Dodaj do ulubionych

DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA

04.01.05, 15:42
Witam,

Mam ksiazeczke mieszkaniowa i chcialabym skorzystac z premii gwarancyjnej. Ze
wstepnego rozeznania w banku wydaje mi sie ze bedzie z tym problem.
Ksiazeczka jest na mnie jednak mieszkanie kupujemy razem z narzeczonym.Bank
raz widzi w tym problem a raz nie i dlatego prosimy o info jak to jest w
przepisach. Wczoraj pani z okienka PKO widziala problem w tym,że nie jestesmy
malżenstwem i w zwiazku z tym nie mozemy skorzystac z tej premii. Jedyne co
umiala poradzic to zawarcie zwiazku malzenskiego w ciagu 90 dni..
Nie chcielibysmy aby przepadly pieniadze. Jest tego okolo 20 tysiecy wiec
jest o co walczyc.

Prosze o informacje

Dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 05.01.05, 10:53
      Hej.

Ja ci nie odpowiem dokładnie na to pytanie.
      To, co piszesz jest mi wiadome i zawsze wydawało mi się, że w przypadku zakupu
      mieszkania na współwłasnośc, nie przysługuje premia gwarancyjna z książeczki
      mieszkaniowej.
      Mnie też tak odpowiedzieli w banku w 1999 roku (ja też kupowałem na
      współwłasność, ale potem moja współinwestorka wycofałasię).
      Tłumaczyli mi, że w takim przypadku na jedno mieszkanie można byłoby
      zrealizowac kilka książeczek mieszkaniowych. Bo jeśli dopuszczą współwłasność 2
      niezwiązanych ze sobą osób, to czemu nie 3,4, 10.
      Dochodziłoby do nadużyć - zbiera się 10 osób z książeczkami mieszkaniowymi,
      kupuja na współwłasnośc mieszkanie, realizuja książeczki i mieszkanie jest w
      sumie darmo.
      Co innego małżeństwo.

Jednak na tym forum pisała jakieś 2 miesiące temu jakas uradowana forumowiczka,
      której udało się zreralizowac książeczkę mieszkaniowa na mieszkanie kupowane na
      współwłasnośc. Pogrzeb wiec na innych stronach tego forum, może znajdziesz ten
      wątek. Napisz do tej dziewczyny maila. Może ci coś doradzi.

Bo zawieranie związku małżeńskiego na chybcika, tylko po to by zrealizowac
      książeczkę, to lekka przesada.
      • black_olive Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 05.01.05, 11:19
        Dzieki za odpowiedz. Poszukam, pogrzebie..moze cos znajde.

Z tym ślubem troszke przesadzili ;-)

Pozdrawiam
        • atyde Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 05.01.05, 11:25
          Tak dla jasności, że w ustawie jest o tej współwłasności wklejam Ci kawałek.
          Dla mnie zapis jest tak jednoznaczny, że naprawdę nie wiem jak wspomniana
          forumowiczka mogła dostać tą premię w przypadku "zwykłego" kupienia mieszkania.
          Art. 3. 1. Właścicielom książeczek mieszkaniowych przysługuje premia
          gwarancyjna w związku z dokonaniem jednej z następujących czynności:
          1) (1) uzyskaniem spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego lub
          prawa odrębnej własności lokalu mieszkalnego w spółdzielni mieszkaniowej, z
          wyłączeniem uzyskania prawa odrębnej własności w trybie art. 1714 ustawy z dnia
          15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz. U. z 2003 r. Nr 119,
          poz. 1116 oraz z 2004 r. Nr 19, poz. 177 i Nr 63, poz. 591), zwanej
          dalej "ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych";
          2) nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, spółdzielczego
          własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego w
          spółdzielni mieszkaniowej, z wyjątkiem nabycia tego prawa w części ułamkowej;
          3) nabyciem, w drodze zakupu lub zamiany, własności lokalu
          mieszkalnego, stanowiącego odrębną nieruchomość, lub domu jednorodzinnego, z
          wyjątkiem nabycia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na zasadach
          współwłasności w częściach ułamkowych;
          4) przystąpieniem do użytkowania wybudowanego własnego domu
          jednorodzinnego na warunkach określonych odrębnymi przepisami;
          5) uzyskaniem własności domu jednorodzinnego lub odrębnej
          własności lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, w związku z wykonaniem
          umowy zobowiązującej właściciela gruntu do wybudowania na tym gruncie domu
          jednorodzinnego lub budynku wielorodzinnego, bądź w związku z budową budynku
          wielorodzinnego na gruncie stanowiącym własność właściciela książeczki
          mieszkaniowej;
          6) uzyskaniem odrębnej własności lokalu mieszkalnego powstałego w
          drodze przebudowy, nadbudowy lub rozbudowy budynku mieszkalnego, bądź
          pomieszczeń niemieszkalnych;
          7) uzyskaniem własności domu jednorodzinnego lub odrębnej
          własności lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, wybudowanym przez
          spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia na jej członków własności domów
          jednorodzinnych lub lokali mieszkalnych w budynku wielorodzinnym;
          8) wpłaceniem kaucji zabezpieczającej pokrycie należności z tytułu
          najmu lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym, w wysokości przekraczającej
          3% wartości odtworzeniowej lokalu, którego budowa była finansowana przy udziale
          kredytu zaciągniętego w Banku Gospodarstwa Krajowego ze środków Krajowego
          Funduszu Mieszkaniowego;
          9) (2) dokonaniem wpłaty na podstawie umowy w sprawie
          partycypacji, o której mowa w art. 29a ust. 1 ustawy z dnia 26 października
          1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz. U. z
          2000 r. Nr 98, poz. 1070, z późn. zm.), w wysokości nie niższej niż 20 %
          ostatecznych kosztów budowy, przypadających na dany lokal mieszkalny.
          • black_olive Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 05.01.05, 11:42
            Rzeczywiscie, czarno na białym, że w rachube nie wchodzi wspolwlasnosc lokalu.
            Podano mi jednak jeszcze inne rozwiazanie w banku - dla mnie za pozno, bo
            budynek gotowy, ale moze innym to w jakis sposob pomoże.
            Powiedziano mi, że gdybym miala umowe nie kupna-sprzedazy mieszkania ale "o
            wybudowanie mieszkania" to wtedy moglabym skorzystac z premii pomimo tego, że
            mieszkanie kupuje razem z osoba, z ktora nie mam zawartego zwiazku
            malzenskiego.i Nie musi to byc w formie aktu notarialnego, wystarczy umowa
            cywilno-prawna.
            Powiedzialy mi to 2 rozne osoby w banku. Co o tym myslicie? Rzeczywiscie jest
            taka mozliwosc?
            • atyde Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 05.01.05, 12:21
              Hm, to i może własnie tutaj jest "pies pogrzebany". Bo kolejny przepis dotyczy
              właśnie premii udzielanej w trakcie budowy i słowem się nie zająknęli o
              współwłasności. Zresztą wkleję, bo może komuś przyda się na przyszłość. To też
              często wracający temat.
              Art. 3a. 1. Na wniosek właściciela książeczki mieszkaniowej, przed dokonaniem
              czynności wymienionych w art. 3 ust. 1, premia gwarancyjna może być:
              1) wypłacona właścicielowi książeczki mieszkaniowej w przypadku
              zaawansowania:
              a) budowy własnego domu jednorodzinnego, w wysokości co najmniej 20 % jego
              wartości kosztorysowej,
              b) przebudowy, nadbudowy lub rozbudowy budynku mieszkalnego lub
              pomieszczeń niemieszkalnych, jeżeli w ten sposób ma powstać odrębna własność
              lokalu mieszkalnego, w wysokości co najmniej 50 % jej wartości kosztorysowej;
              2) przekazana wskazanemu inwestorowi w przypadku:
              a) wniesienia co najmniej 50 % wymaganego przez spółdzielnię mieszkaniową
              wkładu budowlanego lub mieszkaniowego,
              b) wpłacenia co najmniej 50 % wartości kosztorysowej lokalu mieszkalnego
              lub domu jednorodzinnego, budowanych na warunkach, o których mowa w art. 3 ust.
              1 pkt 5,
              c) (3) wniesienia co najmniej 50 % kwoty partycypacji, o której mowa w
              art. 3 ust. 1 pkt 9.
              2. Warunkiem udzielenia premii gwarancyjnej na zasadach określonych w ust. 1
              jest złożenie przez właściciela książeczki mieszkaniowej dokumentów
              potwierdzających spełnienie warunków, o których mowa w ust. 1, na dzień
              złożenia wniosku o likwidację książeczki mieszkaniowej i wypłatę premii
              gwarancyjnej, w tym pisemnego zaświadczenia inwestora, lub innych dokumentów
              potwierdzających poniesienie wymaganych nakładów. Dokumenty te powinny być
              wystawione nie wcześniej niż 30 dni przed dniem złożenia wniosku.
              3. (4) Warunkiem udzielenia premii gwarancyjnej na zasadach określonych w ust.
              1 pkt 2 lub w związku z dokonaniem czynności, o której mowa w art. 3 ust. 1 pkt
              9, jest złożenie przez właściciela książeczki mieszkaniowej:
              1) pisemnego zobowiązania do zwrócenia, za pośrednictwem banku, o
              którym mowa w art. 3 ust. 3, równowartości przekazanej premii gwarancyjnej w
              terminie 30 dni od dnia zbycia przez właściciela książeczki mieszkaniowej
              ekspektatywy odrębnej własności lokalu określonej w art. 19 ustawy o
              spółdzielniach mieszkaniowych, a po upływie tego terminu - wraz z odsetkami
              ustawowymi;
              2) pisemnego upoważnienia udzielonego inwestorowi, o którym mowa w
              ust. 1 pkt 2, do zwrócenia, za pośrednictwem banku określonego w art. 3 ust. 3,
              równowartości przekazanej premii gwarancyjnej w przypadku wycofania przez
              właściciela książeczki mieszkaniowej środków na wymagany przez spółdzielnię
              wkład lub sfinansowanie kosztów budowy domu jednorodzinnego lub lokalu
              mieszkalnego budowanych na warunkach, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 5, lub
              wycofania przez właściciela książeczki mieszkaniowej wpłaty, o której mowa w
              ust. 1 pkt 2 lit. c oraz w art. 3 ust. 1 pkt 9.
              4. (5) Inwestor na podstawie upoważnienia, o którym mowa w ust. 3 pkt 2,
              dokonuje zwrotu równowartości przekazanej premii gwarancyjnej w dniu wycofania
              przez właściciela książeczki mieszkaniowej środków na wymagany przez
              spółdzielnię wkład lub sfinansowanie kosztów budowy domu jednorodzinnego lub
              lokalu mieszkalnego budowanych na warunkach, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt
              5, lub wycofania przez właściciela książeczki mieszkaniowej wpłaty, o której
              mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c oraz w art. 3 ust. 1 pkt 9.
              5. W przypadku zwrotu równowartości przekazanej premii gwarancyjnej na zasadach
              określonych w ust. 3 i 4, premia ta może zostać ponownie wypłacona
              właścicielowi książeczki mieszkaniowej pod warunkiem, że:
              1) (6) w okresie 6 miesięcy od dnia:
              a) zbycia ekspektatywy odrębnej własności lokalu, o której mowa w art. 19
              ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych,
              b) wycofania środków na wymagany przez spółdzielnię wkład lub
              sfinansowanie kosztów budowy domu jednorodzinnego lub lokalu mieszkalnego
              budowanych na warunkach, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 5,
              c) wycofania wpłaty, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. c oraz w art. 3
              ust. 1 pkt 9
              - zostaną spełnione warunki określone w ust. 1 lub w art. 3 ust. 1 oraz
              2) właściciel książeczki mieszkaniowej złoży wniosek o ponowną
              wypłatę premii gwarancyjnej wraz z dokumentami, o których mowa w ust. 2 i 3 lub
              art. 3 ust. 5.
              6. Ponowna wypłata premii gwarancyjnej zgodnie z ust. 5 może być dokonana tylko
              raz.
              7. Do czasu upływu terminu, o którym mowa w ust. 5, zwrócona równowartość
              przekazanej premii gwarancyjnej jest przechowywana na nieoprocentowanym
              rachunku bankowym w banku, o którym mowa w art. 3 ust. 3.
              • vampi_r Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 06.01.05, 01:45
                No Atyde!!!!
                Wielkie brawa.
    • mp23 Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 08.01.05, 13:18
      Ech te panie z banku, ja przerabiałam podobny przypadek. Nie piszesz czy
      kupujesz mieszkanie na raynku wtórnym czy pierwotnym. jesli na pierwotnym to
      wygląda to w następujący sposób: zawieracie umowę przedwstepną o wybudownaie
      lokalu (tak musi być sformułownay tytuł umowy) w formie aktu notarialnego.
      Ściśle okreslacie, że każde z Was ma/będzie miało po 50% udziałów mieszkania.
      Po wpłaceniu 50% wartości mieszkania możecie realizowac książeczke mieszkaniową
      bez problemu. Fakt, umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego ksztuje
      trochę, ale chyba lepiej zapłacić za te umowę i móc skorzystać z premii
      gwarancyjnej. Druga możliwość to podpisanie z deweloperem zwykłej umowy
      cywilnoprawnej i dopiero po podpisaniu aktu notarilanego po odbiorze mieszkania
      wystąpić do PKO BP o wypłatę premii. Ale chyba masz na to jakiś określony czas
      od momemntu podpisania aktu notarialnego. Tak to wygląda w przypadku zakupu
      mieszkań na rynku pierwotnym. Wg mnie w przypadku zakupu na rynku wtórnym
      możesz również skorzystać z premii po podpisaniu akt notarialnego.
      Niestety PKO BP ma to do siebie, że co urzędnik to inna informacja. ja swego
      czasu rozmawiałam z dwoma paniami na targach meiszkaniowych na temat mozliwość
      skorzystania z premii. Jedna stwierdziła, że w żadnym wypadku nie mogę
      skorzystać z premii, jesli kupuję mieszkanie z tzw. osobą "obcą", stwierdziłam,
      że coś kręci, ponieważ kilka dni wcześniej ktoś się dowiadywał w banku w jaki
      sposób może skorzystać z premii i powiedziano mu coś zupełnie innego niz ona mi
      mówi. Na to pani, ze ona to tak dokładnis się nie orientuje i ona zawoła
      koleżankę. Koleżanka powiedziała mi to co Ci napisałam wyżej i u mnie nie było
      problemu z wykorzystaniem premii. Życze powodzenia
      • black_olive Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 10.01.05, 09:46
        Dzieki bardzo za info. Wlasnie cos o takiej umowie mowila nam jedna z babeczek
        w banku. Tylko nie wiedziala co ma byc zawarte w takim pismie, bo stwierdzila
        ze deweloper bedzie wiedzial. A deweloper nie za bardzo niestety sie orientuje.
        Stanelo na tym, że podpiszemy umowe rezerwacyjna o wybudowanie naszego
        mieszkania. Moze to wystarczy? Mam nadzieje.
      • black_olive Re: DO P. BEBIAK - KSIĄZECZKA MIESZKANIOWA 10.01.05, 09:47
        Aha. Bo nie wiem czy pisalam ale mieszkanie juz jest po odbiorze. Wlasnie sie
        remontujemy :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka