradnie...
                              przeciez wiesz, ze gdyby trufla sie uparla, to mozna by w koncu udowodnic, ze za
                              tymi plagiatami stoi pracownik interii?
                              czy agorowa kuchnia zareagowala jakos na kradziez przepisow i zdjec?
                              p.
                              • Gość: AM Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo IP: *.compower.pl 11.11.07, 00:46
                                jakbyś to udowodnił? wiesz kto za tym w ogóle stoi? zaraz pracownik...
                                • Gość: mpaulk Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo IP: *.eranet.pl 11.11.07, 20:04
                                  kilka osob (rozne nazwy i profile) niezaleznie od siebie hurtowo wkleja przepisy
                                  z jednego bloga. wszyscy dbaja o to, by tak wykadrowac zdjecie, aby zniknela z
                                  niego nazwa bloga... jasne przypadek.
                                  p.
                      • Gość: gosc prawo autorskie a dzialanie Interii IP: *.chello.pl 10.11.07, 22:05
                        Przygladam sie temu watkowi i mam kilka przemyslen w tej kwestii. Po
                        pierwsze kazdy material chroniony jest prawem autorskim bez wzgledu
                        na forme publikacji, rowniez wiec w internecie. Tak wiec jasnym
                        jest, ze wykorzystanie przepisow Trufli bez jej zgody jest
                        naruszeniem prawa. Po drugie to nie Interia odpowiada za naruszenie
                        tego prawa a uzytkownik, ktory zamiescil w tym serwisie te
                        materialy - jest cos takiego jak regulamin korzystania z serwisu,
                        stad jesli ktos korzysta z niego to jednoczesnie akceptuje jego
                        warunki. Zadoscuczynienie jesli juz to powinno byc ze strony
                        uzytkownika, ktory dopuscil sie tego czynu a nie portalu. Mam
                        wrazenie, ze wypowiadajacy sie tu sa osobami, ktore z internetem nie
                        za wiele maja wspolnego a tymbardziej z prawem.
                        • ols Re: prawo autorskie a dzialanie Interii 12.11.07, 11:31
                          Myślę, że osoby, które mają cokolwiek wspólnego z internetem mogą się podpisać pod tym postem:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=8&w=71682267&a=71854559
                        • splocik Mnie też spotkało 24.11.07, 20:14
                          Dziś zobaczyłam moje zdjęcie na obcym blogu.
                          Dotychczas nie miało to miejsca albo nie trafiłam na nic podobnego.
                          Przyznam, że nie jest to miłe uczucie widzieć swoje zdjęcie na obcym
                          blogu bez podanego źródła.
                          Więcej piszę na ten temat na moim blogu:

oczka.blox.pl/2007/11/Czy-to-jest-w-porzadku.html#ListaKomentarzy

Pozdrawiam
                    • proces7 Re: a Wy nigdy nie dodajecie cudzych zdjec do swo 19.01.08, 23:03
                      trufla3 napisała:

> Wszystkie moje zdjęcia i przepisy zostały już usunięte.

No i mniej ludzi zobaczy Twe piękne zdjęcia. Jeśli kradną, znaczy że dobre. VW Golf kiedyś tak się reklamował: najczęściej kradziony samochód w Wielkiej Brytanii.
    • giezik Re: Plagiat moich zdjęc i przepisów 18.01.08, 15:41
      teraz na celowniku interii - liska
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73797416.html
      i winiary

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka