Dodaj do ulubionych

Do Pani Bebiak - proszę o pomoc

10.05.05, 12:35
Pisałam do Pani wcześniej w sprawie darowizny mieszkania. Pragnełabym się
dowiedzieć, jakie teraz obowiązują przepisy dotyczące rozszerzenia wspólnoty
majątkowej małzonków, tj gdzie szukać tego typu przepisów; wiem, że w tym
roku coś uległo zmianie i notariusze mają kłopoty z interpretacja tych
przepisów. Chcielibysmy z mężem, aby mieszkanie, które zostało mu darowane
przez brata było naszą wspólna własnością. Jakie są inne możliwości prawne
przeprowadzenia tego oprócz darowizny mi przez męża połowy mieszkania (nadal
nie wiem, czy wtedy będzie to objęte podatkiem, czy nie?). Z góry dziękuję.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Do Pani Bebiak - proszę o pomoc 15.05.05, 01:58
      Witaj Comak,
      rozumiem, że podstawowy problem sprowadza się do tego, że mąż Twój przyjmując
      wówczas darowiznę skorzystał ze zwolnienia od podatku a nie minęło 5 lat, tak?
      Jeśli tak to w przypadku dokonania darowizny na Twoją rzecz wg mnie traci prawo
      do ulgi, z której skorzystał (darowizna jest zbyciem i wg mnie utrata ulgi nie
      ulega wątpliwości).
      Zastanowiłabym się w Waszym przypadku nad rozszerzeniem wspólności ustawowej -
      w sensie prawnym przeszkód nie widzę [nie wiem dlaczego w związku ze zmianą
      KRiO w styczniu miałyby takie prawne przeszkody zaistnieć). Prawnych przeszkód
      nie widzę - co podkreślam.
      Zostaje oczywiście kwestia podatku związana z tamtym zwolnieniem. Ja tutaj nie
      widzę innego wyjścia (jeśli chcesz spać spokojnie) aniżeli skierowanie pisma
      do urzędu skarbowego z prośbą o zajęcie stanowiska czy rozszerzenie wspólności
      ustawowej na taki przedmiot (tu trzeba opisać sytuację) spowoduje cofnięcie
      tamtej ulgi czy też nie. Nie mam tutaj nic dla Ciebie, co mogłoby Cię/Was
      chronić.
      Kiedyś mnie ten problem bardzo interesował i zadzwoniłam sobie do jednego z
      urzędów skarbowych (czy nawet trochę wyżej) z takim zapytaniem - uzyskałam
      informację, że w takim przypadku ulgi się nie traci, ale Comak: niech będzie
      jasne - była to odpowiedź ustna jednego z urzędników i nie chcę za nią ponosić
      odpowiedzialności.
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • comak1 Re: Do Pani Bebiak - proszę o pomoc 15.05.05, 12:36
        Dziękuję bardzo za odpowiedź, zgodnie z Pani radą wystosuję pismo do urzędu
        skarbowego. Poszukałam przepisów o wspólności ustawowej i nasunęła mi się pewna
        wątpliwość. W art. 49 napisano, że nie można przez umowę majątkową małżeńską
        rozszerzyć wspólności na przedmioty majątkowe, które przypadną małżonkowi z
        tytułu dziedziczenia, zapisu lub darowizny. I stąd pytanie: czy mieszkanie jest
        przedmiotem majątkowym, bo jeśli tak, to wychodzi na to, że nie możemy
        go "wciągnąć" do wspólności. Proszę o wyjaśnienie, być może ja to źle
        interpretuję. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.
        • bebiak Re: Do Pani Bebiak - proszę o pomoc 24.05.05, 20:05
          Witaj (umknęłaś mi - przepraszam),
          moim zdaniem to, co podnosisz dotyczy tylko tych przedmiotów (w tym oczywiście
          mieszkań), które zostaną dopiero nabyte w drodze dziedziczenia, a nie tych,
          które już zostały nabyte (tak jak u Ciebie).
          Podobny pogląd znalazłam zresztą w jednym z biuletynów Izby Notarialnej w
          Katowicach (jeśli masz ochotę poczytać a jasno jest napisane - napisz, wyślę
          mailem, choćby część).
          Pozdrowienia serdeczne. B.
          • comak1 Re: Do Pani Bebiak - proszę o pomoc 25.05.05, 12:00
            Dziękuję za odpowiedź (przepraszam, że trochę upomniałam się o nią :):):))
            Gdyby była możliwość chętnie zapoznałabym się z tym biuletynem. Po prostu
            lepiej być przygotowanym na wszelkie ewentualne "starcia" z urzędem
            skarbowym :).Raz jeszcze dziękuję, pozdrawiam serdecznie i czekam na maila.
    • comak1 Re: Do Pani Bebiak - proszę o pomoc 30.05.05, 23:24
      Witam Panią serdecznie. Poprzednio nie podałam adresu e-mailowego:
      comak1@gazeta.pl lub comak@op.pl - adresy apropos ewentualnego otrzymania
      fragmentów biuletynu Izby. A przy okazji jeszcze jedno pytanie: jakie są koszty
      notarialne rozszerzenia rzeczonej wspólności ustawowej. Pozdrawiam gorąco

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka