Dodaj do ulubionych

Darowizna części domu

30.11.04, 11:37
Moi rodzice wybudowali dom. Chcą mi dać darowiznę- połowę tego domu + połowę
działki. To ok. 150 m domu i 150m działki. Z tego co wiem 110 jest zwolnione
z podatku a co z resztą?? Ile to będzie kosztowało mniej więcej?? Czy
bardziej oplaca się przepisać ten dom i działkę przed oddaniem do użytku czy
lepiej przed?? Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Darowizna części domu 01.12.04, 21:36
      Witaj Basbusaa,

basbusaa napisała:

> Moi rodzice wybudowali dom. Chcą mi dać darowiznę- połowę tego domu + połowę
      > działki. To ok. 150 m domu i 150m działki. Z tego co wiem 110 jest zwolnione
      > z podatku a co z resztą??

Ale ta ulga co do tych 110 m2 uzależniona jest niejako od tego co się darowuje.
      Jeśli przedmiotem darowizny jest udział 1/2 to i wolnych metrów jest tylko 55 -
      a nie 110m2, rozumiesz?
      Zatem jeśli darowizna obejmowałaby 1/2 część tej nieruchomości to liczymy to w
      ten sposób, iz zakładając, że spełniasz warunki do ulgi (od części domu) z
      przypadających na 1/2 część 75 m2 (w tym przypadku) odejmujemy wolne 55m2, i do
      opodatkowania przyjmujemy wartość 20 m2 domu plus wartość 1/2 gruntu. Mam
      nadzieję, że jakoś jasno to wytłumaczyłam (jak nie to się upomnij).
      Oj, a może Ty napisałaś te 150 m2 domu już jako połowę.. Hm, nie jestem pewna.

>Ile to będzie kosztowało mniej więcej??

Tego nie umiem napisać bez wartości:(( Podaj mi zatem takie rzeczy [tak po
      kolei a wszystko jest jasne - resztę sama sobie policzę]:
      - pow. użytk. CAŁEGO budynku;
      - wartość całej tej nieruchomości (działka + dom), rynkowa wartość;
      - wartość samego domu (całego domu!);
      - czy rodzice w ciagu ostatnich 5 lat cośCi podarowali (jeśli tak to co keidy i
      o jakiej wartosci);
      - czy spełniasz warunki do zastosowania tej ulgi w podatku do części budynku?
      Znasz je? Jeśli nie to sie upomnij - napiszę.
      To wszystko ma znaczenie dla wyliczenia Ci choćby orientacyjnych opłat zatem
      prosze - napisz i nie pomiń niczego.

>Czy bardziej oplaca się przepisać ten dom i działkę przed oddaniem do użytku
      >czy lepiej przed??

Nie jestem pewna ale wydaje mi się (tylko mi się wydaje), że chyba budynek aby
      był budynkiem musi być przyjęty do użytkowania. Nie wiem, doprawdy nie wiem -
      musiałabyć o to zapytać w urzędzie skarbowym (albo może ktoś podpowie?). Jeśli
      byłoby tak, że budynek jest budynkiem po odbiorze dopiero to dla skorzystania z
      tej ulgi będzie odbiór konieczny.

Napiszm i to o co proszę i wrócimy do tych wyliczeń.
      Pzodrawiam Cię serdecznie. B.
      • basbusaa Re: Darowizna części domu 02.12.04, 09:24
        Bardzo dziękuję za odpowiedz.
        150 m to połowa domu, caly ma 300 metrów i tyle samo ma działka. Z tego co
        dowiadywałam się od notariusza jakieś 1,5 roku temu to te 110 m jest wolne od
        podatku i jedyny warunek to taki, że na wprowadzenie się do tego domu mam rok
        (chodziło o budynek nie oddany do użytku). Ale może coś się zmieniło. Nie mam
        pojęcia.
        Pow. uzytkowa 300m, działka z domem 500.000, dom 450.000, rodzice nigdy jeszcze
        nic mi nie darowali. Warunki do tej ulgi spełniam.
        • bebiak Re: Darowizna części domu 08.12.04, 17:49
          Witaj Basbusoo,

basbusaa napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedz.
          > 150 m to połowa domu, caly ma 300 metrów i tyle samo ma działka. Z tego co
          > dowiadywałam się od notariusza jakieś 1,5 roku temu to te 110 m jest wolne od
          > podatku i jedyny warunek to taki, że na wprowadzenie się do tego domu mam rok
          > (chodziło o budynek nie oddany do użytku). Ale może coś się zmieniło. Nie mam
          > pojęcia.
          > Pow. uzytkowa 300m, działka z domem 500.000, dom 450.000, rodzice nigdy
          >jeszcze nic mi nie darowali. Warunki do tej ulgi spełniam.

Załamałam się tymi Twoimi wartościami:-((

Zacznijmy wyjaśnienia bo i tak ich nie uniknę przecież.
          Cała nieruchomość to 500.000,-zł a darowizna ma być 1/2 części czyli wartość
          darowizny to 250.000,-zł.
          Od takiej kwoty opłaty wynoszą:
          - taksa notarialna: 1.960,-zł + VAT 22% tj. 431,20,-zł
          - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zl
          - opłata sądowa za wpis Ciebie do ksiegi wieczystej: 2.820,-zł
          - wypisy: ok. 180,-zł.

I teraz kwestia podatku od takiej darowizny.
          Cały budynek ma 300 m2.
          Ulga (ta 110 m2) dotyczy CAŁEGO budynku (o tym wspominałam), zatem jeśli
          otrzymujesz 1/2 część budynku to i w uldze masz tylko 1/2 część co nam daje
          wolnych 55 m2.
          W sumie w ramach tej darowizny otrzymujesz tych metrów w budynku 150 (no bo
          połowa) a 1 m2 mnie wychodzi 1.500,-zł.
          I liczymy to tak:
          - wartość 1/2 działki to 25.000,-zł;
          - wartość metrów w budynku, które otrzymujesz to 225.000,-zł [150m2 x 1.500,-
          zł = 225.000,-zł];
          - wartość wolnych metrów w budynku to 82.500,-zł [55m2 x 1.500,-zł = 82.500,-
          zł];
          - wartość metrów w udziale w budynku do opodatkowania: 142.500,-zł [bo
          225.000,-zł - 82.500,-zł = 142.500,-zł];
          - wartość darowizny do opodatkowania: 167.500,-zł [142.500,-zł + 25.000,-zł =
          167.500,-zł].
          Zgadzamy się matematycznie? Wierzę, że tak.
          Mamy dwoje rodziców, Ty - jedna, nie było darowizn.
          Odejmujemy kwoty wolne (od każdego z rodziców po 9.637,-zł) i podatek do
          zapłacenia nam wychodzi: 9.142,40,-zł i mniej być nie chce:-((

Sporo tego w sumie wyszło (sporo wg mnie) ale przy takich wartościach...

Jeszcze wrócę do tego odebrania budynku.
          Myślę, że powinnaś zapytać w urzędzie skarbowym co jest budynkiem na użytek
          ustawy o podatku od spadków i darowizn. Owszem, masz na zamieszkanie w budynku
          rok od przyjęcia darowizny [i tu się nic nie zmieniło], ale jeśli przyjąć,
          że "ta bryła" nie jest budynkiem bez przyjęcia do użytkowania to wtedy nie
          mamy tutaj darowizny udziału w budynku a tym samym prawa do ulgi - czy widzisz
          tę różnicę?
          Nie znam się na tym i nie wiem od kiedy mówimy o budynku, doprawdy nie wiem a
          nie chciałabym abyś miała tu kłopoty - lepiej zapytać wcześniej. Już masz
          podatek bardzo wysoki (przy uwzględnieniu ulgi w udziale w budynku) a jeśli US
          miałby tego nie uznać to podatek byłby przecież znacznie wyższy.
          Jeśli się na czymś nie znam to sygnalizuje i na Twoim miejscu zdecydowanie
          zapytałabym o to w US w ten sposób -
          co jest budynkiem na użytek art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn w
          nawiązaniu do przyjęcia go do użytkowania bądź nie.

Tutaj przytaszczyłam Ci jeszcze taką moją wypowiedź z tego forum sprzed paru
          miesięcy [maj ale nie było zmian w tej kwestii] gdzie komuś szczegółowo
          wyjaśniałam te 110 m2. To dla uzasadnienia dlaczego odliczam Ci od podatku
          tylko 55 m2 w budynku a nie całe 110 m2 (jeśli otrzymujesz w darowiźnie 1/2
          nieruchomości). Poczytaj to bardzo dokładnie - zamieściłam tam sporo wyjaśnień
          w tym temacie (nie moich) i wg mnie kwestia ile odliczyć jest niestety
          (niestety dla Ciebie) przesądzona.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=12792578&a=12962639

Ja Cię pozdrawiam serdecznie wierząc, że w miarę jasno się wypowiedziałam. I
          dziękuję za dziękuję:) B.
    • basbusaa Re: Darowizna części domu 09.12.04, 14:13
      Dziękuję, chyba już wiem o co chodzi. Mam jeszcze tylko jedni pytanie. Na
      jakiej podstawie notariusz wylicza opłaty, czy mam sama określić wartość
      budynku, czy ma to określić rzeczoznawca, czy określa to notariusz??
      • bebiak Re: Darowizna części domu 11.12.04, 17:00
        Witaj:)

basbusaa napisała:

> Dziękuję, chyba już wiem o co chodzi. Mam jeszcze tylko jedni pytanie. Na
        > jakiej podstawie notariusz wylicza opłaty, czy mam sama określić wartość
        > budynku, czy ma to określić rzeczoznawca, czy określa to notariusz??

Notariusz pobiera opłaty od wartości wskazanej przez strony ale wartość ta musi
        być wartością rynkową. Zatem zanim wybierzecie się do notariusza powinniście
        popytać (nie wiem: agencja może, może trochę oferty w prasie pomogą, a może w
        gminie podpowiedzą?) jaka jest ta wartość dla tego przedmiotu w tym rejonie.
        Pamiętaj przy tym, że notariusz pobierze opłaty od tej wskazanej przez Was
        wartości, ale wypis aktu prześle do urzędu skarbowego (ma taki obowiązek),
        który to urząd ma prawo weryfikacji tej wartości (w tym prawo do jej
        podwyższenia o ile jego zdaniem byłaby zaniżona a Wy nie obronilibyście tej
        swojej, i naliczenia podatku od różnicy w tych wartościach).

Wierząc, że jasne - pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za dziękuję. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka