Dodaj do ulubionych

notariusz chce za dużo!!!

06.06.05, 08:41
Sprzedaje mieszkanie własnościowe w spółdzielni (Powiat Gniezno). Cena 49.000.
Notariusz wytypowany przez bank (kupujący bierze kretyt na 100%) chce za to
5% wartości czyli 2450. Według znalezionych tutaj cen wychodzi że powinno być
900 zł (710 + 1% od nadwyżki ponad 30.000), czyli różnica spora. Czy
notariusz ma prawo żądać 2450?? Dzięki za odpowiedź. Mirka17
Obserwuj wątek
    • al9 Re: notariusz chce za dużo!!! 06.06.05, 12:04
      Piszesz tylko o taksie. A opłata sądowa i podatek pcp??? Poproś notariusza o
      precyzyjna rozpiske kosztów, a potem dopiero sie awanturuj!!!
      al
      • mirka17 Re: notariusz chce za dużo!!! 07.06.05, 08:03
        No, al9...
        ja sie nie awanturuję
        Jak zauwazyłaś piszę właśnie o taksie
        Podatki, księgi, oplaty inne dochodzą do tego i tych kosztów w ogole sie nie
        czepiam. Wiem że to dodatkowy koszt
        • bebiak Re: notariusz chce za dużo!!! 07.06.05, 23:00
          Witam Was,
          Mirko, uczciwie przyznaję, że tego nie rozumiem i musisz to wyjaśnić u
          notariusza.
          Pełna taksa notarialna od kwoty 49.000,-zł to kwota 900,-zł (+ VAT), a przy
          spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu taksa ta jest o połowę nawet
          mniejsza.
          Gdzieś tkwi jakieś nieporozumienia i trzeba to wyjaśnić z notariuszem.
          Kiedyś był taki przypis, który przy czynnościach skomplikowanych (duży nakład
          pracy) pozwalał pobrać taksę wyższą do 100% - teraz jednak już tego przepisu
          nie ma.
          Jeśli nie zachodzi przypadek, o którym wspomina Al - poproś notariusza o
          podstawę prawną pobrania takiej taksy.
          I podziel się z nami tymi wyjaśnieniami jeśli znajdziesz moment bo to aż
          zastanawiające.
          Hmmm, a może akt obejmuje jeszcze poza umową sprzedaży ustanowienie hipoteki
          na rzecz banku? Jeśli tak to wiedz, że to dodatkowa czynność i za nią notariusz
          również może pobrać taksę (ale to też raczej nie tego typu kwoty choć
          uzależnione od wysokości hipoteki).
          Pozdrawiam Was serdecznie. B.
          • mirka17 Re: notariusz chce za dużo!!! 08.06.05, 08:19
            Dzięki Bebiak za rzeczową odpowiedź. Śledzę tutaj różne posty i jestem dla
            Ciebie pełna podziwu za poświęcenie i cierpliwość w odpowiadaniu na
            powtarzające sie podobne pytania.
            Rozpisane szczegółowo koszty i opłaty związane z zakupem i uzyskaniem kredytu
            oraz nazwisko "swojego" notariusza podał naszemu kupującemu bank wraz z decyzją
            o przyznaniu kredytu. Dziś mamy wizytę rzeczoznawcy i za jakiś tydzień
            notariusz. Mam nadzieję że wszystko się wyjaśni.
            Zwiększony nakład pracy też raczej nie wchodzi w rachubę. Wystarczy przepisać
            ze zmianą danych nasz akt notarialny sprzed kilku lat. . Nie było żadnych
            hipotek, obciążeń ani nic w tym stylu, żadnych długów związanych z mieszkaniem
            czy samą spółdzielnią. Ogólnie nic się nie zmieniło. Potwierdzają to
            przedstawiane bankowi księgi wieczyste (aktualne wyciągi) oraz zaświadczenia ze
            spółdzielni i opłacane na bieżąco faktury.
            pozdrawiam, Mirka17
    • al9 może za mocny ton 08.06.05, 17:22
      Mirka 17! Przepraszam, ze poczułaś sie urazona. Mój komentarz o awanturowaniu
      się dotyczył bardziej tytułu postu niz jego tresci. Pozdrawiam
      Artur L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka