Dodaj do ulubionych

stan zdawanego lokalu uzytkowego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 10:09
Dwa lata temu wynająłem lokal użytkowy. Wcześniej prze kilka lat lokal stał
jako pustostan, nieużywany, gołe ściany, bez prądu, bez liczników. Zrobiłem
tynki, odmalowałem, zrobiłem instalację elektryczną, STOEN zainstalował
liczniki. I teraz moje pytanie. Wyprowadzając się z tego lokalu muszę go
zostawić w stanie w jakim go otrzymałem. Czy to oznacza, że mogę np. zwinąć
instalację elektryczną a STOEN-owi zlecić odłączenie i zabranie liczników ???
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Tak 27.03.10, 10:14
      Gość portalu: brixon napisał(a):

> Dwa lata temu wynająłem lokal użytkowy. Wcześniej prze kilka lat lokal stał
      > jako pustostan, nieużywany, gołe ściany, bez prądu, bez liczników. Zrobiłem
      > tynki, odmalowałem, zrobiłem instalację elektryczną, STOEN zainstalował
      > liczniki. I teraz moje pytanie. Wyprowadzając się z tego lokalu muszę go
      > zostawić w stanie w jakim go otrzymałem. Czy to oznacza, że mogę np. zwinąć
      > instalację elektryczną a STOEN-owi zlecić odłączenie i zabranie liczników ???
      • Gość: brixon Re: Tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 14:18
        A jakiś konkretny przepis, który o tym stanowi
        • bezpocztyonline Art. 676 Kodeksu cywilnego 27.03.10, 21:52
          Gość portalu: brixon napisał(a):

> A jakiś konkretny przepis, który o tym stanowi

isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093
          "Art. 676. Jeżeli najemca ulepszył rzecz najętą, wynajmujący, w braku odmiennej
          umowy, może według swego wyboru albo zatrzymać ulepszenia za zapłatą sumy
          odpowiadającej ich wartości w chwili zwrotu, albo żądać przywrócenia stanu
          poprzedniego.

(...)

Art. 681. Do drobnych nakładów, które obciążają najemcę lokalu, należą w
          szczególności: drobne naprawy podłóg, drzwi i okien, malowanie ścian, podłóg
          oraz wewnętrznej strony drzwi wejściowych, jak również drobne naprawy instalacji
          i urządzeń technicznych, zapewniających korzystanie ze światła, ogrzewania
          lokalu, dopływu i odpływu wody.
          (...)
          Art. 684. Najemca może założyć w najętym lokalu oświetlenie elektryczne, gaz,
          telefon, radio i inne podobne urządzenia, chyba że sposób ich założenia
          sprzeciwia się obowiązującym przepisom albo zagraża bezpieczeństwu
          nieruchomości. Jeżeli do założenia urządzeń potrzebne jest współdziałanie
          wynajmującego, najemca może domagać się tego współdziałania za zwrotem wynikłych
          stąd kosztów."

Skoro piszesz, że musisz oddać lokal w takim stanie, w jakim go wynająłeś, to
          znaczy, że właściciel nie chce oddać ci twoich kosztów i żąda przywrócenia stanu
          pierwotnego. No to przywracaj.

Umowę z dostawcą energii masz jak rozumiem zwartą na siebie, więc ją rozwiąż i
          zadysponuj demontaż licznika. Nowy najemca zacznie wszystko od początku.

www.tvn24.pl/9206,5,prosto_z_polski.html
    • Gość: brixon Re: stan zdawanego lokalu uzytkowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 12:33
      Przestudiowałem umowę, właściciel lokalu zobowiązuje w niej wynajmującego do
      założenia instalacji elektrycznej za pośrednictwem uprawnionego elektryka.
      Koszty ponosi wynajmujący, w zamian za to nie można mu wymówić umowy przez 2
      lata. Wiec instalacji elektrycznej jednak nie zabiorę :( Ale monitoring i alarm
      mogę zwinąć :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka