robert961 18.02.05, 08:40 KUPUJE MIESZKANIE SPÓŁ-WŁAS. NA RYNKU WTÓRNYM KOSZT 108000 Z TEGO KRDYT 53000 JAKIE KOSZTY U NOTARIUSZA I ZALOZENIA K.W MIESZKANIE NIE POSIADA K.W PROSZE O POMOC .ROBERT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: PROSZĘ O POMOC 19.02.05, 20:10 Witaj Robercie, robert961 napisał: > KUPUJE MIESZKANIE SPÓŁ-WŁAS. NA RYNKU WTÓRNYM KOSZT 108000 Z TEGO KRDYT 53000 > JAKIE KOSZTY U NOTARIUSZA I ZALOZENIA K.W MIESZKANIE NIE POSIADA K.W Najpierw koszty umowy sprzedaży - od 108.000,-zł: - podatek od czynnosci cywilnoprawnych 2% tj. 2.160,-zl - taksa notarialna: 625,-zł + VAt 22% tj. 137,50,-zl - wypisy: ok. 160,zł. Koszty te płaci się u notariusza przy zawieraniu umowy a kto je ponieesie - decydują strony (zwyczajowo nabywca, ale strony mogą sie umówić inaczej). I to cały koszty zawiązany z umową sprzedaży. Teraz częśćc druga: to co związane z kredytem. Bank wyznaczy Ci jakiś termin dla ustanowienia hipoteki na jego rzecz zabezpieczającej spłate kredytu. Skoro mieszkanie nie ma księgi - to też bedziesz musiał zalatwić. Zbierzesz dokumenty: - zaświadczenie ze spółdzielni stwierdzające, że służy Ci własnościowe prawo do tego lokalu (musisz powiedzieć, że to dla założenia księgi, bo ono jest szersze w treści dla takiego celu); - wypis z rejestru gruntów dla działki pod budynkiem (właściwa geodezja - ja nie znajduję w przepisach uzasadnienia dla żądania tego dokumentu przy lokalu ale wiem, że sądy żądają); - wypis aktu notarialnego dokumentującego umowę sprzedaży. Te dokumenty składasz we właściwym sądzie wieczystoksięgowym (jeśli Warszawa, to Al. Solidarności 58, przy Tunelu Trasy W-Z) z wnioskiem o założenie księgi wieczystej dla Twego prawa. W Warszawie są już wnioski komputerowe (na dole, w sądzie), a jeśli w Twoim nie ma to sam piszesz (najlepiej w 2 egzemplarzach). Od tej czynności bedą opłaty sądowe: - za druk księgi wieczystej: 40,-zl - za wpis Ciebie do Działu II tej księgi: 1.400,-zł. Równoczesnie z tym wnioskiem o założenie księgi możesz składać wniosek o wpis do jej Działu IV hipoteki na rzecz banku - pod ten wniosek musisz załączyć Oświadczenia banku dla wpisu hipoteki (uzyskaj koniecznie). Od wpisu hipoteki będą również opłaty, ale żebym Ci je mogła policzyć musisz mi napisać: - jakiej hipoteki żąda bank: jednej - kaucyjnej czy zwyklej + kaucyjnej; - w jakich kwotach te hipoteki (nie kredyt!). napsizm i to i wrócimy do opłat. Acha, ja sugeruję przygotowanie każdego wniosku w 2 egzemplarzach - jeden z dokumentami zostawiasz w sądzie a na drugim niech Ci sąd przystawi prezentatę o przyjęciu. Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na te informacje o hipotekach. B. Odpowiedz Link Zgłoś