29.05.10, 21:45
Witam!

Moja mama chce mi podarować mieszkanie jako darowizna. Jeszcze nie byłyśmy u
notariusza. Czy może mi ktoś napisać jak to jest z darowizną, czy będę musiała
zapłacić jakiś podatek od darowizny? Jeśli tak to jaki? Kiedyś obiło mi się
coś o uszy że na podstawie jakiegoś artykułu będę musiała mieszkać w danym
mieszkaniu 5 lat. Czy to prawda? Ponieważ mieszkam z mężem i dzieckiem całkiem
gdzie indziej. Aha dodam tylko,że nie jestem właścicielem żadnego mieszkania.

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jolka Re: Darowizna IP: *.chello.pl 30.05.10, 08:57
      Jako najbliższa rodzina podatku od darowizny nie zapłacisz. Jak darowizna będzie
      też na męża (macie wspólnotę majątkową?), to on zapłaci od swojej części.
      Gdybyś to darowane mieszkanie chciała od razu sprzedać, to zapłacisz podatek
      dochodowy
      • Gość: Ewa Re: Darowizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 12:19
        Ale to mama decyduje komu darować i wspólność ustawowa córki nie ma tu akurat
        żadnego znaczenia. Mama może chcieć (i tak bywa najczęściej) darować tylko córce
        i wówczas takie mieszkanie stanowi jej majątek osobisty bez względu na to czy
        pozostaje we wspólności z mężem czy nie.

Jak wspomniano - z mocy art 4a ustawy o podatku do spadków i darowizn - podatku
        do takiej darowizny nie zapłacisz, niemniej notariusz prześle wypis aktu
        oczywiście do urzędu skarbowego, b oma taki obowiązek.
        W przypadku sprzedaży przez Ciebie tego mieszkania w ciągu najbliższych 5 lat -
        zapłacisz bardzo wysoki podatek dochodowy bo aż 19% od rynkowej jego wartości.
        Może zatem warto szerzej popatrzeć na Wasze plany i zamierzenia, bo jeśli
        zamierzasz to mieszkanie sprzedaż to może taniej będzie - uwzględniając całość w
        tym podatek dochodowy - aby to mama sprzedała (bo może ona podatku by nie
        płaciła), a następnie Tobie podarowała pieniądze. Zasady tu takie jak przy
        darowiźnie mieszkania czyli darowizna do Twego majątku osobistego ale żeby nie
        było podatku pieniądze muszę być przekazane z mamy rachunku na rachunek Twój
        (czyli żadna gotówka) a umowa (pisemna) darowizny pieniędzy zarejestrowana w
        urzędzie skarbowym
        Pozdrawiam.
    • mancipi Re: Darowizna 03.06.10, 22:15
      nie musisz płacić podatku od darowizny, bowiem korzystasz ze zwolnienia. zgłoszenia darowizny dokona za ciebie notariusz. nie ma potrzeby meldowania się w mieszkaniu. aby uniknąć zapłaty podatku dochodowego przy ewentualnej późniejszej sprzedaży mieszkania należy-odczekać ze sprzedażą 5 lat od końca roku podatkowego w którym nastąpiła darowizna bądź też uzyskaną ze sprzedaży kwotę przeznaczyć w okresie 2 lat na cele mieszkaniowe ( w tym również spłatę kredytu mieszkaniowego), przy czym musisz wykorzystać na ten cel całą kwotę, jeżeli tego nie uczynisz to od różnicy zapłacisz 19% podatku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka