Dodaj do ulubionych

Przepisanie nowo kupionego mieszkania na obcą os.?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:10
Mama mojego narzyczonego wykupuje strych od wspólnoty, podpisują umowę i
mieszkanie jest jej. Czy może przepisać to mieszkanie na mnie, chociaz nie
jesteśmy spokrewnione? A może, mozna to załatwić tak że ona uczyni mnie
wspołwłascicielem-notarialnie a potem zrzeknie się bycia współwłaścicielem i
to ja zostanę jedynym właścicielem. Proszę o podpowiedź bo nie wiem czy jest
to mozliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: anetqa Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:20
      No proszę was odpiszcie mi. Czy naprawdę nikt nie wie?
    • Gość: an Re: Przepisanie nowo kupionego mieszkania na obcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:21
      Napiszę "niby" więce odpowiedzi to pewnie wiecej was tu zajrzy. :)
      • Gość: nena Re: Przepisanie nowo kupionego mieszkania na obcą IP: *.chello.pl 18.05.06, 19:51
        Nie ma czegos takiego jak przepisanie, moze byc tylko darowizna. "Przepsianie"
        byloby darowizna calosci, a "uczynienie wspolwlascicielem" darowizna połowy, nie
        można od tak stać sie wlascicielem połowy bez zadnej konkretnej przyczyny
        wymienionej w czynnosci prawnej (tzn. darowizny lub sprzedazy polowy). Nie ma
        przeszkod ze jest obca osoba, tylko podatek wyzszy:/
        • Gość: anetaqa Dzieki za odpowiedź!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:21
          Może możesz mi jeszcze podpowiedzieć co się bardziej opłaca darowizna czy
          sprzedaż połowy o czym wspomniałaś. Czy darowizna może być przekazana obcej
          osobie? Nie jestem tego do końca pewna. A może możesz mi jeszcze podpowiedzieć
          jak wygląda podatek od darowizny, dla innej osoby- czy to będzie PCC1?
          • Gość: luu podatek IP: *.chello.pl 19.05.06, 19:57
            Taniej oczywiscie byloby po slubie, bo tesciowa nalezy do tzw.I grupy
            podatkowej. Oczywiscie ze obca osoba moze darowac Ci majatek, przeciez bywa ze
            robi to nawet np sasiadka, ktora nie ma dzieci. Twoja "prawie tesciowa" jest dla
            ciebie III grupa podatkowa, tj. podatek wyniesie w zaleznosci od wartosci tego
            lokalu: 1. Jezeli wartosc po odjęciu 4902 zl(kwota wolna od podatku) wynosi 10
            278- 20 556 to 1 233 zł 40 gr i 16 % od nadwyżki ponad 10 278 zł. 2. Jezeli
            wartość minus 4902 jest powyżej 20 556zł to 2 877 zł 90 gr i 20 % od nadwyżki
            ponad 20 556 zł. Te oplaty uregulowane sa w ustawie z 28.07.1983 o podatku od
            spadkow i darowizn.

• Gość: luu-nena Re: Dzieki za odpowiedź!! IP: *.chello.pl 19.05.06, 20:02
            co do "oplacalnosci" to zalezy ona od indywidualnej sytuacji. Przede wszystkim
            darowizne mozna odwolac, a w przypadku smierci darczyncy w przeciagu 3 lat od
            darowizny bedzie wlicozna na poczet twojego spadku, co w przypadku gdy nie
            jestes jej spadkobierczynia ustawowa i tak nie ma znaczenia. Sprzedaz jest
            instytucja "mocniejsza". Oczywiscie mowi o sprzedazy 1/2 udzialow w prawie
            wlasnosci do tego lokalu a nie w fizycznej sprzedazy wydzielonej polowy. Jedyny
            mankament jest taki, ze gdybys chciala przeprowadzic ta tranzakcje za "1zl" nie
            umieszczajac tego w akcie notarialnym istnieje spore prawdopodobienstwo ze urzad
            skarbowy sie "przyczepi". Natomiast jezeli jestes w stanie wykazac przed urzedem
            ze bylas w stanie z wlasnych srodkow zakupic lokal z ataka cene jaka bedzie w
            akcie to ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka