Dodaj do ulubionych

dobudówka, co dalej

13.04.10, 11:05
Mieszkam w budynku w którym mieszka jeszcze 7 rodzin,mamy mieszkanie
własnościowe na pierwszym piętrze.Dobudowaliśmy pokój 20m, wszystko legalnie
mamy już zaświadczenie o oddaniu do użytku robót budowlanych.Dobudówka
przylega do budynku , częściowo jest nadbudowana nad istniejącą komórką
gospodarczą a część wisi w powietrzu.Nie jest uregulowany stan prawny gruntu
pod dobudówką.Co robić z tym dalej? Poinformowano mnie ,że mam to wykupić,
złożyłam nawet podanie.Zastanawiam się w jaki sposób mam to wykupić, skoro
wszystkie koszty związane z dobudową wyłożyliśmy z własnej kieszeni, teraz
mam to jeszcze wykupić? Czy wykupić tylko grunt pod dobudówką(a właściwie po
co?) Na razie płacę czynsz za ten pokój do ZBGKiM, bo chyba od nich
"wynajmuję" ten pokój.I co z księgą wieczystą. Proszę o poradę co z tym zrobić
bo do kogo się nie zwrócę to nikt nic nie wie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pucio 333 Re: dobudówka, co dalej IP: 193.59.168.* 26.05.23, 22:00
      Witam. Mam podobną sytuację i jestem Ciekaw czy rozwiązał Pan problem z dobudówką i uregulował papiery? Ja też mam mieszkanie własnościowe bez czynszowe,mieszkam na parterze i chciałem dobudować dobudówkę. W bloku mieszka jeszcze trzy rodziny
    • jestemtuatytam Re: dobudówka, co dalej 08.07.23, 14:06
      lejola napisała:

> Mieszkam w budynku w którym mieszka jeszcze 7 rodzin,mamy mieszkanie
      > własnościowe na pierwszym piętrze.Dobudowaliśmy pokój 20m, wszystko legalnie
      > mamy już zaświadczenie o oddaniu do użytku robót budowlanych.Dobudówka
      > przylega do budynku , częściowo jest nadbudowana nad istniejącą komórką
      > gospodarczą a część wisi w powietrzu.Nie jest uregulowany stan prawny gruntu
      > pod dobudówką.Co robić z tym dalej? Poinformowano mnie ,że mam to wykupić,
      > złożyłam nawet podanie.Zastanawiam się w jaki sposób mam to wykupić, skoro
      > wszystkie koszty związane z dobudową wyłożyliśmy z własnej kieszeni, teraz
      > mam to jeszcze wykupić? Czy wykupić tylko grunt pod dobudówką(a właściwie po
      > co?) Na razie płacę czynsz za ten pokój do ZBGKiM, bo chyba od nich
      > "wynajmuję" ten pokój.I co z księgą wieczystą. Proszę o poradę co z tym zrobić
      > bo do kogo się nie zwrócę to nikt nic nie wie.

Zgodnie z informacjami, które podałeś, wydaje się, że jesteś w trudnej sytuacji prawnej związanej z dobudówką do Twojego mieszkania. W odpowiedzi na Twoje pytanie, chciałbym omówić trzy główne kwestie.

Dobudowa i prawo budowlane: Zgodnie z polskim prawem budowlanym, dobudowa do istniejącego budynku wymaga odpowiednich zgód i zaświadczeń. Wydaje się, że posiadasz już zaświadczenie o oddaniu do użytku robót budowlanych, co jest dobrym początkiem. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w ustawie o prawie budowlanym (sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-budowlane-16796118).

Regulacja stanu prawnego gruntu: Jeżeli dobudówka została wykonana na gruncie, który nie jest Twoją własnością, może być konieczne uregulowanie stanu prawnego tego gruntu. W praktyce może to oznaczać wykupienie gruntu od obecnego właściciela. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule na stronie mieszkanie.pl (mieszkanie.pl/prawo/ile-mozna-dobudowac-do-domu-bez-pozwolenia/1901).

Księga wieczysta i czynsz: Jeżeli płacisz czynsz za pokój do ZBGKiM, może to sugerować, że pokój jest wynajmowany, a nie jest Twoją własnością. W takim przypadku, może być konieczne wprowadzenie zmian do księgi wieczystej nieruchomości. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule na stronie Budujemy Dom (budujemydom.pl/budowlane-abc/poradnik-prawny/a/21768-jak-zgodnie-z-prawem-przystapic-do-rozbudowy-domu-jednorodzinnego).

Zalecam skonsultowanie się z prawnikiem lub doradcą prawnym, aby uzyskać bardziej szczegółowe porady dotyczące Twojej sytuacji. Pamiętaj, że informacje zawarte w tym poście są ogólne i mogą nie być w pełni odpowiednie dla Twojej konkretnej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka