Dodaj do ulubionych

nowa ustawa 02.03.2006

13.01.06, 12:22
Próbuje przygotować sie do otrzymania domu od rodziców. Jest to dom dwupiętrowy , mieszkamy w nim i rodzice też . Chcą aby stał sie moją własnością. Dzięki Forum mam troche jaśniej w głowie o co pytać ewentualnie pana , panią notariusz i jakie dokumenty są wymagane.
Ale coś mi świta że czytałam na forum o zmianach w ustawie które mają nastąpić w marcu. Pytanie moje to co to za zmiany , czego dotyczą i czy w moim przypadku (tzn. Zapisu lub zniesienia współwłasności, nie wiem w jakiej to przeprowadzimy formie)nie mależałoby sie wstrzymać do marca aby obniżyć koszty tej operacji. Prosze o odpowiedź .(Ciesze sie,że jest takie forum i dziękuje wszystkim którzy uczestnicża w dyskusji.) Z góry dziękuje . Agnieszka
Obserwuj wątek
    • mamaolivki1 Re: nowa ustawa 02.03.2006 13.01.06, 15:34
      Bardzo prosze o odpowiedź. Al widze że urzędujesz na forum.
      A może chociaż odesłanie do któregoś z wątków?
      • martacqs Re: nowa ustawa 02.03.2006 14.01.06, 00:33
        od 2 marca zmieniaja się opłaty sądowe - za wniosek o wpis własności zapłacisz
        tylko 200 zł
        • mamaolivki1 Re: nowa ustawa 02.03.2006 14.01.06, 10:19
          A co z opłatami za notariusza?
          Ten wpis teraz jest liczony od wartości domu a w marcu będzie stała kwota 200zl. czy dobrze rozumuje.
          Ale nie ma więcej zmian?
          Dzięki za odpowiedzi !!!
          • martacqs Re: nowa ustawa 02.03.2006 14.01.06, 22:19
            od 2 marca zmienia się tylko jedna ustawa - o opłatach sądowych, taksa
            notarialna, podatek od spadków i darowizn, podatek od czynnosci cywilnoprawnych
            czyli wszytskie inne opłaty jakie ponosisz u notariusza pozostaja bez zmian.
            pzodrowienia
            • mamaolivki1 Re: nowa ustawa 02.03.2006 15.01.06, 19:15
              Dziękuje serdecznie. Teraz wiem że musze sie wstrzymać do marca/ Duża buźka dla ciebie za odpowiedź.
              • agibru Re: nowa ustawa 02.03.2006 25.01.06, 15:58
                ale tu jest powiedziane, ze akurat w przypadku zniesienia wlasnosci oplaty
                wzrosna
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=34622755&v=2&s=0
                • mamaolivki1 Re: nowa ustawa 02.03.2006 26.01.06, 11:21
                  Najlepsze jest to że po wizycie u dwuch notariuszy mam jeszcze większy kocioł w głowie . Cholewka jasna! Rodzice chcą mi dać dom i prawnie to uregulować i w tej chwili to już nie wiem jak to zrobić aby zaoszcządzić cokolwiek . Każdy mówi co innego. Biore kase ide do knajpy a do sądu wróce za około 20 lat i nabęde przez zasiedzenie. ale jestem wkurzona.
                  pa
                  • natalia795 Re: nowa ustawa 02.03.2006 27.01.06, 14:21
                    Ale w czym jest problem?
                    Czy Ty i rodzice jesteście współwłaścicielami nieruchomości, czy Ty tylko tam
                    mieszkasz?
                    (Nieruchomości nie zasiedzisz po 20 latach, tylko po 30, bo byłabyś posiadaczem
                    w złej wierze - wiesz, że nieruchomość nie należy do Ciebie).
                    • martacqs Re: nowa ustawa 02.03.2006 27.01.06, 21:01
                      Ale teraz to ja nie rozumiem, mamaolivki mówi przecież o darowiźnie
                      (właścicielami sa jej rodzice) wtedy warto czekać do marca bo zapłaci sądowej
                      od wniosku za wpis własności tylko 200 zł a nie wpis stosunkowy (1/5) od
                      wartości darowizny jak jest do tej pory. Natomiast faktycznie przy zniesieniu
                      współwłasności się już czekac nie opłaca (pod warunkiem że jesteś już ujawniona
                      w księdze wieczystej) bo teraz zapłacisz tylko 20 zł a nie 200 (tak będzie od 2
                      marca). Pozdrowienia. Bez nerwów
                      • mamaolivki1 Re: nowa ustawa 02.03.2006 30.01.06, 11:31
                        Sytuacja wygląda tak : Rodzice mają dom jest on ich własnością ma księge wieczystą i dom jest duży dwupiętrowy. Są już starzy i chcą uregulować sprawy majątkowe . My( tz ja mąż i olivka) mieszkamy w tym domu.Dom chcą ( w jakiś sposób dać mi - nam ) Ale tu pojawia sie problem :KASA
                        I tak jeden z notariuszy twierdzi że najkożystniejsza to darowizna troche od mamy troche od taty ale to i tak nic .
                        Drugi twierdzi że najlepiej ustanowić współwłasność na trzy osoby??????Wtedy jest załatwiona z góry na przyszłośc kwestia własności dla mojego dziecka.
                        Ale ok oni coś tam wiedzą tylko żaden z nich nie przedstawił mi konkretnych obliczeń ILE to będzie kosztować .Po tym wszystkim stwierdzam że mieszkanie w małej miejscowości gdzie jest trzech notariuszy na krzyż wymaga koniecznie posiadania samochodu i wyjazdu do większego miasta ( na szczęście jest jeszcze internet no i ten trzeci notariusz)
                        • natalia795 Re: nowa ustawa 02.03.2006 30.01.06, 13:03
                          Ustanowić współwłasność? Albo coś źle zrozumiałaś, albo to jakiś patałach, a
                          nie notariusz.
                          Współwłasność można by było znieść, gdybyś była współwłaścicielem domu.
                          W takiej sytuacji, jak podałaś, najlepszym (i w zasadzie jedynym) wyjściem jest
                          darowizna.
                          Jeśli dom nie przekracza 110 m2 to możesz skorzystać z ulgi podatkowej. Wtedy
                          płaciłabyś jedynie opłaty sądowe i notarialne. Ale warunkiem jest to, że nie
                          masz innego domu, czy mieszkania, oraz że nie sprzedałabyć darowanej
                          nieruchomości w ciągu 5 lat.
                          • wojti12 Re: nowa ustawa 02.03.2006 30.01.06, 14:49
                            "oraz że nie sprzedałabyć darowanej nieruchomości w ciągu 5 lat."

no wlasnie. zalozmy ze spelniam wszystkie wczesniejsze warunki ale sprzedam
                            darowany lokal np: po roku ale cala kase przekaze na nowe mieszkanie.
                            Co sie wtedy dzieje z ulga od darowizny?
                          • ja_nka Re: nowa ustawa 02.03.2006 31.01.06, 09:55
                            "Ustanowić współwłasność? Albo coś źle zrozumiałaś, albo to jakiś patałach, a
                            nie notariusz.
                            Współwłasność można by było znieść, gdybyś była współwłaścicielem domu.
                            W takiej sytuacji, jak podałaś, najlepszym (i w zasadzie jedynym) wyjściem jest
                            darowizna. "

no ale przeciez tutaj na tym forum jest powiedziane w wielu watkach, ze mozna
                            ustanowic wspolwlasnosc tzn podarowac(prawda darowizna) jakis maly udzial w tym
                            domu. I za jakis czas zniesc ta wspolwlasnosc... To podobno jest najtaniej, ale
                            nie wiem dlaczego. Wrzuc w "szukaj" darowizna, zniesienie wspolwlasnosci, na
                            pewno Ci cos wyskoczy na ten temat.
                            • natalia795 Re: nowa ustawa 02.03.2006 01.02.06, 10:30
                              Sama odpowiedziałaś sobie na pytanie: "prawda darowizna" - właśnie - nawet
                              jeśli chodzi o ułamkową część nieruchomości jest to darowizna - zawsze. W jej
                              wyniku powstaje współwłasność, którą można później znieść (chociaż nie bardzo
                              widzę sens takiego postępowania). Nie ma czegoś takiego w prawie polskim, jak
                              ustanowienie współwłasności. I uwierz mi - JA nie muszę tego sprawdzać.
                              • mamaolivki1 Re: nowa ustawa 02.03.2006 04.02.06, 16:18
                                Troszke mnie nie było ale córcia chorowała i nie mogłam do was zaglądnąć. No a po wizycie u trzeciego notariusza troche sytuacja sie klaruje . Na pewno wiem że machinacje z wspoółwłasnością służą tylko
                                do wyłudzenia kasy ( w przyszłości kiedy będzie znoszona współwłasność ) dobre określenie bezsens! Forumowicze uważajcie na tego typu działania. Kiepscy notariusze żerują na ludzkiej niewiedzy.
                                Po spotkaniu z trzecim notariuszem i wypowiedziach na forum okazuje sie najlepszym rozwiązaniem darowizna tylko jeszcze jedno chciałabym sie dowiedzieć o ten metraż . Dom w całości ma około 180 m a użytkowej cżesci około 100 >Która z nich będzie uwzględniana?Prosze jeszcze o wyjaśnienie tej kwestii .
                                • zegmarek Re: nowa ustawa 02.03.2006 04.02.06, 16:29

Powierzchnia użytkowa

www.doradca.gratka.pl
                                  <a href="forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057"
    • mamaisi Re: nowa ustawa 02.03.2006 05.02.06, 16:39
      Witam,
      ja jestem również w podbnej sytuacji...
      Kupiliśmy z mężem działkę. Działka nie ma wyodrębnionej KW. Czy w takim
      układzie opłaca nam się czekać do marca z przeniesieniem własności (jest taka
      możliwość)?
      Opłaty będą za:
      wyodrębnienie KW
      wpis własności
      hipoteka na rzecz banku.
      Z góry dziękuję za odpowiedź. Może dzięki forum uda nam się zaoszczędzić parę
      groszy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka