Dodaj do ulubionych

Brakujące metry

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 19:46
Witam,
kupiłem lokal użytkowy o powierzchni 80 m2, po zmierzeniu okazało się, że ma 76 m2. Gdzie mam dochodzić swoich racji o brakujące metry ?
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: Brakujące metry 02.01.12, 20:18
      Gość portalu: Grzesiu napisał(a):

> kupiłem lokal użytkowy o powierzchni 80 m2

Skąd była znana taka powierzchnia?

> po zmierzeniu okazało się, że ma 76 m2

Kto mierzył?

> Gdzie mam dochodzić swoich racji o brakujące metry ?

Odpowiedź będzie zależała od Pańskich odpowiedzi na pytania dodatkowe.
      • Gość: Grzesiu Re: Brakujące metry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 21:32
        tak było zapisane w księdze wieczystej, a pomiaru dokonałem osobiście, robiłem to kilkakrotnie błędu w moich pomiarach nie ma
        • bezpocztyonline Re: Brakujące metry 02.01.12, 23:44
          Gość portalu: Grzesiu napisał(a):

> tak było zapisane w księdze wieczystej, a pomiaru dokonałem osobiście, robiłem
          > to kilkakrotnie błędu w moich pomiarach nie ma

Jest Pan uprawnionym projektantem? Inżynierem lub technikiem budownictwa lądowego z uprawnieniami do projektowania? Albo architektem?
          • bezpocztyonline Re: Brakujące metry 03.01.12, 00:03
            > Gość portalu: Grzesiu napisał(a):
            >
            > a pomiaru dokonałem osobiście

bezpocztyonline napisała:

> Jest Pan uprawnionym projektantem? Inżynierem lub technikiem budownictwa lądowe
            > go z uprawnieniami do projektowania? Albo architektem?

Chodzi mi o to, że osoby posiadające uprawnienia wiedzą, jak się dokonuje pomiarów, według jakich norm, a także jakie normy mogły obowiązywać w czasie, gdy kiedyś ustalano powierzchnię lokalu.

Nie wiem na przykład, czy mierzył Pan i uwzględniał grubość tynku, czy uwzględniał Pan przejścia pomiędzy pomieszczeniami, jaka jest wysokość pomieszczeń, czy nie ma skosów, a jeśli są - według której normy była mierzona powierzchnia użytkowa, a według której Pan mierzył.

Jeśli rzeczywiście pomiary według aktualnych norm wykażą, że jednak powierzchnia lokalu jest inna niż zapisano kiedyś w KW, to można wnioskować o zmianę w KW, ale inwentaryzacja musi być dokonana przez uprawnionego projektanta należącego do izby. On wtedy wystawi odpowiedni dokument, który będzie można załączyć do wniosku o sprostowanie w KW.
            Nie sądzę jednak, by można było w takim wypadku "reklamować" powierzchnię lokalu u sprzedającego - bo zapewne zapoznawał się Pan z lokalem przez zakupem i mógł Pan wtedy też zlecić dokonanie pomiarów osobie uprawnionej. No chyba, że sprzedającym był deweloper lub spółdzielnia, a przedmiotem sprzedaży świeży lokal.

W każdym bądź razie samodzielne pomiary przez osobę nie posiadająca uprawnień nie mogą być podstawą reklamacji.

Sama jako pośrednik w obrocie nieruchomościami każdorazowo mierzę przyjmowane do oferty nieruchomości, ale traktuję to tylko jako poglądową informację o powierzchniach mniej-więcej, bo za prawidłowe uznaję powierzchnie z dokumentów. Jeśli trzeba je kwestionować - wzywam uprawnionego projektanta.

Różnica na takich pomiarach amatorskich wynosząca 4 metry przy 80-ciu w dokumentach mnie wcale nie dziwi.
            • j666 Re: Brakujące metry 04.01.12, 08:33
              Potrzebujemy kontakt do takiego (W-wa).

A tak konkretnie:
              Czy do wnioskowania zmian w ewidencji budynków i lokali oraz w KW nie potrzeba uprawnień geodezyjnych?
              Gdzie konkretnie jest "paragraf" o rodzaju uprawnień?

-----
              > Jeśli trzeba je kwestionować - wzywam uprawnionego projektanta.
              • bezpocztyonline Re: Brakujące metry 04.01.12, 22:29
                j666 napisał:

> Potrzebujemy kontakt do takiego (W-wa).

Przykro mi, nie znam. Mój rejon to Wrocław i okolice.

http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&biw=930&bih=514&q=projektowanie+Warszawa&oq=projektowanie+Warszawa&aq=f&aqi=g1&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1595l8867l0l9992l27l27l2l12l12l2l268l2607l0.6.7l13l0#pq=projektowanie+warszawa&hl=pl&cp=16&gs_id=31&xhr=t&q=biura+projektowe+Warszawa&pf=p&sclient=psy-ab&source=hp&pbx=1&oq=biura+projektowe+Warszawa&aq=0&aqi=g2&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=21b769bdbddeef8e&biw=930&bih=514

> A tak konkretnie:
                > Czy do wnioskowania zmian w ewidencji budynków i lokali oraz w KW nie potrzeba
                > uprawnień geodezyjnych?

A mówimy o działce? Jeśli powierzchnia działki się nie zgadza, to oczywiście tak.

Jeśli budynek jest nie tak na mapie narysowany, jak naprawdę jest usytuowany, to należy również dojść przyczyn i w razie czego wynająć geodetę.

Jeśli powierzchnia zabudowy budynku się nie zgadza - geodeta.

Jeśli kwestionujemy powierzchnię lokalu w budynku lub powierzchnię użytkową budynku lub powierzchnię całkowitą budynku lub kubaturę - uprawniony projektant - budowlaniec konstruktor ub architekt koniecznie należący do izby zawodowej.

Nawet jeśli ta kwestionowana przez nas powierzchnia może mieć wpływ na udział we współwłasności gruntu i części wspólnych budynku.

Geodeta - mówiąc skrótowo i obrazowo - jest kompetentny do tego, co można by zobaczyć z lotu ptaka.
                Granice działek, ich sposób użytkowania, budynki, jakie na nich stoją (po obrysie), media, jakie do tych budynków dochodzą (także te instalacje podziemne).

Natomiast to, co we wnętrzu budynku się dzieje, już nie należy do kompetencji geodety.
                Geodeta nie jest władny rysować rzutu pomieszczeń i lokali w budynku.

Może najwyżej ustalić, jakie jest faktyczne przeznaczenie budynku - np. czy jest on użytkowany jako usługowy, handlowy czy mieszkalny.

Jeżeli funkcje lokali w budynku są różne, ustala on przeznaczenie budynku na podstawie przeznaczenia jego przeważającej części, ale wtedy ustalając, która część jest przeważająca, opiera się na już opracowanych dokumentach, sam nie biega mierzyć poszczególnych pomieszczeń.

> Gdzie konkretnie jest "paragraf" o rodzaju uprawnień?

Art. 13, art. 14 i art. 104 Prawa Budowlanego
                isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940890414

Akty prawne uchylone (ale uprawnienia nadane na ich podstawie nadal ważne):

Art. 18 i art. 26
                isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19740380229+1995%2401%2401&min=1
                art. 17 do art. 21
                isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19610070046+1975%2403%2401&min=1
                cała ustawa
                isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19580440217+1975%2403%2401&min=1
                art. 359 do art. 364
                isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19280230202+1961%2408%2413&min=1
                (ale to już chyba mało prawdopodobne, by trafić jeszcze na kogoś, kto na tej podstawie uzyskał uprawnienia)

Rozmawiając z projektantem poproś go o okazanie uprawnień i o okazanie zaświadczenia o przynależności do izby.
                • j666 Re: Brakujące metry 05.01.12, 12:02
                  Cytujesz Prawo budowlane.
                  Ale gdzie jest napisane, KTO ma robić pomiary POWYKONAWCZE (operat, wyrys czy jak tam zwał) powierzchni lokalu - projektant, rzeczoznawca, geodeta?
                  Przykładowo jest rozporządzenie o rejestrze ewidencji gruntów i budynków, które przywołuje ustawę o ochronie lokatorów (d. o najmie lokali), i tyle znam.
                  Może jakieś rozporządzenia do Prawa geodezyjnego?
                  • bezpocztyonline Re: Brakujące metry 05.01.12, 13:32
                    j666 napisał:

> Cytujesz Prawo budowlane.
                    > Ale gdzie jest napisane, KTO ma robić pomiary POWYKONAWCZE (operat, wyrys czy j
                    > ak tam zwał) powierzchni lokalu - projektant, rzeczoznawca, geodeta?

Projektant (niekoniecznie ten sam, który projektował ten lokal), może być rzeczoznawca budowlany, bo ten zdaje się musi mieć uprawnienia projektowe. Naprawdę nie wiem, czemu chce Pan to zlecić geodecie, ale jeśli Panu zależy na geodecie, proszę spróbować. Może jeśli geodeta sam wytłumaczy Panu, że się tym nie zajmuje, będzie Panu łatwiej to przyjąć. Za to geodeta często miewa jakichś projektantów, z którymi współpracuje i pewnie poda Panu do nich kontakt.

> Przykładowo jest rozporządzenie o rejestrze ewidencji gruntów i budynków, które
                    > przywołuje ustawę o ochronie lokatorów (d. o najmie lokali), i tyle znam.
                    > Może jakieś rozporządzenia do Prawa geodezyjnego?

A proszę uprzejmie:
                    isap.sejm.gov.pl/RelatedServlet?id=WDU19890300163&type=9&isNew=true
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka